badkamer

Een badkamer van 6 m² ontwerpen en inrichten – mogelijkheden voor het renoveren van een kleine plattegrond

badkamer 6 qm ontwerp inrichtingsmogelijkheden renovatie zwarte tegels tegels toiletpot kasten hal vloer

Het belangrijkste idee waarmee u begint met het plannen van een badkamerrenovatie van 6 m², is het ontwerp en de inrichting. De gebruikte materialen en badkamermeubels moeten een aantal eigenschappen hebben, maar vooral vochtbestendig zijn. Maar het is niet aan te raden om elke vierkante meter van een dergelijke badkamer volledig te verstoppen met designelementen. Het zou veel beter zijn om de kamer in te richten volgens het principe “als er meer is”. Houd ook rekening met de populaire aanpassingen van de afwerkingen in termen van financiële kosten.

Grootte is niet alles voor een badkamer van 6 vierkante meter

badkamer 6 m² ontwerp inrichtingsmogelijkheden renovatie retro kraan vierkant ligbad wasmachine planken

Definieer bijvoorbeeld eerst drie hoofdgebieden in de badkamer – douche, wastafel en toilet. Deze kunt u vervolgens voorzien van hoogwaardig sanitair en meubilair. Als je extra spullen in de badkamer van 6 vierkante meter moet opbergen, zoals een wasmachine, kast of bidet, kun je de grote elementen beter vervangen door compacte oplossingen zoals een douchecabine of scheidingswand. Zo zouden de volgende voorbeelden van succesvolle planning eruitzien in verschillende vormen en plattegronden, zoals vierkant, rechthoekig of smal.

badkamer 6 qm ontwerp inrichtingsmogelijkheden renovatie wasmachine ligbad massagefunctie spiegel blauwe tegels

Het principe van minimalisme wordt hartelijk verwelkomd in het interieurontwerp van een kleine badkamer en het is beter als het alle aspecten raakt, van het sanitair tot het decor. Elke vierkante meter ruimte moet worden opgenomen. Hiervoor zijn verschillende bewezen oplossingen, waarmee u voldoende ruimte kunt laten voor comfortabel gebruik. Om de eenheid van de stijl niet te vernietigen, is het mogelijk om apparaten in kasten te integreren. Er zijn nu ook zo compacte wastafels dat er gemakkelijk een normale wasmachine onder geplaatst kan worden. U hoeft geen apparaat met een verticale waslading te kopen, hoewel deze optie vanwege de ruimte bij het openen ook een parkeertafel zou zijn.

badkamer 6 m² ontwerp inrichtingsmogelijkheden renovatie dambord oppervlak coating betegelde scheidingswand glas

Een gecombineerde badkamer met toilet ziet er net zo netjes en ruimtebesparend uit. Deze aanpak kan ook vervelend schoonmaken gemakkelijker maken door een scharnierende toiletpot te ontwerpen. U kunt het vloeroppervlak in de badkamer afschermen met extra kasten. Deze kunnen ook dienen als opbergmeubel voor huishoudchemicaliën. Om nog meer ruimte te besparen, kiest u voor miniatuur sanitair en meubilair. Je moet ook de hoeveelheid decoratie tot een minimum beperken. Het is daarom voldoende om details achter te laten die uw individualiteit effectief kunnen benadrukken en benadrukken.

Kies het juiste kleurenspectrum

badkamer 6 m² ontwerp kleurenspectrum donkerblauw beige wit douchecabine kruk tapijt lamp raam uitzicht

Hoe alledaags het je ook lijkt, de juiste kleuren voor een kleine badkamer zijn van groot belang. Een dergelijk ontwerp accepteert meestal lichte tinten. De liefhebbers van schreeuwende kleuren hebben het vooral te maken met accenten op een zachte, luchtige achtergrond. Hierdoor bereik je een beter visueel effect in een kleine ruimte. U kunt ook een aangepaste stijl maken met pakkende insluitsels. Het gebruik van kleine details zoals mozaïek kan het interieur zeer expressief maken.

badkamer 6 m² design oriëntaals betegelde schuifwand zwarte onderkast houten plafondverlichting

Het is het beste om om te beginnen een vochtbestendige verf te kiezen, hoewel matte texturen meestal beter zijn voor kleine ruimtes. Veel merken bieden kant-en-klare kleurencombinaties die elkaar perfect aanvullen. Gipsplaten wanden zijn ook een mogelijke optie als u de badkamer van 6 m² flexibel wilt benutten en eventueel wilt betegelen met tegels. Zo hebben de keramische tegels een lage absorptiecoëfficiënt, duurzaamheid, elegante uitstraling en andere voordelen. Voor de inrichting van een badkamer van 6 m² in combinatie met een toilet zijn deze ideaal omdat je er gemakkelijk mee kunt experimenteren bij het inrichten. Een tegel kan bijvoorbeeld zelfs een boom nabootsen met textielstructuren.

Coating

badkamer 6 qm ontwerp inrichtingsmogelijkheden renovatie handdoekhouder badkuip reflecterende tegels lichtgroene bloem

Het agglomeraat is ook een geschikte oppervlaktecoating die qua slijtage en duurzaamheid zelfs beter is dan keramiek. Het is gemaakt in panelen van verschillende kleurenpaletten, met afzonderlijke collecties met insluitsels van mozaïek en aventurijn. Dit kan de kosten enigszins verhogen, maar de ontwerpmogelijkheden uitbreiden. Het klassieke marmer geeft de badkamer een luxe en representatieve uitstraling en kan worden gebruikt om individuele elementen gedeeltelijk te decoreren. Met moderne ontwerpopties kunt u dus verschillende soorten oppervlakken combineren en geld besparen. Het belangrijkste is echter de veiligheid die u kunt bieden met antislipvloeren.

badkamer 6 m² design inrichtingsmogelijkheden renovatie wastafel hout zandkleurige azuurblauwe tegelcombinatie

Een echte blikvanger is een mozaïekwand die de wasruimte en het toilet scheidt. De vakkundig geselecteerde kleurencombinatie zal u helpen om u comfortabeler te voelen in de badkamer. Hoewel de prioriteit ligt bij klassiek wit, blauw of beige, kunt u combinaties van paars, lila, roze, lichtgroen, maar ook neon- of chocoladetinten gebruiken om de tinten te versterken. De azuurblauwe tint, gecombineerd met paarse of zandkleurige glans, is momenteel erg in de mode.

verlichting

badkamer 6 m² design inrichtingsmogelijkheden renovatie ligbad retro stijl houten stoel dambordvloer gewelfd plafond

Het badkamerontwerp van 6 vierkante meter dwingt je om de enige lichtbron in het midden op te geven, anders blijven de hoeken in de schaduw. Naast het verbeteren van de visualisatie, is het ook de moeite waard om rekening te houden met de behoeften van gezinsleden. Na het diversifiëren van het mogelijke scenario, is er ook een mogelijkheid om een ​​passende sfeer in de kamer te creëren. Een zacht, gedempt licht zorgt ‘s avonds voor een rustgevend gevoel bij het ontspannen in de badkuip. Dit gebied vereist alternatieve verlichting en geen verblindend licht. U kunt de lampen symmetrisch aan weerszijden van de spiegel plaatsen om een ​​optimale verlichtingszone te bereiken. Het wordt niet aanbevolen om koude gloeilampen te installeren. Bovendien kunnen alle lampen in groepen worden verdeeld door de apparaten indien nodig gemakkelijk en voordelig in en uit te schakelen.

badkamer 6 m² design inrichtingsmogelijkheden renovatie ligbad bruine tegels plintverlichting

U kunt daarom competente verlichting succesvol implementeren door spiegels toe te voegen. Als u de ruimte echter niet wilt belasten, is een spiegelwand of -plafond de meest effectieve en moderne manier om de ruimte op te waarderen. Er zijn op maat gemaakte, reflecterende tegels die ontwerpers graag gebruiken om de verlichting te verbeteren. Hun nadeel is echter hun kwetsbaarheid en uiterst moeilijk te verzorgen. Een andere interessante, niet-gestandaardiseerde versie is de vervanging van een gewone deur door een schuifwand met een intern spiegeloppervlak. Een gewaagde maar zeer effectieve stap kan het gebruik van decoratieve verlichting zijn. De verlichting van plinten en meubels werd mogelijk dankzij de opkomst van ledstrips. Het gebruik ervan heeft geen significante invloed op het budget.

Ontwerpmogelijkheden badkamer 6 m²

badkamer 6 m² ontwerp inrichtingsmogelijkheden renovatie eerste verdieping plattegrond

De voordelen van het eerste ontwerp, ondanks dat de ruimte met veel objecten is ingericht, is de ruimtelijkheid en functionaliteit. Om ruimte te besparen kun je de apparaten en badkamermeubels langs de wanden plaatsen. Over een groot bad kunnen bijvoorbeeld planken worden ingebouwd, die kunnen worden doorgetrokken tot aan de toiletpot en het bidet. De planken dienen ook als opslagruimte voor cosmetica, huismiddeltjes en andere badkamerartikelen.

badkamer 6 m² ontwerp inrichtingsmogelijkheden renovatie violet lila lila wit bidet handdoek details

Wel dient rekening gehouden te worden met de eventuele aanwezigheid van een wasmachine of een extra opbergkast. Met deze planning hebben we geen grote nadelen kunnen ontdekken. Daarnaast kun je in de badkamer ook een statische scheidingswand of douchegordijn plaatsen. In dit geval is het echter beter om geen handdoekrails te monteren, omdat het textiel constant vocht opneemt.

Planning nummer 2

badkamer 6 m² ontwerp inrichtingsmogelijkheden renovatie tweede verdieping plattegrond

Een ander voordeel is wanneer een badkuip de functie overneemt van een douchecabine in het ene uiteinde van een korte muur. In dit geval kan de ruimte door twee personen worden gebruikt, wat automatisch een ruimtebesparende opstelling mogelijk maakt. Voeg een handig geplaatste houder voor handdoeken toe en een breed rek in de hoek. Zo is de badkamer 6 vierkante meter ruim en functioneel.

badkamer 6 m² design inrichtingsmogelijkheden renovatie grijs handdoek wastafel radiator spiegelkast scharnierend

Een mogelijk nadeel van deze indeling zou de twijfelachtige locatie van de toiletpot zijn. Misschien is het beter om deze in de buurt van de kast te installeren door deze tussen de gootsteen en het bad te plaatsen. Houd er ook rekening mee dat het door de langwerpige vorm een ​​beetje donker kan worden in de badkamer zonder de juiste verlichting. Daarom is de installatie van minimaal twee lichtbronnen als plafondverlichting hier een must.

Planningsnummer 3

badkamer 6 m² ontwerp inrichtingsmogelijkheden renovatie plattegrond 3e verdieping

Zoals u in dit voorstel kunt zien, lijkt de vorm van de kamer in deze badkamerplattegrond erg op een vierkant. Vanwege de afmetingen is de beste manier om het gebied te plannen, te overwegen om tegelijkertijd een volledig bad en een douchecabine te installeren. Deze kunnen dan één aparte zone vormen. Er is ook een grote gootsteen met een breed werkoppervlak langs de andere kant van de muur. De smalle badkamerkast scheidt deze ruimte van het toilet.

badkamer 6 m² design inrichtingsmogelijkheden renovatie douchecabine dubbele wastafel spiegel

Een dergelijke inrichting van de kamer laat echter geen ruimte over voor de wasmachine of bijvoorbeeld een bidet. Als u een wastafel zou installeren die half zo groot is als op de afbeelding, dan zou het mogelijk zijn om een ​​compacte wasmachine in de hoek naast de voordeur te plaatsen.

Planningsnummer 4

badkamer 6 m² ontwerp inrichtingsmogelijkheden renovatie vierde verdieping plattegrond roze

Deze plattegrond heeft ook een vierkante vorm, waarbij de kamer tegelijkertijd een ligbad en een douchecabine heeft. Deze variant is geschikt voor een echtpaar of twee huisgenoten die optimaal gebruik kunnen maken van de eventuele aanwezigheid van twee wastafels. Ook de handdoekhouder zit op een goede plek, terwijl het mogelijk is om diverse badaccessoires in een onderkast op te bergen.

badkamer 6 m² design inrichtingsmogelijkheden renovatie bad spiegel wandtegels douchecabine

Er is geen wasmachine in het plan, maar zelfs als deze in plaats van de kast wordt geïnstalleerd, zou de ruimte er druk uitzien. Houd er rekening mee dat in dit geval de gehele badkamer van 6 vierkante meter is uitgerust met grote sanitaire oplossingen en meubels. Om deze reden is het raadzaam om lichte kleuren te gebruiken voor de coatingmaterialen om de ruimte visueel te vergroten. Een grote, niet-ingelijste spiegel die je aan een van de muren kunt hangen, is hier ook geschikt voor. Hoe groter de badkamer, hoe meer meubelopties je hebt. We raden u aan de beschikbare ruimte zo competent mogelijk te gebruiken, zodat deze verrassend harmonieus kan zijn. Ik wens je succes!