architectuur

Bouwen met aangestampte aarde – 12 inspirerende projecten met het duurzame hybride materiaal

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur ontwerp kleimuur

Hoewel bouwen met aangestampte aarde jarenlang als bouwtechniek werd verwaarloosd, beleeft dit type constructie tegenwoordig een renaissance in de architectuur. Kortom, de voordelen omvatten superieure thermische massa, temperatuur- en geluidsbescherming, sterkte en duurzaamheid, weinig onderhoud, brandwerendheid, draagvermogen en nog veel meer. Bovendien blijft bij het bouwen met aangestampte aarde de natuurlijke schoonheid van het bouwmateriaal en de milieuvriendelijke eigenschappen behouden. Deze keer presenteren we een selectie van de beste bouwprojecten waarbij bouwen met stampleem tot uitzonderlijke resultaten heeft geleid. Deze 12 werken tonen de aantrekkelijke esthetische afwerking die wordt gecreëerd door verschillende lagen samengeperste aarde over elkaar heen te leggen.

Bouwen met aangestampte aarde – voordelen

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur binnenplaats water

Bouwen met aangestampte aarde is een oude techniek die zijn weg terug heeft gevonden in de moderne architectuur. Gezien bouwvoorschriften en jurisdicties is het hybride materiaal mogelijk niet geschikt voor muren. In principe is aangestampte aarde grond die kan worden verdicht tot keiharde constructies. De gestampte leemmuren bestaan ​​dus letterlijk uit de aarde waarop ze staan. Deze kunnen helpen een huis op zijn locatie te verankeren en bieden een duurzaam alternatief voor beton.

Hieronder hebben we 12 inspirerende suggesties voor je op een rijtje gezet. Deze bewijzen dat bouwen met aangestampte aarde anders is dan de menselijke perceptie van het materiaal, dat we kunnen associëren met oudere gebouwen zonder modern comfort. De bouwprojecten in ons artikel benadrukken het unieke materiaal en maken het onderdeel van iets groters.

Laag huis

bouwen met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur laag huis lagen kleigrond

Eerst presenteren we u een voorbeeld van bouwen met aangestampte aarde uit het regionale kustgebied Victoria in Australië. De woning is gelegen nabij het strand, maar heeft geen uitzicht op de oceaan. Het grootste deel van het terrein helt ook noord-zuid en bestaat uit lagen kalksteen en ondergrondse grotten. Ten eerste was de opdracht van de klant om een ​​groot familiehuis te creëren dat veel gasten en familieleden tegelijk kon huisvesten. Daarom moet dit een hoogwaardig, robuust huis zijn voor generaties.

bouwen met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur laag huislagen groene tegels tweeregelige keuken woonkamer

Bij het bouwen met aangestampte aarde ontwierpen architecten Kathryn Robso en Chris Rak het huis als een reeks “lagen” met kruisende zones en privé-uitzichten. Genesteld tussen de theebomen, is er geen weids panoramisch uitzicht op het complex. Om deze reden heeft het team enkele kleinere binnenplaatsen en uitzichten gecreëerd die een andere kijk op het gebouw mogelijk maken. Het Laaghuis is nog steeds contextueel en bestaat uit lokale bouwmaterialen en technieken die de optimale variant zijn voor bouwen met stampleem. Naast aangestampte aarde kozen de architecten hout als geschikt materiaal. Verder zijn de bestanddelen van zand in stampleem afkomstig uit de regio en gemaakt door lokale ambachtslieden. Zo ontstaat een duurzaam en efficiënt bouwmateriaal dat onderhoudsvrij en leeftijdsgebonden is. Het hout daarentegen wordt meestal grijs en veroudert na verloop van tijd.

bouwen met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur laag huis lagen groene tegels keukeneiland

Terwijl de ontwerpers een eenvoudig en bleek palet van hout en een lichte betonnen vloer gebruikten bij het bouwen met aangestampte aarde, voegden ze ook enkele strategische grafische toevoegingen toe voor het interieurontwerp. Hierdoor zijn ze erin geslaagd om de leefruimtes in de kamers af te bakenen en af ​​te bakenen. Het groen betegelde kookeiland is daar een mooi voorbeeld van. Met een slijtvaste tegel helpt het groen ook om het landschap met het interieur te verbinden.

Gebouw met aangestampte aarde – Uitkijktoren Negenoord

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur uitkijktoren negenoord belgië

Aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens ligt het natuurgebied Maasvalley Riverpark. Het concept voor de nieuwbouw van Negenoord richtte zich op spontane natuurontwikkeling, natuureducatie, maar ook recreatief gebruik. Om het gebied volledig te kunnen ervaren, moest op een kleine heuvel in het midden van het gebied een kleine uitkijktoren worden gebouwd om de toren te beschermen tegen overstromingen in de winter.

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur uitkijktoren negenoord belgië

Ook voor dit project gebruikte architectenbureau De Gouden Liniaal Architecten de techniek van bouwen met stampleem. Voor de bouw gebruikte het team opnieuw lokale bouwmaterialen uit de Maasstreek. Dezelfde bouwmethode werd ook gebruikt voor de constructie van de leemmuren. Het oppervlak van deze muren zal langzaam eroderen, zodat na verloop van tijd het grind zichtbaar wordt. Binnen is een centrale kern met trappen gemaakt van beton dat is gezandstraald om ook het grind te onthullen. Door zijn materialisering vertelt het gebouw over de plek waar het is gebouwd en is het sterk verankerd in zijn omgeving.

Casa Caldera

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur casa caldera

De geschiedenis van deze plek is diep geworteld in de cultuur van de regio. De biodiversiteit van de regio maakt deel uit van de grotere Madrian Archipel, die zich uitstrekt van de Sonora tot de Chihuahuan-woestijnen. Uit dit verhaal en deze context komt Casa Caldera naar voren. Deze kleine accommodatie wordt sterk beïnvloed door de klimatologische omstandigheden; Aanpassing aan de natuurlijke, sociale, politieke en economische omgeving, elk in zijn eigen gewogen en verschillende mate.

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur casa caldera interieur woonkamer open haard hout natuurlijke materialen

De structuur van de schuilplaats ziet eruit alsof deze is gemaakt van de inheemse grassen die de helling en open gebieden daarbuiten bepalen. Om de kwaliteit van het toevluchtsoord te benadrukken, kozen de architecten van DUST het materiaal van de structuur om het in de omgeving te laten opgaan. De lemen muren zijn gemaakt van gegoten lavasteen. Het geheel vormt een halfvloeibaar materiaal dat in de bekisting wordt geramd, vergelijkbaar met bouwen met aangestampte aarde. Het resulterende effect is een subtiel contrast met de groene omgeving, die in de loop van het jaar harmonieus opgaat in het landschap.

Ajijic – Een huis in Mexico dat is gebouwd met aangestampte aarde

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur ajijic huis bos

Voor het zomerhuis aan het Chapala-meer in Jalisco vroegen de architecten Tatiana Bilbao SC om een ​​aanpasbare, geïntegreerde en onderhoudsarme oplossing. In combinatie met een eenvoudige behuizing reageert de geometrie op de manier waarop deze is opgebouwd. De constructie met het omringende materiaal vindt een oud systeem dat we vaak vergeten door technologische vooruitgang.

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur ajijic huis buitenaanzicht

Kleuren en texturen in de kleimuren en het landschap vloeien samen om het huis en de omgeving samen te brengen. Een nauwe relatie met de klant en een groep kunstenaars om enkele interieurs en meubels te ontwerpen, gaf een nieuwe stap in het aanpassen van de woonbehoeften aan de gebruikers.

Los Terrenos

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur huis los terrenos

Dezelfde architect ontwierp het volgende project. Het pand Los Terrenos ligt in de buurt van Casa Ventura en ligt in een woonwijk aan de zuidwestelijke kant van Monterey, een bosrijk gebied in de hooglanden. Bouwen met aangestampte aarde is gefragmenteerd volgens de functie en rol van elk onderdeel binnen de bouwplaats, maar ze zijn allemaal ingesloten in een perfect vierkant op de algemene blauwdruk. Elk volume bevindt zich in een hoek en omringt een organisch gevormd zwembad.

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur huis los terrenos spiegel glas boom

De landschapsstrategie was erop gericht om de bestaande flora en fauna van de site op een creatief aspect te weerspiegelen en te imiteren. De sociale ruimte bevindt zich op de rustplaat, in een gespiegelde glazen envelop, die tegelijkertijd de weelderige omgeving weerspiegelt en bevat; De hoofdkamer kijkt uit over de boomtoppen. De andere slaapkamers zijn ondergronds en gebouwd met klei en aangestampte aarde in relatie tot de topografie.

De Ridge Wall van West-Australië

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur de grote muur van West-Australië vogelperspectief

De langste geramde aarden muur in Australië, en waarschijnlijk op het zuidelijk halfrond, was een finalist in de 2016 Institute of Architects Awards in West-Australië. De lemen muur kronkelt met een lengte van 230 meter langs de rand van een zandduin en omsluit twaalf met aarde bedekte woongebouwen. De architect Luigi Rosselli ontwierp deze voor de korte termijn huisvesting van een veeteeltbedrijf tijdens collecties. Met hun 450 mm dikke gevel van aangestampte aarde en het achterliggende duin hebben de woningen de beste thermische massa, waardoor ze natuurlijk afkoelt in het subtropische klimaat.

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur de grote muur van appartementen in West-Australië

Voor bouwen met aangestampte aarde is de constructie gemaakt van de ijzerhoudende, zanderige klei die een overheersend kenmerk van de site is. Andere bouwmaterialen zijn het grind dat de lokale bevolking uit de aangrenzende rivier haalt, evenals het water dat uit het lokale boorgat komt.

SanBaoPeng Kunstmuseum

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur sanbaopeng kunstmuseum china porseleinschilder

Dit kunstmuseum bevindt zich in het dorp Sanbao – een pittoreske plaats niet ver van de centrale stad Jingdezhen, de porseleinhoofdstad van China. In het afgelopen decennium zijn porseleinschilders hierheen verhuisd om hun eigen studio’s te bouwen. De architectuur van het museum staat in schril contrast met de omgeving. De natuurlijke geometrische vormen bepalen het gebouw. Het museum is 150 meter lang en dit ontwerp creëert een vreemde relatie tussen bezoekers en de ruimte. De muren als het belangrijkste onderdeel in het ontwerp van de tentoonstellingsruimte zijn gemaakt met aangestampte aarde bij het bouwen.

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur sanbaopeng kunstmuseum china porseleinschilder binnenplaats

De doorgang is een lange transparante ruimte, 100 meter lang, en daaromheen zijn lemen muren van 4 meter hoog. De belangrijkste materialen, zoals stampleem, titaanzinkplaten en travertijn, eroderen na verloop van tijd. Om deze reden verwachten we dit proces van erosie, zoals fermentatie van de wijn, omdat het zijn unieke smaak nog fijner maakt. Daarnaast produceert het dorp Sanbao van nature een unieke aarde die enigszins rood is. Om deze reden besloten de architecten van het DL-atelier om de kleimuren te bouwen met lokale klei, wat een zekere vertrouwdheid en spanning creëert.

Wijngaardhuis

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur wijngaard huis buitenaanzicht

Dit huis is geplant op een groot agrarisch landgoed, midden in de wijngaard van het pand op bijna vlak land naast een kurkeikenbos. De rust en sereniteit van de omgeving begroet het gebouw met één verdieping, dat zo min mogelijk probeert op te gaan in het landschap door op te gaan in de natuurlijke elementen van de vredige omgeving.

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur wijngaardhuis

Door te bouwen met aangestampte aarde ontstonden er beperkte gemeenschappelijke ruimtes. Deze communiceren met de gehele lengte van het buitenterras, dat als verlengstuk van de woonruimtes fungeert. De vraag naar duurzame en ecologische oplossingen was de aanleiding voor de introductie van bouwen met aangestampte aarde, wat in sommige delen van Portugal nog steeds een overheersende lokale bouwmethode is.

Tuscon Mountain Retreat

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur tuscon mountain retreat

Het Tucson Mountain Retreat ligt in de Sonorawoestijn. Het huis is zorgvuldig geplaatst als reactie op de aangrenzende arroyos, rotsachtige uitlopers, oude cactussen, dieren, migratiepaden, blootstelling aan de zon en uitzicht. De plattegrond is verdeeld in drie afzonderlijke en geïsoleerde zones. Elk gebied moet worden betreden door de bezette zone te verlaten, naar buiten te gaan en een andere ruimte te betreden. Deze scheiding lost de gewenste akoestische scheiding van de klanten op en biedt tegelijkertijd een unieke kans om het rauwe woestijnlandschap continu te ervaren.

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur tuscon berg retraite cactussen helling

Het huis bestaat voornamelijk uit aangestampte aarde, die de brede vloer gebruikt om de gewenste thermische massa te leveren. Het heeft dus praktisch geen nadelige effecten op het milieu. De zonnewarmtewinst wordt verminderd door het huis lineair uit te lijnen langs een oost-west-as. Dit minimaliseert deur- en raamopeningen in de smalle oost- en westgevels.

Aarde Huis

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur aarde huis mexico

Het huis van 189,3 m² ligt op 25 minuten van het stadscentrum van Mérida. De bedoeling van bouwen met de aarde is om harmonie te creëren tussen traditionele en moderne architectuur, traditie en technologie, verleden en heden. Met de combinatie van aarde en een conventioneel materiaal zoals beton bij het bouwen met aangestampte aarde, werken oud en nieuw samen.

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur aarde huis mexico leefruimte

De gestampte aarden muren vormen het hart van het huis. Ze creëren een ruimte die gasten verwelkomt tussen de massieve vloerstructuur en het Mexicaanse bakstenen gewelf. De aarde is een natuurlijke en vergeten hulpbron die bijna gratis en milieuvriendelijk is. Sociaal en economisch stelt het toegenomen gebruik van natuurlijke materialen mensen in staat zichzelf te onderhouden en een hulpbron te gebruiken die praktisch onder hun voeten ligt.

Zenkonyu × Tamping Earth

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur zenkonyu huis japan

Er zijn dus bijna geen algemene materialen om een ​​gebouw in Honjima te bouwen. Om deze reden zou het herwinnen van kracht en het leveren van wanhopige inspanningen een verbetering kunnen zijn voor dit project. Daarnaast leveren de zee aldaar en de grond op het eiland stampleem voor het bouwen met stampleem. Oorspronkelijk heette de bouwmethode “HANCHIKU”, waarbij bitterstoffen en gebluste kalk uit de zee worden gemengd met de aarde en geramd om de structurele sterkte te verbeteren.

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur zenkonyu huis japan klei muren geometrische vorm

De architecten creëerden de vorm van dit gebouw met verbindingswanden gemaakt door aspectverhouding. Tijdens de handmatige productie werden details en technologie genegeerd en werd een rationele vorm gegraven. Hierdoor is dit gebouw uiteindelijk gevormd door nationaliteit en tijd met behoud van de Japanse uitstraling.

Nk’Mip Desert Cultureel Centrum

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur cultureel centrum canada kust woestijnlandschap

Het Nk’Mip Desert Cultural Centre is een specifiek en duurzaam antwoord op de unieke context van het gebouw – de ongewone Canadese woestijn. In dit opzicht heeft het gebouw binnen- en buitententoonstellingen die cultuur en geschiedenis vieren. Bovendien stroomt het woestijnlandschap dienovereenkomstig over het groene dak van het cultureel centrum, dat werd tegengehouden door te bouwen met aangestampte aarde.

gebouw met aangestampte aarde hybride materiaal moderne architectuur cultureel centrum

De ingangsvolgorde vanaf de parkeerplaats leidt de bezoeker door een reeks geneste betonnen muren naar een ingangsruimte aan het einde van de aangestampte aarden muur. De ruimte, die wordt gebruikt voor het verzamelen van grote groepen en de bewegwijzering van de gebeurtenissen van de dag, loopt langs een lage betonnen muur die het ongerepte woestijnlandschap en het gebouw scheidt. Deze route wordt bepaald door het waterkanaal dat mensen naar de ingang leidt.

Lijst met websites van architecten:

Robson Rak Architecten en interieurontwerpers

De Gouden Liniaal Architecten

STOF

Tatiana Bilbao

Luigi Rosselli

DL atelier

BLANC

earthLab Studio

Tadashi Saito + Atelier NAVE

DIALOOG