architectuur

Bouw een organisch huis – Grondstoffenbesparend en duurzaam leven

Bio-woningbouw-energie-bespaar-elektriciteit-kosten-lager

Kwesties als duurzaamheid, gezond leven en natuurlijkheid veroveren steeds meer de wereld van de woningbouw. Architecten en bouwers hechten steeds meer waarde aan een bouwwijze waarin ecologie en economie in harmonie worden gebracht. Beste voorbeeld? Het biologische huis!

Maar wat onderscheidt een biologisch huis eigenlijk van andere ecologisch gebouwde huizen zoals het passiefhuis of het energiezuinige huis? Wat zijn de voordelen voor de bouwer en welke extra kosten mag hij verwachten? Loont de investering in een biologische woning financieel en energetisch de moeite??

Een organisch huis bouwen – Het basisidee: ecologie en economie in harmonie

Bio-woningbouw-milieuvriendelijk-hulpbronnenbesparend-leven

Duurzaamheid zit in de bouwsector is al lang een onderwerp. Het oorspronkelijke idee achter de ontwikkeling van biologische huizen is dat ecologische en economische aspecten onder één dak moeten worden gecombineerd. Het typische biologische huis bestaat daarom uit natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen zoals hout of klei, die tegelijkertijd het energieverbruik in huis verminderen en zorgen voor een gezond binnenklimaat.

Ecologisch bouwen – betekent in het geval van Biohaus dat zowel voor de constructie van de gebouwschil als voor het interieurontwerp voornamelijk duurzame en vervuilende middelen worden gebruikt. Bijzondere aandacht wordt vaak besteed aan de CO2-balans en de energetische en vochtregulerende eigenschappen van de gebruikte materialen. Dat laatste is belangrijk om een ​​gezond binnenklimaat te creëren waarin mensen met een allergie zich prettig voelen en schimmel geen kans krijgt.

Economisch bouwen – dat is het tweede speerpunt van het Biohaus. Net als bij het passief- of plus-energiehuis, is het doel om zo efficiënt mogelijk te bouwen, zodat er weinig energie wordt verbruikt en er dus extra hulpbronnen worden bespaard. Voor huisbewoners betekent een lager energieverbruik ook dat het maandelijkse huishoudbudget op de lange termijn wordt ontlast.

Bouw een organisch huis – Alleen natuurlijke en vervuilende materialen

Bio-woningbouw-natuurstenen gevel-betonpad

Het Biohaus staat voor hulpbronnenbesparend en gezond bouwen. Daarom zou het idealiter uitsluitend uit vervuilende, hernieuwbare en natuurlijke materialen moeten bestaan, van de ruwbouw tot de gebouwschil tot de wandbekleding en de binneninrichting..

Typische materialen die bij het Biohaus worden gebruikt zijn:

– Hout en klei voor de gevel

– Isolatiematerialen zoals vlas, hennep, cellulose of stro

– Kurk, hout of duurzame tapijten voor op de vloer

– Laag vervuilend behang en verven voor interieurontwerp

Vooral het bouwmateriaal hout vormt meestal de basis voor de bouw van een organisch huis, omdat het veel ecologisch waardevolle eigenschappen verenigt. Hout is een hernieuwbare grondstof die bij de groei meer CO2 bindt dan bij de verwerking tot bouwstof vrijkomt. Het is volledig biologisch afbreekbaar en zorgt dankzij de vochtregulerende eigenschappen voor een aangenaam binnenklimaat.

Toch hoeft een biologisch huis geen puur houten huis te zijn. Aardebouwmaterialen en aardepleistersystemen hebben eveneens uitstekende eigenschappen en worden vaak gebruikt in de organische woningbouw.

Biologische huizen bieden deze voordelen

Bio-huisbouw-hout-natuursteen-gevel-hoge-bomen

Niet alleen bouwers zijn steeds meer geïnteresseerd in ecologisch bouwen, maar ook steeds meer projectontwikkelaars die je leuk vinden op het bouwen van portalen HuisXXL Zoek duidelijk vermeld, bied de bouw van biologische huizen aan. Dit komt enerzijds doordat het idee van een allround gezond en duurzaam leven zich op steeds meer gebieden manifesteert, van voeding tot de eigen manier van leven tot de leefomgeving. Aan de andere kant biedt het biologische huis voordelen die niet uit de hand kunnen worden gelopen.

energie besparen

Door hun constructie en de goede materiaaleigenschappen hebben biologische woningen doorgaans een lager energieverbruik dan conventioneel geplande eengezinswoningen. Een lager energieverbruik betekent ook dat de bijkomende kosten voor de bewoners duurzaam worden verlaagd. Voor maximale kostenbesparingen moet het biohuis echter worden gepland als een passief- of efficiëntiehuis.

Leef gezond

Een aspect dat nog steeds wordt verwaarloosd bij het bouwen van een huis, is de leefomgeving. Vooral degenen die allergisch zijn voor huisstof, schimmels of andere stoffen moeten ervoor zorgen dat gezond leven mogelijk is bij het kiezen van hun huis. In het Biohaus regelen de natuurlijke bouwmaterialen de luchtvochtigheid zodanig dat schimmel- of stofvorming nauwelijks mogelijk is. Daarnaast worden alleen emissiearme bouwmaterialen gebruikt.

middelen sparen

Uiteindelijk is het belangrijkste argument voor een biologisch huis dat het is gebouwd op een manier die hulpbronnen bespaart en het milieu niet schaadt. De gebruikte bouwmaterialen groeien meestal terug, zijn recyclebaar en komen bijna volledig uit de natuur. Bovendien is hij extreem robuust. Hout wordt bijvoorbeeld beschouwd als een uiterst resistent en duurzaam bouwmateriaal.

Een positieve energiebalans – bespaar energie met het biohuis

Milieuvriendelijk een biologisch huis bouwen - voordelen - wonen

In een biologische woning wordt naast de duurzame materiaalkeuze vooral gelet op het zo laag mogelijk houden van het daaruit voortvloeiende energieverbruik. Hierdoor worden de vervolgkosten blijvend verlaagd, waardoor de investering in een biologische woning niet alleen ecologisch, maar ook economisch loont.

Organische huizen kunnen eenvoudig worden omgebouwd tot passiefhuis met eenvoudige middelen zoals het kiezen van de juiste thermische isolatie en stralingswarmte die in de muren wordt geïntegreerd. Hiervoor moet bij de planning rekening worden gehouden met enkele basisvereisten. Grote raampartijen en bijvoorbeeld een zuidgerichte oriëntatie van de woning zorgen voor een optimaal gebruik van de zonnewarmte.

Ook andere woningtypes zoals de energiepluswoning of een energiezuinige woning kunnen gecombineerd worden met de bouw van de biowoning om een ​​zo positief mogelijke energiebalans te realiseren. Zo help je het milieu op twee manieren. Enerzijds worden hulpbronnen al gespaard bij het bouwen van een huis. Aan de andere kant blijft een laag energieverbruik het milieu beschermen.

Een biologisch huis bouwen – wat zijn de investeringskosten??

Bouw een organisch huis verwarming-verlichting-tips-ideeën

Hoe hoog de meerkosten voor de bouw van een biologische woning zijn ten opzichte van andere woningtypes is niet over de hele linie te beantwoorden, aangezien de prijzen altijd afhankelijk zijn van de gewenste uitrusting. Een eenvoudig huis van hout en leem is zeker met een klein budget te realiseren, terwijl sommige natuurlijke materialen zoals kurkvloeren of isolatie van cellulosevlokken voor hoge kosten kunnen zorgen.

Het is daarom belangrijk om bij het plannen – of het nu in samenwerking met een architect of een projectontwikkelaar is – de eigen financiën in de gaten te houden. Zo kunt u een biologisch huis plannen op maat van uw budget. Het loont ook om de aanbiedingen van verschillende bouwbedrijven met elkaar te vergelijken om er echt de goedkoopste uit te filteren.

Als u uw biologische huis direct als een efficiëntiehuis ontwerpt, heeft u ook de mogelijkheid om te profiteren van verschillende subsidies van de Förderbank und Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) of het Federaal Bureau voor Economie en Exportcontrole (BAFA). Duurzaam bouwen wordt door veel gemeenten ook op gemeentelijk niveau gepromoot. Vraag de verantwoordelijke bouwautoriteit gewoon naar financieringsmogelijkheden en informatiemateriaal.

Inmiddels zijn de biologische droomhuizen niet alleen verkrijgbaar bij enkele gespecialiseerde solide bouwaanbieders, maar springen steeds meer prefab woningbouwers mee op de eco-golf. Met behulp van afgewerkte modules en vrij te kiezen kits kunt u een compleet organisch huis ontwerpen, wat vaak besparingen oplevert in vergelijking met huizen die helemaal opnieuw zijn gepland.

Biohaus baun – efficiëntie en stijl in een architectonisch wonder

Bio-woningbouw-verlichting-gevelideeën-tips