architectuur

Moderne kleuterschoolarchitectuur – 8 prachtige ontwerpen van gevel en interieur

Kleuterschool architectuur modern-kleurrijke-jaloezieën-strepen-gevelontwerp-spanje

De eerste herinneringen uit de kindertijd worden gemaakt voor de kleintjes op de kleuterschool. Om deze reden hebben steeds meer architecten over de hele wereld te maken met de taak die: Kleuterschool architectuur daarvoor creatieve ontwerpen en interieurs te ontwikkelen en te maken. Vandaag presenteren we enkele prachtige ontwerpen voor gevel- en interieurontwerp van kleuterscholen uit verschillende hoeken van de wereld.

Kleurrijke kleuterschoolarchitectuur in Spanje

Kleuterschool architectuur groot-binnenplaats-gazon-kleurrijke-gevel-beton

De Spaanse architecten Javier Larraz, Iñigo Beguiristain en Iñaki Bergera ontwierpen een kleuterschool, een rechthoekig gebouw van beton met een grote parkeerplaats. De binnenplaatsen met ruime kinderspeelplaatsen liggen achter een gestreepte muur met kleurrijke buitenzonwering die open en dicht kan. De kleurrijke gevelbekleding verwijst naar kleurpotloden, een populair hulpmiddel in de handen van kinderen.

Kleuterschoolarchitectuur en interieurontwerp

Kleuterschool architectuur interieurontwerp-speelkamer-glazen scheidingswand-eethoek-witte muren

De hele gevel en muur van de kleuterschool zijn omgeven door de kleurrijke buitenzonwering, waardoor het zonlicht in de klaslokalen wordt gefilterd. Ze dienen tevens als privacyscherm op de binnenplaats. Het interieur is ruim en licht, met witte muren, plafonds, vloeren en meubels. De asymmetrische schoorstenen op het dak zorgen voor natuurlijke ventilatie en geometrische dakramen richten het licht op de activiteiten van de kinderen.

Moderne architectuur voor de kleuterschool op het strand

Kleuterschool architectuur verticale houten gevel schuin dak reflecterende ramen

Het ontwerp voor de kleuterschool op het strand van Dorte Mandrup Arkitekter is geïnspireerd op de zandduinen, waardoor het gebouw een grillige vorm heeft. De houten gevelbekleding vult het idee van zand aan met zijn kleur. Ramen met reflecties weerspiegelen de omgeving, die aan de ene kant wordt weergegeven door groene gazons en vissershuisjes, en aan de andere kant door de zee.

Kleuterschool met een grote speeltuin in Zweden

Kleuterschoolarchitectuur in de buurt van het strand-speeltuin-zandbak-schommel-zweden

Hier combineert de kleuterschoolarchitectuur een modern design en verschillende speelmogelijkheden. De kinderspeelplaats bij de kleuterschool heeft drie grote zandbakken die in harmonie zijn met de omgeving. Het onderste deel van het dak heeft een trap die de kinderen uitzicht op zee geeft. Als veiligheidsmaatregel komt er een reling die de toegang tot het hogere gedeelte verbiedt.

Weerbestendige kleuterschoolarchitectuur

kleuterschool-architectuur-weerbestendig-gebouw-japan-binnenplaats-gazon-speeltuin

De Japanse eilanden worden vaak bedreigd door tyfoons. Daarom wordt in dergelijke regio’s bij de architectuur rekening gehouden met klimaat en weersomstandigheden. Twee Japanse studio’s hebben het gebouw van deze kleuterschool zo ontworpen dat de kinderen te allen tijde kunnen worden beschermd tegen slecht weer.

Buitenspeeltuinen voor kinderen

kleuterschool-architectuur-buiten-kinderspeeltuin-glazen schuifdeuren-houten tralie-ramen

De kleuterschool in Japan heeft een structuur van twee verdiepingen gemaakt van gewapend beton, wat zorgt voor weerstand tegen het weer. De muren, bekleed met rode keramische tegels, sluiten aan bij de typische architectuur van deze regio. De kleuterschool biedt tal van mogelijkheden voor buitenspelletjes, want het heeft meerdere binnenplaatsen en een tuin met speeltoestellen.

Kleuterschool met creatief interieurontwerp

kleuterschool-architectuur-hanghuis-vormige-leeshoeken-boeken-banken

Dezelfde Japanse architecten ontwierpen nog een kleuterschool met een creatief interieur. Het gebouw voldoet aan de veiligheidsvoorschriften voor aardbevingen, een veel voorkomend natuurverschijnsel in dit gebied.

Leeshoeken op de kleuterschool

kleuterschool-architectuur-strepen-gevel-zonlicht-cottage-leeshoek

In het interieur zijn kleine huisvormige leeshoeken met comfortabele banken ingebouwd – op de begane grond op de begane grond en op de glazen balustrades op de tweede verdieping. In de huisjes vinden de kinderen verschillende boeken en kunnen ze daar met een vriend zitten en altijd iets nieuws leren. De glazen balustrades bieden een doorkijk door de kleuterschool, wat een grote opluchting is voor de opvoeders.

Vind de balans tussen spelen en leren

kleuterschool-architectuur-interieur-design-speelmogelijkheden-klimmuur-schoolbord-muur

De meeste kleuterscholen bieden zowel speelfaciliteiten als educatie voor de kleintjes. Hier hebben de architecten aan beide gedacht. Voor iedereen die van klimmen houdt is er een klimwand op de tweede verdieping en een grote schoolbordwand er recht tegenover stimuleert de creativiteit van de kinderen.

Kleuterschoolarchitectuur gebaseerd op kindertekeningen

kleuterschool-architectuur-klein-puntig-dak-zwart-wit-wintertuinen-kopenhagen

De Deense architecten van COBE hebben een kleuterschool ontworpen, waarvan de architectuur is gebaseerd op de gebruikelijke kindertekeningen van huizen met schuine daken. De gevel bestaat uit elf van dergelijke huizen gebouwd rond twee wintertuinen.

Ouderlijk toezicht met een vangnet

kleuterschool-architectuur-interieur-veiligheidsnet-huis-vormige-vensters

De architectuur van de wieg en de kleuterschool moet zeker aandacht besteden aan de veiligheid van kinderen. Met name in gebouwen met meerdere verdiepingen bestaat het risico op vallen, dat verwijderd dient te worden. In deze kleuterschool zijn de borstweringen vastgezet met een transparant veiligheidsnet.

Kleuterschool architectuur – wit interieur

kleuterschool-architectuur-meerdere verdiepingen-trappen-veiligheidsnet voor kinderen

Centraal in de kleuterschool bevinden zich twee ruime atria die de verschillende verdiepingen en groepsruimtes met elkaar verbinden. Ze zijn ook geschikt voor gezamenlijke activiteiten en dienen als ontmoetingsplaats bij speciale gelegenheden.

Bochtige kleuterschool in Denemarken

kleuterschool-architectuur-gevel-verticaal-stijve-roestkleurige-gevelbekleding

De Forfatterhuset Kindergarten, ontworpen door COBE, heeft een ronde vormgeving en gevelbekleding met verticale roestkleurige stroken klinkers. De kleurkeuze komt overeen met de nabijgelegen bakstenen gebouwen.

Het “dorp voor kinderen”

kleuterschool-architectuur-dorp-kinderen-speeltuin-gazon-zandbak-cobe

Deze kleuterschoolarchitectuur is ontworpen als een klein dorp voor kinderen met een grote binnenplaats. De ruime tuin ziet eruit als een grote kinderspeeltuin met zandbakken, een glijbaan en schommels.

Kleuterschoolarchitectuur met overdekte boomhut

kleuterschool-architectuur-boomhut-hout-interieur-design-trap-lipton-plant

Lipton Plant Architects ontwierp een kleuterschool met een creatief interieurontwerp. De twee verdiepingen zijn verbonden door een boomvormige structuur die een overdekte boomhut voorstelt. Het element van de boomhut is gemaakt van lichtgekleurde houten planken en dient als reling die de peuters beschermt tegen vallen.

Speelkamer in de boomhut

kleuterschool-architectuur-binnen-boomhut-hout-rond-raam-helder-interieur

De trap leidt de kinderen naar de binnenkant van de boomhut. Daar kun je samen spelletjes spelen of door het ronde raam kijken. Ook hier is de vloer van hout en doet denken aan de natuur.

Kleuterschoolarchitectuur uit Londen

kleuterschool-architectuur-witte-bakstenen-muur-glazen-schuifdeuren-groen-gele-vloeren-autobanden

De kleuterschool houdt zich aan een traditioneel kleurrijk ontwerp met verschillende kleuren voor de vloeren en deuren. De buitenruimte biedt veel mogelijkheden voor spelletjes en is een populaire plek voor de kleintjes.

Kleuterschoolarchitectuur – een creatief gebouw in China

kleuterschool-architectuur-donut-design-kleurrijke-ronde-raam-grote-speeltuin

Deze Chinese kleuterschool ziet eruit als een grote donut. De architecten van SAKO Studio gebruikten alle regenboogkleuren voor het gebouw en het interieur en dienden alleen als accenten. Het kleurenpalet bestaat uit in totaal 18 tinten die in de hele kleuterschool op volgorde te vinden zijn. De gevel is wit en heeft veel kleine raampjes met afgeronde hoeken. Ze bieden uitzicht op zowel de binnenplaats als de entree en de omgeving.

Moderne kleuterschoolarchitectuur in populaire kleuren

kleuterschool-architectuur-dak-tuin-kunstgras-tapijt-licht-interieur

De verschillende ramen in verschillende maten zorgen voor licht in het interieur. De kleuren zijn verdeeld over verschillende delen van het gebouw en helpen de kinderen om te herkennen in welk deel van de kleuterschool ze zich bevinden. Naast de grote binnenplaats is er op het dak een extra kinderspeeltuin met kunstgrastapijt, waar de kinderen buiten kunnen rennen, spelen en kletsen.