balkon

Bloembakken planten – ideeën en voorbeelden voor zonnige en schaduwrijke locaties

Planten balkonbakken voorbeelden ideeën zomer balkon op het zuiden

Prachtige tuinen in miniformaat – dat maakt bloembakken zo aantrekkelijk. Of u nu de tijd, het geld of de energie mist om een ​​grote tuin te onderhouden, u kunt nog steeds genieten van kleurrijke beplanting in bloembakken. We geven je een paar tips om je bloembakken goed te planten en waar je op moet letten. Onze voorbeelden geven je ook de nodige inspiratie.

Tips voor mooie bloembakken

Bloembakken planten zonnige schaduw voorbeelden

– Zorg voor een goede afwatering van de bloembakken. Zo geef je het overtollige gietwater de kans om weg te lopen. Anders gaan de wortels van de planten rotten.

– Zorg ervoor dat de gevulde balkonbakken niet te zwaar zijn. U kunt het gewicht aanzienlijk verminderen door glasvezel bloembakken te gebruiken en deze optimaal te vullen. Eerst wordt een watervoerende laag van geëxpandeerde klei, grind of aardewerkscherven uitgestrooid. Daarna kan de planter tot 3-5 cm onder de top gevuld worden met potgrond.

– Kies de beplanting volgens het seizoen en geef de bloembakken regelmatig water. Planten in bloembakken drogen sneller uit dan perkplanten. Bemest elke twee weken met een in water oplosbare meststof. Of werk in slow-release mestkorrels voor het planten.

Hoe plant ik mijn bloembakken op de juiste manier??

Bloembakken plant zuid balkon zonnig zomer

Om bloembakken goed te planten, moet u deze eenvoudige regel volgen: “Thriller + Filler + Spiller”

1. A thriller is een grote plant die als hoogtepunt dient.

2. Kleurrijke planten die de gaten opvullen, worden “vullers” genoemd.

3. In containertuinieren worden planten met hangende groei genoemd “Spiller“.

Hier zijn een paar voorbeelden van geschikte planten, afhankelijk van de bovenstaande categorieën:

Planten voor koude klimaten

thriller – Buxus, leeuwenbek, tulp, hyacint, geranium, ridderspoor, vingerhoedskruid, knotslelie (Cordyline)

opvuller – Viooltjes, viooltjes, sierkool en sierkool, knolbegonia, sleutelbloem, vilthoornblad, zilverkruiskruid, goudsbloem, goudsbloem, elfspiegel (Nemesia), cape basket (osteospermum), petunia

Spiller – witte sneeuwvlok (Bacopa), lobelia, klimop, hangende geranium, Oost-Indische kers, magische bellen (Calibrachoa), gevlekte dovenetel (Lamium maculatum ‘Silver Beacon’).

Balkonbox Lente Saxifraga Steenbreek Sleutelbloemen Filziges Hoornblad Mauerpfeffer Koraalrif

Planten voor een mild klimaat

thriller – Clublelie, Nieuw-Zeelands vlas (Phormium tenax), fonteingras, dracena, bromelia, yucca, croton, Chinese hibiscus, calla, hortensia

opvuller – Angelonia, begonia, caladium, coleus, magische sneeuw (Euphorbia ‘Diamond Frost’), geranium, heuchera, impatiens, pentas, Japans bosgras, maagdenpalm van Madagaskar, petunia, zinnia

Spiller – Magische bellen, blauwe waaierbloem (Scaevola), lantana camara, hangende geranium, zoete aardappelrank, verbena, zilveren regen (dichondra), fournier torenie, groene lelie, klimop, waternavel, kruipende rozemarijn

Zorg er bij het kiezen van planten voor dat ze allemaal onder dezelfde omstandigheden gedijen. Hieronder laten we u enkele succesvolle voorbeelden zien die u als inspiratie voor uw eigen bloembakken kunt gebruiken.

Bloembakken plantideeën halfschaduw zonnige ideeën

Voor deze prachtig kleurrijke en weelderige beplanting worden de volgende soorten gebruikt: groene varens, oranje magische bellen, rode guzmania en paarse harpstruik (Plectranthus “Mona Lavender”).

Balkonbakken planten, tips correct planten

Deze bloembakken zijn beplant met witte caladia, rode vuurpalmen, waternavel en klimop. De hangplanten vormen een prachtig gordijn van kleurrijk blad.

Bloembakken plant zomerzon rode stippen

Deze beplanting toont een gedurfde en onverwachte benadering van design. Uit de bloembak naar voren toe ontspruit een roodgecentreerde, stervormige bromelia. De rode kleur is ook te vinden in de roodstammige caladia. De kastanjebruine knotslelie, de dieppaarse bellen, de roze begonia’s en de gele kattestaart (Lysmachia congestiflora Outback Sunset’) vormen hier een contrast mee..

Bloembakken plant zomer voorbeeld

Deze elegante bloembak herbergt de donkerpaarse salie, een zoete aardappelrank en witte en fuchsiakleurige petunia’s.

Het is belangrijk om te weten of uw planten zich prettig voelen in de volle zon of in de schaduw. Er zijn ook planten die goed tegen droogte kunnen en andere die meer water nodig hebben. Je kunt deze twee soorten dus niet combineren in één bloembak.

Bloembakken planten petunia zomerideeën

Gele Pfennigkraut, roze Dipladenia (Mandevilla), violetkleurige magische bellen en een rode vijfgenummerde struik zorgen de hele zomer voor kleur en structuur op een balkon op het zuiden. Een eclectische mix van sierlijke bloemen roept het gevoel op van een Engelse tuin.

Bloembakken plant witte geraniums zomer

Houd bij het kiezen van planten ook rekening met de kleur van de gevel. Het kleurentrio wit, oranje en paars bijvoorbeeld benadrukt deze oranje gevel perfect. Hier zie je koraalkleurige elvenspoor (Diascia), blauw viooltje (Panola), blauw delphinium, blauwe lobelia, witte geraniums en witte magische sneeuw (Euphorbia ‘Diamond Frost’).

Balkonbakken plant zuid balkon zonnige ideeën zomer petunia's

Deze weelderige bloembak weerspiegelt het beproefde recept “Thriller, Filler, Spiller”: een hoge plant in het midden, planten aan de zijkanten en planten die uit de doos groeien.

Een Japanse Iris is de thriller. Witte leeuwebekken, paarse cape manden, rode geraniums en witte petunia’s ‘Tidal Wave Silver’ dienen als opvullers. Hangende geraniums in roze en rood, donkerrode magische bellen en paarse hangende verbena’s (lanai) zijn spillers.

Bloembakken plantenschaduw zomer heuchera geraniums

Met deze planten fleur je elk schaduwrijk balkon in een handomdraai op. Wit, lichtgroen en smaragdgroen creëren onmiddellijk een gevoel van frisheid. Deze bloembak heeft ruimte voor witte Kaladium ‘Aaron’, Heuchera ‘Key Lime Pie’, dovenetel ‘White Nancy’, sikkelvaren, klimop en wintergroen met lichtroze bloemen.

Bloembakken planten zomer herfst schaduw

Op de foto links zie je nog een mooi voorbeeld van het planten van de balkonbakken: zalmkleurige geraniums als thriller, kleurrijk caladium “Pink Beauty” als opvuller en paarse petunia als uitsmijter.

Op de foto rechts ziet u een voorbeeld van herfstaanplant van bloemkolen: sierkool ‘Peacock’ en ‘Nagoya’, paarshoornviooltje en Montereycipres ‘Goldcrest’.

Bloembakken planten herfst winter voorbeeld

In onze balkonbak dient een grote buxus die als kegel is geslepen als een thriller. Aan elke kant herhaalt een kleine buxusbol de structuur en vult de plantenbak met sterke bladeren. Tussen de struiken voegen kerstnarcissen extra hoogte en structuur toe aan de achterkant van de doos.

Winterbloembakken klimop dwerg coniferen sleutelbloemen viooltjes winterhard

Vul de voorkant van de doos met verf en textuur. Groen en wit bloeiende koolplanten staan ​​voor de hoge buxus om er echt mee te pronken. Wit vilten kruiskruid en witte hoornviooltjes zetten het kleurenschema voort, terwijl de klimop prachtig over de rand van de bloembak gedrapeerd is.

Bloembakken herfst winter sierkool boerenkool redbor waternavel

Diepgroene struiken fungeren als een neutrale achtergrond voor de bloemen en sierbladeren. Voor de wintermaanden zijn witte en zilvertinten perfect voor het planten van de bloembakken. Dit zorgt voor een elegante en uniforme uitstraling. De rode bessen van de sky bamboo (Nandina domestica) voegen een vleugje kleur toe voor de feestdagen!