architectuur

Gespiegelde gevel en zadeldak: het expositiecentrum BeiChen combineert traditie en moderniteit

Gespiegelde gevel zadeldak houten entree tentoonstellingscentrum china

Gespiegelde gevel met indirecte verlichting en een zadeldak met houten elementen: het expositiecentrum BeiChen in China bewaart op slimme wijze de balans tussen traditie en moderniteit. Het opvallende gebouw combineert functionaliteit en stijl in één en inspireert met een tijdloos elegant architectonisch concept. Het is het perfecte voorbeeld van een effectief samenspel vol contrasten. Succesvolle contrasten vormen het totaalbeeld: terwijl het dak en de buitentrap het gebogen silhouet van een traditioneel Chinees huis vieren, blijft de royale glazen gevel discreet op de achtergrond. We presenteren u het project van PTArchitects, waarmee het getalenteerde team al een sensatie heeft veroorzaakt in zijn thuisland.

Door de gespiegelde gevel kan het zadeldak zijn grote entree vieren

spiegelgevel zadeldak chinees klassiek tuinvijververlichting avond

De zadeldaken zijn traditioneel een belangrijk onderdeel van de architectuur van China. De architecten van PTArchitects wilden met hun project de architectuur uit het Verre Oosten eren en hebben daarom besloten om de dynamiek van het Chinese dak op een moderne manier te interpreteren. Zo lopen de spanten taps toe en zijn, net als de traditionele zadeldaken uit de provincie Hainan, bekroond met een afwerkingselement. Het klassieke bouwmateriaal in China – hout – werd ook volop gebruikt in dit project. Het dak van het expositiecentrum is gemaakt van inheems hout en creëert een visuele verbinding tussen het moderne gebouw en de nabijgelegen traditionele Chinese huizen.

spiegelgevel moderne architectuur vooraan

De spiegelgevel met royale glaspartijen direct onder het dak vormt een spannend contrast met het rijkelijk vormgegeven zadeldak. Het neemt een achterbank en laat het zijn grootse entree vieren. De vele ramen geven het zadeldak een zwevend karakter en vieren een overwinning van de lichtheid van minimalistische architectuur op de zwaartekracht.

Spiegelgevel als modern accent

spiegelgevel tuinvijver natuursteen onderwaterverlichting

De volledig gespiegelde gevel, die we kennen van veel openbare bouwprojecten die begin jaren negentig zijn gebouwd, behoort duidelijk tot het verleden. Het gevaar is te groot voor kleine dieren en vogels die de obstakels onderweg niet kunnen zien. In plaats daarvan kiezen veel architecten in China er nu voor om gespiegelde elementen in de gevel op te nemen. De gespiegelde balustrades en de ramen doorbreken de anders klassieke uitstraling van het gebouw en laten veel zonlicht binnen in de tentoonstellingsruimtes. Subtiele houten elementen sieren de gevel op de begane grond en beschermen het interieur in de zomer tegen de sterke zonnestralen.

Water speelde een belangrijke rol bij het ontwerp van de voortuin

spiegelgevel tuinvijver natuursteen terras straatsteen verzonken tuin

De voortuin maakt het architectonisch project helemaal af. Het wordt gekenmerkt door een harmonie tussen de afzonderlijke elementen: water, natuursteen en verlichting. Een minimalistische tuinvijver is zowel overdag als ‘s avonds de absolute blikvanger. In het zonlicht zetten het mozaïek en de natuurstenen spannende accenten op de vloer, na zonsondergang fonkelen onderwaterlichten in de diepte. Een kleine verzonken tuin in het midden van de vijver biedt zitplaatsen voor bezoekers. Tuinlantaarns verlichten ‘s avonds de tuinpaden en geven de buitenruimte karakter.

spiegelgevel buitentrap reling zadeldak

Grote glazen schuifdeuren bieden de mogelijkheid om in de zomermaanden een naadloze overgang tussen binnen en buiten te creëren. Overigens zijn er nauwelijks muren in de kamers op de begane grond. Ingewikkelde stellingsystemen en schuifdeuren kunnen op verzoek van de organisatoren de woonruimte in verschillende ruimtes verdelen. Anders besloten de architecten om het interieur zo open mogelijk te maken. In het grote bouwvolume bevinden zich meerdere expositieruimtes met comfortabele zithoeken, een videoruimte, een restaurant en een café. De kleinere herbergt de kantoren van het personeel.

spiegelgevel tuin vijver gazon creëren voortuin

Het project van de Chinese architecten PArchitects fascineert door een innovatief concept dat traditie en moderniteit in één combineert. Van het houten zadeldak tot de spiegelgevel en trapleuningen tot de minimalistische tuinvijver: de afzonderlijke elementen creëren een harmonieus totaalbeeld en creëren tegelijkertijd spannende contrasten die het tentoonstellingscentrum in de provincie Hainan tot een echte blikvanger maken.

Gespiegelde gevel tuinvijverwand verlichte lantaarn

spiegelgevel glazen puien houtaccenten bamboe voortuin

spiegelgevel betonnen wand bij de vooringang van het expositiecentrum

spiegelgevel houten zadeldak, chinese constructie

gespiegelde gevelkamers van het Chinese expositiecentrum

gespiegelde gevel tentoonstellingscentrum blauwdruk

Spiegelgevel boven plattegrond van het gebouw

gespiegelde gevel gebouwdetails kamerindeling

spiegelgevel huis zadeldak achteraanzicht

gespiegelde gevel blauwdruk zijaanzicht voorzijde buitentrap

spiegelgevel expositiecentrum zijaanzicht blauwdruk

gespiegelde gevel zadeldak plattegrond plattegrond

Project door PTArchitecten