balkon

Bouw een klein verhoogd bed – perfect voor balkons en terrassen

Tafel verhoogd bed balkon tuinieren gemengde cultuur

Het verhoogde bed is erg populair onder hobbytuinders, niet alleen omdat het er mooi uitziet, maar ook omdat het veel voordelen biedt. Het is veel gemakkelijker om te werken dan een plat bed. U kunt staand op het bed werken. Bovendien worden verhoogde bedden niet aangevallen door ongedierte zoals naaktslakken. En het mooiste is dat als je geen tuin hebt maar toch niet zonder verse kruiden en groenten in je keuken wilt, je een praktisch klein verhoogd bed op het balkon kunt creëren. Naast de klassieke verhoogde bedden zijn er ook zogenaamde tafelbedden, die het concept op een ongebruikelijke manier uitbreiden. De verhoogde bedtafel is een verhoogde plantenbak zonder vloercontact en is ideaal voor wie weinig ruimte heeft in de tuin, op het terras of op het balkon.

Voordelen van tafelbedden ten opzichte van klassieke verhoogde bedden

verhoogde-bed-tafel-balkon-tuinieren-staand

Bovenal zijn tafelbedden gemakkelijk te vervoeren en perfect voor balkons en verharde terrassen. Ze zijn ook veel zuiniger in materiaalverbruik, omdat je minder aarde nodig hebt om te vullen. Dit type bed is geschikt voor iedereen die snel een hoogslaper wil bouwen. Lees verder om enkele geweldige upcycling-ideeën te ontdekken. Je kunt ook je tafelbed van een oude tafel bouwen of gewoon een gebruikt tafelframe ombouwen.

Bij het maken van een verhoogd bed moet ook rekening worden gehouden met het draagvermogen van het balkon. Het is belangrijk dat deze niet te zwaar is, zodat de balkonplaat niet te veel wordt belast. Zowel het materiaal van de frameconstructie als de vulling spelen een belangrijke rol. Om deze reden is een verhoogd bed op poten de beste optie voor het balkon. Het kan net zo hoog zijn als het klassieke verhoogde bed, maar is lichter in gewicht omdat het aanzienlijk minder plantensubstraat vasthoudt.

Rolstoeltoegankelijk tafelbed – een alternatief in een barrièrevrije tuin

Verhoogd bed-tafel-rolstoel-toegankelijk-lichaam-rolstoelhoogte

Mensen met een beperkte mobiliteit hoeven niet zonder tuinieren. Verhoogde bedden op poten zijn zeer geschikt voor rolstoelgebruikers omdat ze onder de beplanting kunnen rijden en comfortabel op het bed kunnen werken. De breedte van het bed mag niet groter zijn dan een armlengte. Op deze manier kunnen ook de achterplanten verzorgd worden. Om ervoor te zorgen dat de rolstoel en de benen voldoende ruimte hebben onder het hoogslaper, dient de bodem van het bed minimaal 65 cm hoog te zijn en de beplante ruimte op een hoogte van 85 tot maximaal 95 cm. In plaats van vier tafelpoten kan het verhoogde bed op een middelste sokkel staan.

Welke diepte voor een verhoogde bedtafel??

Verhoogde bedtafel -diepte-hoogte-varieert

Een diepte van ongeveer 30 – 50 cm is ideaal voor een verhoogd bed op het balkon. Het hangt echter af van de worteldiepte van de geselecteerde planten. Bij sommige groenteplanten zitten de wortels nog geen 20 centimeter diep in de grond. De ondiepe wortelrassen zijn bijvoorbeeld de meeste soorten sla, spinazie, ui, radijs, radijs, aardappelen, selderij, tomaten, etc. Omdat de wortels in de bovenste grondlaag blijven, moeten ze vaker worden bewaterd.

Als je koolrabi, bonen, wortelen, komkommers, erwten en paprika’s wilt telen, heb je een dieper verhoogd bed nodig. Deze groenteplanten bereiken een worteldiepte tot 50 centimeter en behoren tot de middelste wortels.

Afvoertafel bedden

Tafel verhoogd bed balkon-kruiden-tomaten

Aangezien de verhoogde bedtafel geen contact heeft met de grond en er daarom geen optimale waterafvoer is, is de afvoer van de verhoogde bedtafel een belangrijk aspect waarmee rekening moet worden gehouden. Anders kan het gebeuren dat de plantenwortels last hebben van stilstaand vocht.

Tuinvlies van geotextiel (filtervlies) biedt hier uitkomst. Dit drainagevlies wordt gebruikt voor zowel drainage als wateropslag. De geoptimaliseerde vezelstructuur is zo dicht dat het gietwater niet afdruipt bij het besproeien, maar langzaam verdampt door de bodem van het verhoogde bed.

Maak zelf een verhoogd bed van een oude tafel

verhoogd bed-oud-tafel-balkon-klein

Zoals eerder vermeld, hebben salades ondiepe wortels. Daarom is deze vlakke tafel met verhoogd bed ideaal voor het kweken van verschillende soorten sla in de kleinste ruimtes! Of het nu gaat om chocorée, endeviensalade, veldsla, friséesalade, sla – ontdek de grote verscheidenheid aan saladesoorten en vind uw favorieten! Maar eerst moet je deze oude tafel ombouwen tot een verhoogd bed. Zo gaat het!

verhoogd bed-tafel-folie-rooster

Materialen:

 • Boor of schroevendraaier
 • Draadknipper
 • Rolmaat
 • Handzaag of decoupeerzaag (voor het zagen van cederhouten latten)
 • een oude tafel, bureau of ander upcycle-waardig meubel dat ook geschikt is om te planten
 • korte spijkers en hamer of nietpistool
 • fijnmazige draad of gaasscherm
 • Afvoervlies
 • werk handschoenen
 • dunne ceder latten – ca. 4 cm breed en 1 cm dik

Monteer het verhoogde bed-tafelrooster

Allereerst moet de vloer van het tafelbed worden gemaakt. Draai de tafel om en plaats deze op een werkbank. Het is het beste om werkhandschoenen te dragen om letsel te voorkomen.

Knip het kippengaas op de juiste maat en bevestig het aan de bodem van de doos met kleine spijkers of nietjes. Afhankelijk van de grootte van de tafel, heb je hier mogelijk hulp nodig.

De verhoogde bedtafel vullen met folie

Meet en snijd uw houten latten. Monteer deze aan de onderkant van de tafel door de randen van het kippengaas te bedekken. Bevestig de lamellen met schroeven. Afhankelijk van de grootte van de tafel heb je eventueel ook een steunbalk diagonaal over het midden nodig. Zorg ervoor dat er geen scherpe uiteinden van de draad te zien zijn.

Verhoogd bed-tafel-bouw-salade-balkon

Draai de tafel weer om. Knip nu een stuk drainagevlies op maat van de plantenbak met een paar centimeter extra langs de rand. Het vlies vervult meerdere functies: het houdt de tuingrond vast, beschermt het hout tegen rotten en maakt drainage mogelijk. Zo hoef je je geen zorgen te maken over een vies balkon.

Nu kunt u uw verhoogde bedtafel vullen!

Monteer de plantenbak op het tafelframe

Verhoogde bedtafel-balkon-ikea-metalen-frame-cederhouten plantenbak

Voordat we beginnen met het vullen van het tafelbed, willen we je twee geweldige manieren laten zien om het te bouwen. De eerste variant is een geslaagde combinatie van een 30 cm diepe cederplanter en de LERBERG schraag van IKEA. Hiermee wordt de plantenbak ca. 95 centimeter hoog – de perfecte hoogte voor een verhoogd bed.

Voor de plantenbak is gekozen voor cederhout, niet alleen omdat het visueel aantrekkelijk is, maar ook omdat het zeer goede eigenschappen heeft. De cederolie die het bevat, maakt het hout van nature bestand tegen rot, schimmel en insecten, waardoor het perfect is voor gebruik buitenshuis. Cederhout is licht, duurzaam en heeft een fijne vezelstructuur.

verrijdbaar tafelbed op wielen

verhoogde bedpoten-mobiel-rolbalkon

Een ander leuk idee is om je tafelbed op stevige wielen te zetten. Het voordeel van het verrijdbare hoogslaper is natuurlijk dat het makkelijk te vervoeren is. De rollen kunnen eenvoudig aan het onderste uiteinde van de voet worden gemonteerd. Heel praktisch als je je hoogslaper vaker wilt verplaatsen.

Vul het tafelbed

verhoogd bed-tafel-balkon-terras-kruiden

Bij het klassieke verhoogde groentebed is het lagensysteem de belangrijkste stap voor een succesvolle oogst. Het vullen van een tafelbed is veel minder tijdrovend. Als de grond is afgedekt met een drainagevlies, wordt bloem- of tuinaarde opgevuld. Geëxpandeerde klei of grind kan optioneel worden gemengd met potgrond als drainage.

Plant het tafelbed

Verhoogd bed-tafel-frame-balkon-groeiende-groenten

Bij het planten is natuurlijk de eerste vraag of het een sier- of een bruikbaar bed moet zijn. Als je niet voor het een of het ander kunt kiezen, kun je ook groenten en bloemen combineren. Tafelbedden zijn alleen geschikt voor laaggewortelde planten. Al die planten die goed gedijen in bloembakken voelen zich daar thuis. Dit zijn kruiden, sla, mini wortelen of paprika en pepperoni varianten.

Zorg ervoor dat de locatie voldoet aan de zonlichtbehoefte van uw planten. De meeste groenten hebben minimaal zes uur zonlicht per dag nodig, terwijl sommige bloemen het ook goed doen in de schaduw. Regelmatig water geven is erg belangrijk zodat de wortels in de bovenste grondlaag niet uitdrogen.

Tafel verhoogd bed balkon-hout-groenten-spaler-kool-tomaten

Kiest u voor een zeer zonnige, droge standplaats voor de verhoogde bedtafel, dan kunt u gebruik maken van het voorbeeld van platdakbegroeiing en het planten van huisprei of laagblijvende sedum. Dikke bladplanten verdragen droogte en hitte zeer goed.

Kies je voor een mengcultuur voor je verhoogde bed, let dan op de hoogte en de groeitijd van de planten. De algemene regel is: plaats hoge planten naar achteren, kleine planten naar voren. Een reden voor deze opstelling is de lichtinval, omdat grotere planten ervoor schaduw zouden bieden aan de kleinere planten.

Verhoogd bed-tafel-balkon-gebouw-hout-schilderij

Zet klimplanten aan de rand, want dan kunnen de ranken goed naar buiten groeien en storen de andere planten in het verhoogde bed niet. Tomaten, komkommers en bonen kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk het latwerk beklimmen. Klimplanten kunnen ook dienen als privacyscherm op een terras. Ook de snelgroeiende soorten als sla en radijs worden op de rand geplaatst, terwijl planten met een langere groeitijd altijd in het midden van het bed worden geplant. Kleine kruiden en bloemen dienen heel goed als spleetvullers in het verhoogde groentebed.

Enkele voorbeelden van mooie beplanting van het tafelbed:

 • Tomaten achterin, kool in het midden, sla vooraan
 • Bonen, dille en koolrabi
 • Tomaten, basilicum, peterselie en sla
 • Bonen, bloemkool, rode en witte kool
 • Witlof, venkel, sla en wortel
 • Aardbeien, knoflook, sla, radijs

Wij wensen u veel tuinplezier op het balkon of terras en een goede oogst!