architectuur

Een moderne kapel in Japan gemaakt van glas en berkenstammen

lichtovergoten constructie met glazen dak berkenstammen als steunpilaren

De moderne kapel van Kengo Kuma and Associates bevindt zich in het bergstadje Karuizawa, in de Japanse prefectuur Nagano, en werd naast een bestaande kerk gebouwd. De nieuwbouw moet er eenvoudig uitzien en perfect passen in de omringende natuur. De architecten bereikten dit effect dankzij de slimme materiaalkeuze. Ze creëerden een lichtovergoten constructie die bijna lijkt te versmelten met het witte berkenbos.

moderne kapel in Japan gemaakt van glas en berkenhouten blokken

De hoofdconstructie bestaat uit stalen kolommen en een steile dakconstructie van staal en glas. De steunpilaren zijn bekleed met berkenstammen en zien eruit alsof het bomen in het bos zijn. De willekeurige opstelling van de dunne takken onderstreept dit effect.

moderne kapel met glazen dakvloer bedekt met mos

De luchtige constructie werd aangevuld met de bijna onzichtbare banken tussen de berkenstammen. Deze zijn ook gemaakt van transparant glas en acryl en vervagen de grens tussen architectuur en natuur.

moderne kapel met dakconstructie van glas en staal

Om de moderne kapel nog beter te integreren in de omringende natuur, hebben de architecten de vloer binnen en buiten de kapel bedekt met mos.

moderne kapelbanken van glas en acryl

Voordat bezoekers de moderne kapel bereiken via een pad geplaveid met grijze platen, worden ze begroet door een hedendaags kunstwerk. Het ziet eruit als twee met elkaar verweven harten in rood en wit en is afkomstig van de Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel.

Kunstwerk van de Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniela

moderne kapel in Japanse berkenstammen als steunpilaren

Projectinfo:

architecten: Kengo Kuma en Associates

Locatie: Karuizawa, Prefectuur Nagano, Japan

Projectteam: Masafumi Yukimoto, Ayumu Shimotsukasa

Oppervlakte: 66 m2

Projectjaar: 2015