architectuur

Appartement gebouwd op het dak – Minimalistisch ontwerp gemaakt van hout met uitzicht op de stad

Platform gemaakt van houten planken met verlichting naast de zolder en bomen

De eigenaar van dit appartement op het dak exploiteert een gebouw met 5 verdiepingen. In het verleden werd het dak alleen gebruikt om watercontainers op te slaan en liet het veel ruimte over. Om deze reden wilde de opdrachtgever daar een klein zolderappartement bouwen voor eigen gebruik. De ongewone locatie is een interessante unieke context die dit project onderscheidt van andere residentiële projecten.

Minimalistisch gebouwd appartement op het dak

slaapkamer met tweepersoonsbed en glazen schuifdeur met uitzicht op het appartement op het dak

In plaats van een normale vloer heeft het houten appartement erboven een met stenen beklede binnenplaats. Bomen worden vervangen door verticale lijnen van hoge gebouwen in de wijk Lat Phrao. Het vloerniveau wordt verhoogd tot ruim 15 meter. Bovendien zou deze woning alleen een buitengevel hebben en niet van opzij of van achteren te zien zijn. Om een ​​sterk contrast tussen het appartement en het onderliggende gebouw te vermijden, hebben de architecten de houten constructie zo ontworpen dat niemand deze vanaf de openbare straat kan zien.

Buitenaanzicht vanuit moderne houten keuken op zolder

Het belangrijkste idee was dus niet om het dakappartement eruit te laten zien als een conventioneel gebouw. Het effect zou de constructie moeten bevrijden van de gebruikelijke vorm. Het team wilde ook voorkomen dat het een randloze doos zou worden die uit het niets in de lucht verscheen. Het geheel ziet eruit alsof de dikte van de muur en het dak niet bestaan, maar er kunnen nog steeds gaten in het plafond worden geboord voor gordijnen, airconditioning, verlichting en inbedding.

moderne meubels zoals eettafel en stoelen in de woonkamer met houten lambrisering

Het was dus de bedoeling om kijkers de illusie te geven dat het hele plafond in een rechte lijn ligt, ook al heeft het appartement een vals plafond en een helling die opzettelijk zijn gebruikt om de muur en het plafond dun te laten lijken. Deze technieken zijn misschien niet nieuw voor de architectuur. Het is echter iets speciaals aan dit dakappartement, omdat een korte ruimte tussen de hoofdstructuur en de buitenkant helpt om de technieken te verbergen die door de architecten werden gebruikt.

Functie en design in één

modern appartement op het dak gemaakt van houten vloerdelen en glazen schuifdeuren met een minimalistisch design

Functioneel wilde de eigenaar het dakappartement voor privégebruik hebben. Dit kwam vooral doordat hij niet vaak gasten ontvangt. Met dat in gedachten dacht het team dat het interessant zou zijn om het project er nog minimalistischer uit te laten zien dan normaal. De grens tussen elke kamer is verbonden door een binnenplaats. Het functionele gebied is ingedeeld volgens het raster van de onderliggende pilaren van het appartement, zodat een indeling met zes rasters ontstaat.

daktuin met boom en woonkamer met bank en tafel van marmer

Het voorste gedeelte bestaat ook uit drie cellen die dienst doen als eetgedeelte, woonkamer en slaapkamer. Door een grote glazen schuifdeur kan de bewoner genieten van een weids uitzicht. Daarom kan zijn positie direct achter een kleine pilaar zijn, waardoor de indruk wordt gewekt dat dit gebouw geen pilaar heeft. Het achterste deel bestaat uit de overige drie kamers, die dienst doen als badkamer, keuken en een binnenplaats die overal in huis te zien is.

gezellige sfeer in het interieur van een appartement op het dak van een gebouw

Omdat de eigenaar al een groot aantal houten planken had, gebruikten de architecten deze als referentiemateriaal. Sommige planken hebben zelfs gebreken zoals scheuren, kraakbeen, zaagsporen en ongelijkmatige kleuren. De ingehuurde mensen zagen deze echter als de natuurlijke charme van echt hout, dus ze hoefden ze niet weg te gooien. Toen de constructie voltooid was, was het eindresultaat een kamer die werd afgewerkt met de warme kleur van het hout en de koele toon van de lucht precies zoals de twee partijen van het contract hadden voorzien.

Zicht op boom tussen badkamer en keuken achter raam

Verlichte houten trap met valbeveiliging van glas naar boven

Houten badkamer met een scheidingswand voor de douche en een witte wastafel

moderne ingerichte keuken gemaakt van houtmaterialen en keukenapparatuur

Plattegrond van een appartement op het dak met woonkamer badkamer en keuken voorplein