balkon

Bloembakken planten met geraniums: handige planttips en ideeën voor begeleidende planten voor de balkontuin

In het voorjaar en de zomer zijn geraniums met hun bloemenzee een echte blikvanger op het balkon in huis. Zowel de hangende als de staande soorten zijn zeer onderhoudsvriendelijk en bloeien de hele zomer. Geen wonder dat de Zuid-Afrikaanse schoonheden tegenwoordig tot de meest populaire balkonplanten behoren. Als u geraniums in uw bloembakken wilt planten, is het late voorjaar (rond half mei) het juiste moment om dat te doen. We geven je handige tips voor je balkontuin en leggen uit wanneer je geraniums in de bloembak moet planten, welke afstand tussen de afzonderlijke bloemen je moet plannen en welke begeleidende planten de perfecte combinatiepartners zijn voor geraniums.

Bloembakken planten met geraniums: een overzicht van de twee groeivormen

Maak een balkon met bloemenideeën voor het planten van bloembakken

Als u geraniums in een bloembak wilt planten, kunt u kiezen uit twee groeivormen. Zowel hangende als staande soorten worden verkocht in tuincentra en boomkwekerijen. Welke je kiest, hangt vooral af van je eigen voorkeuren. Kortom, hangende geraniums nemen aanzienlijk meer ruimte in beslag dan staande soorten. Staande geraniums kunnen ook goed worden geënsceneerd met bodembedekkers en hoge vaste planten, terwijl hangende geraniums in bloembakken vooral als solist worden getoond.

Geraniums ophangen in de balkonbak: tips voor alle aspecten van de verzorging

Zomer op het balkon ideeën voor design

De hangende geraniums (Latin Pelargonium peltatum) zijn hybride planten die een maximale hoogte bereiken van 40 cm. De tot een meter lange scheuten hangen over de rand van de bloembak. Ze slaan een goed figuur als solisten in de balkonbak en trekken met hun felle kleuren ieders aandacht. De hangende geraniums in de balkonbak houden van schaduwrijke plekken. Een balkon op het westen dat enkele uren in de volle zon en enkele uren halfschaduw staat is perfect.

wanneer geraniums in de bloembak planten (rond half mei) buiten

De geraniums, die oorspronkelijk uit Afrika komen, voelen zich ook goed op het balkon op het zuiden, zolang er maar bescherming tegen de zon is. Balkons op het oosten of noorden zijn minder of helemaal niet geschikt. Enerzijds omdat ze in de schaduw staan, anderzijds omdat de planten daar worden blootgesteld aan harde wind. Hoewel de geraniums in de zomer zonder problemen een briesje kunnen verdragen, kan een winderige standplaats de gevoelige scheuten van de plant beschadigen. Wil je hangende geraniums in een bloembak planten, dan heb je een balkonoverkapping nodig. Op deze manier worden de delicate bloemen beschermd tegen de sterke zonnestralen en regen in de zomermaanden.

Staande geraniums: populaire plantpartners

Geraniums planten in bloembakken Instructies en planttips

Staande geraniums (Pelargonium grandiflorum) worden maximaal 35 cm hoog. Ze vormen tussen mei en oktober talloze bloemen en zijn echte blikvangers in elke bloembak, zowel als solist als in ensembles met andere zomerbloemen. De warmteminnende bloemen gedijen het beste op zonnige tot gedeeltelijk schaduwrijke plaatsen, hebben een lage waterbehoefte en zijn zeer gemakkelijk te verzorgen. U kunt staande geraniums in de bloembak overwinteren, maar de planten hebben in de wintermaanden vorstbescherming nodig. De meeste soorten uit Engeland kunnen zonder problemen harde wind doorstaan, maar regen kan de scheuten en vooral de tere bloemen beschadigen. Daarom is een balkonoverkapping zinvol voor de staande varianten.

Bloembakken planten met geraniums: waar moet je op letten

Geraniums overwinteren in een bloembak Tips voor hobbytuiniers

Als je geraniums in een bloembak wilt planten, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden:

1. Kies een geschikte bloembak. Geraniums worden beschouwd als ongecompliceerde en gemakkelijk te onderhouden balkonbloemen. Om ervoor te zorgen dat de zomerbloeiende planten zich prettig voelen in de bloembak, hebben ze echter een bak met een grote hoeveelheid aarde nodig. Grotere bloembakken van minimaal 20 cm breed en minimaal 15 cm diep zijn ideaal. De lengte is afhankelijk van het aantal exemplaren dat in de doos moet. Kleine bloembakken met een lengte tot 40 cm bieden plaats aan maximaal 2 planten, terwijl grotere bakken met een lengte van 100 cm voldoende grondvolume bieden voor maximaal 5 geraniums.

Geraniums in bloembakken Ideeën voor zomerbloemen en wanneer is het juiste moment om te planten

2. Zorg voor ruimte voor geraniums in de balkonbak. De snelgroeiende geraniums hebben ruimte nodig in de balkonbak. Voor de meeste hybriden die worden gekweekt, is de minimale afstand tussen de afzonderlijke planten 20 cm. In combinatie met andere bloemen kunnen de verschillende planten echter tot 30 cm van elkaar in de grond komen.

3. Geraniums in de balkonbak: wat te planten?? Het kiezen van de juiste gezelschapsplanten kan een ontmoedigende taak blijken te zijn. We leggen hieronder uit welke plantpartners bijzonder effectief samen met geraniums in de bloembak kunnen worden geënsceneerd.

4e. Welke grond is geschikt voor geraniums?? De bloemen hebben een voedings- en stikstofrijke potgrond nodig. In bloemenwinkels wordt zogenaamde geraniumaarde verkocht. Het kweeksubstraat is gemaakt van hoogveenturf en verrijkt met kalkmest en kleimineralen. Het heeft een pH van 5,5 tot 5,7 en bevat tussen 150 mg/l en 180 mg/l stikstof.

Geraniums planten in bloembakken Ideeën voor gezelschapsplanten

5. Wanneer geraniums in de bloembak planten?? Vanaf april kun je ze in de volle grond zetten, rond half mei kunnen ze naar buiten. Het weer speelt hierbij een belangrijke rol, want geraniums kunnen maar in beperkte mate of helemaal niet tegen vorst. Daarom moeten hobbytuinders de balkonbakken pas eind april planten. Stekken en jonge planten hebben dan minimaal een week nodig om te wennen aan het lenteweer. In de regel moet de temperatuur overdag minimaal 15 graden Celsius zijn, zodat je de kamerplanten op het balkon kunt zetten. Tijdens deze gewenningsfase moet je de bloemen ‘s nachts in het appartement brengen. Omdat de temperatuur ‘s nachts vaak onder de 10 graden Celsius zakt en de groei van de bloem wordt vertraagd.

Bloembakken planten met geraniums: zo zorg je voor weelderige groei

Hangende geraniums in bloembakken plantideeën

Koop je geraniums bij een tuincentrum of kwekerij, neem ze dan mee naar huis in een bloempot. Verpot de bloemen dus eerst in een geschikte balkonbak. Maar ook planten die thuis hebben overwinterd, moeten voor het begin van het tuinseizoen verpot worden. Ga te werk zoals bij andere planten en leg eerst een drainagelaag van geëxpandeerde klei op de bodem van de balkonbak zodat het giet- en regenwater snel kan weglopen. Vul de bloembak vervolgens voor 2/3 met aarde. Graaf de gewortelde bloem uit de kweekpot. Zet de geraniums op afstand in de balkonbak. Per exemplaar heb je ongeveer 2,5 liter grondvolume nodig. Dit zorgt ervoor dat de geraniums voldoende ruimte hebben om zich optimaal te ontwikkelen. Verrijk de potgrond met slow release mest en geef de bloemen water.

Geraniums planten in bloembakken Ideeën en instructies

De eerste week kun je de planten binnen bewaren in een onverwarmde maar lichte ruimte. Gedurende deze periode is het voldoende om de potplanten eenmaal per week water te geven. Tijdens de acclimatisatiefase, wanneer overwinterde en jonge planten rond half mei buiten mogen, hebben de zomerbloemen nog steeds een lage waterbehoefte. Vanaf juni, wanneer de temperatuur stijgt, kunt u de geraniums naar behoefte 2 of 3 keer per week water geven. Oriënteer je op het weer en probeer wateroverlast te voorkomen. De grond moet iets uitdrogen voordat je weer water geeft. U kunt een maand nadat u de potgrond heeft voorzien van langzame meststof vloeibare mest toevoegen.

Geraniums in de balkonbak: wat te planten??

Nog maar een paar jaar geleden werden geraniums als ouderwets en saai beschouwd. Intussen hebben ze zich echter gevestigd als echte klassiekers onder balkonbloemen en met goede reden: dankzij de grote verscheidenheid aan variëteiten, kleuren en bloemvormen kunnen talloze ontwerpideeën in verschillende tuinstijlen worden geïmplementeerd.

Staande geraniums in de balkonbak: wat erbij te planten?

Plant paarse geraniums in bloembakken

Je kunt de staande geraniums altijd herschikken in de balkonbak. Wij bieden u enkele suggesties voor combinatiepartners die samen met de zomerbloemen een harmonieus geheel vormen:

1. Witte geraniums in de balkonbak van de variëteit “Allure White” vormen samen met de groene lelie, grote groenblijvende en sneeuwvlok van de variëteit “Abunda Giant White” een puristisch ensemble in groen en wit. Perfect voor het minimalistisch ontworpen balkon.

2. De volgende bloembak presenteert zich zo lentefris in knalroze en paars. Je kunt geraniums van de variëteit “Moonlight Pink” samen met magische paarse bellen opvoeren. Sierasperges en ananassalie bemiddelen tussen de sterke nuances van de bloemen.

Wanneer geraniums planten in mei Ontwerpideeën voor de balkontuin

3. De combinatie van geraniums van de variëteit “Indian Dunes”, gekleurde brandnetels en ochtendglorie blijkt een prachtig ensemble voor de nazomer. Het kleurenpalet in rood, geel en bruin luidt de komende herfst in en biedt de perfecte overgang tussen de seizoenen.

4. Contrastrijk, opvallend en creatief: zo kan de plantenmix van geraniums van de soorten “Pinto Pink” en Pentas “Graffiti Pink” worden omschreven. Brandbusch van het ras “Smart Look Red” zet accenten in de bloembak en sierasperges, klimop en verbena vullen lege ruimtes in de bloembak en geven het arrangement structuur.

Maak het balkon modern en plant planten in bloembakken

5. Plant balkonbakken met geraniums en petunia’s: geraniums en petunia’s vormen een bijzonder charmant duo. De twee zomerbloemen zijn gemakkelijk te verzorgen en kunnen goed met elkaar overweg. De ervaren hobbytuinders experimenteren graag niet alleen met kleuren, maar ook met variëteiten. Er zijn hybriden met zeer mooie, volle bloemen, waarmee de bloembak bijzonder sfeervol en gevarieerd kan worden vormgegeven.

6. Roze geraniums en verbena gaan goed samen. In combinatie met drakenboom, klimop of grote groenblijvende, resulteren ze in een exotisch ogend ensemble.

Hangende geraniums in de balkonbak zijn een echte eyecatcher

Plant in de zomer geraniums op het balkon

Naast staande geraniums kunnen hangende geraniums ook goed geënsceneerd worden in de balkonbak. Er zijn twee varianten om uit te kiezen: De geraniums worden ofwel weergegeven als solist of gecombineerd met bodembedekkers en lage vaste planten. Lavendel en hangende geraniums zijn een absoluut hoogtepunt op het balkon. De combinatie met driehoekige kroontjeskruid en kokerbloemen geeft een exotische flair aan de balkontuin.

Geraniums overwinteren in een bloembak

Geraniums planten in bloempotten en plantenbakken

U dient de bloembak al aan het einde van de zomer klaar te maken voor het komende najaar. Want geraniums zijn erg vorstgevoelig en kunnen bij temperaturen onder de 10 graden Celsius niet buiten blijven zonder te overwinteren. Vanaf begin september kunt u de bloemen spaarzamer en minder vaak water geven. Vanaf eind augustus hoeft u de geraniums niet meer te voorzien van vloeibare mest. Vanaf half september, dus voor de eerste nachtvorst, kun je de geraniums naar hun winterverblijf brengen. Een onverwarmde ruimte, waarin de temperatuur niet onder de 10 graden Celsius komt, is hiervoor ideaal. Optioneel kunt u een kas voor op het balkon kopen en daar de geraniums overwinteren. In het voorjaar moet je de meerjarige bloemen dan overplanten in nieuwe geraniumaarde.

geraniums in de balkonbak wat te planten Ideeën voor begeleidende planten

Staat de bloembak niet alleen met geraniums, maar ook met andere bloemen en planten, dan moet je elke bloem uit de bak halen en apart bewaren. Verwijder voorzichtig de potgrond van de wortels van de geranium en knip de scheuten terug. Dan kun je de plant in pakpapier wikkelen en op een warme plaats bewaren. Of je de geraniums nu in de planter overwintert of terugsnoeit: controleer ze elke twee weken op ongedierte en besproei de plant met lauw water. Omdat geraniums worden vermeerderd door stekken, kunt u de afgesneden delen van de plant bewaren voor vermeerdering.

Geraniums zijn echte alleskunners: de grote verscheidenheid aan soorten en kleuren maakt verschillende designs van de bloembakken op het balkon mogelijk. De bloemen toveren het balkon om tot een rustieke, exotische of moderne oase midden in de grote stad. De absolute klassieker onder de zomerbloeiende bloemen is uiterst onderhoudsvriendelijk. De juiste standplaats, voedselrijke grond en regelmatig water geven zijn belangrijke voorwaarden voor een snelle groei van geraniums. De juiste planttijd voor geraniums begint eind april. Hobbytuinders planten traditioneel begin mei geraniums op balkonbakken. Hierdoor hebben de bloemen, die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komen, voldoende tijd om te wennen aan de weersomstandigheden. Geraniums bloeien de hele zomer en overwinteren pas in de herfst. De vaste planten kunnen worden ingekort of in de bloembakken op een warme en beschutte plaats worden bewaard.