architectuur

Een gevel van staal en glas kenmerkt dit drijvende huis op de richel

huis op een rots infinity pool gevel staal glas oplopend

Elke dag zijn we gefascineerd door talloze architecturale projecten van over de hele wereld met hun originele ontwerp en innovatieve materiaalkeuze. Vandaag willen we een van deze interessante projecten voorstellen. Het is een huis met moderne architectuur in Washington, VS, dat niet alleen indruk maakt met zijn ongewone vormentaal, maar ook met een milieuvriendelijk concept. De gevel van staal en glas heeft een getoaste look en gaat zo harmonieus op in het natuurlijke landschap. Het huis is “zwevend” gebouwd over een gang, wat een natuurlijk, vooraf bepaald pad is voor wilde dieren. De architecten hebben dit bewaard om niet binnen te dringen in de bestaande natuur.

gevel stalen kas drijvend rotspunt

De architecten van Olson Kundig noemden het project Rimrock, wat de typografie van het pand aangeeft. “Rimrock” is een geologisch proces waarbij een steile rotswand wordt gecreëerd op de bovenrand van een plateau of canyon. Het huis is op de richel gebouwd en biedt dus een prachtig uitzicht op de omgeving.

gevel staal glas vrijdragende zwembad oneindig ontwerp

Het drijvende ontwerp van Rimrock is niet alleen te danken aan de bestaande hertenpas, maar ook aan de klimatologische omstandigheden in de regio. Het gebied wordt gekenmerkt door veranderende windpatronen, die vooral in de winter enorme sneeuwbanken kunnen veroorzaken. Omdat het huis boven het maaiveld is gebouwd, is het beschermd tegen hevige sneeuwval. Dankzij de zwevende positie biedt de glazen gevel ook vanaf de benedenverdieping een adembenemend uitzicht op de vallei, de bergen, het bos, de rivier en de stad Spokane. Het interieur blijft open, maar beschermd tegen invloeden van buitenaf.

gevel staal glas roest-look geaccentueerde rode toegangsdeur

Robuuste, duurzame bouwmaterialen worden gebruikt om de barre omgevingsomstandigheden te weerstaan. De stalen en glazen gevel heeft een charmante roest-look en zal na verloop van tijd natuurlijk verweren. De stalen bekleding is voor 90-95% gerecycled materiaal geleverd door de eigenaar. Alle ramen zijn voorzien van flexibel verstelbare buitenjaloezieën, waardoor het energieverbruik voor koeling aanzienlijk wordt verminderd. Erosie op het terrein wordt voorkomen door al het regenwater van het dak op te vangen in een droge put bij de ingang van de woning. Vanuit deze put dringt het water langzaam terug in het grondwatersysteem.

huis ingang rode ingang deur raam tuindecoratie

Naast de fontein is er nog een ander designelement in de buitenruimte – een waterpartij die een groot beeldhouwwerk van Richard Serra siert. De voordeur van de woning in knalrood zet een speels accent en is een teken van de modernistische inrichting in het interieur.

gevel glas woonkamer scheidingswand open haard eettafel glas

Moderne woningen met veel beglazing zijn doorgaans zo ontworpen dat het merendeel van de beglazing zich op de bovenverdiepingen bevindt. Het Rimrock House is precies het tegenovergestelde – de gevel van de begane grond is bijna volledig beglaasd, waarbij de bovenverdieping iets meer privé is ontworpen. Het lagere niveau herbergt daarom de gemeenschappelijke ruimtes zoals de keuken, eet- en woonruimtes. Van buiten ziet dit deel van het huis eruit als een ruime gang boven het dierenpad.

woonkamer open haard modern huis gevel glas prachtig uitzicht

Een klein terras dient als optische verlenging van de begane grond. Het is door een glazen wand van de woonkamer gescheiden en lijkt er dus onderdeel van uit. Er is nog steeds een beetje luxe – een infinity pool, die nogal ongeschikt is voor mensen die last hebben van hoogtevrees. Het zwembad is direct op de richel gebouwd en biedt een adembenemend uitzicht van bovenaf.

keuken l-vormig eiland houten lambrisering panoramische ramen

Naast de opvallende vormentaal en de interessante gevel van staal en glas, fascineert dit project ook door het interieurontwerp. Niet alleen in het gevelontwerp, maar ook in het interieur speelt glas een beslissende rol. De gladde oppervlakken geven het interieur een moderne touch en zien er bijzonder elegant uit. De glazen eettafel en salontafel harmoniëren perfect met de beglazing van de gevel en worden gecombineerd met minimalistische zitmeubelen in donkere tinten.

design keuken hout donkere werkbladen keukeneiland

Ook in de keuken wordt glas gebruikt om een ​​kleine expositieruimte te creëren voor kleine sculpturen en decoratieve objecten. Verder is de keuken compact en omlijst door een L-vormig kookeiland. Dit dient ook om de kookzone visueel te scheiden. In dit deel van de open leefruimte wordt veelvuldig gebruik gemaakt van hout. Greeploze keukenkasten en inbouwapparatuur spreken voor een modern en hoogwaardig design. De werkbladen zijn ontworpen in een donkergrijze tint om een ​​accent te leggen. Vijf hanglampen in dezelfde kleur verlichten de keuken perfect en fungeren ook als designelementen in het interieurontwerp.

panoramavenster hoekig uitzicht bos rivierdal

Het bovenste deel van het huis is ontworpen om meer privé en minder transparant te zijn dan het lagere niveau. Hier bevinden zich de privékamers zoals slaapkamers en badkamers, waar de bewoners het gevoel van intimiteit willen behouden. Daarom hebben de architecten bij het ontwerpen van deze kamers gekozen voor weinig beglazing. Desalniettemin is de bovenverdieping ook voorzien van enkele mooie kijkhoeken die uitkijken op het prachtige natuurlandschap.

Bekijk de rest van de foto’s in onze galerij om het huis en de indrukwekkende stalen en glazen gevel van dichterbij te bekijken.

modern interieur design schuifdeur badkamer wit

gevel staal glas verweerde staalplaten roest-look raam

gevel staal glas tuin deco grit bed

gevel van staal en glas roestoptiek modern naturel

infinity pool house op een rotsachtig voorgebergte adembenemend uitzicht

drijvend huis gevel staal glas modern

gevel staal glas drijvende huis ontwerp

gevel staal glas harmonie natuur milieu

gevel staal glas staal platen roest optiek

gevel staal glas natuurlijk landschap boshuis

Info over het project

Architectenbureau: Olson deskundig

Gelegen in Spokane, Washington, Verenigde Staten

Totale oppervlakte: 484 m²

Projectjaar: 2014

Fotografen: Benjamin Benschneider, Kevin Scott / Olson Kundig