architectuur

Unieke boeddhistische tempel aan de rivieroever in China fungeert als symbolisch werk

Boeddhistische tempel glazen gevel betonnen muren en plafond binnenplaats theesalon

Een boeddhistische tempel aan de rivieroever in Tangshan, provincie Hebei in China, die indruk maakt met een interessante architectuur, verdient ongetwijfeld onze aandacht. Het project werd in 2017 voltooid in samenwerking tussen Han Wenqiang en Archstudio. Het gebouw is zo aangepast aan de omringende natuur dat het er bijna mee lijkt te versmelten. Een boeddhistische tempel die in alle opzichten de principes van het zenboeddhisme volgt, was het concept dat de architecten wilden realiseren. De bouw van het religieuze heiligdom heeft een diepe symbolische waarde.

boeddhistische tempel ondergrondse ingang

Het betonnen gebouw werd gebouwd te midden van velden en kassen onder een grasheuvel. Door de bijzondere ondergrondse architectuur met de open binnenplaatsen en ramen aan het plafond kan de omringende natuur de tempel binnendringen. De structuur van Archstudio is opzettelijk ondergronds gemaakt om uitdrukking te geven aan de verbondenheid van de mens met de natuur. De gehele plattegrond is zo ontworpen dat deze aansluit bij de voor het boeddhisme belangrijke elementen, namelijk aarde, bomen, licht en water. Het pand is dus niet willekeurig gekozen. De plattegrond van het 169 vierkante meter grote gebouw werd aangepast aan de bestaande eerbiedwaardige bomen. Een boeddhistische tempel met een buitengewone niet-lineaire loop is ontstaan ​​uit het streven om het vorige leven niet te beschadigen.

houten tafel boeddha figuur gebieden verdeling gewelfde muur

Als je naar de plattegrond kijkt, denk je aan associaties met de wortels of takken van een boom. De architecten hebben een aaneenschakeling van vijf afzonderlijke ruimtes gecreëerd die bijna naadloos in elkaar overgaan. “Niets mag beweging, energie en gedachten belemmeren” is een boeddhistisch principe volgens welke de plattegrond is gemaakt. De afzonderlijke ruimtes, de entree, de meditatieruimte, het theehuis, de loungeruimte en de badkamer fungeren als een symbolisch “wortelstelsel”.

riverside tearoom tafel zitkussen natuur

Ook in de betonverwerking wordt het thema bomen opgepakt. De indrukwekkende textuur van de muren en plafonds is gemaakt met behulp van betonnen bekisting, die was samengesteld uit houten stroken van slechts 3 cm dik. Met behulp van verschillende vloerbedekkingen werd een opvallende maar harmonieuze visuele scheiding van binnen- en buitenruimtes gecreëerd. Terwijl de vloer in het interieur is gemaakt van lichtgrijs terrazzo, is het buitengebied bedekt met witte kiezelstenen. Een smal pad dat de heuvel in gaat, leidt naar de witte Boeddha-figuur. De figuur baadt in het zonlicht door een opening in het dak en staat tegenover het water.

glazen voorvloer grijs terrazzo theehuis

glazen gevel entree betonnen plafond muren

heuvel ondergronds uitzicht rivieroever velden beton hout

indoor natuur riviertafel boeddhistische tempel

dakraam muren betonnen plafond china

omgeving kiezels cement houten frame loungeruimte vloeren

gebedsruimte boeddha figuur beton textuur muren binnenplaats beplanting

boeddhabeeld tempel gebedsruimte betonnen muren

aanplant werf kiezels bamboe betonnen muur textuur

binnenplaats kiezels vloeren boeddhistische tempels

kiezels binnenplaats gevel houten frame gebouw glas beton plafond

betonconstructie gras heuvel gebouw boeddhistische tempel

heuvel ondergrondse boeddhistische tempel glazen gevel buitenkant

heuvel boom glas beton boeddhistische tempel

* een project van Archstudio