architectuur

Het Shou-Sugi-Ban-proces: het verkolen van hout beschermt de gevel

Verkolen van houten gevel houtconservering Shou Sugi Ban proces

Shou Sugi Ban is een oude Japanse stooktechniek die gebruikt wordt om hout op een natuurlijke manier te conserveren door de buitenste laag te verkolen. Dit proces maakt duurzame en nagenoeg onderhoudsvrije gevels mogelijk. De gecontroleerde verkoling beschermt niet alleen de gevel, maar biedt ook veel esthetische voordelen. De technologie onderstreept de structuur van het hout en brengt de schoonheid van de nerf naar voren.

Verkoolde houten gevel Shou Sugi Ban-proces

Het Shou Sugi Ban-proces houdt in dat het hout eerst wordt verkoold, vervolgens wordt afgekoeld, schoongemaakt en met olie wordt verfijnd. Hoewel traditioneel Japanse cipres (Sugi) wordt gebruikt, kunnen ook veel andere houtsoorten aan het proces worden onderworpen – van cederhout tot dennenhout tot larikshout. Shou-Sugi-Ban betekent letterlijk vertaald uit het Japans “planken van cederhout verbranden”. Naast het afdichten en conserveren van het hout, is de houtskool ook effectief tegen termieten en ongedierte en maakt het materiaal brandveiliger. Geschat wordt dat het hout 80-100 jaar onderhoudsvrij kan zijn…. en langer als het opnieuw wordt verzegeld met olie.

verkoolde gevel Shou Sugi Ban proces Japanse baktechnologie concrete stappen

Elegant en onnavolgbaar, een verkoolde houten gevel heeft een unieke charme. Ontdek enkele fascinerende voorbeelden van houten gevels, verkoold met het Shou Sugi Ban-proces.

Voorbeelden van een verkoolde houten gevel

verkoolde gevel contrast tuin siergras bomen

De Shou Sugi Ban-techniek zorgt ook voor visueel mooie effecten. Het Shou Sugi Ban-huis van “Schwartz and Architecture” is bijvoorbeeld een renovatie en uitbreiding van een bestaand huis dat een geweldig uitzicht biedt van hoog boven Silicon Valley. Geïnspireerd door het omringende natuurlijke landschap en natuurlijke oppervlakken zoals bladeren en bast tot keien, kozen de architecten voor een gevelontwerp van verkoold hout. Op deze manier kan het huis met twee verdiepingen harmonieus worden ingebed in de natuurlijke omgeving.

verkoolde gevel contrast siergrassen beton

verkoolde gevel terras groene bomen lounge meubelen

verkoolde gevel patio siergrassen betonnen loopbruggen

Huis in Sutton, Quebec, Canada

Gevel verkoold larikshouten element uitstekend dak

In andere projecten wordt de zijdeachtige en glanzende look van verkoold hout gebruikt om dramatische contrasten te creëren. Dit huis maakt bijvoorbeeld indruk met een zwarte gevel, maar de kamers zijn licht en overwegend wit.

Gevel verkoolde houten vloer tot plafond ramen sneeuw

Het Roy-Lawrence House ligt buiten het dorp Sutton, ten oosten van Quebec. Het is gelegen op een uitgestrekt landgoed dat sterk is gevormd door de erfenis van een Zwitserse immigrantenfamilie die in de jaren dertig naar Canada kwam. Tot op de dag van vandaag wordt de omgeving gedomineerd door idyllische landschappen, iconische Zwitserse chalets en andere gebouwen van hetzelfde type, die door de jaren heen altijd met een vleugje nostalgie zijn gebouwd.

verkoold hout contrast dak onbehandeld

Het Zwitserse chalet, dat op de een of andere manier een verloren ideaal van het plattelandsleven vertegenwoordigt, werd het startpunt voor de conceptuele ontwikkeling van het huis. Het klassieke alpenchalet bestaat uit een stevige stenen sokkel, een massief houten gevel en een zadeldak met een brede dakoverstek. Het doel was om deze traditionele elementen op een eigentijdse manier te herinterpreteren. Het resultaat ziet eruit als een compositie van drie gestapelde elementen: een solide betonnen fundering die verankerd is in de rotsachtige grond, grote panoramische ramen en een uitgesproken dakconstructie die uitsteekt boven de garage-ingang.

Gevel verkoold en onbehandeld hout contrast

De indeling van de interieurs is ontworpen volgens zeer eenvoudige geografische oriëntatieprincipes en was voornamelijk gebaseerd op natuurlijke lichtregeling en panoramische uitzichten op het landschap aan de zuidwestkant. Aan de noordoostzijde volgt een lange houten muur het pad dat de bezoeker naar de hoofdingang leidt. Deze toegang neemt deel aan de ontdekkings- en invoerprocessen, die worden opgevoerd met de bedoeling om langzaam de buitengewone kwaliteiten van de plek te onthullen. De volledig glazen binnenplaats geeft de eigenaren de mogelijkheid om een ​​bevoorrecht contact met de berg te ervaren.

Contrasteert verschillende houtsoorten kleuren ruime beglazing

Verkoolde hut in Chili 

Opladen van hout Shou Sugi Ban Techniek Paviljoen Natuur

Een bijkomend voordeel van verkoolde houten gevels is dat er geen chemische houtverduurzamingsmiddelen, verven of beitsen nodig zijn. Deze hut gebruikt de technologie bijvoorbeeld als onderdeel van de vraag van de klant naar een huis zonder chemische producten. De planken werden ter plaatse verkoold volgens traditionele instructies.

Verkolend houten gevelpaviljoen boslandschap

In tegenstelling tot het open landschap biedt de hut onderdak aan twee. Het raam omlijst de majestueuze bergen en laat het daglicht binnenstromen. Het landschap straalt een melancholische sfeer uit en bepaalt de sfeer in de hut.

Verkolend hout Japans vuren gevel

Houtskelet Gebouw in Amsterdam, Nederland

verkoolde houten gevel smalle raamstrips voor huizen

Het Houtskelet Gebouw in Amsterdam, Nederland, is volledig gebouwd van recyclebare of composteerbare materialen en is het eerste huis in Nederland met twee Passiefhuis-vergunningen – één voor het ontwerp en één voor het resultaat. ZwartHout ontwierp in samenwerking met FARO architecten een rijtjeshuis volgens het Cradle to Cradle principe – oftewel het cyclisch gebruik van hulpbronnen.

Gevel verkoold hout oranje lak raamcontrasten

De verkoolde houten gevel lijkt niet te misstaan ​​in het midden van de rijtjeshuizen, maar vormt eerder een harmonieus duo met de eigentijdse rode gevel aan de linkerkant. De feloranje planken voegen ook wat kleur toe. Hierdoor ontstaat een fantastische kleurcompositie van lichte en donkere houttinten.

Gevel verkoold houten raam windturbine

De twee witte ramen komen naar voren tegen de donkere gevel en harmoniëren ook optisch met de windturbine die boven het dakterras uitsteekt. De residentiële windturbine is een van de manieren waarop het huis zelfvoorzienend is. Windturbines zijn ook een goede aanvulling op zonnesystemen en zijn vooral handig op korte winterdagen of bij slecht weer.

smalle terrasvormige gevel verkoold hout achtertuin pergola

Gevel verkoold hout Shou Sugi Ban procesvenster

verkoold hout interieur plafond boomstam architectuur

Gui-huis in Izumo, Shimane, Japan

Zijdehout Japanse baktechniek Yakisugi houtbescherming

De projectlocatie is op het Izumo niveau. Het is gemaakt van zand dat loopt van de Hii-rivier naar het Shinji-meer en van de Kobe-rivier naar de Japanse Zee. De stad Izumo staat bekend als een rijstproducerend district in de prefectuur Shimane, gekenmerkt door zijn Tsujimatsu-windschermbossen, waar open vlaktes ongebruikelijk zijn. De noordwestelijke grens van het terrein van 100 tsubo (330 vierkante meter) is omzoomd met bomen van het geslacht Juniperus (jeneverbes). Tegenover de weg is er een prachtig uitzicht op het landschap.

Zijdehout Yakisugi gecontroleerde verkoling

Hier woont een echtpaar van in de dertig. Omdat het een klein huis is met een totale oppervlakte van ca. 20 tsubo (66 vierkante meter), is de plattegrond op een open niveau georganiseerd. De grote schuiframen in de woonkamer bevinden zich 90 cm boven de vloer om de privacy van de bewoners te beschermen en tegelijkertijd uitzicht te bieden op het omringende landschap.

Zijdehouten gevel verkoold houtbehoud schuifraam

Weg groene velden privacy haag

foto raam schuifraam houten vloer woonkamer