architectuur

Smal huis met een geweldig ontwerp – reconstructie met terras en slaapkamer

smal huis ontwerp reconstructie architectuur terras slaapkamer huis gevel boom

In de post van vandaag geven we je een voorbeeld van een praktische kamerindeling die optimaal werkt voor een smal huis in Australië. Het verbouwde gebouw heeft een terras en een slaapkamer in het hart van Fitzroy, Melbourne. De totale oppervlakte van het appartement is een bescheiden 79 vierkante meter. Het gebied herbergt ook een dichte mix van arbeiderswoningen en kleine terrassen. Ze zijn allemaal bescheiden van formaat, velen zijn donker en koud. De meeste hiervan bevinden zich in hun oorspronkelijke staat, met een eenvoudige gevel die een cluster van stenen en weerbars in de achtertuin verbergt.

Deze gebouwen vormen een netwerk van gedetailleerde en variërende volumes die sterk contrasteren met de eenvoud van de straatgevel. Daarbij moet bij het bouwen aan de achterzijde van een pand goed gelet worden op de kleinheid en textuur gezien de laan van de bestaande bebouwde vorm. In deze context is het de taak van de ontwerper om te reageren op de assemblage van kleine hoeveelheden en tegelijkertijd de mogelijkheden van de eigenaren te maximaliseren.

De juiste omgeving voor een smal huis

smal huisontwerp verbouwing leefruimte minimalistische baksteenarchitectuur praktische kamerindeling entree open haard

Toen Fitzroy werd gentrified, zagen de architecten dat vernieuwing op een onsympathieke manier plaatsvond. Er zijn talloze voorbeelden van deze verzameling donkere bakstenen en weerbars die zijn vervangen door grote hedendaagse objecten die hun context domineren. De tactiek op Moor Street was om de interieurfuncties en beschikbare ruimte te maximaliseren en tegelijkertijd te reageren op de context. Zo hebben de architecten een enkel gebouw gecreëerd uit drie kleine objecten in plaats van een enkele hedendaagse monoliet.

Oorspronkelijk stond er een al even smal huis op het terrein, maar het was er donker, koud en krap. De voormalige woonkamer was in tweeën gedeeld door een ladder en de enige slaapkamer was op de mezzanine. De taak was om met een beperkt budget een functioneel smal huis met twee slaapkamers te creëren. Ruimtelijke beperkingen, licht en modern, vooruitstrevende uitzichten dreven het herontwerp.

Een omgebouwd smal huis stelt nieuwe normen

smal huis ontwerp reconstructie architectuur terras slaapkamer woonkamer keuken badkamer plattegrond ontwerp 3d plan

Met beperkte beschikbare ruimte waren de krappe ruimtes een bonus waar het team goed gebruik van moest maken. Er was geen bewijs van de begane grond om de integriteit van deze eenvoudige bakstenen architectuur te behouden. Bij nadere inspectie zien we vier treden op het keukenraam. Deze vormen een interessant niveau en een ontdekkingsproces.

smal huis ontwerp reconstructie leefruimte minimalistische raam trappen geperforeerde plaat gevel

Een opening die eruitziet als een keukenkast geeft tevens toegang tot het lichtovergoten trappenhuis en de tweede verdieping. Deze bestaat uit een hoofdslaapkamer, inloopkast, badkamer en tweede slaapkamer, die ook als studeerkamer gebruikt kan worden.

smal huisontwerp verbouwing leefruimte minimalistische raamtrap naar beneden geperforeerde plaatplanten

De trap past als extern element in het totale ontwerp en dient als een apparaat om daglicht door het midden van het gebouw te filteren. In het bouwproject voor zo’n smal huis waren geperforeerde panelen van duurzaam materiaal een geslaagde keuze. Deze schermen het appartement af van het oosten en creëren een gespikkeld licht dat over het trappenhuis en naar binnen stroomt. De felle kleuren veranderen als het daglicht tijdens de seizoenen verandert.

smal huis ontwerp verbouwing buiten terras kerk trappen planten

Het uitzicht op de naburige kerk en zijn iconische kenmerken worden omlijst door nauwkeurig geplaatste ramen en dakramen door het hele appartement. Dit creëert een gelaagd gevoel van verbondenheid.

smal huis ontwerp reconstructie architectuur terras slaapkamer huis gevel boom buitenkant

Het externe landschap heeft de architecturale ontwerpen geïnspireerd voor het creëren van nieuwe ruimtes door de afstemming van specifieke gezichtspunten. De bedienbare beglazing zorgt ook voor natuurlijke verlichting en dwarsventilatie, terwijl de schuine volumes een prachtige, constant veranderende lichtkwaliteit vastleggen.

smal huis ontwerp reconstructie dak huis gevel duurzaam materiaal ronde vormen

Extern repliceert de gevouwen oostgevel een engelenvleugel, die vooral het gebouw eronder beschermt – een eerbetoon aan de inspiratie van de kerk. Zo’n bouwelement articuleert ook de hoogte en zorgt tegelijkertijd voor meer privacy voor een smal huis.

smal huis ontwerp verbouwing dak duurzaam materiaal driehoekige vormen

smal huisontwerp verbouwing ramen geperforeerde ijzeren plaat cirkels gaten

smal huis ontwerp reconstructie interieur minimalistische kerk schuin dak

smal huisontwerp reconstructie leefruimte minimalistische trappen hanglamp beglazing

smal huisontwerp reconstructie leefruimte minimalistische trappen geperforeerde plaat oostgevel terrasplanten

smal huisontwerp reconstructie leefruimte minimalistische trappen geperforeerde plaat huisgevel

smal huis ontwerp reconstructie leefruimte minimalistische trappen geperforeerde plaat gevel hanglamp tafel stoelen

smal huisontwerp verbouwing leefruimte minimalistische baksteenarchitectuur praktische kamerindeling

smal huis ontwerp slaapkamer witte muren houten stoel

smal huis ontwerp badkamer witte tegel wastafel spiegel handdoek douchecabine zwarte kraan

smal huis ontwerp reconstructie architectuur terras slaapkamer woonkamer keuken badkamer plattegrond ontwerp

smal huis ontwerp reconstructie architectuur terras slaapkamer woonkamer keuken badkamer plattegrond

Architecten website