badkamer

Toegankelijke badkamer – 5 tips voor verbouwen

Barrièrevrije badkamerombouw - de moeite waard om te weten - glazen douche

Toegankelijke badkamers bieden niet alleen ouderen meer comfort en levenskwaliteit, ook jongere mensen met een lichamelijke handicap profiteren van de voorzieningen die een Maak een barrièrevrije badkamer: vrij van drempels en andere obstakels, voorzien van handgrepen en steungrepen en zitplaatsen het dagelijkse leven in je eigen vier muren kan veel gemakkelijker worden aangepakt. We geven je tips waar je op moet letten bij het renoveren of herinrichten van de badkamer voor onbeperkte mobiliteit. Omdat mobiliteit en zelfstandigheid het grootste goed zijn voor een zelfbepaald leven van lichamelijk gehandicapten.

1. Breid deuropeningen uit in de badkamer en woonkamers

Toegankelijke badkamer deuropening-verbreding-rolstoel

Allereerst is het belangrijk om gewoon de badkamer in te lopen. Het is vooral belangrijk dat de rolstoel of assistent gemakkelijk door de deuren kan worden vervoerd. Dat betekent dat binnendeuren een Doorgangsbreedte van minimaal 0,80 meter hebbeding. Als u de deur moet verbreden, houd dan rekening met eventuele veranderende statische omstandigheden. Tegelijkertijd is de Drempel aangepast op hetzelfde niveau en eventueel de deur. met een elektrische deuropener die gemakkelijk kan worden bediend door rolstoelgebruikers. In de meeste gevallen is het echter niet voldoende om de deur te verbreden. Voor het manoeuvreren achter en voor de deur moeten ook de juiste bewegingsruimtes aanwezig zijn of gecreëerd worden; hier moet je zeker rekening mee houden bij het ombouwen.

2. Zorg voor bewegingsvrijheid in de badkamer

Barrièrevrije badkamer bewegingsvrijheid-zorgende-ondersteunende-handgrepen-douche

Bij beperkte mobiliteit zorgt een niet-barrièrevrije badkamer vaak voor grote problemen. Omdat getroffenen ruimte nodig hebben om zichzelf te ondersteunen, te gaan zitten of te kunnen bewegen met loophulpmiddelen. Er moet daarom minimaal 20 cm vrij zijn tussen de afzonderlijke sanitaire elementen en minimaal 30 cm van de muur. Een verpleegkundige moet zich indien nodig ook gemakkelijk kunnen verplaatsen. Hierdoor zou het moeten een barrièrevrije badkamer moet minimaal 1,80 x 2,20 meter groot zijn. Dit is ook de minimale eis van KfW voor een barrièrevrije badkamer om van overheidsfinanciering te kunnen profiteren. Bewegingsgebieden voor sanitaire objecten van 120 x 120 cm worden over het algemeen als barrièrevrij beschouwd. Een badkamer is alleen rolstoeltoegankelijk als deze een ruimte heeft van 150 x 150 cm voor de sanitaire voorzieningen. U kunt tijdens de renovatie meer ruimte creëren door een bestaand bad te verwijderen en in plaats daarvan een grote inloopdouche te plaatsen.

3. Alledaagse hulpmiddelen voor meer comfort en veiligheid

barrièrevrije-badkamer-handgrepen-alledaagse hulpmiddelen

De douche moet komen met antislipbekledingen en gelijk met de vloer zijn, terwijl de wasruimte zittend toegankelijk en bruikbaar moet zijn. de Muren moeten op deze manier worden versterkt, dat er steunhandgrepen aan kunnen worden bevestigd. Een barrièrevrije badkamer vereist ook dat de douchestoel zittend kan douchen en wassen. Indien mogelijk moet dit ook WC vanaf de zijkant bereikbaar en de badkamerdeur kan van buitenaf worden geopend. De toiletzitting en douchezitting worden op een hoogte van 46 tot 48 cm gemonteerd en aan de zijkanten voorzien van opklapbare steungrepen zodat er een tussenruimte van 65 tot 70 cm ontstaat. De diepte van de zitting mag niet minder zijn dan 45 cm. de Het draagvermogen van alle hulpmiddelen moet daarentegen minimaal 100 kg kunnen garanderen. Aan de zijkant van de douchezitting op een hoogte van 85 cm moet een eengreepsgarnituur worden geplaatst om de douche te bedienen zodat deze gemakkelijk zittend kan worden bediend.

4. Vergroot de ontwerpvrijheid van het badkamerraam

barrièrevrije-badkamerraam-hoogteverstelling

Lagere ramen met een maximale borstweringhoogte van 60 cm maken het zicht naar buiten veel gemakkelijker. Er moet ook minstens één raam per kamer openstaan ​​voor mensen met motorische beperkingen en gemakkelijk voor rolstoelgebruikers open en dicht. Dit wordt mogelijk gemaakt door middel van een roterend blad in de handgreep op een hoogte tussen 85 en 105 cm of een automatisch open- en sluitsysteem.

5. Pas gangen aan volgens leeftijd

Het is essentieel om voldoende ruimte te hebben om te draaien met een rolstoel of rollator. Hiervoor is een bruikbare breedte van 1,20 meter voldoende. Indien dit vanwege de bouwconstructie niet mogelijk is, dient de gang naar de badkamer of andere ruimtes minimaal een meter breed te zijn. Deze ruimte kan worden gecreëerd door te doen zonder deuren naar kamers. Bestaande deuren dienen zo mogelijk niet naar de gang te openen. Zorg er in ieder geval voor dat er voldoende manoeuvreerruimte is voor de rolstoel, zodat rolstoelgebruikers de deur van de badkamer of het appartement zelfstandig kunnen openen en sluiten.

Barrièrevrij wonen – de kosten

barrièrevrije-badkamer-doucheruimte-gordijn-uitklapbare stoel

Het spectrum van mogelijke maatregelen is zeer breed – en daarmee ook het kostenpalet. De ervaring leert dat een renovatie passend bij de leeftijd tussen de 2.000 en 40.000 euro of zelfs meer kan kosten. Daarnaast kunnen de prijzen sterk variëren afhankelijk van de verbouwingssituatie, merk, kwaliteit etc. Bij een eenvoudig ontwerp in 12 cm dikke wanden moet je voor deurverlengingen inclusief kozijn en deurblad bij inbouw in het metselwerk inclusief latei ongeveer 800 euro rekenen. Het plaatsen van een gelijkvloerse, betegelde douche met de afmetingen 150 cm x 150 cm inclusief spatscherm, leuning en afvoerputje en montage kost u zo’n 3.300 euro. Automatische raamsluiters met beslag zijn verkrijgbaar vanaf 230 euro plus montage. Toch is het mogelijk, om als huis- en vakman veel zelfstandig te werken en daarmee kosten te besparen.

Het is het beste om voldoende ruimte in alle kamers te plannen bij het bouwen van een huis

Een barrièrevrije badkamer verdient aandacht bij het herinrichten of verbouwen van uw woning. Dit vergroot de kans, op oudere leeftijd zo lang mogelijk in de eigen woning kunnen blijven. Dit betekent niet dat de badkamer moet doen denken aan een bejaardentehuis of een ziekenhuis. Plan je badkamer ruim en zorg voor voldoende ruimte. Het beste is om vanaf het begin een moderne inloopdouche te installeren en vandaag te profiteren van comfort en ruimte. En onder bepaalde voorwaarden verleent de staatsbank KfW zelfs subsidies en leningen tegen een lage rente als u een barrièrevrije badkamer renoveert.

barrièrevrije-badkamer-douchecabine-hoek-entry-stoel-groene-wandtegels