balkon

Balkonplanten hangend schikken – Deze soorten toveren het balkon om tot een bloeiende oase

balkonplanten hangplanten balkon hangpotten

Als u geen eigen tuin heeft, kunt u het balkon omtoveren tot uw kleine bloemenparadijs. Hangende balkonplanten zijn hier perfect voor, omdat ze de hele zomer bloeien en zelfs het kleinste balkon een bijzondere charme geven. Hangplanten kunnen zowel aan balustrades als aan potten en bloembakken hangen om hun volle bloei te onthullen. Met optimale groeiomstandigheden groeien ze snel en bloeien ze uitbundig. Wilt u uw balkonplanten ook hangend laten ophangen, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Het artikel zal je vertellen wat de beste hangende soorten zijn voor het balkon en hoe je ervoor moet zorgen.

Hangende balkonplanten – een bloeiende oase op het balkon

Balkonplanten hangend aan de balkonreling planten

Om uw balkonplanten te laten gedijen, hebben ze de juiste en regelmatige zorg nodig. Ook de juiste standplaats speelt een belangrijke rol, omdat de bloemen snel kunnen uitdrogen, zeker als er veel zon is. En aangezien u de locatie van uw balkon niet kunt veranderen, moet u geschikte planten kiezen voor de respectieve locatie.

Balkonplanten hangen voor elke locatie

balkonplanten hangende zonnige balkonbloemen

Zonnige locatie

Een balkon op het zuiden biedt de ideale omstandigheden voor planten die veel zon nodig hebben. Hangende balkonplanten voor het zonbalkon hebben echter veel water nodig – in de zomer wordt zelfs twee keer per dag water geven aanbevolen. Als je niet genoeg tijd hebt, kun je nadenken over een geschikt irrigatiesysteem. Geschikte soorten voor deze locatie zijn bijvoorbeeld geraniums, petunia’s en magische bellen.

Balkonplanten hangplaats schaduw halfschaduw

Halfschaduw

In de halfschaduw hebben de balkonplanten niet zoveel water nodig als op het zonnige balkon en kunnen ze ook goed overweg met minder licht. Ze tolereren echter geen wateroverlast, dus alleen balkondozen met een afvoer zijn hiervoor geschikt. Een goed voorbeeld van hangende balkonplanten voor het gedeeltelijk beschaduwde balkon zijn de hardwerkende hagedissen, die in bijna alle kleuren te vinden zijn.

Schaduwrijke locatie

Als je mooie balkonplanten op een schaduwrijk balkon wilt neerzetten, moet je vooral vertrouwen op soorten die goed gedijen met weinig tot geen licht. Geschikte balkonplanten voor de schaduw die hangend groeien zijn bijvoorbeeld fuchsia’s en hardwerkende hagedissen.

Verzorgingstips voor het ophangen van balkonplanten

balkonplanten hangende bloemen planten kleurrijk

Naast een geschikte standplaats hebben de geselecteerde hangplanten ook een geschikte plaats op het balkon nodig. Zodat ze hun volle glorie kunnen ontvouwen, moet u de juiste containers voor hen kiezen. De bloempotten en bakken dienen hoog opgehangen te worden, bijvoorbeeld aan de reling. Hangmanden met bloemen werken net zo goed. De potten met hangende balkonplanten mogen nooit op de grond gezet worden.

De ideale pH-waarde van de grond voor het hangen van balkonbloemen is 6-7. De grond moet kruimelig blijven en alle noodzakelijke voedingsstoffen leveren. Regelmatige bemesting is een must en ook water geven mag niet worden vergeten. Let bij het kopen van balkonplanten altijd op de speciale eisen van de verschillende soorten.

Balkonplanten hangen voor een weelderige bloemenpracht

hangplanten bloemen balkon

Om de juiste hangplanten voor je balkon te vinden, hebben we een uitgebreide lijst met mooie balkonplanten samengesteld. Je kunt deze alleen in de balkonbak planten of ze met elkaar combineren om charmante arrangementen te creëren. Er moet echter worden opgemerkt dat de planten die samen in de pot zouden groeien, vergelijkbare behoeften hebben.

Geraniums (Pelargonium)

balkonleuning planten geraniums hangplanten

Denk je aan hangende balkonplanten, dan denk je meteen aan geraniums of pelargoniums. Ze behoren tot de beroemdste balkonbloemen met hun prachtige bloemen die aan balustrades en hangende manden hangen.

– De ideale standplaats voor geraniums is een zonnig balkon. De hangende balkonplanten gedijen het beste in de zon en hebben daarom veel water nodig.

– Geraniums bloeien van mei tot oktober, mits goed verzorgd. Droge bladeren en bloemen moeten regelmatig worden uitgesneden en de bloeiende hangplanten verdragen geen wateroverlast.

– Hanggeraniums mogen niet te dicht bij elkaar worden geplant. Een afstand van minimaal 15 cm tussen de afzonderlijke planten wordt aanbevolen. Zo haalt de bloem voldoende voedingsstoffen uit de aarde.

balkonplanten hangende geraniums populaire hangplanten

– De juiste grond, als je deze balkonplanten hangend plant, is een grond van humuskwaliteit. Bij regelmatige bemesting worden ook de kleuren van de bloemen intenser.

– Geraniums kunnen samen met hangende anjers in de bloembak worden geplant als je bloeiende balkonplanten wilt ophangen.

– De bloemkleuren van pelargoniums kunnen variëren afhankelijk van de variëteit, waarvan de meest populaire wit, roze, rood, paars en geel zijn. Geraniums met veelkleurige bloemen worden ook aangeboden.

– De balkonplanten geraniums zijn meerjarig en kunnen goed overwinteren.

Petunia’s (petunia)

balkonplanten hangend zonnige locatie pettuinia

Petunia’s behoren tot de hangende balkonplanten die gemakkelijk te verzorgen zijn en fascineren door hun uitbundige bloei. Ze zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren en kleurencombinaties en toveren het zonnige balkon om tot een ware bloemenzee. De balkonplanten zien er bijzonder mooi uit als ze bijvoorbeeld in een hanging basket of over de rand van een balkonbak aan de reling hangen.

– De juiste standplaats voor petunia’s is een balkon dat de hele dag in de zon staat. Net als geraniums houden deze balkonbloemen van de zon zolang ze maar genoeg water hebben.

– De eerste bloemen van de petunia’s verschijnen in mei of juni en bloeien, met de juiste zorg, tot oktober of zelfs november.

paars violette petunia's hangend aan balkonplanten

– Veel zon en warmte zijn niet genoeg om de petunia’s volop te laten bloeien. De balkonplanten verdragen geen wateroverlast en hebben daarom een ​​doorlatend substraat nodig. Het gietwater dat voor de irrigatie wordt gebruikt, moet zo mogelijk zacht zijn. Om lange bloemengordijnen te vormen, hebben petunia’s regelmatig bemesting met vloeibare mest nodig – minstens een of twee keer per week, die de nodige voedingsstoffen levert.

– De petunia’s moeten worden beschermd tegen regen, omdat zware regenval de tere bloemen kan beschadigen. Het beste is een overdekt balkon, waar de balkonplanten hangend in hanging baskets worden geplant.

– De bloemen van de petunia zijn trompetvormig en zijn vaak wit, rood, roze, paars of blauw. Bloemen met verschillende patronen zijn ook kenmerkend.

– Hangpetunia’s combineren prachtig in de balkonbak met andere soorten, maar ook met magische bellen en kroontjeskruid.

Fuchsia’s (Fuchsia)

fuchsia roze paarse hangende balkonplanten

Fuchsia’s zijn prachtige bloeiende planten die in een grote verscheidenheid aan variëteiten voorkomen. Ze zijn perfect als je de balkonplanten wilt ophangen. In tegenstelling tot geraniums en petunia’s hebben de fuchsia’s niet zoveel zon nodig en gedijen ze goed in de halfschaduw en op het schaduwrijke balkon.

– De perfecte standplaats voor deze balkonplanten zijn halfschaduw en schaduwrijke plekken. Sommige soorten verdragen de zon ook goed, zolang het maar niet de hete middagzon is. Opgesloten warmte is ook een probleem, dus de kluiten moeten er goed tegen worden beschermd.

– De fuchsia’s moeten vooral in de zomermaanden overvloedig water krijgen en voor een blijvende bloei wekelijks bemesten, bijvoorbeeld met vloeibare mest voor bloeiende planten.

– De bloeitijd kan variëren afhankelijk van de soort fuchsia – ze bloeien meestal van juni tot de eerste nachtvorst, soms zelfs tot november of december.

balkonplanten hangende fuchsia planten schaduw

– De plant kan van tijd tot tijd worden besproeid met water om ongedierte zoals bladluizen en witte vlieg te voorkomen.

– De bloemen van de fuchsia zien eruit als hangende bellen en er is een grote variatie qua vorm en kleur. Vaak bloeien deze balkonbloemen in twee kleuren, en de meest populaire kleuren zijn wit, roze, rood en paars. Bijzondere bloemkleuren zijn ook typisch, zoals blauw.

– Voor de balkonbak moet je vooral vertrouwen op laagblijvende soorten. De iets grotere fuchsia’s staan ​​beter in de pot.

– Fuchsia’s kunnen prachtig worden gecombineerd met hardwerkende hagedissen in de balkonbak en vormen een prachtig ensemble op het schaduwrijke balkon.

Hardwerkende Lizzie (Impatiens walleriana)

balkonplanten hangende hangende manden

De meest populaire hangende balkonplanten voor schaduw en halfschaduw zijn ook de hardwerkende hagedissen. Ze worden beschouwd als bijzonder gemakkelijk te verzorgen en fascineren met hun delicate roze, vurig rode of witte bloemen. Dankzij het donkergroene blad zijn de sierlijke bloemen bijzonder effectief.

– Het schaduwrijke balkon is een geschikte locatie voor hardwerkende lijken. Een lichte schaduw heeft echter de voorkeur, maar geen direct zonlicht, vooral ‘s middags. De directe zon kan de delicate bladeren van de plant verbranden.

– De bloeiperiode duurt van mei tot oktober. Aangezien de plant erg gevoelig is voor kou, mag deze pas midden mei geplant worden.

balkonplanten hangen hardwerkende vlekjes van verschillende bloemkleuren

– De aarde mag niet te vochtig en niet te droog zijn. Matig maar regelmatig water geven is daarom optimaal. Een hoogwaardige bodem is een must als je veel bloemen wilt. Ook is het aan te raden om het gietwater elke twee weken te bemesten met vloeibare mest.

– Om ervoor te zorgen dat de balkonplant meer bloemknoppen krijgt, moeten de scheuten van tijd tot tijd worden geprikt.

– Droge bloemen moeten worden verwijderd om nieuwe bloemvorming te stimuleren.

– In de bloembak kunnen de hagedissen prachtig gecombineerd worden met begonia’s en fuchsia’s, die ook van schaduwrijke standplaatsen houden.

Susan met zwarte ogen (Thunbergia alata)

balkonplanten hangen black-eyed susanne

De zwartogige Susan is een kruidachtige klimplant waarvan de hartvormige bladeren vaak dienen als privacyscherm voor balkons en terrassen. Het dankt zijn naam aan de opvallende bloemen, die in het midden zwart zijn en doen denken aan een donker oog. Niet alle soorten hebben echter het typische blauwe oog, wat soms een beetje verwarrend kan zijn.

– De geschikte standplaats voor deze balkonplant is zonnig, maar er zijn ook soorten die het goed doen in de halfschaduw. Het balkon moet ook worden beschermd tegen de wind om de optimale groeiomstandigheden te bieden.

– De zwartogige Susan bloeit van mei tot oktober, de meest voorkomende bloemen zijn citroengeel tot oranje.

black-eyed susanne hangende balkonplant bloembak

– In Duitsland wordt de plant alleen als eenjarige, niet winterharde balkonbloem gekweekt. Er zijn echter soorten die overwinteren als kamerplant.

– Een losse, humusrijke grond is ideaal voor de zwartogige Susanne. De behoefte aan water en kunstmest is hoog, maar de plant kan geen wateroverlast verdragen. Om bloemvorming te stimuleren, moeten verwelkte bloemen regelmatig worden verwijderd.

Wijnstok (Cobaea scandens)

Balkonplanten hangende bell-vine paarse bloemen

Klokranken of klokkenwinden zijn eenjarige klimplanten die indruk maken met een overvloed aan witte of paarse bloemen. Ze worden vaak gebruikt voor het planten van muren en schuttingen omdat ze een goede privacy bieden. De klokranken kunnen hun prachtige bloesems ook ontvouwen als hangende balkonbloemen op het balkon.

– Een zonnig, warm balkon is de beste standplaats voor de klimplant. Hij gedijt net zo goed in halfschaduw, maar de overvloed aan bloemen is daar niet zo prachtig.

– De juiste grond is voedselrijk, humusrijk en vochtig. Een leemachtige zandgrond is ideaal. Je moet overvloedig en regelmatig water geven.

– Bellwinden bloeien van juni/juli tot de eerste nachtvorst. De bloemen zien eruit als kleine belletjes, vandaar de naam. Waarschijnlijk de bekendste kleuren waarin ze voorkomen zijn roomwit, paars en lichtgeel. Verwelkte bloemen moeten regelmatig worden schoongemaakt.

Hanganjers (Dianthus caryophyllus)

balkonplanten die aan het zonbalkon hangen

Als je balkonplanten hangend en makkelijk te verzorgen zijn, dan bieden de hanganjers een passende keuze. Anjers zijn minder bekend als planten voor op het balkon, maar ze zijn er uitstekend voor.

– De hangende anjers hebben veel zon nodig, dus het zonnebalkon is daar de perfecte locatie voor.

– De grond moet doorlatend en neutraal tot licht alkalisch zijn. Drainage speelt een belangrijke rol aangezien de anjers van droogte houden en niet van te vochtige grond houden.

– Hangende kruidnagels overtuigen met een aangename geur die het balkon verandert in een echte oase van welzijn.

Magische bellen (Calibrachoa)

hangende balkonplanten bloemen magische bellen

De delicate magische belletjes zorgen voor prachtige kleuraccenten op het balkon. Nog steeds bekend als mini-petunia’s, zijn de hangende balkonplanten zeer gemakkelijk te verzorgen en een populaire keuze voor het planten van hangende manden en bloembakken.

– Een zonnig balkon is de juiste plek voor deze hangplant. Om te voorkomen dat de plant uitdroogt, moet deze dagelijks worden bewaterd.

balkonplanten hangen oranje rode magische bel

– Bloeitijd is mei tot september. De bloemkleuren van de magische bellen bieden een grote variëteit: de mooie bloemen kunnen wit, blauw, paars, roze, geel, oranje, rood of zelfs veelkleurig zijn.

– Ideaal is een grind- tot leembodem. De grond moet idealiter licht zuur zijn en verrijkt met een langzaam vrijkomende meststof.

– In tegenstelling tot andere hangende balkonplanten worden de bloembladen niet beschadigd door de regen, maar sluiten ze gewoon tot de zon weer schijnt.

Onze tip: Vertel bij het kopen aan de verkoper in het tuincentrum dat er een beplanting op het balkon staat. Sommige plantensoorten zijn ook staand verkrijgbaar, dus je moet er wel op wijzen dat je de balkonplanten hangend wilt kopen.

hangplanten balkon bloemen bloeiend