architectuur

Betonarchitectuur – 11 gebouwen met een onderscheidend karakter

Betonarchitectuur -betongevel-gevelontwerp-gevelbekleding-tegels

Beton staat bekend als een bouwmateriaal met zijn veelzijdigheid. De gebruiksmogelijkheden en architectonische vormgeving zijn bijna onuitputtelijk. Deze eigenschappen en zijn constructieve opleiding vormen samen een ideale combinatie die hem tot een geliefd medium en designelement maakt in de bouwwereld van nu en toen. De ontwikkeling van de Concrete architectuur presenteert uitstekende gebouwen die zowel binnen als buiten zijn gemaakt van zichtbaar beton. Hieronder presenteren we 11 projecten.

Betonarchitectuur en zijn gezicht – betonnen gevel als optisch ontwerpelement

Betonarchitectuur -betongevel-geveldesign-pastelkleurige tegels

Beton is het meest gebruikte en tegelijkertijd meest kneedbare bouwmateriaal, en architecten en planners hebben er vaak de voorkeur aan gegeven voor constructies en ondersteunende elementen vanwege de structurele mogelijkheden. Achteraf is het zichtbare beton een designelement geworden dat altijd zijn vorm tot uitdrukking brengt en het moment van stollen behoudt.

Concrete architectuur en zijn talloze facetten

Betonarchitectuur -betongevel-geveldesign-tegels-pastelkleuren

Beton als zichtbaar element van de binnen- of buitenarchitectuur geeft het oppervlak en het gebouw een onmiskenbaar karakter. Afhankelijk van het toepassingsgebied vervult het materiaal meer dan alleen een statisch-constructieve of optische functie. Het kan warmte-isolerend en geluidsisolerend zijn.

Betonnen architectuur – betonnen gevel in pasteltinten 

Betonarchitectuur -betongevel-kleur-pastel-nuance-tegels

* Yardhouse, Londen, VK

Assemble heeft een flexibel en visueel bijzonder aantrekkelijk gevelontwerp ontwikkeld met betonnen panelen. Ze kunnen aan elke gevel worden bevestigd en later gemakkelijk worden verwijderd en vervolgens ergens anders worden geïnstalleerd. In verband met mobiliteit waren deze voor het eerst op een gebouw dat beschikbaar wordt gesteld voor tentoonstellingen en coworking kantoren.

Betonarchitectuur – monument van beton

Concrete architectuur -modern-design-art-sculpture-tailand

Het project is echter een eigentijds monument van SCG (Siam Cement Group), de grootste fabrikant van bouwmaterialen in Thailand, voor het 100-jarig jubileum van het bedrijf. Het omvat in totaal drie betonnen constructies, die allemaal aan de oceaankust liggen: bibliotheek, landschapspaviljoen en landschapspaviljoen.

Betonnen architectuur – speels landschapspaviljoen in Thailand

Concrete architectuur -rood-bouwmateriaal-sculptuur-abstract-modern

Het landschapspaviljoen is echter een doolhof van trappen dat voorbijgangers uitnodigt om van bovenaf te genieten van het prachtige uitzicht. De speelse faciliteit bestaat uitsluitend uit zichtbaar beton getint in een natuurlijke terracotta kleur en heeft tot doel mensen aan te moedigen meer te bewegen.

Concrete architectuur – betonnen labyrint in terracotta kleur

beton-architectuur-rood-bouwmateriaal-sculptuur-thailand-park

* een project van Supermachine Studio in Bangsaen, Cholburi, Thailand

Berekend verbrand je ongeveer 10 calorieën als je alle niveaus in een normaal tempo omhoog gaat.

Betonarchitectuur – Een betonnen gevel vervult meerdere functies

beton-architectuur-beton-gevel-luchtige-staaf-terracotta-privacy bescherming

De gevel is het karakteristieke kenmerk van een gebouw, het gezicht en het visitekaartje. Het is zowel een constructief onderdeel van het gebouw als een belangrijk ontwerpelement. Beton als bouwmateriaal laat een veelvoud aan creatieve ontwerpopties open.

Betonarchitectuur – betonnen gevel als designelement

beton-architectuur-gebouw-privacy-bescherming-zonwering-rood-terracotta

Dankzij de verschillende mogelijkheden voor machinale bewerking van het materiaal, zoals slijpen, wassen, aanzuren, zandstralen, kan vrijwel elk denkbaar oppervlak worden geproduceerd. Getextureerde formliners en tinten breiden de veelheid aan creatieve varianten uit.

Concrete architectuur en privacyschermen met kleur

beton-architectuur-rood-beton gevel-privacy-bescherming-zonwering

* Gebouw voor het Ocean Research Centre en Observatory van Banyuls-sur-Mer, Frankrijk door Atelier Fernandez & Serres

Betonnen gevel vervult niet alleen een esthetische rol voor het bouwconcept. Het is ook bijzonder zuinig en kan extra functies vervullen, zoals temperatuurregeling, privacy en zonwering of energieopwekking.

Minimalistische betonarchitectuur in terracottakleur

beton-architectuur-plat-dak-monumentaal-minimalistisch-terracotta

Onder alles ziet beton er heel neutraal, ruw en min of meer kaal uit. Met de juiste bewerking of vormgeving kan een of ander effect worden overgebracht. Minimalistische betonarchitectuur in sterk uitgesproken terracottakleur herbergt historische tentoonstelling en enscenering van de oorlog tussen twee koninkrijken in het huidige Portugal.

Betonarchitectuur – gekleurd, getint zichtbeton 

beton-architectuur-monumentaal-plat-dak-portugal-verlichting-ontwerp

* Cultureel centrum in Fronteira, Portiugal ontworpen door Goncalo Byrne Arquitectos

Middeleeuwse gebouwen die typisch zijn voor de regio staan ​​model voor de vorm van de langgerekte structuur met een plat dak. De ruwe structuur lijkt op met de hand gemaakt zichtbaar beton en de tint stadia leempleister.

Betonarchitectuur doet denken aan cortenstaal

beton-architectuur-rode-beton-gevelornamenten-mandala

Een oude schuur in Graubünden Scharans, Zwitserland, werd herbouwd van beton en omgebouwd tot werkplaats. De nieuwbouw moet exact hetzelfde volume hebben als de oude, aangezien het gebied deel uitmaakt van het historisch werelderfgoed.

Ornamenten en betonarchitectuur

beton-architectuur-mandala-ornamenten-beton-gevel-rood

* een project van Valerio Olgiati Architect

De werkelijke werkplek van de huiseigenaar is uiteindelijk slechts een derde van de beschikbare ruimte. In het binnenste centrum van het gebouw is er een opening naar de hemel, die sterk contrasteert met de monumentaal ogende structuur en de omringende architectuur.

Concrete Architectuur – Cultureel Centrum in Sao Paolo, Brazilië 

beton-architectuur-cultureel-centrum-brazil-stad

Het gebouw van het College voor Muziek en Dramatische Kunst, dat onlangs is gerenoveerd, bevindt zich in het economische stadscentrum van Sao Paulo, Brazilië. De nieuw gecreëerde betonnen architectuur herbergt een bioscoop, tentoonstellingsruimten, concert- en sporthal, evenals administratieve kamers.

Hedendaagse betonarchitectuur

beton-architectuur-cultureel-centrum-saopaolo-brazilië-gebouw

* een project van Brasil Arquitetura

De nieuwbouw bestaat uitsluitend uit zichtbeton, dat getint is in natuurlijke okertinten. Het minimalistische ontwerp heeft betrekking op de moderne architectuur in het gebied en op het puur functionele aspect waaraan het gebouw moet voldoen.

Betonnen architectuur in een historisch gebied

beton-architectuur-huis-oud-nieuw-traditie-azulejos

Een eengezinswoning in het historische centrum van Lissabon, Portugal, werd gebouwd als gevolg van de invloed van verschillende culturen die vandaag de dag nog steeds in de stad wonen. Op de achtergrond is er een middeleeuws kasteel en andere karakteristieke kenmerken van de regio. Geïnspireerd door deze, maar tegelijkertijd geïnterpreteerd op een moderne manier, werd Zè Haus gecreëerd.

 Betonarchitectuur – eengezinswoning van beton

beton-architectuur-huis-modern-design-lissabon-portugal

* Zé House, Palmela, Lissabon, een project van Paratelier

De betonnen architectuur van het huis is modern, maar nog steeds gevormd door het traditionele en in verband daarmee – getint in okerkleur. De leefruimte ontwikkelt zich op drie niveaus, aangepast aan het heuvelachtige terrein.

Betonnen architectuur als verlengstuk van het kasteel

beton-architectuur-kasteel-modern-oude-weide-Sparrenburg

Een uitbreiding van het middeleeuwse kasteel in Bielefeld, Duitsland, werd in 2014 ontworpen door de architect Max Dudler en ontworpen als bezoekerscentrum. Binnen het historische fort creëert het moderne gebouw tegelijkertijd een sterk contrast en verbinding met het verleden.

Betonarchitectuur in natuurlijke zandkleuren

beton-architectuur-zand-kleur-alleen-oud-nieuw-ontwerp

* Sparrenburg, Bielefeld, Duitsland, een project van Max Dudler Architects

Het bouwmateriaal voor het bijgebouw werd verwerkt om er origineel uit te zien en kreeg dezelfde kleur als de ruwe bestaande muren. Het gebouw is gegoten uit geramd beton en is gebaseerd op de constructies die al eeuwen bestaan. Zo creëert de architect een relatie, een verbinding tussen nieuw en oud, heden en geschiedenis..

Betonarchitectuur – moderne eengezinswoning

beton-architectuur-blootgesteld beton-huis-plat-dak-groene-panorama-ramen

Het platte dak en de grote raampartijen zijn ongetwijfeld kenmerkend voor de moderne architectuur. De buitenkant en het interieur van het huis zijn op een minimalistische en stijlvolle manier ontworpen. De indrukwekkende fluweelgroene kleur van het ruwe zichtbeton zet een onmiskenbaar accent.

Moderne betonarchitectuur in groen

beton-architectuur-beton-gevel-groen-plat-dak-mdoern

Het huis bestaat uit verschillende onderling verbonden constructies met vergelijkbare afmetingen. De monochrome look wordt zowel binnen als buiten gevolgd. De binnenmuren verschillen qua look en feel niet van de buitenmuren.

 Betonarchitectuur met een eigen uitstraling

beton-architectuur-huis-plat dak-groen-betonnen gevel

De groene tint van het beton en de ruwe structuur zorgen voor een totaalbeeld dat puristisch, maar toch heel natuurlijk is. De woonruimte ontwikkelt zich op verschillende niveaus, afhankelijk van de grootte van de kamer.

Minimalistische betonarchitectuur en interieurdesign

beton-architectuur-groen-panoramisch-raam-minimalistisch-ontwerp

* Ishikiri House in Osaka, Japan, een project van Sugawaradaisuke

Beton kan worden toegepast in een breed scala aan vormen, texturen en kleuren om volledig te voldoen aan de functionele en esthetische eisen van een gebouw en om de levenskwaliteit te verbeteren. Door de gerichte groene pigmentatie zien de buiten- en binnenmuren van het huis eruit alsof ze bedekt zijn met mos. De kleuring is echter een grondlaag die het gebouw tegen vocht beschermt. Licht, kleuren en uitvoering van het zichtbeton resulteren in een spel van schaduwen en creëren op een extreem gereduceerde manier een sfeer van veiligheid.

Minimalistische betonarchitectuur met meerdere gezichten 

beton-architectuur-witte-minimalistische-huis-platdak-verlichting

Het minimalistische gebouw is een onderzoekscentrum voor het Museum van Europese Beschavingen van het Franse Ministerie van Cultuur in Marseille. Het is monumentaal en zeer representatief, opgevat als het grootste en meest indrukwekkende bouwwerk in de omgeving. Het heeft twee gezichten – een naar het publiek gericht en een naar binnen, naar een binnenplaats.

Minimalistisch betonnen huis 

beton-architectuur-wit-rood-zand-kleur-minimalistisch

Het doel van de betonarchitectuur is het bewaren en beschermen van de waardevolle historische objecten, waardoor het min of meer doet denken aan een hedendaags fort. Het gebouw bestaat uit één constructie met twee verschillende betonlooks. Afgezien van de buitenkant is het ‘betonnen fort’ gekleurd in roodachtige tinten, van binnen is het wit.

Grootformaat betonarchitectuur in het stadsgebied

beton-architectuur-minimalistisch-huis-plat-dak-wit-natuurlijke kleur

* MuCEM cultureel centrum in Marseille, een project van Corinne Vezzoni en Associès 

De heldere vormentaal laat de architectuur er respectvol uitzien en de droge beton- en druklagen creëren een verwijzing naar de bestemming van het gebouw.

Betonnen architectuur en glazen gevel van een modern appartementencomplex

betonnen-architectuur-appartementsgebouw-moderne-glazen gevel-kinderspeelplaats

Dit appartementengebouw is slechts een van de vele gebouwen in de ultramoderne wijk Typn Nieuw Zuid in Antwerpen, België. De bewoners hebben winkels en openbare voorzieningen op de eerste verdieping.

Betonarchitectuur en glas – een harmonieus totaalbeeld

beton-architectuur-grijs-glas-gevel-modern-appartementengebouw

* Paspoortproject van Atelier Kempe Thill, Hoogstraten, België

Een appartementengebouw presenteert het eigentijdse idee van moderne architectuur gemaakt van glas en beton, met een duidelijke, eenvoudige vormentaal. De glazen gevel van het gebouw kijkt uit op het voorplein met de kinderspeelplaats. Zo kunnen ouders hun kinderen tijdens het spelen van een afstand observeren.