architectuur

Hangbrug en middeleeuwse ruïnes – Architecturale verbinding tussen twee kliffen

uitzicht vanuit de lucht op de stad Tinagel Castle in Cornwall met groene gebieden en een hangende brug

Een hangbrug verbindt Tintagel Castle aan de ruige noordkust van Cornwall. De ruïne is een van de meest spectaculaire historische plekken in Groot-Brittannië. Lange tijd was de route naar het kasteel echter een uitdaging voor bezoekers van het hoge dorp. Meer dan honderd treden leidden naar de ruïnes op de kliffen. De architecten in opdracht hebben echter een oplossing gevonden door een nieuw gebouwde brug als voetgangersbrug te gebruiken.

Uitzicht op zee en hangbrug

Bovenaanzicht van kasteel en ruïnes verbonden door een stalen brug over oude trappen te hangen

Het architectenbureau William Matthews Associates en Ney & Partners creëerden een ingebouwde hangbrug van twee 30 meter hoge uitkragende overspanningen die niet helemaal in het midden samenkomen. De Tintagel Kasteelbrug is een voetgangersbrug over een 58 meter hoge helling tussen twee kliffen, die twee kanten van een middeleeuwse ruïne weer met elkaar verbindt. Alle twaalf stalen delen van de nieuwe voetgangersbrug werden geïnstalleerd op de site van North Cornish. De fine-tuning die nodig is om de brug uit te lijnen is nu voltooid. Zowel het kasteel als de hangbrug zijn sinds zondag 11 augustus 2019 open voor publiek. Voor het eerst hebben de organisatoren abonnementen voor het kasteel geïntroduceerd, die vooraf via de website te boeken zijn. Het is echter aan te raden om van tevoren te reserveren om zeker te zijn van toegang op het door jou gewenste tijdstip.

Een historisch wandelpad

middeleeuwse plaats met het verhaal van koning artus is verbonden met een moderne hangbrug

In oktober werd begonnen met een baanbrekend project om het verdeelde landschap van Tintagel weer met elkaar te verbinden. In de middeleeuwen liepen bewoners van de ene kant van de site naar de andere over een smalle landbrug die zo hoog was als de kliffen. De kruising verdween echter tussen de 14e en 17e eeuw en het kasteel werd gescheiden door een natuurlijke kloof. De nieuwe hangbrug herstelt de oorspronkelijke route en biedt bezoekers de mogelijkheid om het kasteel te ervaren zoals zijn middeleeuwse bewoners dat ooit deden.

Het juiste ontwerp

40 mm brede opening tussen de voeten van bezoekers op hangbrug over afgrond

De verantwoordelijke instantie lanceerde in 2015 een wedstrijd om het beste team te vinden om de nieuwe brug te ontwerpen. Bovengenoemde architecten creëerden het winnende concept. Het doel was om een ​​hangbrug te vinden die speciaal op Tintagel Castle was afgestemd en opging in het iconische kustlandschap. Het ontwerp heeft twee armen die elkaar raken en in het midden 40 mm uit elkaar staan. De kloof vertegenwoordigt de overgang van het vasteland naar het eiland, maar ook van het heden naar het verleden. De structuur van de hangbrug is geplaveid met leisteen en heeft roestvrijstalen borstweringen over de lengte. De brugleuningen zijn zo mooi vormgegeven dat ze van een afstand in de lucht verdwijnen. De architecten zorgden voor een oplossing waarvoor tijdens het bouwproces geen tijdelijke bekisting zoals steigers nodig was.

Het bouwproces

close-up van materiaal voor loopbrug gemaakt van leisteen en stalen borstwering

Kasteel Tintagel werd in oktober 2018 door de lokale autoriteiten gesloten vanwege de bouw van de nieuwe brug. Ook installeerden ze ter plaatse een kabelkraan, waarmee de aannemer het materieel kon bevestigen en de funderingen kon bouwen. Hierdoor was er geen steiger meer nodig. Voorafgaand aan deze werkzaamheden voerden de architecten een reeks geotechnische onderzoeken uit om ervoor te zorgen dat de ondergrond dit kon dragen. Op het moment dat de kabelkraan in bedrijf was, werd begonnen met het buiten de bouwplaats maken van de stalen profielen van de brug. Deze geprefabriceerde stalen profielen zijn naar Tintagel Castle getransporteerd en gepositioneerd. Zo herstelde het team stukje bij beetje de historische verbinding tussen het vasteland en het eiland.

zeezicht en landschap vanaf tintagel kasteel in cornwall en hangbrug

Zoals hierboven vermeld, zijn de draagarmen voornamelijk gemaakt van staal en lokale leisteen uit de Delabole-groeve. Dit is de oudste nog in bedrijf zijnde steengroeve van Engeland en is verticaal georiënteerd voor het pad. De leuningen zijn van eikenhout. De loopbruggen aan weerszijden zijn gemaakt van leisteen en zijn vrij rustiek. De architecten vonden echter eerst dat een zeer rustieke afwerking van de brug niet echt passend was. Dus namen ze hetzelfde materiaal, maar gebruikten het op een heel fijne en modernere manier. De afgelegen locatie op een klif, de sterke wind op de site en de ontwikkelingsbeperkingen vanwege het historische en ecologische belang maakten het opnieuw verbinden van de twee helften van het kasteel een echte uitdaging.

Correcte constructietechniek voor een hangbrug

Schloss tintagel kasteelruïne met architectonische verbinding, hangbrug nieuw geïnstalleerd

De aannemer bouwde de twee gieken over een periode van een jaar in Devon en vervoerde ze in stukken van 5 ton naar Cornwall. De ingenieurs gebruikten een speciale kabelkraan om elke sectie te positioneren terwijl deze aan elkaar werd geschroefd. Om deze reden duurde het montageproces slechts twee weken. Om elke kant aan de klif te verankeren, gebruikten de specialisten touwen om over de richel te hangen en steunen ze in de rotswand te boren. Het is een veelgebruikte methode om kliffen te stabiliseren, zoals je kunt zien op verhoogde wegen in de Alpen. Het is dus een bestaande technologie, maar het is vrij ongebruikelijk in het VK.

architecten bouwen een hangbrug tussen ruïnes en kliffen

Een naderende storm vertraagde de officiële opening van de brug omdat het blootgestelde eiland onveilig is bij extreme wind. Wanneer bezoekers het echter oversteken, kunnen ze over een natuurlijke afgrond lopen die in 500 jaar niet op deze manier is overgestoken. Voorheen moesten bezoekers van het Engelse erfgoed steile trappen beklimmen en in de rij staan ​​voor een veel kleinere loopbrug aan de voet van de klif. Volgens de legende is het de plaats waar koning Arthur werd ontvangen.