badkamer

Gelijkvloerse douche in de badkamer – Open ontwerpen & natte cellen

Gelijkvloerse douche open-natuursteen look-grijs-groene accenten

De inloopdouche is zonder twijfel een van de meest populaire trends voor de badkamer. En dat is ook geen wonder. Je hebt veel meer ruimte in dit type douche en dus ook comfort en het is makkelijker om naar binnen te lopen. En dat niet alleen: met zo’n design oogt de hele badkamer veel ruimer. Denk er ook eens aan inloopdouche dan willen we je met onze galerij wat inspiratie bieden waar je rekening mee kunt houden bij het ontwerpen van je badkamer.

Wat is een inloopdouche?

Gelijkvloerse douche, helder-design-console-wastafel-decoratief grind-wit

Bij een gelijkvloerse douche ligt de vloer op hetzelfde niveau als de rest van de badkamer. Er zijn geen hobbels, barrières of douchebakken. Barrièrevrije douches hebben natuurlijk ook hun voor- en nadelen. Terwijl douchebakken veel gemakkelijker schoon te maken zijn, moet de vloer in de inloopdouche iets grondiger worden gereinigd. Omdat dit betegeld moet worden, heeft het veel voegen waarin vooral vuil en bacteriën zich graag nestelen. Dit kan erg oncomfortabel zijn, vooral bij mozaïektegels voor de gelijkvloerse douche.

Maak de gelijkvloerse douche schoon

gelijkvloerse douche inspiratie-eenvoudig-zwart-badkamer-wit-natte cel

Om dit te voorkomen kunt u natuurlijk ook een zogenaamd vloerelement laten plaatsen, dat een glad oppervlak heeft zoals de douchebak. Dit element voor de gelijkvloerse douche wordt eenvoudig in de vloer verzonken en bevat zowel een goot als het gewenste hellingsvlak, dat in elke richting kan worden gekozen.

Handig schoonmaken

gelijkvloerse douche rustiek-hout-modern-badkuip-chic

Ook als de gelijkvloerse douche sneller vuil wordt en dus vaker grondig moet worden schoongemaakt, heeft het voordeel dat je in ieder geval weer veel ruimte hebt. Je stapt comfortabel onder de douche en beweegt je vrij tijdens het schoonmaken, voelt je niet beklemd en stoot niet constant tegen de kraan, de douchewand of de muren.

Gelijkvloerse douche met een helling

gelijkvloerse douche ondergronds-tegel-patchwork-hexagon-monochroom

Vooral in de kleine badkamer zorgt een gelijkvloerse douche ervoor dat de ruimte optisch groter wordt. Daarom is het het betere alternatief voor een kleine douche en een extra ligbad. Wandnissen kunnen heel goed worden gebruikt of u kunt het achterste gedeelte van de kamer gebruiken. Afhankelijk van de ruimte kun je een glazen deur kiezen om te schuiven of te duwen en te trekken.

De juiste tegels

Gelijkvloers douche scandinavische stijl-open-design-zwart-vloertegels-laminaat

Als je je inloopdouche wilt betegelen, raden we aan om zo groot mogelijke tegels te gebruiken. Hoe kleiner deze zijn, hoe meer voegen de natte ruimte zal hebben, zoals we al zeiden. En vroeg of laat moeten deze voegen grondig worden geschrobd. Als de douche wat kleiner is, zijn grote tegels niet bijzonder geschikt, omdat ze moeten worden gesneden, wat visueel onaantrekkelijk kan zijn.

Kwartsplaten als vloer

gelijkvloerse douche-kleine-badkamer-wastafel-ingebouwde-planken-toilet

Het beste kunt u uw tegelzetter de doucheruimte laten meten en beslissen welke tegelmaat het beste is. Hij kan het beste inschatten op welke maat er het minst gezaagd hoeft te worden. Als alternatief raden wij voor inloopdouches ook zogenaamde kwartsplaten aan, die in verschillende afmetingen verkrijgbaar zijn. U kiest de grootte van de douche overeenkomstig.

Afvoer voor een gelijkvloerse douche

Flush-vloer-douchebakken-glazen-douche-scheidings-steen-tegels

Het proces kan in verschillende varianten worden geselecteerd. Het kan zowel verborgen als zichtbaar zijn in de vorm van een balk. Hoe dan ook, de gelijkvloerse douche ziet er op deze manier eleganter uit dan met de klassieke douchebakafvoer, want het is eens wat anders. We zullen je snel kennis laten maken met enkele van de varianten.

Afvoer in de muur

Inloopdouche-grijze-tegels-zwarte-radiatoren-kleine-badkamer-idee

Een wandafvoer is praktisch omdat deze, zoals de naam al doet vermoeden, in de wand zit. Zo blijft de vloer van de douche vlak en ononderbroken. Dit type afvoer heeft een opening die het water snel en betrouwbaar opneemt. De ontwerpen voor de inloopdouche zijn afhankelijk van de fabrikant.

De doucheafvoer 

gelijkvloerse douche-moderne-slaapkamer-houten-muur-dakhelling

De douchegoot voor gelijkvloerse douches is erg populair. Het is echter aanzienlijk duurder dan de gebruikelijke douchegoten. De goot als lijnafvoer voor de gelijkvloerse douche is een lange stang die aan een van de zijkanten van de douche wordt gemonteerd. De tegels worden dan in dezelfde richting gekanteld. Bij de keuze let je er best op dat er een vuilvanger is en dat de goot makkelijk schoon te maken is.

De klassieke ronde afvoer voor de inloopdouche

gelijkvloerse douche-minimalistische-marmeren-design-badkuip-hout-waskast

De ronde afvoer wordt in het midden van de douche geplaatst en kan het water van alle kanten opnemen. Deze variant voor de gelijkvloerse douche is de goedkoopste van allemaal. Als je nu denkt dat deze variant ook saai is, dan heb je het mis. Er zijn ook interessante ontwerpen voor de ronde afvoer, die net zo mooi de vloer van de inloopdouche kan sieren.

Open, halfopen of gesloten douche

Gelijkvloerse douche-wit-lichtgrijs-design-steen-tegels-afgeronde-douche scheidingswand

Als u een gelijkvloerse douche installeert, heeft u keuze te over: Wilt u een open douche-uitvoering, een halfopen of een natte ruimte? Dit hangt grotendeels af van de grootte van de badkamer en hoeveel u wilt investeren in de gelijkvloerse douche. De vergrendelde versie hierboven, waarbij de glazen douchewand is gebogen, is ook erg mooi.

Regendouchekop

gelijkvloerse-douche-badkamer-inrichting-grijze-tegels-glazen-wand

Kies je voor een open, gelijkvloerse douche, dan is een regendouchekop zeker aan te raden. Bij normale douches valt het water schuin naar beneden, zodat je tijdens het douchen de badkamer buiten de douche zou kunnen bevochtigen. De regendouchekop laat het water verticaal naar beneden lopen en spatten worden verminderd.

Moderne douche

Gelijkvloerse douche-bruine-tegels-glaswand-smalle-raam

Voor dit ontwerp is alleen gekozen voor een douchescheidingswand voor de gelijkvloerse douche. De scheidingswand is van glas en loopt evenwijdig aan de wand. De derde zijde heeft een raam, terwijl de vierde zijde is ontworpen om open te zijn en daarom wordt gebruikt voor toegang. Ook de bruine wandtegels zijn erg sfeervol. Een kwartsplaat dient als vloerbedekking.

Glazen scheidingswand voor de douche

gelijkvloerse douche-minimalistische-natte-cel-hout-grille-afvoer-beton-look

De glazen scheidingswand voor de gelijkvloerse douche is ongetwijfeld ongelooflijk mooi. Houd er echter rekening mee dat kalk zich daar snel ophoopt door de waterdruppels. Zo moet je ofwel de glazen wand na elk douchegebruik droogvegen om druipvlekken te voorkomen, ofwel moet je de glazen wand regelmatig ontkalken. Matglas scheidingswanden zijn een alternatief.

Ruime badkamerinrichting

Gelijkvloerse douche-tegels-mozaïek-zwart-wit-regendouchekop

Grote natte ruimtes zijn ook erg ruim. Afhankelijk van de grootte kunt u daar ook een bad plaatsen en het vocht concentreren in een kleinere ruimte in de badkamer. Voor de gelijkvloerse douche erboven werd een brede douchegoot gebruikt in dezelfde kleur als de tegels. De douche is visueel gescheiden van de rest van de badkamer door een contrasterende kleur.

Grote natte ruimte

Gelijkvloerse douche-turquoise-tegels-vierkantjes-natte cel-op grondniveau

De badkamer wordt bijzonder chique als je voor de natte ruimte een andere tegelkleur gebruikt. Zo zorg je voor textuur en een visuele indeling van de ruimtes in de badkamer. De fraaie, gelijkvloerse douche komt helemaal tot zijn recht en maakt je badkamer nog stijlvoller. In het bovenstaande voorbeeld werden turquoise tegels gecombineerd met wit marmer.

Een marmeren badkamer met een inloopdouche

Gelijkvloerse douche-vintage-glamour-retro-badkuip-marmeren muren

Bij deze open, gelijkvloerse douche is geen glas gebruikt als douchewand. In plaats daarvan werd een scheidingswand ingebouwd, waarbij een van de vier zijden open bleef. De langwerpige vorm van de douche en de bevestiging van de douchekop aan de achterste voorkomt dat er spetters uit de douche komen. Een lange douchegoot dient als afvoer.

Verwarming in de douche

Gelijkvloerse douche-zwart-marmeren-houten-vloer-indirecte-verlichting

De vlakke vloer en het ontbreken van een douchebak die voor isolatie zorgt, maken de inloopdouche perfect voor verwarming van onderaf. Vloerverwarming voor de gelijkvloerse douche verhoogt het comfort en zorgt ook in de winter voor een aangenaam voetgevoel. Dus vloerverwarming in de badkamer installeren en onder de douche laten doorlopen.

Gelijkvloerse douche met houten rooster

Gelijkvloerse douche-eenvoudige-meubel-lamp-radiator-white-wash kast

Hout zorgt ook voor een aangenaam gevoel onder de voeten. In de vorm van een rooster kun je hiermee de vloer voor de gelijkvloerse douche vormgeven. Als het hout onaantrekkelijk wordt en breekt, wordt het rooster gewoon vervangen. Het water kan op zijn beurt door het rooster direct in de afvoer stromen. Omdat er geen vlak oppervlak is, wordt het water minder teruggespat. Er zijn minder druppels op het glas en de muren.