architectuur

Huis met betonnen muren – duurzaam en minimalistisch design voor meer comfort

minimalistische designtuin met gazon en bomen voor het huis met betonnen muren en een schuin dak

Dit betonnen ommuurde huis in Australië is een uitdaging voor de huidige staat van huisvesting in Perth. De duurzame combinatie van appartement en woning is ontworpen voor kleine kavels en maakt op innovatieve wijze gebruik van commerciële materialen. Hiermee hebben de architecten een kleine footprint en klimaatneutrale status bereikt. De hoofdtaak was eigenlijk het ontwerpen van een blok van 175 vierkante meter onder de eenkamerwoning in Perth. Het doel was om een ​​betaalbare en duurzame woning te creëren voor Whispering Smith architectenbureau directeur Kate en haar partner Matt.

Eigentijds huis met betonnen muren

huis met betonnen muren met duurzaam design en minimalistische vormen in grijs

Het zogenaamde “Huis A” is 70 m² groot. Het biedt ook compacte, flexibele en heerlijke ruimtes die plaats bieden aan een etentje voor 30 gasten. Dus dit laat zien dat kleine gebieden echt groot genoeg kunnen zijn.

bomen in groen en gladde buitengevel van beton met raam en balkon in grijs

Het huis met betonnen muren was het eerste van drie huizen in ontwikkeling door het feministische architectenbureau Whispering Smith in samenwerking met Kate’s vader. Het kleine gedeelte van het huis is zo ontworpen dat de bestaande oude bomen en het huis uit de jaren 50 op het terrein blijven staan. Om deze reden werd het gebouw toegewezen aan de resterende grond.

Externe betonnen trappen leiden naar de ingang van het huis

Bouwen is dus een product van zeer efficiënte planning. Commerciële betonconstructietechnieken zijn gebruikt om een ​​smallere en grotere voetafdruk te bereiken. Het project was ook sterk afhankelijk van het ambacht, de detaillering en een grondstof. Deze heeft een zogenaamde “Wabi-Sabi” specificatie, waarmee hij de kleine footprint kan ondersteunen.

Grote ruimtes met een compact ontwerp

houten trap met ijzeren valbeveiliging in wit als rooster en retro inrichting

Whispering Smith combineerde ruimtes en volumes om tegelijkertijd privacy en openheid te bereiken zonder deuren en muren. Als je kijkt naar de kosten van het gebouw in combinatie met de lagere aankoopkosten van de grond, dan blijkt dat het project al millennia economisch levensvatbaar is dankzij de innovatieve architectuur.

binnenplaats met prachtige designelementen en witte bakstenen muren met planten

De voortuin van House A gebruikt de rand als een inheemse tuin en buitenruimte, en heeft het comfort van zowel de huisbewoners, de straatbewoners als de lokale vogels vergroot. De landschapsarchitectuur van dit huis met betonnen muren biedt een belangrijk cultureel en ecologisch voordeel. Het biedt de hoognodige groene ruimte voor de bewoners, die anders kleiner wordt naarmate de steden dichter worden. Andere duurzame aspecten van het huis zijn een ondergrondse regentank, zonnepanelen, gerecyclede materialen en een intern droogtouw.

klein balkon op de tweede verdieping en reflecterende ramen op de eerste verdieping van het huis

De zachtgrijze betonnen oppervlakken absorberen en weerspiegelen het omringende natuurlijke landschap, terwijl de minimale vorm van het gebouw in schril contrast staat met de alomtegenwoordige buren van bakstenen en tegels. ‘S Avonds verdwijnt het huis bijna in het late middaglicht en reflecteert het zachtjes de kleuren van de zonsondergangen van Scarborough.

huisvesting van de wijk met rode daken en contrasterend huis met betonnen muren in grijs

Het ontwerp van House A was oorspronkelijk bedoeld om de status-quo van te grote en ondermaatse woningen in WA uit te dagen. Sinds zijn afstuderen is het project uitgegroeid tot een platform voor Whispering Smith om de positieve kracht van architectuur te delen.

*Architecten website

buitenterras met donkere houten latten als gevelbekleding met design stoel in blauw

De bar bedekt met kleine witte tegels naast de bank en grijze kolom in de woonkamer

interieur met steunkolom en planten voor glazen deur op betonnen vloer

rubberboom in de hoek naast fotolijst en tegelwand

logeerkamer met tweepersoonsbed en schuin dak met kruk in de hoek en rubberboom

grijze wanden van beton in combinatie met een subtiele bank en bijzettafel van marmer

interieur van het huis met betonnen muren en een tafel met betegelde lambrisering

kitchenette met minimalistische plank van hout en betonnen wand

rustieke koperen kraan als designelement in het interieur voor een houten plank

Wastafel met rustieke kraan en spiegel naast badkamernis op bakstenen muur in wit

huis met betonnen muren met duurzaam ontwerp en minimalistische vormen plattegrond

huis met betonnen muren met duurzaam ontwerp en minimalistische vormen als plattegrond op twee niveaus