architectuur

Shearwater House: verweerde houten gevel harmonieert met het kleurenspel van de zandduinen

De licht verweerde houten gevel heeft een bijzonder natuurlijke uitstraling

Pijlstormvogel ligt op ongeveer 20 kilometer van de stad Devonport en heeft zich de afgelopen jaren gevestigd als een topbestemming voor zomervakanties in Tasmanië. De ongerepte stranden en het Narawntapu National Park liggen op slechts een korte rit van de haven. Omdat Shearwater House direct aan de Shearwater Promenade ligt, hebben de architecten van Cumulus Studio besloten om optimaal te profiteren van deze toplocatie. Shearwater House torent uit boven zandduinen en laagblijvende struiken en heeft een prachtig uitzicht op de oceaan. Dankzij de verweerde houten gevel is het moderne huis perfect ingebed in het omringende natuurlijke landschap.

Huis met plat dak met uitzicht op de duinen en de zee

onbehandelde verweerde houten gevel in harmonie met de omgeving

De woning heeft een plat dak en kenmerkt zich door klassieke bouwkundige elementen. Om het silhouet van het huis te verzachten, werden ronde uitsparingen toegevoegd aan het dak en wit geschilderd metselwerk op de begane grond. Op de bovenverdieping ligt de focus op de ruime leefruimtes en kamerhoge ramen op het noorden en oosten, die uitzicht op het strand bieden.

De licht verweerde houten gevel heeft een bijzonder natuurlijke uitstraling

ovale uitsparing in het dak verzacht het silhouet van het huis

Door het hele interieur heen worden verschillende inheemse houtsoorten gebruikt en ontstaat er een gezellige woonomgeving. De architecten zochten een contrast tussen mooie houten meubels en de verweerde houten gevel. Dit zorgt ook voor een interessante overgang tussen het warm ogende interieur en de onvoorspelbare kustelementen buiten.

Huis met plat dak wit metselwerk en verweerde houten gevel op de bovenverdieping

Het gelaagde buitenzwembad en het entertainmentgedeelte op de begane grond weerspiegelen de kleuren en materialen van het balkon erboven. Na verloop van tijd zouden de houten terrassen de kleur moeten aannemen van het drijfhout van Freers Beach. Op de binnenplaats wordt ook een nieuwe boom geplant, die door en voorbij de uitsparing in het dak zal groeien.

Natuurlijke houten gevel gemaakt van thermowood planken

Balkon met thermohout over twee rotan fauteuils

In dit project zijn producten gebruikt van verschillende gerenommeerde fabrikanten, waaronder Austral Bricks, Cedar Sales, Cemintel, Graphisoft, Trimble. Aan de buitenzijde wordt Thermowood van Lunawood gebruikt. Het is een mooi, duurzaam houtmateriaal gemaakt met natuurlijke methoden zoals warmte en stoom. De kleur van het hout wordt beïnvloed door de temperatuur en de duur van de behandeling – hoe hoger de temperatuur, hoe donkerder het uiterlijk.

twee ronde rotan fauteuils met witte zitkussens en bijzettafeltje

Zoals bij alle naaldhoutsoorten zijn er afwijkingen die kunnen worden toegeschreven aan verschillende dichtheden. Als het product wordt blootgesteld aan UV-licht, wordt het mooi zilvergrijs, tenzij het wordt beschermd door een gepigmenteerde oppervlaktebescherming.

verweerde houten gevel thermo houten terrasoverkapping glazen wand naar het zwembad

Lunawood produceert thermohout van Scandinavisch PEFC-gecertificeerd grenen en sparrenhout uit Finland. Door de hoge temperatuur van het warmtebehandelingsproces wordt hars uit het hout verwijderd. Het is vormstabiel, rotbestendig, niet giftig en kan in elk klimaat binnen of buiten worden gebruikt.

Smalle thermohouten vlonders voor zwembaden

Glazen inzetstukken van de toegangsdeur, wit geverfd metselwerk

Schuifdeur naar balkon eethoek met zeezicht gestoffeerde stoelen

Medium donkere houten keuken witte aanrecht natte bar

Slaapkamer met roze glasgordijnen met uitzicht op de zandduinen

Plaats: Pijlstormvogel, Tasmanië

Jaar: 2018

Architect: Cumulus Studio

Afbeeldingen: Anjie Blair

Platte vakwerkarchitectuur plattegrond begane grond

Platte dak huis architectuurplan bovenverdieping

Architectonisch plan huis 2 verdiepingen met zwembad

Dwarsdoorsnede van een eengezinswoning met 2 verdiepingen

Begane grond gevel metselwerk bovenste verdieping houten gevel