architectuur

Achter geventileerde vliesgevel – constructie en kosten

Achter geventileerde gevelpanelen - houtlook

De gevel geeft het gebouw niet alleen een individuele uitstraling, maar heeft ook een beschermende functie – tegen wind, regen en sneeuw. de achter geventileerde vliesgevel geniet een gestaag toenemende populariteit en maakt een verscheidenheid aan ontwerpopties mogelijk. De marifoon kan op bestaand metselwerk worden gemonteerd en is evenzeer geschikt voor nieuwbouw als renovatie, waarbij zelfs een oud pand een uitgebreide facelift kan krijgen. Hoe deze bijzondere gevelvorm werkt, lees je in de post van vandaag.

Achter geventileerde vliesgevel – structuur

Achter geventileerde gevelstructuur-isolatie-ventilatie-metselwerk

De aan de achterzijde geventileerde vliesgevel wordt gekenmerkt door een structurele scheiding van de twee componenten – de verweringslaag en de isolatie. De gevel wordt voor de bestaande buitenmuren van een huis gemonteerd en op zijn plaats gehouden door een speciaal draagsysteem. Tussen het metselwerk en de geprefabriceerde composietelementen wordt een isolatiemateriaal aangebracht. De ruimte die ontstaat tussen de buitenste laag en de isolatie zorgt ervoor dat de lucht vrij kan circuleren achter de gevel, dit voorkomt de vorming van vocht en zorgt voor een optimale thermische isolatie.

Achter geventileerde vliesgevel – meerlaagse buitenmuurconstructie

Gordijn-achter-geventileerde-gevel-constructie-isolatie-achter-ventilatie

Hier zijn een paar belangrijke punten waarmee u rekening moet houden bij het bouwen van uw marifoon:

– De luchtlaag ertussen moet groter zijn dan 2 centimeter, ongeveer 3 tot 5 centimeter, zodat een goede luchtcirculatie mogelijk is. Het systeem heeft een ventilatie-uitlaat aan de boven- en onderkant van een fijnmazig net en een ventilatierooster met smalle openingen.

– Voor de thermische isolatielaag worden meestal steenwolpanelen met een dikte van 5 tot 12 centimeter, aan één zijde gecoat, gebruikt. Steenwol is een voorkeursmateriaal, niet alleen vanwege de goede thermische isolatie-eigenschappen, maar ook omdat het een effectieve barrière vormt tegen geluid. Uiteraard kunnen ook andere isolatiematerialen worden gebruikt. voornamelijk mineraal.

– De tweede draagconstructie kan bestaan ​​uit hout, aluminium, staal of een combinatie van verschillende materialen. Deze constructie wordt verticaal op de buitenmuren van de woning geschroefd. Hun sterkte is afgestemd op de isolatie.

– Verschillende kledingmaterialen zorgen voor maximale ontwerpvrijheid. De verscheidenheid aan vorstbestendige materialen is onbeperkt en varieert van platen van koper, keramiek, fijn aardewerk, aluminium tot hout. Zelfs zware klinkergevels kunnen gemakkelijk worden nagebootst.

Achter geventileerde vliesgevel – voordelen

Geventileerde-gevelconstructie-metselwerk-isolatie-achter-ventilatiepanelen

De karakteristieke opbouw van de marifoon leidt tot een aantal voordelen – bouwfysisch en economisch. Eerst en vooral is de effectieve thermische beveiliging. Daarnaast brandbeveiliging, bescherming tegen slagregen, bescherming tegen condenswater, geluidswering en duurzaamheid.

Een van de voordelen van de marifoon is de ontwerpvrijheid. De gevelpanelen van verschillende bouwmaterialen, die op de verticale draagconstructie zijn gemonteerd, bieden tal van vormgevingsmogelijkheden. Dit betekent dat zelfs een oud gebouw in nieuwe pracht kan schitteren.

Uit economisch en ecologisch oogpunt is de gordijnachtige, geventileerde gevel ook bijzonder voordelig. Het is eenvoudig te demonteren en heeft lagere onderhouds- en vervolgkosten in vergelijking met conventionele gevelvormen. Hierdoor kan ook aan de energiezuinigheids- en passiefhuisnormen worden voldaan, omdat het zorgt voor een zo groot mogelijke warmteopslag, een optimale afvoer van gebruiksvocht en een vermindering van de CO2-uitstoot. Fotovoltaïsche elementen en zonnecollectoren kunnen ook in gevelbekleding worden geïntegreerd. Geventileerde gevels kunnen ook worden vergroend. Hiervoor moet de selectie, verankering en het gewicht van de klimplanten zorgvuldig worden gepland.

 marifoon kosten

gordijn-rug-geventileerde-gevel-constructie-montage-gevelpanelen

Maar deze bijzondere gevel heeft zijn prijs. Hoe hoog de kosten voor een geventileerde vliesgevel precies zullen zijn, is niet te zeggen. Ze worden sterk beïnvloed door de materiaalkeuze voor de onderconstructie, het isolatiemateriaal en de zichtbare schil. Daarnaast zijn er de kosten voor montage. Vergelijk niet alleen de prijzen van afzonderlijke materialen, maar ook de aanbiedingen van gespecialiseerde bedrijven.

een oud huis straalt in nieuwe pracht

gordijn-lucht-geventileerde-gevel-oud-gebouw-nieuw-gevel-systeem

Onderbouw van aluminium of staal

gordijn-rug-geventileerde-gevel-dragende-constructie-back-ventilatie

Marifoon wordt geïnstalleerd voor de bestaande buitenmuren van een huis

gordijn-rug-geventileerde-gevel-vierkante-gevelpanelen-grijs

talrijke ontwerpmogelijkheden met verschillende bouwmaterialen

gordijn-geventileerde-gevel-aluminium-rails-klinker-bakstenen-constructie

Porseleinen steengoed tegels

geventileerde-geveltegels-porselein-steengoed-bruin

Verwijdering van bouw- en gebruiksvocht

geventileerde-gevelsysteem-constructie-drainage-gebouw-gebruik-vocht

rode klinker buitenmuren verborgen achter nieuwe gevelpanelen

geventileerde-gevelsysteem-klinker-buitenmuren-verborgen-achter-nieuwe-panelen

Onderbouw en isolatielaag zichtbaar

geventileerde-gevelsysteem-zichtbare-onderbouw-isolatie

weerbestendig gevelsysteem in houtlook 

gordijn-rug-geventileerde-gevel-moderne-panelen-hout-look

goudkleurige gevelpanelen met asymmetrische vorm

gordijn-rug-geventileerde-gevel-moderne-goudkleurige-gevelpanelen

witte gevelpanelen

gordijn-geventileerde-gevel-modern-huis-thermische isolatie

Gevelpanelen in houtlook

gordijn-achter-geventileerde-gevel-huis-gevel-systeem-panelen-hout-look

gordijn-geventileerde-gevel-moderne-eengezinswoning-isolatie

geventileerde-gevelsysteem-keramische-tegels-steen-look