architectuur

Toevluchtsoord met tinnen dak en duurzaam karakter – Een project in IJsland

Toevluchtsoord met tinnen dak, opvallend blauw

Het in Stockholm gevestigde architectenbureau Utopia Arkitekter heeft onlangs een project ontworpen dat speciaal is ontworpen voor de wandelpaden in IJsland. Het is een eenvoudig te monteren overkapping met een tinnen dak en biedt onderdak aan wandelaars in een van de mooiste landschappen ter wereld. Het huttenconcept maakt indruk met zijn bijzondere design, duurzame karakter en grote functionaliteit. Het project werd eind 2017 genomineerd voor de World Architecture Festival Award. Meer details over het Skýli-toevluchtsoord zijn te vinden in het artikel.

beroemde wandelroutes ijsland shelter project

De architecten noemden het project Skýli, wat in het IJslands bescherming of toevlucht betekent en daarmee de functie van het gebouw weergeeft. De shelter met een tinnen dak is ontworpen als een eenvoudige constructie die eenvoudig te monteren is en is speciaal ontwikkeld voor de meest bekende trekkingroutes in IJsland. De losse onderdelen zijn gemakkelijk te vervoeren, snel in elkaar te zetten en bestand tegen de extreme weersomstandigheden in dit gebied.

shelter plaatwerk dakgevel blauw

Het ontwerp van de hut maakt indruk met een interessante vorm die uit vier elementen bestaat. Deze bouwvorm is kenmerkend voor de hutten in IJsland en de kleurkeuze sluit aan bij de stedelijke architectuur van Reykjavik. Ook de puntgevels doen denken aan tenten – de vroegste vormen van bescherming voor wandelaars. Zo zie je op het eerste gezicht en van grote afstand nog dat het een toevluchtsoord is.

De buitenhuid bestaat uit een blauwe golfplaat die direct opvalt. Het gebruikte staal wordt als het meest milieuvriendelijke op de markt beschouwd, aangezien voor de coating Zweedse plantaardige olie wordt gebruikt in plaats van fossiele olie. Tegelijkertijd is het milieuvriendelijke materiaal bestand tegen extreme weersomstandigheden en temperatuurschommelingen, waardoor het perfect is voor gebruik buitenshuis.

onderdak met plaatstalen dak montage snel

Onder het blauwe plaatstalen dak bevindt zich een stabiele constructie die geheel is gemaakt van kruisgelamineerd hout (CLT). De gehele constructie wordt samen met de binnen- en buitenschil, de wanden en ramen geprefabriceerd, verpakt en voor montage per helikopter op de bouwplaats afgeleverd. Volgens de architecten mag de montagetijd van de Skýli-schuilplaats met een plaatstalen dak niet meer dan 2-3 dagen duren.

onderdak driehoek vorm raam prachtig uitzicht

De speciale schuilplaats met een tinnen dak heeft twee ingangen – een op het noorden en de andere op het zuiden. Zo is er altijd eentje beschermd tegen de wind. Tussen het golfplaten en de binnenconstructie zijn twee kamers gecreëerd – een voor het drogen van kleding en de andere als composttoilet.

onderdak project distributie kamers schets

Het interieur is verdeeld in in totaal vier gebieden – één onder elke dakgevel. Twee zones worden gebruikt om te slapen en te rusten, één voor koken en recreatieve activiteiten en één voor eten en het opbergen van nooduitrusting. Grote, driehoekige ramen laten daglicht naar binnen en bieden een prachtig uitzicht op de omringende natuur.

onderdak project wandelaars ijsland uitzicht

Alle meubels in de Skýli-hut kunnen worden in- en uitgeklapt, zodat de beschikbare ruimte in het interieur maximaal is. Voor noodsituaties is het toevluchtsoord volledig uitgerust met voedselvoorraden en medische apparatuur.

interieur design onderdak hout verschillende kamers

Een zonnepaneel en een batterij voorzien de hut van de energie die nodig is voor het verlichten en opladen van verschillende apparaten en mobiele telefoons. Als het slecht weer is en er niet genoeg energie wordt geproduceerd, is er een handslingergenerator beschikbaar. Grote waterreservoirs die regenwater opvangen zorgen voor de watervoorziening. Het blikken dak is tevens voorzien van een signaallamp die in geval van nood door middel van de generator kan worden geactiveerd.

interieur design onderdak mooie vooruitzichten driehoek venster

architectonisch gedeelte aan de zijkant van shelter ijsland

Een project van Utopia Architect