balkon

Bloembak met groenten en kruiden: opstelling voor het balkon, de terrasreling of de vensterbank

Als de ruimte op het terras of balkon beperkt is, bieden bloembakken een ruimtebesparende oplossing. Niet alleen bloemen en siergrassen, maar ook nuttige planten kunnen er geplant worden. Wij leggen je uit hoe je een arrangement van groenten en kruiden samenstelt dat op geen enkele manier onderdoet voor het arrangement van sierplanten.

Bloembak met groenten en kruiden: een moestuin op het balkon

Een bloembak planten met groenten en kruiden Instructies

Een kruidentuin op de vensterbank is de absolute droom van elke hobbytuinier. Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand als je ze nodig hebt tijdens het koken. Maar er is ook genoeg ruimte in een plantenbak voor groenten, bijvoorbeeld tomaten of boerenkool. Hier is een stapsgewijze handleiding voor het maken van een kleinschalige moestuin:

1. Kies een geschikte bloembak. Bloembakken van hout zijn het beste omdat ze niet te veel opwarmen van de zon. Ook is het belangrijk dat de plantenbak minimaal 50 cm hoog is zodat de planten kunnen wortelen.

2. Bedenk welke gewassen je echt in je balkontuin wilt planten. De meeste kruiden en groenten geven de voorkeur aan de volle zon. De optimale standplaats is daarom minimaal 6 uur in de zon. Er zijn echter uitzonderingen die ook in halfschaduw of lichte schaduw gedijen. Het is erg belangrijk dat de lucht goed kan circuleren. Daarom zijn balkons zonder wind-, privacy- of regenbescherming geschikt.

  • Groenten en kruiden voor zonnige locaties: salades, komkommers, paprika’s, cherrytomaatjes, paprika’s, prei en bleekselderij, lavendel, oregano, salie, dille.
  • Groenten en kruiden voor halfschaduw: spinazie, radijs, snijbiet, erwten, bloemkool, peterselie, kervel, basilicum

Plant de bloembak met groenten en kruiden

3. Combineer gewassen die vergelijkbare bodemvereisten hebben. Als je groenten en kruiden wilt combineren die verschillende bodemeisen hebben, kun je ze afzonderlijk in plantzakken doen en ze vervolgens naast elkaar in de bloembak schikken.

4. Net als bij sierplanten heb je voor een geslaagd arrangement drie soorten planten nodig: een blikvanger, een bodembedekker die boven de bak uitsteekt en een spleetvuller.

Bloembakken met tomaten planten voor balkon

5. In de tuincentra worden speciale soorten van klein formaat verkocht die geschikt zijn voor het planten van bloembakken. Ze hebben een aanzienlijk kortere bloeitijd en een compacte groei.

6. Jonge planten of zaden? Nu rijst voor de meeste beginners de vraag: wat is beter om jonge planten of zaden te kopen? Dat hangt vooral af van wanneer je de bloembak wilt planten. Zaadmengsels worden ook heel vaak verkocht. Al deze soorten hebben één ding gemeen: je moet de zaden uiterlijk half april zelf naar voren brengen en dan na de ijsheiligen naar buiten brengen. Je kunt ook jonge planten in het tuincentrum kopen en thuis verpotten.

Bloembak met groenten en kruiden: beplantingsplan

Bloembakken planten met nuttige planten, kruiden en groenten combineer vensterbank

In de eerste kleine tuin speelt de basilicum de hoofdrol. Het ras “Pesto Perpetuo” is een echte blikvanger en verdient zijn plaats in het midden van de plantenbak. De plant heeft een compacte groeiwijze, maar wordt 50-60 cm hoog. Deze soort bloeit niet, maar je kunt wel de hele zomer genieten van de eetbare bladeren.

Hangtomaten kun je ook direct naast de basilicum planten. De soort “Tumbling Tom” steekt over de rand van de bloembak uit. De hangende tomaten zijn productief en maken zoete cherrytomaatjes. Dit ras is ook geschikt om in plantenzakken te planten.

Kies groenten en kruiden voor de plantenbak op het balkon

Dan zijn er diverse bruikbare planten die niet alleen heerlijk smaken, maar er ook nog eens geweldig uitzien en kleur geven aan het arrangement. Dat zijn bijvoorbeeld de paarse salie, de bloeddok en sierkool. Alle drie scoren ze punten met hun compacte groei en zijn ze eetbaar. Perfect voor het bereiden van salades of voor het kruiden van zomerse gerechten.

Combineer groenten en kruiden in de plantenbak

Je kunt ook gaten opvullen met de volgende gewassen: Munt, tijm en oregano zijn kruipende planten – perfect voor de rand van de doos, terwijl rozemarijn tussen de tomaten en basilicum kan groeien.

Beplantingsplan voor bloembakken met kruiden

Beplantingsplan voor bloembakken met kruiden en specerijen

Vervolgens bieden we u een idee hoe u een kruidentuin in een bloembak kunt creëren. Dit zijn de kruiden, specerijen en gewassen waaruit het ensemble bestaat:

A. Munt

B. peterselie

C. Lavendel

D. Citroentijm

E. Gehoornde viooltjes

F. Marjolein

Al deze gewassen gedijen het beste op zonnige locaties. Een vensterbank, een balkon of een terras op het zuiden, die minimaal 6 uur per dag in de zon staan, blijken optimaal te zijn. Verder hebben de planten geen speciale eisen. Ze geven de voorkeur aan voedselrijke grond. Je moet onderaan een drainagelaag van zand of klei aanleggen, zodat er geen wateroverlast ontstaat. De kruiden gedijen het beste op matig vochtige grond.