architectuur

Een oude fabriek ombouwen tot een adembenemend huis – moderne architectuur uit Spanje

oude fabriek verbouw prachtig huis hoofdkwartier architectuur project ricardo bonfill woonkamer

Halverwege de jaren zeventig transformeerde architect Ricardo Bofill de verlaten oude fabriek “Sanson Cement Factory”, vijf kilometer buiten Barcelona in het dorp Sant Just Desvern, in zijn huis en het hoofdkantoor van zijn bedrijf. De buitenkant van het hoofdkantoor is gemaakt van stevig beton en klimplanten.

transformeren oude fabriek adembenemend huis hoofdkwartier architectuur project ricardo bonfill buiten uitzicht cipressen planten

De ontwerper zegt dat hij de oude fabriek in goede staat aantrof met enorme opslagfaciliteiten, een grote schoorsteen en vier kilometer aan ondergrondse tunnels en machinekamers. Hij heeft zich de toekomstige ruimtes al voorgesteld en realiseerde zich dat de verschillende esthetische en plastische tendensen die zich sinds de Eerste Wereldoorlog hebben ontwikkeld in deze cementfabriek aanwezig zouden zijn.

Oude fabriek “La Fábrica” ​​- een herontworpen ruïne uit het industriële tijdperk van Barcelona

oude fabriek verbouwen adembenemend huis hoofdkwartier architectuur project ricardo bonfill vogelperspectief

Een weelderig latwerk bedekt de betonnen muren van het hoofdkwartier. De oude fabriek werd gebouwd in 1921 tijdens de industrialisatie van de stad. In de loop der jaren breidde het gebouw uit naarmate de cementproductie toenam. De cementfabriek van 5000 vierkante meter bood volop gelegenheid voor nieuwe, spannende ruimtes en ongebruikelijke barrières die Bofill moest overwinnen. Er waren trappen die nergens naar toe leidden, en de silo’s waren gevuld met cement.

transformeren oude fabriek adembenemend huis hoofdkwartier architectuur project ricardo bonfill buitenaanzicht cipres palmboom

De site van de voormalige cementfabriek werd nieuw leven ingeblazen met mediterrane aanplant. Bofill zegt ook dat het een precisiewerk was dat bestond uit het onthullen van de verborgen vormen en het terugwinnen van bepaalde ruimtes. Het was vergelijkbaar met het werk van een beeldhouwer wiens eerste taak het is om het materiaal te confronteren. Verleid door de tegenstrijdigheden en dubbelzinnigheden van de plek, besloot hij de oude fabriek te behouden en de oorspronkelijke brutaliteit te veranderen door het als een kunstwerk te beeldhouwen.

Ruimte voor nieuwe ideeën – herontdek de oude fabriek

oude fabrieksrenovatie adembenemend huis hoofdkwartier architectuurproject ricardo bonfill

De renovatie duurde drie jaar en begon met sloop. Hiervoor gebruikten de bouwvakkers drilboor en dynamiet. Tijdens de demontage waren verschillende ruimtes duidelijk zichtbaar. Eerst toonde de kathedraal zich, toen de tuin en de silo’s. Met zijn hoge plafonds herbergt de kathedraal een conferentie- en tentoonstellingsruimte.

oude fabriek verbouw prachtig huis hoofdkwartier architectuur project ricardo bonfill woonkamer ontwerp

De grote kathedraal wordt gebruikt voor vergaderingen, tentoonstellingsprojecten en culturele evenementen zoals concerten en lezingen. De kantoren van het bedrijf bevinden zich op de vier verdiepingen van de silo’s en zijn verbonden door een wenteltrap.

Het huis van Bofill

oude fabriek verbouw adembenemend huis hoofdkwartier architectuur project ricardo showroom

De architect gebruikt de oude fabriek ook als zijn eigen huis. In de woonkamer verzachten esthetische witte gordijnen de hardheid van de betonnen muren. Het huis van Bofill is 500 vierkante meter met hoge plafonds en grote ramen die veel natuurlijk licht binnenlaten.

oude fabriek verbouw adembenemend huis hoofdkwartier architectuur project silo's vergaderruimte

De ruime woonkamer heeft ook veel ramen en laat veel natuurlijk licht binnen. Voor de architect is dit de enige plek waar hij zich kan concentreren, zegt hij. Daar inspireert hij zichzelf voor nieuwe ideeën, die hij op een abstracte manier combineert en uiteindelijk creëert hij projecten, foto’s en nieuwe ruimtes.

oude fabriek verbouwen adembenemend huis hoofdkwartier architectuur project ricardo bonfill volumineuze woonkamer

Als resultaat creëert Bofill een specifiek vocabulaire voor zijn architectuur. Volgens hem gaat het leven daar door, met weinig verschil tussen werk en vrije tijd. Met Marokkaanse, geprefabriceerde muren, biedt de kleinere woonkamer ruimte voor meer intieme en gezellige bijeenkomsten.

oude fabriek verbouw prachtig huis hoofdkwartier architectuur project ricardo bonfill keuken eetkamer

De keuken en eetkamer bevinden zich op de eerste verdieping. De oude fabriek heeft ook een tuin die een weelderige oase is van mediterrane cipressen, olijfbomen en eucalyptusbomen. Wijnstokken beklimmen de betonnen muren en groen gras strekt zich uit over het terrein.

transformeer oude fabriek adembenemend huis hoofdkwartier architectuur project ricardo bonfill marokkaanse geprefabriceerde muren gezellig

De zichtbare betonnen muren en ongewone beplanting creëren het gevoel van een moderne ruïne. De architect bedankt voor het waardevolle van de kathalaanse ambachtslieden.

transformeren oude fabriek adembenemend huis hoofdkwartier architectuur project muren zichtbaar beton planten tuin

Hun vakmanschap veranderde de oude fabriek in dit verbluffende architecturale hoogstandje, maar het zal altijd een onvoltooid project blijven, zegt Bofill.

Architecten website