architectuur

Origami-architectuur geïnspireerd op de kunst van het vouwen – 10 objecten

Origami architectuur-structuren-concept-vouwkunst-idee

De innovatieve invulling van de kunst van het vouwen is actueler dan ooit. Alles wat ooit door gerichte vouwen uit papier kan worden ontworpen, kan ook in het gebouw worden geïmplementeerd. Naast architecten vinden ook ingenieurs en wetenschappers inspiratie en vaak de juiste oplossing voor hun projecten door papier te vouwen. Het materiaal is toegankelijk en bijzonder geschikt voor modelbouw. Wat met papier werkt, zou immers zeker ook werken met bouwplaten en dergelijke. Op deze manier wordt de kunst van het vouwen van papier overgebracht op ondersteunende structuren en constructies en wordt het de juiste inspiratiebron voor origami-architectuur.

Basisprincipes van de kunst van het vouwen inspireren origami-architectuur

origami architectuur vouwkunstpapier

De term “origami” betekent gewoon “papieren vouwen”. Hiervoor zijn geen speciale materialen of speciaal gereedschap nodig. Met je eigen handen, een stuk papier, verbeeldingskracht en geduld worden fascinerende driedimensionale objecten gemaakt. Ze bestaan ​​uit regelmatige, herhalende geometrische vormen en zijn ook veranderlijk. Deze twee eigenschappen maken de vouwconstructies uitermate geschikt voor architectuur en engineering. Bovendien maken deze kunstvormen indruk door hun esthetische eenvoud. Deze voordelen zijn de reden waarom architecten en ontwerpers systematisch de basisprincipes van de kunst van het vouwen gebruiken voor hun projecten.

Origami-architectuur – 10 geselecteerde objecten wereldwijd

origami-architectuur-glasgevel-geometrische-structuur

In de regel is origami gebaseerd op strikte regels en alleen door een enkel stuk papier te vouwen en zonder te lijmen, ontstaan ​​​​meestal figuratieve objecten. Als het gaat om vouwstructuren, zijn deze opgebouwd uit repetitieve vouwpatronen. Een ander type origami zijn vrije-vormgeometrieën die de regelmatige mozaïekpatroon van origami als basis gebruiken. Natuurlijk vinden niet alle origami-patronen een technische toepassing. Andere zijn in principe goed geschikt, maar moeten worden aangepast of vereenvoudigd. In dit artikel presenteren we 10 objecten van origami-architectuur.

Starhill Gallery in Kuala Lumpur, Maleisië

Origami-architectuur - sephora-glas-spiegelgevel

Starhill Gallery is een winkelcentrum als geen ander in Maleisië. Sterk beïnvloed door het werk van de Franse mode- en kostuumontwerper Christian Lacroix, ontwierp SPARK Design Studio het unieke gebouw. Dan is het niet verwonderlijk dat luxe boetieks en de beste restaurants zich achter de spiegelgevel bevinden. In ieder geval wekt de origami-architectuur de nieuwsgierigheid van voorbijgangers en dat is precies waar de ontwerpers op doelden – veel bezoekers trekken.

Doorschijnende gevel in Tokio 

Origami-architectuur -gebouw-gevel-doorschijnend

Het gebouw van het Japanse architectenbureau Amano Design Office onderscheidt zich met zijn doorschijnende origami-gevel sterk van de rest van de kantoorgebouwen. Het bevindt zich aan de achterkant van de hoofdstraat Ginza, die een historische betekenis heeft voor Tokio. De kenmerkende vouwstructuur van de gevel wordt gecreëerd door geperforeerde aluminium panelen met een decoratief bloemenpatroon, die fungeren als een vliesgevel.

Origami architectuur-gevel-glas-structuur-doorschijnend

De verlichting van binnenuit in combinatie met voorgeprogrammeerde LED’s achter de aluminium panelen creëren het doorschijnende effect en veranderen van kleur afhankelijk van het seizoen. Overdag zie je door het daglicht een interessant spel van schaduwen in de kantoorruimte.

De nieuwe campus van Henning Larsen in Denemarken

origami-architectuur-gevel-gordijn-panelen-driehoekig

Het architectenbureau uit Kopenhagen Henning Larsen Architects nam in 2008 de campus van de Syddansk University in Kolding in handen. De expressieve gevel is een goed voorbeeld van origami-architectuur. Het bestaat uit verschillende beweegbare elementen die van positie veranderen afhankelijk van de stand van de zon en het seizoen. De 1600 zonwerende elementen zijn gemaakt van geperforeerd staal en als ze niet gesloten zijn, creëren ze een bewegende gevel.

Origami-gebouw in Parijs

origami architectuur parijs gevelstructuur

Het “Origami”-gebouw in Parijs is een project van Manuelle Gautrand architecten en herbergt het Franse hoofdkantoor van Barclays Capital Bank. De glazen gevel van het moderne kantoorgebouw is bekleed met driehoekige panelen van marmer die doen denken aan een origami-structuur. Marmer is een veelgebruikt materiaal dat op een eigentijdse manier wordt gebruikt.

Kunstmuseum in Tel Aviv, Israël

origami-architectuur-kunst-museum-Tel-Aviv

Sinds 2011 maakt een nieuwe architecturale ster deel uit van het Art Museum in Tel Aviv: het Herta and Paul Amir Building. Het gebouw, dat doet denken aan een papieren origami, is vernoemd naar de schenkers uit Los Angeles. De Amerikaanse architect Preston Scott Cohen ontwierp de creatieve structuur waarmee hij de architectuurwedstrijd won. Binnen en buiten wordt het gebouw gekenmerkt door complexe oppervlakken en in elkaar grijpende, die worden geaccentueerd door in totaal 430 gepolijste cementoppervlakken.

ABC Museum voor Illustratie en Strips in Madrid, Spanje

origami architectuur stringio gevel gebouw

Het ABC-museum is zeker niet een van de beroemdste in Madrid, maar het verrukt zowel met zijn unieke origami-architectuur als met de grootste verzameling illustraties en tekeningen in Spanje. Het ontwerp is van Aranguren & Gallegos Architects en sluit aan op een oud historisch gebouw waarin zich nog meer expositieruimtes bevinden. De geometrische elementen van de gevel komen terug in het ontwerp van de binnenplaats. De raamopeningen zijn vervangen door doorschijnende panelen.

Klimhal in Polur, Iran

origami-architectuur-gym-klimmen

Een van de hoogste bergen in het Midden-Oosten – Damavand 5671 m, ligt op slechts 80 kilometer van Teheran. Hoewel Iran geen klassieke vakantiebestemming is, komen er steeds meer mensen van over de hele wereld om het zelf te proberen. De belangstelling voor klimmen groeit snel en New Wave Architects heeft een project ontworpen voor een moderne klimhal in een klein dorpje in de buurt.

origami-architectuur-sporthal-center-view-above

De origami-structuur is gemaakt door panelen van beton en een deel van het gebouw is gemaakt van glas en kijkt uit op de nabijgelegen bergen. Zo kun je al klimmend in de hal een kijkje in de natuur nemen en naar de hoge toppen streven. De klimhal is nog niet gebouwd, maar zou voldoen aan de hoogste eisen voor sportuitrusting.

Huisje voor kleine flessen in Australië

origami-architectuur-huis-futuristische-kleine-fles

Klein Bottle House is een vakantiehuis en ligt in de buurt van Melbourne. Kenmerkend voor origami-architectuur, het bestaat ook uit meerdere geometrische structuren die afhankelijk van het perspectief nieuwe vormen aannemen. Het interieur is ook ontworpen volgens dit principe en biedt verschillende, interessante en schuine uitzichten die u uitnodigen om te blijven hangen en te genieten van uw vrije tijd.

origami-architectuur-huis-interieur-klein flesje

Origamihuis in Kells, Ierland

origami-architectuur-huis-landbouw

Origami House is in 2009 ontworpen door architect Jane D Burnside als een ultramoderne eengezinswoning met traditionele architectuur. Het is gelegen in een klein dorp – Kells, in Noord-Ierland en bestaat eigenlijk uit een groep van acht gebouwen die met elkaar zijn verbonden door een loopbrug. De regelmatige herhaling van de vorm van de daken en ramen creëert een uniforme geometrische structuur die doet denken aan origami vanuit de verte.

Origami, Japan

origami-architectuur-huis-zadeldak-Australië

“Origami” is ook de naam van het laatste object met een karakteristieke origami-architectuur. Het werd ontworpen door TSC Architects in 2013. Het huis staat in een oud Japans dorpje in de bergen. Het bijzondere is het dak dat tot aan de vloer reikt en twee zijden van de woning volledig afdekt. De gevel is geheel van glas en ligt op het oosten. Door de unieke dakvorm, de oriëntatie en het materiaalgebruik is de woning ontworpen om optimaal te profiteren van de klimatologische omstandigheden.