architectuur

Bouwen volgens Feng Shui-regels – 6 uitgevoerde projecten als goede voorbeelden

Bouwen volgens Feng Shui-regels voorbeelden van architectuurprojecten

De Chinese Feng Shui-leer gaat over de stroom van Qi. De Feng Shui-regels moeten ons helpen ons welzijn bewuster te beheersen en onze omgeving harmonieuzer te maken. Bij het bouwen volgens Feng Shui spelen de oriëntatie van het huis en de ruimte-indeling een belangrijke rol en kunnen deze een positieve of negatieve invloed hebben op de energiestroom (Chi). We hebben zes architectuurprojecten geselecteerd op basis van de concepten van het oosterse onderwijs. Ze dienen niet alleen als goede voorbeelden, ze kunnen je ook ideeën geven over hoe je je eigen huis kunt ontwerpen.

Dr Derm Dermatology Clinic door Atelier Central Arquitectos

Feng Shui-interieurontwerp geen vloeiende overgangen onder een hoek

Deze kliniek is gevestigd in Estoril, Portugal en is een project van Atelier Central Arquitectos. Het is interessant dat het interieurontwerp is gebaseerd op de Bagua-methode. De bagua is een soort kompas en is verdeeld in negen velden – 8 buiten en één binnen. Elk van deze bagua-gebieden spreidt zich uit in een richting en heeft een specifieke functie. Het midden, d.w.z. het midden, staat voor gezondheid. De architecten legden de Bagua op de plattegrond van de kliniek en ontwierpen de verschillende zones dienovereenkomstig.

Feng Shui regeert Bagua grondplan kardinale punten

Volgens de Feng Shui-regels hebben de architecten afgezien van rechte hoeken en vormen en een vloeiende ruimte gecreëerd waarin de grenzen vervagen. Hierdoor ontstaat een continue beweging die een esoterisch gevoel creëert.

Kliniek interieur glazen wand rood vinyl vloer Led licht koud wit

De wanden van de kliniekkamers bestaan ​​uit witte glazen panelen die wederzijds inzicht in de weg staan. Achter de glazen wanden zijn echter schaduwen en bewegingen te zien. De sterke, rode kleur van de vinylvloeren zou slechte Qi moeten verdrijven en goede energie naar de kliniek moeten brengen.

Woonproject “Botanica Khao Yai” door Vin Varavarn Architects

Bouwen volgens Feng Shui met gebruik van zonlicht

Het project is gelegen aan de rand van het Khao Yai-gebergte, een van de belangrijkste en meest uitgestrekte nationale parkregio’s in Thailand. Omdat het project vlakbij een van de mooiste bosgebieden ligt, werd de natuur de belangrijkste factor voor de architecten. Het ontwerpconcept van het project is gebaseerd op het idee voor “A trip to Khao Yai”. Zo kunnen mensen tijdens de hele “reis” naar hun bestemming de schoonheid van de natuur ervaren. De bewoners hebben ook de mogelijkheid om de route naar hun accommodatie te kiezen.

Wooncomplex plattegrond Feng Shui gebouw zuid daglicht planning

Volgens Feng Shui heeft licht invloed op ons welzijn en kan het onze chi versterken. Voor een harmonieuze en optimale energiestroom hechtten de architecten veel belang aan daglichtplanning. De gebouwen in het wooncomplex liggen allemaal op het zuiden, maar zijn op verschillende niveaus gepositioneerd. Hierdoor kunnen ze profiteren van direct zonlicht, maar hebben ze ook voldoende schaduw in de late namiddag.

Feng Shui bouwt wooncomplex in de loopbrug van Tailand tussen gebouwen

Bouw volgens Feng Shui ligstoelen bij het zwembad veel groene privacyschermen

Bouwen volgens Feng Shui daglicht gebruik plattegrond plan

V1 huis door TNT Architects

Feng Shui-regels voor het inrichten van glazen wanden in de binnentuin

Volgens TNT Architecten moet architectuur een brug zijn tussen mens en natuur. Daarom hebben ze veel groen en daglicht geïntegreerd in het ontwerp van dit huis met 4 verdiepingen in Vietnam.

Feng Shui-regels bouwen groene planten bomen plattegrond dwarsdoorsnede

De voorzijde van de woning ligt op het zuiden. Volgens Feng Shui heersen dood (rust) en sterke Yin in het noorden, wat staat voor kou en hardheid. Om in dit gebied evenwicht te brengen, hebben de architecten een tuin in de achtertuin aangelegd. De hoge bomen bereiken bijna de bovenste verdieping en zorgen voor een aangename sfeer.

Binnentuin daglicht planten dakraam

Feng Shui badkuip vrijstaande glazen wandboom

Binnentuin herenhuis hoge bomen noord feng shui

Feng Shui zwembad door Mikou Studio

Feng Shui zwembad ontwerp voorbeeld

Het element water is erg belangrijk in Feng Shui. Vooral bewegend water verspreidt veel chi. Daarom kozen de architecten van deze zwembadhal in Issy-les-Moulineaux, Frankrijk, voor een gevelbekleding met golvende houten lamellen. Ze moeten de cirkelvormige bewegingen op het wateroppervlak onthouden en wijzen op de energiestroom in Feng Shui.

Zwembad dakterras glazen dakramen kleine bomen in potten

Zwembad dakramen dakterras groendak

Feng Shui zwembad bouwen in Frankrijk voorbeeld

Huis met plat dak in Bankok, Thailand door Junsekino Architect and Design

bewegend water symbool feng shui filtersystemen

Het volgende project richt zich ook op water. De huiseigenaren wilden de natuur en de aanwezigheid van water overal in huis voelen – visueel, akoestisch of emotioneel. Hun idee was om de kamerindeling te oriënteren naar de Feng Shui-regels. Volgens de Chinese leer kan water een positief effect hebben op energetisch ongunstige posities in huis.

Gangbrug tussen delen van het huis

Huis Feng Shui veel licht hout watervijver

Plattegrond waterelement huis Feng Shui

Chinatown Chicago Branch Library door SOM

In Feng Shui is de ingang de energetische sleutel tot het huis. Feng Shui-experts raden aan dat de ingang van het gebouw het beste in het zuiden is. Het element vuur en de kleur rood zijn toegewezen aan de richting van het zuiden.

De Feng Shui-symbolen zijn te zien in de architectuur van deze moderne bibliotheek in Chicago. De op het zuiden gerichte ingang van het gebouw, de zachte driehoekige vorm en de vloeiende overgangen verwijzen naar de Feng Shui-ontwerpprincipes.