architectuur

Milieuvriendelijke groene daken – zijn groene daken de toekomst?

Groen dak groene daken metropool New York wolkenkrabbers

Het is moeilijk te zeggen sinds wanneer de groene daken er precies in zitten: ze schommelen tussen eco-fantasie en eco-oplossing, maar het is blijkbaar verrassend en toch milieuvriendelijke groene daken altijd gegeven in Europa en Noord-Amerika. Maar ik herinner me een heel bijzonder ontwerp en technologie, een prachtig wonder gebouwd in 2008, bovenop de San Francisco California Academy of Sciences. Het is alweer een tijdje geleden en het ontwerp van een groendak is geëvolueerd.

Milieuvriendelijke groene daken – groene daken hebben ook financiële voordelen

Maak je eigen groendak Houd rekening met de dakhelling

Groene daken zijn van nature geschikt en zeer geschikt gebleken voor veel openbare gebouwen, dankzij hun grote ecologische en financiële voordelen zoals energie-efficiëntie, storm- en waterbeveiliging, geluidswering. In deze volgorde mogen we de vogels en andere kleine, ongevaarlijke beestjes die op de groene daken leven niet vergeten. Daarom zijn er nu vaste regels voor de “uitgebreide” milieuvriendelijke groendakprojecten: de vegetatie moet groeien in een vlakke (7,5 cm tot 15 cm) laag lichte grond in een speciaal montagesysteem, over een waterdicht membraan. Dergelijke projecten zijn goed voor het milieu, ze voegen veel toe aan de schoonheid van onze directe omgeving en wekken meer interesse in de tuinbouw. Met hun implementatie heb je, zelfs met minder financiële middelen, meer ontwerpvrijheid en daarom zijn er met een groeiend aantal groene daken verrassingen, innovatie-ideeën en een heerlijk gevoel van experimenteren en veel plezier!

Enkele voorbeelden van milieuvriendelijke groendaken bekijken??

Groendak openbaar gebouw tuin groendak

Hier zijn ze speciaal voor u geselecteerd: Zo heeft landschapsarchitect Steve Martino in Phoenix een speels concept gecreëerd. Cactusvijgcactus op een drie-inch dikke vloer van inheems graniet, op een laag, plat, stalen dak. En in de bossen van het Washington Olympic Peninsula heeft architect Roy Hellwig uit Sequim ook met lokale materialen gewerkt. Dit is eigenlijk een afwijking van typische aardgebonden planten. Hij bedekte zijn appartement met mossen, korstmossen, varens. Dit zijn grotendeels epifyten (luchtsystemen) die bodemaarde nodig hebben. Het lichtgewicht dak heeft bijvoorbeeld minimaal onderhoud nodig en ziet eruit alsof het met de aarde verbonden is, zoals in de films “Hobbits Homes” en “The Lord of the Rings”. Voor degenen die een vergelijkbare look willen, ontwierp Hellwig een eenvoudig te installeren mat, in combinatie met het epifytische ecosysteem dat op bijna elk dak of elke muur blijft plakken. Hij werkt momenteel aan een soortgelijk systeem voor subtropische klimaten.

Milieuvriendelijke groendaken voor je eigen huis

Groen dak New York groene daken gebouw boven

Veel ontwerpers hanteren een andere mogelijke werkwijze voor groendaken. Je neemt verschillende soorten planten en mixt het plantenpalet op de daken. Een voorbeeld hiervan is in Sonoma County, Californië, ontworpen door Kevin Falkerson en Kerrie Lee Cole. Dit dakontwerp toont een verrassende verscheidenheid aan planten. Op het dak van 300 vierkante meter van het huis gebruikten ze negen soorten sedum, plantensoorten die vlinders aantrekken – meerjarige anjers (dianthus) en vlammende bloemen (phlox) – allemaal zichtbaar vanaf de bovenste verdiepingen van het huis.

De daktuin van architect Michael Van Valkenburgh bovenop zijn appartement in Washington kan model staan ​​voor het ontwerp van groendaken. De woonruimte omvat 270 vierkante meter en is verdeeld over twee niveaus. Op een bepaald niveau zijn lage planten (vooral Sedum-soorten) gebruikt; het andere niveau bevat een mix van sedumsoorten met hogere, droogteresistente grassen en vaste planten die een diepere bodem nodig hebben. Na zes jaar zijn meetbare resultaten al duidelijk: de groene daken hielden 77 procent van de hoeveelheid neerslag vast die viel tijdens de eerste dataverzamelingsperiode en de temperaturen waren gemiddeld verbazingwekkend 14 graden lager dan conventionele zwarte daken op aangrenzende gebouwen.

Groene daken zijn ingewikkeld en duur om te monteren

Groendakideeën projecten moderne architectuur

Als u wilt beslissen over een groendak op uw huis, moet u zich zeker wenden tot een landschapsarchitect of ontwerper. Je hebt iemand nodig die gespecialiseerd is in het vakgebied, iemand die de bouweisen, montagesystemen, drainageregels, lokale omstandigheden, plantensoorten en onderhoud goed kent.

De kosten van een groendak zijn ongeveer twee tot vier keer hoger dan die van het bouwen van een gewoon dak. Voordat u aan een bouwproject begint, moet u uw financiën opnieuw berekenen.

Selecteer planten voor het groendak

Groen dak moderne architectuur fabriek openbaar gebouw

De keuze van planten voor groendaken hangt natuurlijk af van de lokale omstandigheden. Over het algemeen moeten daksystemen weerbestendig zijn; het kan daar heet, droog en zeer winderig zijn. De zaden kunnen door de wind worden weggeblazen en toch worden aangevallen door vogels. De behoefte aan irrigatie is groter in zuidelijke regio’s. Ed Snodgrass – een uitstekende Amerikaanse tuinontwerper heeft al veel ervaring opgedaan met groene daken, hij heeft al meer dan 100 huizen “groen ontworpen”. Hij kiest vooral voor laagblijvende sedumsoorten omdat ze winterhard zijn en goed geschikt zijn voor een groendak. Hij zegt: “Sedums verliezen maar een kwart van hun watervolume in vergelijking met andere planten.” Ook adviseert hij andere winterharde vetplanten zoals dakwortel (Sempervivum), talinum, gefranjerde huislook (Jovibarba) en delosperma. Voor kleurrijke accenten of een gevarieerde structuur en hoogte kunt u kiezen voor vaste planten zoals anjers (dianthus), vlambloemen (phlox), klokjesbloem, zilverkleurige wateraardbei (potentilla), duizendblad (achillea) en viooltjes (altviool), of met kleine bolgewassen zoals muskusrat (Muscari) en krokus. Groenten doen het duidelijk niet goed op het dak omdat ze te veel water en een rijke, diepe grond nodig hebben.

Wilt u een groendak aanleggen? Begin klein

Start kleine groendaken Plant het dak van het tuinhuisje

Ook de mogelijkheden van groene daken verkennen? Ed Snodgrass stelt voor om te beginnen met een hondenhok of een vogelvoeder. “Dit is een goede eerste stap om de grenzen en mogelijkheden van het kweken van planten in zo’n ondiepe wortelruimte te leren kennen”, zegt hij. En dan is er geen weg meer terug, de weg gaat dan alleen maar omhoog, het dak op!

Milieuvriendelijk groendak – dakterras met tuin

Groene daken in grote steden Daktuinen Groene daken

Milieuvriendelijke groendaken – gebouwen met een plat dak zijn hier ideaal voor

Groen dak plat dak bouwen moderne bouwprojecten

Industriële gebouwen, voormalige fabrieken en zelfs woongebouwen worden nu geplant

Uitgebreid groendakgebruik van het dakoppervlak Kosten groendak

Zelfs lessenaarsdaken kunnen probleemloos worden geplant

Groene daken Hellend dak extensieve groene daken Voorbeelden

Milieuvriendelijk alternatief – parkeren op het dak

Groene daken Daktuinen worden beplant met gebouwen