badkamer

Ontwerp je eigen wasruimte op een moderne en creatieve manier – tips en ideeën

Wasruimte modern-wasmachine-droger-naast elkaar

In veel appartementen of huizen is de wasruimte een vrij schaarse en praktisch ingerichte kamer. De wasmachine en droger staan ​​vaak in de keuken, badkamer of kelder. Er is hier meestal weinig licht, vooral op de benedenverdieping, en over het algemeen lijkt de wasruimte meer op een desolate plek. Maar dat hoeft niet zo te blijven, want er zijn talloze ideeën om van een eenvoudige kamer een moderne en functionele wasruimte te maken..

Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie: de planning van de wasruimte is belangrijk

Inrichting van de wasruimte-bergruimte-vloertegels-beige-patroon

Het maakt daarbij niet uit of de ruimte nieuw wordt ingericht of gerenoveerd, want in de wasruimte is een goede en op de behoefte afgestemde planning het uitgangspunt.In de regel begint het bij het ontwerp van de vloer. Het moet altijd te verwachten zijn dat een wasmachine op een gegeven moment water kan verliezen. Daarom moeten gevoelige vloerbedekkingen worden vermeden. Ook de wasmachine of droger kan worden verplaatst. Dit kan tot krassen leiden, wat voorkomen kan worden door de juiste vloer te kiezen. Vloeren van tegels of waterdicht beton zijn geschikt voor de wasruimte. Bovendien biedt een visueel aangenaam ontwerp het leggen van PVC of linoleum. De materialen kunnen ook op een bijzonder moderne manier worden gecombineerd. Hierdoor ontstaat er een mooie mix van stijlen op de vloer, wat de ruimte een prettige uitstraling geeft. Zo hoeven tegels in het wit niet eentonig te zijn, maar kunnen ze ook schuin of in een patroon gelegd worden. De keuze voor kleuraccentuerende tegels is hiervoor ideaal. Hoe kleiner de kamer, hoe minder je moet spelen met patronen, want alles kan snel overweldigend worden. Het is beter om hier een handig accent te plaatsen.

Laat er licht zijn: de lichte en vriendelijke wasruimte

Wasruimte design-meubel-kast-manden

Licht speelt een belangrijke rol in de wasruimte. Want als je hier niet alleen je was wilt wassen en drogen, maar misschien ook strijken, dan moet je je op je gemak kunnen voelen in de kamer. Spots aan het plafond en lampen aan de wanden kunnen voor passende verlichting en een prettige sfeer zorgen. Als je planken of een kast in de wasruimte wilt plaatsen, kun je ook spots gebruiken om een ​​mooi en modern effect te creëren. Nu de vloer is gelegd, het licht is geïnstalleerd, maar de muren lijken op de een of andere manier nog steeds kaal? Geen probleem, want een kamer ziet er met een beetje kleur een stuk vriendelijker en aantrekkelijker uit. Een kleurenmix van lichtblauw en wit of roze en groene tinten kan een vrolijke uitstraling in de wasruimte creëren. Behang is hier minder aan te raden, omdat de vochtigheid in de kamer ze snel van de muur kan losmaken. Als je toch een speciaal effect wilt, kun je een muur ook decoreren met een groot formaat foto.

Een wasruimte kan er heel modern uitzien als de kamerindeling goed is

was-keuken-plan-droger-zij aan zij-constructie

Afbeeldingsbron: Pixabay.com © ErikaWittlieb (CCO Public Domain)

Schuifdeuren zijn ook uiterst praktisch. Deze zijn ook bedrukt verkrijgbaar en dus ook te gebruiken als roomdividers. Achter de schuifdeur kunnen bijvoorbeeld planken worden bevestigd voor wasmiddel en wasverzachter of de strijkplank en droogrek. Hier kunnen ook plafondspots worden geïnstalleerd, die zorgen voor goede lichtomstandigheden, ook in de kast, achter de schuifdeur.

Slimme planning van opslagruimte en ideaal gebruik

waskeuken-opbergruimte-uittrekbare-wasmand-wit

Ook in kleine wasruimtes is de opbergruimte goed in te plannen, zodat hier genoeg ruimte is om was op te vouwen, een wasmand neer te zetten en andere spullen. Zo kan een strijkplank eenvoudig met twee haken aan de muur worden bevestigd. Wanneer het niet in gebruik is, kan het eenvoudig aan de muur worden gehangen om ruimte te besparen. Een linnen tafel is ook praktisch. Als er weinig ruimte is, kan hij zo worden gemonteerd dat hij eenvoudig kan worden weggeklapt. Hij staat dus niet in de weg. Functioneel kan het ook als deur worden gebruikt door het voor een plank te installeren. Er is veel opbergruimte achter de linnen tafel die naar behoefte kan worden gebruikt.

Verdere uitrusting in de wasruimte

Wasruimte-opslag-opbergmanden-planken

Welke meubels in de wasruimte worden geïntegreerd, hangt af van persoonlijke smaak. Een mix van houten meubelen en keukenkasten heeft zich onder meer bewezen. De keukenkasten dienen vooral als functionele plank en opbergruimte in één. Een praktische kast waarin de wasmachine en droger geplaatst kunnen worden is ruimtebesparend en biedt veel ruimte. In de Oprichting van de wasruimte je kunt vrij kiezen wat nuttig is en wat je leuk vindt. Een combinatie van wasmachine en droger in de wasruimte is ook aan te raden als de klus op één plek moet worden geklaard. Overigens zijn wasdrogers vaak echte stroomvreters. Maar er zijn ook zuinige toestellen op de markt. Bij de aankoop van het apparaat moet het zo worden gekozen dat de grootte en functie perfect passen bij de persoonlijke vereisten en voldoen aan de vereisten van het huishouden. Een zuinig apparaat dat te klein is gekozen, kan ook snel leiden tot hogere kosten omdat het continu in bedrijf is. Voor een overzicht is het wellicht raadzaam om eens te kijken naar een huishoudelijke apparatentest voor wasdrogers. De geteste apparaten kunnen dus een indruk geven, welk model is geschikt voor het huishouden.

De wasmachine is tegenwoordig in bijna elk huishouden te vinden

was-keuken-plan-wasmachine-inbouw-droger

Afbeeldingsbron: Pixabay.com © moerschy (CCO Public Domain)

Ingebouwde apparaten kunnen ruimte besparen en de kamer er erg netjes uit laten zien. Dus als u een wasruimte in een besloten ruimte wilt inrichten, kunt u met dergelijke apparaten zeer goed geadviseerd worden. Als de installatie van de apparaten gewenst is, moet er ook voor worden gezorgd dat ze geschikt zijn voor installatie. Er is ook de mogelijkheid om een ​​wasmachine en droger boven elkaar te bouwen. Ook hier zijn er speciale modellen die dit mogelijk maken.

Zomer en winter: een wasruimte heeft veel voordelen

Alles op één plek klaarzetten, de was wassen en drogen en een mooie kamer hebben met een chique sfeer en moderne apparatuur is een groot voordeel. Mocht je in de zomer toch niet buiten willen of kunnen drogen, dan kun je deze ruimte het hele jaar door gebruiken. Een mooi interieur dat je eigen smaak combineert met praktische elementen is daarom de beste keuze. Waskeukens hebben een lange traditie en zijn tegenwoordig meer dan alleen een werkruimte. Ze combineren moderniteit met huishouden en bieden zo een hoogwaardige meerwaarde.