architectuur

HPL panelen voor buiten – toepassingen in de tuin en als gevelbekleding

HPL panelen gevel antraciet ramen verschillende vormen

Weer- en temperatuurbestendig, onderhoudsvriendelijk en duurzaam – HPL is een materiaal met uitstekende eigenschappen. Het wordt gekenmerkt door hoge stabiliteit, speciale hardheid en zeer goede veerkracht. Omdat de HPL-panelen probleemloos bestand zijn tegen regen, sneeuw, vorst of brandende zon, zijn ze perfect voor buitengebruik. We vertellen u meer over de eigenschappen van hogedruklaminaatpanelen en laten u enkele van de meest voorkomende toepassingen zien.

Wat is HPL?

HPL panelen gevelbekleding weerbestendig zwart

HPL-panelen zijn eigenlijk geen kunststof panelen, maar hogedruklaminaten. De afkorting “HPL” staat voor hogedruklaminaat. Verschillende papiersoorten gedrenkt in thermohardende fenolharsen worden onder druk geperst. Op deze manier komen de structurele eigenschappen van de panelen op een hoog niveau. De toplaag is geïmpregneerd met melaminehars en heeft decoratieve kleuren of printmotieven. De kern van de platen is vaak bruin of zwart.

Kenmerken en eigenschappen van de HPL-panelen

HPL panelen grijs mat opbouw zichtbetonvloer

In vergelijking met vergelijkbare materialen zoals MDF heeft HPL een aanzienlijk hogere dichtheid en hardheid – van 1350-1550 kg / m³. 6 mm dikke panelen zijn bestand tegen een belasting van ongeveer 8,7 kg per vierkante meter. 12 mm gevelpanelen daarentegen zijn bestand tegen belastingen tot 14 kg/m². De standaardformaten zijn afhankelijk van de fabrikant. Typische afmetingen van de elementen zijn 1300 x 2800 mm, 1300 x 3050 mm, 1540 x 3660 mm.

De dikte van de HPL panelen varieert tussen 3 en 30 mm. Deze voor binnen zijn minder dik (3-6 mm) en hebben een dichtheid van rond de 1400 g/m³. De HPL panelen voor buitengebruik kenmerken zich door een hogere densiteit (vanaf 1450 g/m3) en een dikte van 6 mm tot 30 mm. Voor boren, frezen of zagen is een minimale dikte van 8 mm vereist.

HPL stoel hout decor stapelbaar

Panelen met een dikte van 10 mm of meer worden als zelfdragend beschouwd en kunnen worden gebruikt voor de vervaardiging van deuren en meubelen. De extreme vochtbestendigheid van de panelen maakt installatie in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid mogelijk. Daarnaast zijn HPL panelen voor gevels weer- en UV-bestendig.

De prijzen voor HPL-panelen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het merk speelt bijvoorbeeld een bepaalde rol. De bekendste fabrikant van HPL-panelen is Trespa®. Daarom worden ze in de volksmond “Trespa-platen” genoemd. Er zijn echter veel andere HPL-producenten die dezelfde kwaliteit bieden. U kunt bijvoorbeeld hplplattenshop.de Koop niet alleen HPL-panelen van het exclusieve merk, maar ook hoogwaardige HPL-panelen uit eigen productie. Daar kun je ook gratis een snit op maat bestellen.

Mogelijke buitentoepassingen

HPL panelen buitengevel antraciet geel gebouw

Gevelbekleding

HPL-panelen zijn weerbestendig en daarom bij uitstek geschikt als gevelbekleding voor particuliere en openbare gebouwen. De goede materiaaleigenschappen maken een esthetische en bijzonder duurzame oplossing mogelijk. Tegelijkertijd zijn alle HPL-gevels voorzien van gordijnen en geventileerd. Dit betekent dat ze op een metalen frame zijn gemonteerd en zo een optimale luchtcirculatie is gegarandeerd. Op deze manier zijn de componenten isolatie en bekleding structureel van elkaar gescheiden.

HPL schutting verticaal terras zitplaatsen buitenhaard

Omheining en privacyscherm

Het innovatieve materiaal verovert nu ook de huistuinen. De uiterst onderhoudsvriendelijke en robuuste HPL-elementen zijn erg populair vanwege hun tijdloze uitstraling. Zo kunnen bijvoorbeeld privé-eigendommen en terrassen bijzonder stijlvol worden vormgegeven en afgebakend. HPL panelen met een dikte van 6 of 8 mm zijn ideaal om te gebruiken als schutting of privacyscherm. Als het een vrijstaande constructie is, kiest u beter een plaatdikte van minimaal 10 mm. De panelen zijn bovendien gemakkelijk te bewerken en in verschillende vormen te knippen. Zo kunt u het formaat en type hekwerk aanpassen aan uw wensen en zelfs HPL combineren met andere materialen.

HPL tafelblad, weerbestendig, grijs, onderhoudsvriendelijk

tuinmeubilair

Aan straat-, restaurant- en tuinmeubilair worden bijzonder hoge eisen gesteld op het gebied van weersbestendigheid, stabiliteit en duurzaamheid. En slechts enkele materialen kunnen aan alle eisen voldoen. Geen wonder dat HPL steeds meer mensen weet te overtuigen. De HPL meubelen zijn extreem kras- en slagvast, vormvast, ongevoelig voor vlekken, lichtecht, waterdicht, weerbestendig. HPL-panelen zijn gemakkelijk te buigen en te verwerken, waardoor meubels met een minimaal aantal voegen gemaakt kunnen worden. De grote keuze aan kleuren en structuren vergroot ook de mogelijkheden voor design.

HPL panelen witte gevel Moderne plafondhoge ramen

Dit zijn slechts enkele van de typische toepassingen van HPL buitenshuis. Er zijn echter veel andere toepassingsgebieden waarvoor de robuuste laminaatpanelen bijzonder geschikt zijn. Je kunt ze dus nog steeds gebruiken voor tuinhuizen, carportbekleding, vuilnisbaksystemen of fietsenstallingen. Door de verscheidenheid aan afmetingen, diktes en kleuren zijn er nauwelijks grenzen aan creativiteit in de architectuur en vormgeving van de gevel!