architectuur

Ecologisch bouwen – Milieuvriendelijke bouwmaterialen voor gebruik binnenshuis

milieuvriendelijke bouwmaterialen ecologisch-bouwend-mos-huis-figuur

Wat al lang de trend is in de lifestyle-sector, zet zich ook door in de woonkamer: duurzaamheid en toekomstbestendig bouwen worden voor Duitsers steeds belangrijker. Al geruime tijd wordt bij het bouwen van een huis niet alleen waarde gehecht aan de moderne uitstraling, maar ook aan ecologie en duurzaamheid. Synthetische bouwmaterialen bevatten chemische toevoegingen die schadelijk zijn voor het milieu, niet goed kunnen worden afgevoerd en een oorzaak kunnen zijn van toenemende allergieën en zelfs kanker. Volgens resultaten een grote studie uit 2015 78 procent van de ondervraagden wil milieuvriendelijke bouwmaterialen die zorgen voor een gezonde leefomgeving en die hun gezondheid niet aantasten. In nieuwbouw komen daarom steeds meer natuurlijke bouwmaterialen naar voren. Het spectrum reikt van gipsplaten voor binnenwerk tot natuurlijke isolatiematerialen en milieuvriendelijke verven en lakken. In het volgende artikel willen we u een algemeen overzicht geven, ook al kunnen we niet het hele assortiment ecologische bouwmaterialen dekken.

Criteria voor milieuvriendelijke bouwmaterialen

ecologisch-gebouwd-groen-gazon-huis-silhouetten milieuvriendelijke bouwmaterialen

Milieuvriendelijke bouwmaterialen worden positief beoordeeld op criteria zoals milieu-invloeden, energie- en waterverspilling in productie, levensduur en onderhoudscyclus en verbinding met andere bouwmaterialen. Ze moeten laag zijn in verontreinigende stoffen, gemakkelijk recyclebaar en duurzaam zijn. Verdere aspecten waarmee rekening moet worden gehouden, vindt u in de volgende lijst:

  • laag energieverbruik voor productie en vervuiling tijdens de bouw en het daaropvolgende onderhoud en verzorging
  • Vermijden van composietmaterialen
  • lange levensduur en gemakkelijk te repareren
  • Herbruikbaarheid na sloop of in ieder geval emissiearme vernietiging

Ecologische thermische isolatie

milieuvriendelijke bouwmaterialen interieur minerale wol isolatie

Gezien de constant stijgende energieprijzen speelt goede thermische isolatie een steeds belangrijkere rol omdat het energie en dus geld bespaart. Net als bij isolatiemateriaal zijn er verschillende ecologische bouwmaterialen die duidelijke voordelen hebben ten opzichte van thermische isolatiematerialen die rijk zijn aan schadelijke stoffen. Dierlijke en plantaardige bouwmaterialen zoals schapenwol, houtproducten, hennep en zeewier kenmerken zich door hun hoge dichtheid en warmteopslagcapaciteit en zijn perfect voor thermische en geluidsisolatie. Cellulosevlokken en minerale wol behoren momenteel tot de meest populaire ecologische isolatiematerialen.

Milieuvriendelijke bouwmaterialen voor aanbouwpanelen

milieuvriendelijke-bouwmaterialen-interieur-gipsplaten-panelen

Met aanbouwpanelen kunnen eenvoudig scheidingswanden, wand- en plafondbekleding worden gecreëerd en kan de warmte-, contactgeluid- en privacybescherming in de ruimte worden verbeterd. Omdat ze echter direct of indirect contact hebben met de lucht in de kamer, moet bij de keuze rekening worden gehouden met een aantal gezondheidscriteria. De bindmiddelen die worden gebruikt in spaanplaat en OSB-platen kunnen bijvoorbeeld een lage emissie van formaldehyde en isocyanaten hebben. Gips, kalk en cement zijn grotendeels probleemloos en onschadelijk voor de gezondheid. Het is bijzonder milieuvriendelijk REA gips van STEAG, wat bijzonder ecologisch voordelig is omdat het als afvalproduct wordt gewonnen uit rookgasontzwavelingsinstallaties. In de interieurbouw wordt gips van parijs gebruikt in de vorm van gips, gips of plamuur, gipsplaat en gipsvezelplaten.

Ecologische aspecten van ramen

milieuvriendelijke-bouwmaterialen-houten-ramen-triple-natuurlijk-grenen-hout

Er zijn ook ecologische aspecten om rekening mee te houden als het gaat om ramen. Gevaarlijke stoffen zoals vinylchloride of ftalaten kunnen uit kunststof ramen ontsnappen en bij verbranding worden zoutzuren en dioxines gevormd. Goede redenen die tegen het gebruik van PVC in interieurs pleiten. Meerdere geïsoleerde houten ramen maken momenteel een opleving door, omdat ze veel milieuvriendelijker zijn en met de juiste behandeling en onderhoud een lange levensduur is gegarandeerd.

Ecologische vloerbedekking

milieuvriendelijke-bouwmaterialen-vloeren-parket-lange planken

Bij textiele vloerbedekkingen is het belangrijk dat deze niet behandeld hoeven te worden met chemische middelen ter bescherming tegen motten en kevers. Tegenwoordig zijn er echter een groot aantal natuurlijke vloerbedekkingen voor u beschikbaar. Parket- en plankenvloeren behoren nog steeds tot de meest populaire vloersoorten vanwege hun tijdloze elegantie, installatiegemak en veelzijdigheid in uiterlijk. Kurk is ook een goed alternatief voor gezondheidsvriendelijke vloeren omdat het geluiddempend, aangenaam warm aan de voeten en isolerend is.

Ecologische kleuren

milieuvriendelijke bouwmaterialen muurverf-lichtgroen-verfrollers

Voor het schilderen van plafonds en muren moeten verven en pleisters worden gebruikt die organische oplosmiddelen uit plantaardige grondstoffen bevatten. Hier zijn een paar natuurlijke kleuren die je zou kunnen overwegen:

klei verf – Het bestaat uitsluitend uit natuurlijke componenten, heeft een intensief dekkend vermogen en is vrij van schadelijke toevoegingen. Voor het borstelen wordt het poeder eenvoudig gemengd met water. Afhankelijk van de gewenste kleur worden passende kleurpigmenten toegevoegd. Het is nog steeds ademend, vochtregulerend en geurabsorberend.

Natuurlijke harsemulsieverf – Belangrijke componenten van deze veelzijdige muurverven zijn natuurlijke harsen, boorzouten, plantaardige oliën en bindmiddelen zoals krijt en titaniumdioxide. De natuurlijke harsemulsieverven zijn in de regel oplosmiddelvrij, met water verdunbaar, afwasbaar en veegvast.

Silicaat muurverf – De silicaatverven zijn emissiearm, oplosmiddelvrij en behoren tot de meest duurzame verven voor binnen en buiten. Vanwege hun minerale componenten worden ze als bijzonder ecologisch beschouwd en zijn ze een populaire keuze als het gaat om duurzame materialen voor interieurs. Door hun natuurlijke alkaliteit hebben ze een desinfecterende werking, vormen ze geen voedingsbodem voor schimmels en bacteriën verminderen de kans op schimmelgroei.

milieuvriendelijke-bouwmaterialen-kalk-verf-roller-plafond-aanbrengen

Kalkverf tegen schimmel – Kant-en-klare kalkverven zijn nu verkrijgbaar bij veel fabrikanten van natuurlijke verf. Door zijn vochtregulerende en desinfecterende werking is de kalkverf bijzonder geschikt voor vochtige ruimtes. De relatief lage dekking kan als nadeel worden genoemd, daarom kunnen kalkverven niet worden gebruikt om sterke kleuren te creëren.