architectuur

Zadeldak geïnterpreteerd in moderne architectuur – The V-House

Zadeldak-architectuur-geïnterpreteerd-heuvelhuis

Het zadeldak is waarschijnlijk de meest voorkomende dakvorm in Duitstalige landen. Deze term beschrijft de dakvorm waarin twee rechthoekige dakvlakken samenkomen naar de nok. Doordat de dakconstructie op verschillende manieren opgebouwd kan worden, kan deze dakvorm op een moderne manier geïnterpreteerd worden en er dus totaal anders uitzien. Het V-Haus is een mooi voorbeeld van hoe je met de gebruikelijke zadeldakvorm en klassieke bouwmaterialen zoals gips, hout en glas een eigentijdse eengezinswoning kunt bouwen die perfect past in een buitenwijk.

Het concept is modern, het zadeldak is klassiek

Zadeldak-architectuur-modern-wit-hout-nachtverlichting

The V House is gelegen in Üröm, Rókahegy, in een heuvelachtig gebied, ten noordoosten van Boedapest, Hongarije. De architecten van Reload Építészstúdió moesten een gezinswoning met twee verdiepingen ontwerpen, waarvan de architectuur de huidige manier van leven in een buitenwijk adequaat zou vertegenwoordigen. Er moet ook rekening worden gehouden met het bouwoppervlak op de heuvel. De architecten hebben het typische ontwerp opnieuw geïnterpreteerd en een eigentijdse smaak toegevoegd. En zo is de woning eind 2015 gerealiseerd.

Het zadeldak en de twee afzonderlijke structuren

Zadeldak-architectuur-moderne-betonnen-verlichting

De architectuur volgt een holistisch ontwerp waarin de fascinerende sfeer van de plek en het panoramische uitzicht op de voorgrond staan, niet de vorm van het huis zelf.Het principe “less is more” en “simple and great” geldt. Het idee voor twee onderling verbonden structuren maakt de traditionele vorm van het gebouw modern. Het concept is niet heel ingewikkeld, maar je ziet meteen de vorm van het typische zadeldak.

Zadeldakarchitectuur witte grindvloerverlichting

In het buitenaanzicht domineren de wanden, het schuine dak en het glasoppervlak. De architectonische details geven het concept echter een frisse toets. Aan de zuidkant kijkt het gebouw uit op de stad, dus vanuit de woonkamer en slaapkamer heb je een adembenemend uitzicht op Gellérthegy (een heuvel aan de Buda Donau kant van Boedapest), het Parlement, de meanderende Donau en het levendige stadscentrum van Pest.

Huis op een heuvel met zadeldak

Technisch gezien gaat het om een ​​energiezuinig, energiezuinig gebouw dat is ontwikkeld voor het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. De muur- en dakisolatie voldoen aan de normen voor een energieneutrale woning. Zonnecellen worden op bepaalde plekken geplaatst en zorgen voor de nodige energie voor het huishouden. Voor verwarming / koeling en voor warmwaterbehoefte is er een lucht-water warmtepompsysteem dat gebruik maakt van het speciale Geo-tarief.

Zadeldak-architectuur-modern-hill-hillside-house

De overtollige energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt, gaat naar de ELMU (elektriciteitsleverancier Boedapest). En als de woning extra energie nodig heeft, wordt deze geleverd door ELMU. Ook beschikt de woning over een smart home systeem. Met temperatuur-, vochtigheids- en windsensoren regelt het gebouw zelf de verwarming en koeling.

Rondleiding door het huis

entree-gebied-kussens-onder-trap

hangende-trap-stalen-kabel-leuning-led-lamp

woongedeelte-open-modern-hout-wit-turquoise

woongedeelte-open-wit-hout-keuken-L-vorm

moderne-slaapkamer-schuin-dak-donker-hout

Buitenaanzicht en nachtverlichting

Zadeldak-architectuur-twee-heuvel

Lay-out

Zadeldak architectuur plattegrond bouwgebied

dwarsdoorsnede

Zadeldak architectuur dwarsdoorsnede plan

architecten: Herlaad építészstúdió

Fotograaf: Krisztián Bodis