architectuur

Bioklimatologische architectuur voor effectieve energiebesparing

bio klimatologische architectuur raam voorkant milieu besparen zonlicht luchtstroom

De bio-klimatische architectuur zorgt ervoor dat er veel energie wordt bespaard. Het natuurlijke zonlicht wordt gebruikt om de woning te verwarmen door gebruik te maken van moderne zonwering- en raamsystemen. In principe wordt hier alleen de al duizenden jaren bekende kennis over het effectief gebruik van zonlicht gebruikt.

Bio-klimatologische architectuur voor de woonkamer

woonkamer energiebesparende bioklimatische architectuur raam dak

Zoals eerder vermeld, dient de bioklimatische architectuur om effectief energie te besparen door zonlicht, maar ook door natuurlijke luchtstromen. De taak van de architect is om een ​​oplossing te vinden om de feitelijk ondoordringbare buitengevel van een huis zo te ontwerpen dat deze op een bruikbare manier doorlaatbaar wordt. Zoals je je waarschijnlijk al kunt voorstellen, wordt dit bereikt door ramen met hoogwaardige kozijnen te gebruiken.

Bioklimatologische architectuur – gebruik van zonlicht en warmte

bio klimatologische architectuur zonlicht energie warmte huis

Zoals bekend heeft zonlicht op zich een positief effect op het organisme. Een gebrek aan zonlicht of overmatig kunstlicht kan zelfs leiden tot depressie, om de eenvoudige reden dat het maar een beperkte verscheidenheid aan kleuren heeft. Maar naast deze belangrijke gezondheidsvoordelen die zonlicht met zich meebrengt, kan het ook dienen als bron van energie en warmte, vooral in de winter als onderdeel van de bio-klimatologische architectuur, die ook gratis zijn. Om energie te besparen door zonlicht zijn niet alleen de ramen zelf van belang, maar ook de juiste verdeling over de gevel of muur van het huis. Natuurlijk speelt ook de grootte van het raam een ​​belangrijke rol. Dit betekent echter ook dat er in de zomer voor geschikte zonwering moet worden gezorgd. Anders raken de kamers oververhit. Zonneschermen, rolluiken, maar ook rolluiken en buitenrolgordijnen zijn praktisch voor bioklimatologische architectuur. Een luifel is ook een goede optie, omdat het zonlicht in de winter de kamer kan binnendringen als de zon lager staat, terwijl het in de zomer is afgeschermd.

Bioklimatologische architectuur met luiken voor de zomer

huisontwerp bioklimatische luiken zomer winter energie besparen

Dit alles vraagt ​​om een ​​geschikte, bioklimatologische architectuur. Als niet aan alles wordt gedacht, worden onnodige (of in dit geval noodzakelijke) energieapparaten gewoon opnieuw gebruikt, wat veel geld opslokt, of het nu gaat om het verwarmen of koelen van de kamers.

Kies de architectuur op basis van de hoeveelheid zonlicht

energie besparen zonlicht winter zomerhuis bioklimatisch

Bioklimatologische architectuur – natuurlijke ventilatie door automatische ramen

ontwerp bioklimatische kantoorgebouw raamventilatie

Natuurlijke ventilatie kan effectief worden gebruikt door middel van bio-klimatologische architectuur om de kamers in de zomer te koelen. Naast de uitwisseling van oude en frisse lucht, is dit een van de voordelen die ramen vooral in de zomer met zich meebrengen. Koeling wordt bereikt door het raam ‘s nachts te openen. Doordat de luchttemperatuur buiten in deze tijd lager is dan binnen, wordt een aangename koeling bereikt. Deze variant kan ook worden toegepast in openbare gebouwen (bijvoorbeeld kantoorgebouwen), waar anders veel energie wordt gebruikt voor airconditioning.

Bio-klimatologisch architectuuridee met natuurlijke ventilatie

het idee van een ventilatiesysteem, natuurlijk, om bioklimatologisch energie te besparen

Hiervoor wordt een bioklimatologische architectuur aangeboden in de vorm van praktische ramen die ‘s nachts automatisch opengaan. Deze sluiten ‘s ochtends automatisch weer zodra de buitentemperatuur boven de binnentemperatuur komt. Met dit soort energiebesparende opties kunt u tot wel 50% besparen op de kosten. Overigens zijn er ook automatische ramen die de luchtkwaliteit regelen. Ze zijn voordelig omdat mensen in de meeste gevallen niet op tijd merken dat ventilatie nodig is. Bij deze raamvariant voor een bioklimatologische architectuur zijn het CO2-gehalte en de luchtvochtigheid bepalend.

Zorg voor ventilatie met bio-klimatologische architectuur

natuurlijke ventilatie energiebesparende ramen architectuur luchtcirculatie

Al met al moet u weten dat raamautomatisering voor bioklimatologische architectuur een praktische en effectieve zaak is, en op geen enkele manier ingewikkeld. Het is een investering die het zeker waard is. Om deze reden moet het zeker worden gebruikt. Bovendien bespaart u op deze manier niet alleen geld, maar verhoogt u ook het comfort, welk type gebouw het ook is.

Bio-klimatologisch ontwerpidee voor een huis

bio klimatologische architectuur eco huis zonne-energie

Bioklimatologische architectuur met een overkapping geschikt voor zomer en winter

huis bioklimatisch ontwerp luifel zon energiebesparing

bio klimatologische architectuur woonkamer raam zonlicht dak

bio klimatologische architectuur ventilatievenster automatisch