auto's

Een carport bouwen – waar moet bij het plannen rekening mee worden gehouden?

Carport gebouwd modern-huisstijl aangepast

Als de auto buiten staat, wordt er in de winter ingesneeuwd. Het in de felle zomerzon geparkeerde voertuig wordt al snel een sauna. Of het nu gaat om agressieve UV-straling, pollen, vogelpoep, regen, hagel of sneeuw – uw voertuig heeft op elk moment van het jaar een effectieve bescherming tegen het weer nodig. De oplossing: bouw een carport. Carports zijn in tegenstelling tot een garage goedkoper in aanschaf, laten een goede luchtcirculatie toe en kunnen optisch zeer goed in elke omgeving worden geïntegreerd. Een carport is ook veelzijdig. Onder de overkapping kun je nog steeds gasten ontvangen op barbecuefeesten tijdens regenbuien of reparatie- en knutselwerk. Vandaag geven we je een paar tips die je kunnen helpen bij het plannen van je carport.

Carport bouwen – heeft u een bouwvergunning nodig??

Carport gebouwd houten frame-polycarbonaat-multi-skin platen-dak-hagelbestendig

Voordat u begint met het bouwen van uw carport, zijn er nog enkele bureaucratische zaken waar u rekening mee moet houden. Een carport vertegenwoordigt doorgaans een vaste bouwkundige wijziging en is daarom in het algemeen goedkeuringsplichtig. Toch is een bouwvergunning niet overal verplicht, maar een zaak van de deelstaten. Of een bouwvergunning voor een carport niet nodig is, hangt meestal af van de grootte en het type constructie.

In Thüringen hebben bijvoorbeeld carports met een vloeroppervlak tot 40 vierkante meter en een gemiddelde wandhoogte tot 3 meter volgens de huidige bouwvoorschriften geen goedkeuring nodig. In Hamburg hoeft alleen de grensafstand van 3 meter rond de carport in acht te worden genomen. In Hessen kunnen vanaf 2010 ook carports van maximaal 50 vierkante meter gebouwd worden zonder bouwvergunning.

Vraag bij de bouwverantwoordelijke na of u wel of geen bouwvergunning nodig heeft en zo ja, welke documenten u nodig heeft voor uw bouwaanvraag. De voorwaarden voor een succesvolle bouwaanvraag lijken op het eerste gezicht ingewikkeld, maar bij carports zijn er bijna nooit keuringsproblemen – in tegenstelling tot garages. Als de specificaties worden gevolgd, kunt u in korte tijd beginnen met bouwen.

Carport laten bouwen of zelf bouwen?

Carport zadeldaken-dubbele carport-golfplaten-polycarbonaat multi-skin platen

Met een bouwpakket is de carport zeer snel opgezet en hoeft u zich niet al te veel zorgen te maken over de planning. Maar zelf een carport bouwen heeft als grote voordeel dat alles in kleur en vorm aan te passen is aan uw eigen ideeën en de stijl van de woning. Of het nu een bouwpakket is of uw eigen planning, een goede basis en een professionele constructie is de basis.De palen die het dak moeten ondersteunen, moeten stevig in de grond worden gezet en niet zomaar in de grond worden geramd. Als de wiebelende carport schade aanricht aan derden of gebouwen van derden tijdens een storm, bent u aansprakelijk. Een punt- of strookfundering is voldoende.

Carport bouwen – de materiaalkeuze

dubbele carport aluminium glas hagelfest modern

Bij het plannen van de carport rijst ook de vraag naar het geschikte materiaal. De onderbouw van de carport is voornamelijk van hout, maar staal of aluminium past veel beter bij een moderne woning. In de meeste gevallen worden ze aangevuld met transparante dakpanelen.

De voordelen van metalen constructies zijn ook duidelijk in onderhoud: terwijl het hout regelmatig moet worden geverfd, is voor metaal slechts af en toe reinigen met water of een hogedrukapparaat voldoende. Bovendien zijn beide materialen weerbestendig en stabiel. Een aluminium carport kan ook qua kleur individueel worden vormgegeven met alle poedercoatings.

Bouw een carport – de kwaliteit van het dak is cruciaal

Carport gebouwd multi-skin platen-hagelbestendig-dak hellend-wit-aluminium-frame

Iedereen die een overkapping heeft gekozen, staat vervolgens voor de vraag: welk dak is het meest geschikt voor een carport? Hier kunt u kiezen tussen klassieke, verfijnde en moderne dakvormen zoals plat en schilddak, schuin dak, rond dak, groendak, etc. Elk van deze biedt specifieke voordelen en vereisten waarmee rekening moet worden gehouden, zoals helling, dakbedekking, waterdichting en isolatie. Bij het plannen van de dakvorm moet ook rekening worden gehouden met voldoende afvoeren, taluds en goten. Zonder een effectief drainagesysteem blijft regenwater en gesmolten sneeuw aan het dak kleven.

De juiste dakbedekking is cruciaal voor de algehele indruk van de carport. Ook heeft u de keuze uit verschillende dakbedekkingen: PVC, hout, aluminium, glas, dakbekleding en nog veel meer. Zo blijken ze een goed alternatief te zijn voor het moderne glazen dak Dubbelwandige polycarbonaatplaten. Dit zijn lichtgewicht en slagvaste dubbelwandige platen van polycarbonaat. Deze zijn UV-bestendig en overtuigen door hun hoge breuk- en slagvastheid. De multi-skin platen zijn ook perfect als carport overkapping, omdat ze hagelbestendig zijn tot een bepaalde korrelgrootte. U kunt uzelf veel hagelschade aan uw auto besparen.

Hoeveel pagina’s open?

carport-metaal-aluminium-zwart-golfplaten dak

Nog een pluspunt ten opzichte van de garage: de open constructie van de carports zorgt voor een constante zachte luchtcirculatie, waardoor roestvorming op het voertuig wordt voorkomen. Er zijn een aantal verschillende opties. Carports zijn vrijstaand of leunend tegen de huismuur, aan alle kanten open of gedeeltelijk gesloten, als dubbele carport of combinatie met een schuur.

Met wandelementen kunt u bijvoorbeeld de open carport aan twee of drie zijden afsluiten en een geheel nieuwe look geven. Veelzijdige ontwerp- en configuratiemogelijkheden maken van uw carport een representatieve blikvanger op de oprit. Denk ook aan de heersende windrichting zodat op dit punt een effectieve bescherming ontstaat tegen wind, slagregen en opwaaiende sneeuw.

Carportverlichting

verlichting-simlyrt-wandlampen-huis gevel-trap

De verlichting van de carport is erg belangrijk en mag niet worden verwaarloosd. Om krassen te voorkomen en goede lichtomstandigheden te hebben, is een goed doordacht verlichtingsconcept een must. Hier zijn een paar tips:

– Plafondlampen mogen niet centraal boven het voertuig worden gemonteerd. Het is beter om de lichten rond de auto te plaatsen. Armaturen aan de zijwanden of inbouwarmaturen in de vloer zorgen bijvoorbeeld voor een gelijkmatige lichtverdeling in de ruimte.

– Buitenlampen met bewegingsmelders die reageren op warmtestraling zijn uiterst praktisch.

– Weerstand tegen vocht en water is belangrijk voor het gebruik van armaturen buitenshuis. Let op de beschermingsklasse IP 44.

– De carportverlichting mag de buren niet verblinden of irriteren.