Architectuur, droomhuizen

Het huis op de wijngaard met een moderne twist

Haus-am-Weinberg-Stuttgart-nachtverlichting

Het Amsterdamse architectenbureau UNStudio onlangs het Haus am Weinberg opgeleverd. Het nieuwe gebouw van 6.650 vierkante meter bevindt zich buiten Stuttgart, Duitsland, op een terrein tussen de stad en een terrasvormige wijngaard.

Huis op de wijngaard met een prachtige witte gevel

Haus-am-Weinberg-Stuttgart-witte gevel

Het Haus am Weinberg ligt in een omgeving die tegelijkertijd landelijk en stedelijk is. De locatie van de villa biedt een pastoraal uitzicht op de gelaagde terrassen van een oude wijngaard en op de stad aan de andere kant.

Huis op de wijngaard – achtertuin

Haus-am-Weinberg-stuttgart-glas-wit-minimalisme

Het interieurontwerp, de organisatie van de uitzichten en de ruimtelijke verdeling zijn geïnspireerd op één enkel gebaar, “de draai”. In het Haus am Weinberg ondersteunt het centrale twist-element de hoofdtrap en verbindt de woonruimtes. De richting van elke curve wordt bepaald door diagonale bewegingen. Terwijl de indeling van de ruimte het pad van de zon volgt, is het uitzicht van buiten geïntegreerd in het interieur. Dit wordt mogelijk gemaakt door de dragende betonconstructie, die tot een minimum is beperkt. Het dak en het plafond worden ondersteund door slechts vier elementen: liftkern, twee steunen en een binnenpilaar. De grote zelfdragende overspanningen creëren een ruimte die in alle vier de hoeken van het huis beglaasd is en vrij van kolommen.

gelegen op de helling

Haus-am-Weinberg-stuttgart-zijaanzicht

Het eetgedeelte biedt een weids uitzicht naar het noordwesten en omlijst de wijngaardheuvel die het decor vormt voor het huis. Deze hoek van het huis kan volledig worden geopend door middel van schuiframen om de grenzen tussen binnen en buiten verder te vervagen. De slaap- en wellnessruimtes bevinden zich op de tweede verdieping.

Landschap en terrassen

Haus-am-Weinberg-stuttgart-landschap-terrassen

Het interieur van het Haus am Weinberg is ingedeeld in ruimtes met verschillende sferen en ruimtelijke kwaliteiten, waarbij de vier glazen en open hoeken het daglicht tot diep in de woning binnenlaten. De heldere sfeer wordt voortgezet door natuurlijke eiken vloeren, natuursteen en witte muren gespikkeld met kleine stukjes reflecterende steen.

Ontwerp eiken trappen

Haus-am-Weinberg-Stuttgart-witte-muren-houten-vloer-eiken

Aangepaste functies en kenmerken zijn ook geïntegreerd om de architectuur te accentueren. In tegenstelling tot het lichtthema is er een donkere kamer gewijd aan muziek, mannelijke gezelligheid en jagen. In deze ruimte zijn speciale akoestische donkerhouten panelen gebruikt voor de plafonds en wanden.

zwarte kamer

Haus-am-Weinberg-stuttgart-zwarte-kamer

De daklijn van het Haus am Weinberg speelt in op het heuvellandschap. Het ontwerp van het tuinontwerp zet de diagonalen van de plattegronden voort en creëert verschillende zones voor rust en planten.

ruim wit interieur

Haus-am-Weinberg-Stuttgart-uitgebreid

eikenhout

Haus-am-Weinberg-stuttgart-eikenhout

jachttrofeeën

Haus-am-Weinberg-Stuttgart-wit-interieur-design

Haus-am-Weinberg-stuttgart-trap-twist

Eethoek en glazen ramen

Haus-am-Weinberg-Stuttgart-glas-raam-vloer-tot-plafond

Haus-am-Weinberg-unstudio-stuittgart-kamerindeling

Haus-am-Weinberg-22-landschapsontwerp