balkon

Balkonplanten in wit – tips voor een monochrome beplanting

Balkon bloemen wit bloeiende bladeren roze paars Provence

De zomer is het meest kleurrijke seizoen. Maar je hoeft niet altijd kleurrijke bloemen in de bloembakken te planten. Monochrome plantencomposities, waarin een enkele kleur het beeld domineert, zien er ook prachtig uit! Wit bloeiende balkonplanten stralen bijvoorbeeld niet alleen rust en harmonie uit, maar wekken op warme dagen ook de indruk van frisheid en koelte. We hebben daarom een ​​aantal van de meest populaire balkonplanten met witte bloemen voor je op een rijtje gezet en geven je ook de meest interessante voorbeelden van mooie plantencombinaties in wit en groen.

Wit bloeiende balkonplanten

Balkonplanten Witte bloemen Hangemmer Bamboemat Privacyscherm

De witte bloemen in combinatie met het frisse, groene blad zien er erg fris en licht uit. Het kleurenduo past bij elke inrichtingsstijl en is perfect te combineren met kleurrijke meubels, stoffen en accessoires. Let bij het kiezen van balkonplanten op de bloeitijd. Kies dergelijke soorten bloemen die de een na de ander bloeien. Zo geniet je het hele jaar door van een balkon dat helemaal gevuld is met witbloeiende planten.

Tuinpetunia (Petunia x hybrida)

Balkon bloemen witte petunia's Verbena Bacopa

Verschijning: Petunia’s zijn er in verschillende bloemkleuren – van wit tot intens rood en blauw. Ze bereiken een hoogte van 20-35 cm.

Bloeitijd: mei tot november

Behoeften: De bloemen voelen zich het prettigst op een warme, zonnige standplaats. De optimale grond moet los en rijk aan humus en voedingsstoffen zijn.

Zorg: Deze plant heeft regelmatig, vaak dagelijks water nodig omdat hij geen droogte verdraagt, ook niet voor korte tijd. U kunt elke 1-2 weken bemesten met een meststof voor bloeiende planten. De verwelkte bloeiwijzen moeten worden verwijderd om de bloeiperiode te verlengen.

Toepassingen: Petunia’s zien er prachtig uit in veelkleurige groepen. Het is de moeite waard om ze te planten in hangende hangende manden of bloembakken die aan de balkonleuningen zijn bevestigd. Petunia’s worden ook vaak gebruikt in bloementorens.

Kaapse loodkruid (Plumbago auriculata Alba)

Balkonplanten wit Cape Leadwort Plumbago auriculata Alba

Verschijning: Het Cape Leadwort is een Zuid-Afrikaanse klimplant die een hoogte bereikt van 1,2 – 2 m en bloeit in wit, hemelsblauw of paars.

Bloeitijd: Van juni tot september.

Vereisten: Ideaal is een warme, zonnige, wind- en regenbeschermde standplaats. De plant verdraagt ​​verschillende grondsoorten, maar groeit het beste op zanderige humus- of leemsubstraten.

Zorg: De klimplant, afkomstig uit Zuid-Afrika, zal de winter buiten niet overleven. Dus voordat de nachtvorst komt, zet ze in een koele, lichte kamer. Door de statige hoogte heeft de plant een vrij grote bak nodig. Het moet om de 2-3 weken regelmatig worden bewaterd en bemest. Het wordt aanbevolen om uitgebloeide bloeiwijzen te verwijderen.

Gebruik maken van: Geschikt als kuipplant voor het decoreren van grote balkons.

Verbena (Verbena x hybrida)

Verbena Witte Petunia Balkonplanten

Verschijning: Verbenas zijn er in vele kleuren – van wit en roze tot felrood en paars. Ze zijn rechtopstaand of hangend. Meestal bereikt de plant een hoogte van 20-50 cm.

Bloeitijd: Hij bloeit het meest uitbundig van juli tot oktober.

Vereisten: Geeft de voorkeur aan warme en zonnige locaties. De optimale grond is vruchtbaar en goed gedraineerd.

Zorg: De plant moet overvloedig worden bewaterd (elke dag in de zomer), maar houdt niet van wateroverlast. Bemesting kan tot een minimum worden beperkt, vooral als er voedselrijke tuingrond wordt gebruikt. Voor overwintering moet de verbena in de herfst worden teruggesnoeid tot net boven de grond.

Gebruik maken van: Verbenas zijn ideaal voor potten, hanging baskets of bloembakken. Het is de moeite waard om ze in kleurrijke groepen te planten of te combineren met andere soorten planten.

Sneeuwvlokbloem (Sutera diffusus)

Sneeuwvlok bloem Sutera diffuus hangende bloembak Mandevilla roze

Verschijning: De sneeuwvlok is ook een nieuwkomer uit Zuid-Afrika en bereikt meestal een hoogte van 30-50 cm. De Sutera diffusus is verkrijgbaar in wit, blauw of roze.

Bloeitijd: De hele zomer en vroege herfst.

Vereisten: Planten houden van relatief zonnige locaties, maar geen directe zon. Het gedijt ook goed in lichte schaduw. Daarom zijn de oostelijke en westelijke balkons optimaal voor de Bacopa. De balkonplant houdt van een vruchtbare en goed doorlatende grond.

Zorg: Regelmatig water geven is erg belangrijk omdat de Bacopa niet tegen droogte kan. Van de lente tot het einde van de zomer is het ook de moeite waard om een ​​meststof voor bloeiende planten aan het gietwater toe te voegen.

Gebruik maken van: Hangplant voor bloembakken en hanging baskets

Geurend steenrijk (Lobularia maritima Snow Princess / Sneeuwkristallen)

Balkonplanten witte hangmand Lobularia Maritima

Verschijning: De aromasteenrijke behoort tot de steenkruiden en kenmerkt zich door een bossige groei. Het wordt nog steeds strandzilverkruid of strandkers genoemd en bereikt een hoogte van slechts 10-20 cm. Het steenkruid is er in wit, roze en paars.

Bloeitijd: Van juni tot oktober

Vereisten: De geursteenrijk staat het liefst op een zonnige, warme standplaats. De grond moet fris en goed gedraineerd zijn, niet te rijk aan voedingsstoffen.

Zorg: De geursteenrijke kan goed overweg met weinig water en stelt geen eisen aan de bodemkwaliteit. Het heeft geen bemesting of snoei nodig.

Gebruik maken van: Door zijn hangende groeiwijze wordt deze plant vaak gebruikt als gezelschapsplant in de balkonbak of in een hoge bak. Het strandzilverkruid staat bijzonder mooi in combinatie met planten met donkergroene bladeren. Zo ziet de samenstelling van een buxus en lobularia er erg elegant uit.

Kaapse madeliefjes, Kaapse manden (Osteospermum)

Balkonplanten witte Kaapse madeliefjes Kaapmand Osteospermum

Verschijning: Osteospermum is enorm populair als kuipplant. Afhankelijk van de variëteit bereikt hij een hoogte van 25-50 cm. Het kan bloeien in wit, geel, oranje, roze en paars.

Bloeitijd: van de lente tot de late herfst.

Vereisten: Osteospermum moet op zonnige plaatsen groeien, omdat hij in de schaduw erg slecht bloeit en zelfs zijn bloemen “sluit”. De plant is vrij tolerant ten opzichte van het substraat. Het is alleen belangrijk dat de grond doorlatend is.

Zorg: Leg een goede drainagelaag op de bodem van de emmer om de kans op wortelrot te verkleinen. Water geven moet regelmatig zijn, maar niet erg genereus. Ingetrokken bloeiwijzen moeten worden verwijderd om de bloei te stimuleren. De cape basket is winterhard tot -5 graden. Voor overwintering in de herfst, moet het worden teruggebracht tot 1/3.

Gebruik maken van: Geschikt voor de decoratie van zonnige, zuidelijke balkons.

Hardwerkende Lizzie (Impatiens walleriana)

Impatiens walleriana Hardwerkende Lizzie Witte Hangmand Schaduw Balkon

Verschijning: Impatiens zorgen voor kleurrijke blikvangers op schaduwrijke plekken. Er zijn rode, paarse, witte, roze, roze en oranje variëteiten die 20-40 centimeter hoog worden.

Heyday: Van mei tot vorst

vereisten: Deze zomerbloemen voelen zich goed in de schaduw of halfschaduw. Directe zon verbrandt de delicate bloemen. Voor zonnige balkons kiest u best het zonnevlies “SunPatiens”.

zorg: De Impatiens worden beschouwd als gemakkelijk te verzorgen. Ze tolereren geen wateroverlast, dus pas water als de bovenste laag van de grond is opgedroogd. Slechts 1 tot 2 keer tijdens het seizoen wordt bemest.

gebruik maken van: Ze komen goed tot hun recht op een balkon op het westen, oosten of noorden in potten, bloembakken of hanging baskets. Hoe kleiner de planter, hoe rijker de hagedissen zullen bloeien.

Afrikaanse agapanthus, Afrikaanse lelie (Agapanthus africanus alba)

Staande balkonplant Afrikaanse Lelie Witte Agapanthus albus

Verschijning: Agapanthus, ook bekend als African African Lily, is een van de meest interessante voorstellen voor het decoreren van moderne balkons. De plant bloeit wit of blauw en wordt meestal zo’n 60 cm.

Bloeitijd: Van juli tot september.

Vereisten: De plant houdt van zonnige, warme standplaatsen en een voedingsrijk substraat (idealiter zand-leemachtig).

Zorg: De Afrikaanse lelie wordt van de lente tot de herfst op het balkon gekweekt omdat hij vorstgevoelig is. In de winter moeten de kuipen in een koele ruimte worden geplaatst. De plant vereist regelmatig water, maar tolereert geen wateroverlast. Een bemesting (samengestelde meststof) dient elke 2-4 weken plaats te vinden van de lente tot de bloeitijd.

Gebruik maken van:  Voor het decoreren van grotere balkons, geplant in grote vrijstaande potten.

Witte potrozen op het balkon

Mini rozen kuiprozen wit balkon in combinatie met veel groen

Verschijning: Minirozen worden speciaal gekweekt om in potten te houden. De compacte soorten hebben kleinere bladeren en bloemen en kunnen tot 50 cm hoog worden. De soorten bloeien bijzonder rijkelijk in een grote verscheidenheid aan kleuren – van wit, geel en oranje tot roze, roze en rood.

Heyday: het hele jaar door

vereisten: Potrozen houden van een zonnige standplaats.

zorg: De minirozen hebben regelmatig voldoende water nodig. Tijdens de groeifase is er wekelijkse bemesting. Als je uitgebloeide exemplaren regelmatig verwijdert, stimuleer je bloemvorming. In de winter moeten de rozen gesnoeid worden en op een koele plaats overwinteren.

gebruik maken van: Rozen houden niet van wortelconcurrentie. Het is het beste om ze afzonderlijk in een diepe container te planten. Het moet minimaal 40 centimeter hoog zijn.

Geraniums / Pelargoniums (Pelargonium)

Perlagonium wit bloeiende staande balkondecoratie

Verschijning: Geraniums behoren tot de gemakkelijkst te verzorgen en hittebestendige planten die op het balkon kunnen worden gekweekt. Er zijn meer dan 250 soorten geranium. In Duitsland wordt onderscheid gemaakt tussen drie vormen: hangende geraniums, rechtopstaande geraniums en geurende pelargoniums. Opstaande geraniums bereiken een hoogte van 25 tot 40 cm.

Heyday: van april tot oktober, de hele zomer

vereisten: Geraniums zijn geschikt voor volle zon tot halfschaduw. Plantenbakken voor pelargoniums moeten minimaal 8 inch diep zijn en een goede drainage hebben. Wat nodig is, is een bodem die rijk is aan voedingsstoffen.

zorg: Geraniums hebben veel water nodig. Tijdens de groeifase moet je elke drie tot vier weken bemesten.

gebruik maken van: Balkonboxen rijkelijk gevuld met geraniums zijn een klassieker. Ook in grote potten of als hanging baskets knippen ze een mooi figuur.

Anjer (Armeria maritima ‘Alba’)

Balkonplanten staand witte anjer Armeria maritima Alba

Verschijning: De anjer behoort tot de hoofdwortelfamilie en gedijt onder extreme omstandigheden. Het is een groenblijvende vaste plant die tot 20 cm hoog en 30 cm breed wordt. De groei is compact en bossig tot kussenvormend. De kleuren variëren van wit tot roze en felrood.

Heyday: Van juni tot september

vereisten: De anjer staat het liefst in de volle zon en groeit op bijna alle gronden.

zorg: De plant heeft geen speciale verzorging nodig en is bovendien winterhard.

gebruik maken van: De anjer slaat een mooi figuur in bloembakken. Houd een plantafstand van ongeveer 25 centimeter aan.

Mini Allium ampt Graceful Beauty

Monochrome plantencombinaties: balkonplanten in wit en groen

Balkonplanten hangend wit geurend steenrijk Lobularia Sneeuwwitje

Een monochrome beplanting ziet er eentonig en saai uit? Maar integendeel. Witte bloemen hebben een kalmerend effect op de zintuigen en maken het balkon in een mum van tijd levendiger en vriendelijker. Het kleurenduo “wit-groen” is ideaal voor het balkondesign en zorgt voor een onmiskenbare sfeer.

Balkonbak idee planten geursteen rijk Lobularia petunia wit groen

Let bij het kiezen van balkonplanten niet alleen op de kleuren en bloeitijd, maar ook op het type groei. Dit is vooral belangrijk als u van plan bent meerdere bloemen in één bloembak te planten. Hiervoor combineren de experts planten vaak met opgaande groei en hangende soorten. Bekijk de voorbeelden hieronder:

In de schaduw: Impatiens, Caladium White Christmas, varens, klimop

Balkon bloemen witte kuipen plantencombinatie schaduw Impatiens caladium varens klimop

Colorwort (caladium), petunia’s, witte maagdenpalm ‘Alba’, zilveren regen

Balkonplanten witbloeiend en met wit blad Caladium petunia Witte maagdenpalm 'Alba'

Spinbloem (Cleome spinosa), zilveren regen (Dichondra argentea Silver Falls), Artemisia, petunia

Balkondoos idee zilver witte spin bloem witte dichondra artemisia

Geranium, Impatiens, klimop (Hedera Helix Favorit), Bacopa, Elfenspiegel (Nemesia)

Balkonplanten Witte Zomergeraniums Bacopa Klimopbladeren

Alyssum, klimop, varenasperge, bladzilver (Senecio cineraria)

Steenkruid alyssum, klimopvaren asperges, Asperges Silver Frost, Dusty Miller

Anjer (Armeria maritima ‘Alba’) omgeven door klimop

Kruidnagelkom omringd met klimopstenen op balkontafel

Hardwerkende Lieschen, Heuchera micrantha ‘Paris’, zilveren regen

Impatiens Heuchera Emmerschaduw

Leuke combinaties van wit met andere kleuren

Balkonplanten wit blauw combinatie van siergrassen

Wit is een universele kleur die goed te combineren is met de meeste andere kleuren. Het ziet er echter het mooist uit in combinatie met sterk rood, blauw of paars en verschillende tinten roze.

Cyclamen Rood Wit Balkondoos Hangplanten

Balkonplanten Osteospermum Campanula Lavendel Blauw Wit

Balkonplanten wit roze plank houten kisten antraciet stoffen

Witte lelies in de pot balkon rotan fauteuil kleurrijke kussens klaptafel

Witte lelies in de pot balkon rotan fauteuil kleurrijke kussens klaptafel