architectuur

Beton van binnen en van buiten – Casa AYYA is een voorbeeld van moderne architectuur uit Argentinië

betonnen huis moderne voorgevel bomen

Een vlak stuk grond in een gesloten wooncomplex in Pinamar, Argentinië, opent zich als een waaier van oost naar west, van de straatkant tot de achtergevel. Sommige jonge pijnbomen dienen als een zachte filter tussen het landgoed, de buren en de velden van het stadje General Juan Madariaga. Dit waren de eerste projectspecifieke gegevens voor een vakantiehuis dat veel ruimte moest bieden om te verzamelen en te entertainen. Verder wilden de klanten een huis waar de kamers tijdens de vakantie rustiger gebruikt kunnen worden, de zintuigen wakker worden en het kijken naar de omgeving een waardevolle ervaring wordt. Het huis dat uit de opdracht voortvloeit, is een moderne structuur die bestaat uit twee overlappende, gekruiste volumes. Beton binnen en buiten kenmerkt de gehele architectuur van het vakantiehuis en vormt een interessant contrast met de natuurlijke omgeving.

Beton binnen en buiten midden in een natuurlijke omgeving

betonnen huis vrijdragende carport dakbedekking op de bovenste verdieping

De twee schijnbaar monolithische betonnen constructies overlappen elkaar, kruisen elkaar en rusten op een platform om Casa AYYA te creëren. Verheven boven het gemiddelde woningniveau domineert AYYA het gebied en benadrukt het de omringende natuur. De gekruiste componenten garanderen verschillende weergaven van de twee plannen – naar het westen en naar het noorden, en zorgen voor goed zonlicht in alle kamers.

betonnen huis achtergevel beglazing zwembad

Het project begrijpt en bevordert de behoefte aan sociale bijeenkomsten. Het moderne huis is daarom gerangschikt rond een patio, een terras en een zwembad, dat als een waterspiegel het effect van het zonlicht vermenigvuldigt. Aan een uitstekende balk hangt een schommel, wat het vakantiegevoel van het vakantiehuis onderstreept.

beton binnen en buiten achtergevel huis terras

Op de begane grond sluit de woning aan de voorzijde af om de privacy van de bewoners te behouden, het lawaai van de buurt te dempen en de beslissing om de woning naar het westen te openen kracht bij te zetten. De grenzen van het huis verdwijnen met het volledig openen van de ramen, waardoor grote, open ruimtes ontstaan ​​waar “binnen” en “buiten” versmelten. Het gebruik van beton binnen en buiten is hier duidelijk zichtbaar. De betonplaat breekt over de woon-eetkamer en haalt de overgang tussen binnen en buiten weg. De binnen- en buitenruimte smelten samen en creëren een ruime leefruimte.

betonnen huis terrasoverkapping betonnen glazen schuifdeuren

Een uitstekende betonnen muur scheidt de woon-eetkamer van de keuken. Het gaat omhoog in een betonnen luifel die lijkt op een pergola. De parallelle openingen filteren het zonlicht en creëren een interessant samenspel tussen licht en schaduw. In de ochtenduren strekt de schaduw zich uit tot aan het zwembad en keert overdag terug naar het huis om het terras beschikbaar te maken om te zonnebaden.

beton binnen en buiten keuken terras naadloze overgang

Aan de andere kant van de betonnen scheidingswand bevindt zich de keuken. Ook hier is de buitengevel volledig beglaasd en kan deze volledig naar buiten worden geopend. Dit vergroot de verder kleine keuken, die een klein kookeiland heeft. Het gebied voor de keuken is volledig beschermd tegen regen en zon omdat de bovenverdieping erboven ligt. Deze overdekte buitenruimte is de perfecte plek om buiten te dineren en te ontspannen.

beton binnen en buiten keukeneiland aanrecht graniet

Doordat de voorgevel geen ramen in de klassieke zin heeft, is de grote woonkamer op de begane grond volledig afgeschermd van nieuwsgierige blikken vanaf de straat. Twee rijen kleine gegoten glaselementen zorgen voor meer licht en een interessant lichtspel in het betonnen huis. Ze zijn ook te vinden op de bovenverdieping – in de vorm van een volledige scheidingswand tussen de kamers.

betonnen interieur muren plafond vloer

De bovenverdieping ziet eruit als een los onderdeel dat kruiselings over de begane grond is gepositioneerd. Hier bevinden zich de privékamers zoals de slaapkamer en badkamer. Er is ook een speelruimte beschikbaar voor de bewoners.

beton binnen en buiten modern huisontwerp

De kamers worden gekenmerkt door hun grootte; Ze zijn neutraal en niet gecoat. Deze kamers zijn niet “gelabeld” om de eigenaar flexibiliteit te geven in het gebruik ervan. De markeringen van de bekisting en de bewaakte imperfectie worden als voordelen beschouwd: structuur, kleur en textuur smelten samen en benadrukken het karakter van AYYA.

trapontwerp moderne betonnen treden houten scheidingswand

Alle materialen zijn geselecteerd om het onderhoud aan het huis tot een minimum te beperken, rekening houdend met het feit dat de impact die het klimaat op hen heeft een voortzetting is van het bouwproces. De binnenkant van de betonnen muren binnen en buiten is volledig gevuld met geëxpandeerde piepschuimplaten zodat ze voor een betere isolatie kunnen zorgen.

betonnen huis binnen betonnen muren trappenhuis ramen

De materialen laten zien wat ze zijn omdat hun oppervlak niet is behandeld. Net als het bouwproces blijven ze direct en permanent in het gebouw.

Het onconventionele gewapend beton torent hoog boven de site uit en rust op een platform, in contrast met het typische huis in de buurt. De residentie verandert in een auditorium waar je elke zonsondergang kunt aanschouwen. Dit is het grootste voordeel van Casa AYYA – het vastleggen van de geest van de landelijke omgeving waar de zon elke middag ondergaat.

trappen beton leuning metaal

betonnen huis trap betonnen muren hanglampen

beton binnen betonnen muren sierglas tegels licht

betonnen huis binnen muren gegoten glas lichteffect

badkamer dakraam aanrecht wastafel betonnen plafond

betonnen huis tuin hangmat vakantiehuis

betonnen binnen en buiten vrijdragende balk hangmat

betonnen huis cantilever moderne architectuur argentinië

terras betonnen huis glazen schuifdeuren in plaats van buitenmuur

betonnen binnen- en buitenterrasoverkappingen

betonnen huis met zwembad vrijdragende glazen gevel

betonnen binnen- en buitentrapplaten tuinpad

moderne betonnen huis vrijdragende component

betonnen huis vrijdragende ingang

betonnen huis entree opstapplaten indirecte led-verlichting

betonnen huis cantilever verlichting avond

modern betonnen huis cantilever geometrisch ontwerp

dak beton huis plat dak modern

Project: Casa AYYA

Locatie: Pinamar, Buenos Aires, Argentinië

Architecten: Estudio Galera – website

Projectjaar: 2017

Stijl: modern

Totale oppervlakte grond: 1480 m²

Woonoppervlakte: 290 m²

Fotograaf: Diego Medina