architectuur

Japans designhuis in Minamiyukigaya – Een ontwerp van Hugo Kohno

japans design huis architectuur innovatief design houten bekleding vloeren buiten zicht

Deze keer presenteren we u een verbouwd Japans designhuis in Ōta, gelegen in een steegje naast een winkelstraat in Minimiyukigaya. Het wordt ook begrensd door een andere straat in het oosten en een flatgebouw van drie verdiepingen en één verdieping in het zuiden. Het gebouw bevat twee onafhankelijke woningen – een voor een moeder en de andere voor haar zoon en zijn gezin. Deze zijn ontworpen met de bedoeling ze uiteindelijk om te zetten in verhuureenheden.

Een Japans designhuis voor het hele gezin

japans design huis architectuur innovatief design houten bekleding vloeren plattegrond

De grootmoeder bewoont de eerste verdieping, terwijl haar zoon, zijn vrouw en hun kind zich op de tweede en derde verdieping bevinden. Op de derde verdieping zijn er privéruimtes zoals een woonkamer en een kinderkamer, evenals de badkamer. De architect ontwierp de kamers daar als één totaalvolume.

japans design huis architectuur innovatief design houten bekleding vloeren buiten zicht dakterras privacy scherm

Ook de eerste verdieping is als één volume behandeld om plaats te maken voor een terras op het dak van de eerste verdieping. Tussen deze twee volumes begrenzen twee aaneengesloten gebieden de tweede verdieping. Deze sluiten als puzzelstukjes in elkaar en omvatten een open woonkamer die is geïntegreerd in het balkon.

Japans designhuis met innovatief interieur

japans design huis architectuur innovatief design houten lambrisering vloeren interieur stoelen grijze muur

Om zoveel mogelijk licht naar de eerste verdieping te brengen, heeft het team de dakbedekking van de vloer aan de zuidkant steil naar boven laten hellen. Om deze reden heeft de architect het dak voorzien van een dakraam aan de opstaande rand. Op de tweede verdieping wordt deze helling een schuine wand die de vloer van het dakterras naar boven doortrekt. Op deze manier functioneert het als een privacyscherm door het uitzicht vanuit de gang van het aangrenzende woongebouw te blokkeren.

japans design huis architectuur innovatief design houten bekleding vloeren interieur stoelen witte muren

De bomen langs de opstaande dakrand zijn typische elementen van een Japans designhuis. Deze schermen het gebouw af van de derde verdieping van het woongebouw en brengen gespikkeld licht binnen. Zo kunnen de bewoners genieten van de veranderende licht- en groenpatronen.

Minimalistisch ontworpen interieurs

japans design huis architectuur innovatief design houten bekleding vloeren buiten uitzicht dakterras interieur

Het ontwerpen van woonarchitectuur in dichtbebouwde gebieden kan de vaardigheden van een architect echt laten zien. In dit opzicht moet een Japans designhuis zowel het milieu als de individuele behoeften van de lokale bevolking aanpakken.

japans design huis architectuur innovatief design houten bekleding vloeren buiten zicht dakterras licht privacy bescherming

In dit geval hebben de ontwerpers een ongebruikelijke driedimensionale vorm gebruikt om in te spelen op de tegenstrijdige eisen van naleving van de bouwregelgeving op het gebied van bouwhoogte en licht- en/of zichtbelemmering. Verder moest er rekening gehouden worden met privacy en de afstand tot omliggende gebouwen. Bovendien moet effectief licht in de woonruimtes worden gegarandeerd.

japans design huis architectuur innovatief ontwerp houten bekleding vloeren plattegrond plan ontwerp

Hugo Kohno Architect Associates