balkon

Een balkontuin creëren: verse groenten kweken in potten

Creëer balkon tuin-salade-schaduw-verhoogd bed

Iedereen die hoort over het verbouwen van groenten, denkt aan lange groentebedden in een enorme tuin. Maar groenten kunnen ook op het balkon geplant worden. In potten, kuipen en bakken kun je verrassend veel voedsel zelf kweken. De urban gardening trend presenteert praktische manieren om elke centimeter van je eigen balkonruimte te gebruiken voor je eigen moestuin. Vandaag geven we je een paar tips waar je op moet letten bij het aanleggen van een balkontuin.

Maak balkontuin-kruiden-aardbeien

Het gebrek aan ruimte mag geen belemmering zijn voor deze plezierige hobby. Er zijn veel soorten groenten die op de vensterbank kunnen groeien in potten, potten en bloembakken. En soms zijn de opbrengsten zelfs beter dan in een buitentuin, omdat deze warmteminnende soorten de perfecte groeiomstandigheden op het balkon vinden. Ook hun decoratieve effect mogen we niet vergeten. Snijbiet met zijn mooie rode stengels, lekkere cherrytomaatjes en minipaprika’s in rood, geel en oranje staan ​​prachtig op het balkon in de tuin.

Verse groenten voor de balkontuin

balkon-tuin-groentesalade-vers

De voordelen van de moestuin op het balkon liggen voor de hand: je hebt niet alleen een bron van vitamines altijd bij de hand, maar ook een nuttige en interessante hobby. Betrokken zijn bij de planten is niet alleen leuk, maar ook nuttig. Tuinieren verlicht stress en creëert positieve gevoelens. Wat is er mooier dan je werk letterlijk vruchten te zien afwerpen. Als beloning komen tomaten, komkommers en aardbeien vers op het bord terecht. Groenten kweken in de emmer is ook erg praktisch – er is geen onkruid en dus geen concurrentie om water en voedingsstoffen.

Let op de uitlijning van het balkon

balkon-tuin-maken-emmers-krenten-aardbeien-lavendel

Een balkon aan de oost- of westkant van de woning is ideaal om te tuinieren. Tomaten, aardbeien, krenten, paprika’s en aubergines gedijen op het zonnige balkon op het zuiden. Voor schaduwrijke locaties zijn salades, snijbiet, dille, peterselie, waterkers en daslook geschikt. Mediterrane kruiden zoals tijm, rozemarijn, munt en oregano zijn bijzonder geschikt voor zonnige en winderige locaties.

Let op de hoogte van de planten en hun behoeften

Balkon-tuin-tomaat-tijm-arrangement-basilicum-tagetes

Er zijn verschillende compacte groenten die goed geschikt zijn voor een balkontuin. Idealiter zou u moeten vertrouwen op variëteiten die “struik”, “dwerg” of “mini” worden genoemd. De meest populaire planten voor een kleine tuin op het balkon zijn onder andere kruiden, komkommers, tomaten, soorten paprika en chili, bonen, wortelen, salades, uien en aubergines.

Het is raadzaam om meerdere culturen in één plantenbak te planten. Dit trekt bestuivers aan en zorgt voor een harmonieus geheel. Let op de juiste opstelling van de planten in de mengcultuur. Anders zouden de grote planten te veel schaduw geven. Het concept “Thriller, Filler and Spiller” werkt ook perfect voor de balkontuin. Dat wil zeggen, een grote plant achterin, een halfhoge plant in het midden en een kleine plant vooraan die over de rand van de kuip hangt. Tijm is hier ideaal voor.

Vind de juiste plantenbak

balkon-tuin-groente-klei-planter-paprika

Het aanbod aan plantenbakken is ongelooflijk groot en er zijn bijna geen grenzen aan de verbeelding. Je kunt ook oud keukengerei gebruiken of zelf een verhoogd bed voor het balkon bouwen. Er zijn drie belangrijke dingen om te overwegen: grootte, materiaal en afvoer. In de regel is het droogte of stilstaand vocht dat problemen veroorzaakt bij het tuinieren op het balkon.

Eerlijk is eerlijk, hoe groter hoe beter. Grote potten en kuipen hebben meer aarde nodig om te vullen, maar bespaar tijd en geld als het gaat om water geven. Het nadeel van grote plantenbakken is hun gewicht. Bloemenonderzetters op rollen bieden hier een goede oplossing.

balkon-tuin-bieten-bieten-kuip-diep

Wortelgewassen zoals radijs, wortelen en bieten kunnen het beste in diepe potten worden geplant. Ideaal is een diepte van 30 centimeter of meer. Uien en verwanten zoals knoflook en daslook houden ook van diepe containers zodat de wortels niet rotten.

Klimhulp nodig voor klimplanten

balkon-tuin-klimhulp-groente-tipi

Klimplanten zoals vuurbonen, erwten, komkommers, klimcourgettes en sommige soorten meloen kunnen goed groeien in potten, maar hebben zeker een klimhulp nodig. Een tipi van houten palen waar je op kunt klimmen is altijd een goede oplossing. Spiraalstokken zijn vooral geschikt voor tomaten. Andere varianten zijn touwen, hekjes en klimnetten.

Het materiaal van de plantenbakken is erg belangrijk

Balkontuin cherrytomaatjes potten

Bij het kiezen van het materiaal voor de plantenbakken heb je keuze te over, want de lijst is vrij lang – van klei tot plastic, metaal, hout en stof. En elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder zullen we er een aantal noemen.

balkon-tuin-aardbei-klei-planter

Klei droogt snel uit en heeft meer water nodig. Maar als het geglazuurd is, kan een aarden pot vocht veel beter vasthouden. Klei is een goede keuze voor planten die geen natte voeten kunnen verdragen, zoals de meeste kruiden en aardbeien. Ze worden meestal geplant in kleicontainers met verschillende openingen aan de zijkant.

balkon-tuin-plastic-emmers-mais-viooltjes

Plastic is waterdicht en dat kan leiden tot wateroverlast, wat een negatief effect kan hebben op planten die een voorkeur hebben voor droge grond en goede drainage. Zoals de meeste kruiden en paprika’s.

balkon-tuin-groenten-aubergine-tin-container-warm

Metaal is erg temperatuurafhankelijk. Bij zeer hoge of lage temperaturen wordt het al snel te warm of te koud. Aubergines houden van warm, dus daarvoor zijn metalen bakjes geschikt. Wel zou het een voordeel zijn als je de planten wat bescherming geeft tegen de zon.

balkon-tuin-tomaten-verhoogde bedden-hout

Hout heeft zeer goede eigenschappen wat betreft vocht en temperatuur. Het zal echter na verloop van tijd rotten als het niet wordt beschermd door vijverfolie. Houten kisten, oude houten pallets of houten vaten zijn perfect als plantenbakken.

Verticale tuin op het balkon

balkon-verticale-tuin-plantenzakken-stof

Op balkons is natuurlijk de ruimte beperkt. Een truc die steeds populairder wordt in stadstuinieren: je benut de ruimte op hoogte en kan dus verticale vlakken gebruiken. Plantenmanden, plantentrappen, rechtopstaande pallets, pottentorens van klei en andere constructies zijn ideaal.

Plantenzakken zijn meestal gemaakt van een ademende stof die warmte en vocht opslaat, maar in redelijke mate. Deze plantenzakken kunnen ook heel eenvoudig aan de muur of balkonreling worden bevestigd en zijn ruimtebesparend.

Wanneer maak je de balkontuin??

Op het zonnige balkon op het zuiden kan eind april begin mei de balkontuin worden aangelegd. Op het balkon op het westen iets later – half of eind mei. Een balkon op het noorden is meer blootgesteld aan de wind, dus het is raadzaam om jonge planten te planten in plaats van zaden en alleen in juni.

De kwaliteit van de potgrond

balkon-tuin-plant-substraat-mix-yourself-perliet

Ook de potgrondfactor is cruciaal voor een goede oogst. Een gezonde bodem staat garant voor gezonde planten. Bij het tuinieren in emmers en potten moet u echter geen conventionele tuinaarde gebruiken, omdat deze te zwaar is en ook in gewicht toeneemt als u water geeft. Goedkope grond heeft ook de neiging om samen te klonteren. De aarde moet licht en luchtig zijn. Hoewel een afgewerkt plantensubstraat een beetje duur kan zijn, is de investering het zeker waard. Zo voorkom je slechte opbrengsten later in het oogstseizoen.

Je kunt ook je eigen plantensubstraat maken door veenmos (om grond en wortels vochtig te houden) te mengen met compost in een verhouding van 2:1. Je kunt ook een beetje perliet toevoegen. Het zorgt voor extra ventilatie en voorkomt wateroverlast.

De balkontuin heeft regelmatig water nodig

balkon-tuin-balkon-box-salades-vers-schaduw

Groenten die in potten groeien, moeten vaker water krijgen omdat de grond sneller uitdroogt. Hoe vaak er water wordt gegeven, hangt af van het klimaat en het materiaal van de container. Zoals gezegd: vaker klei, minder vaak plastic. Verdeel het water goed met behulp van een gieter.

Een laag mulch zou gunstig zijn

balkon-tuin-aardbei-stro-mulch

Het bodemvocht wordt vastgehouden onder de mulchlaag. Schorsmulch is niet goed geschikt voor moestuinen omdat het zeer langzaam afbreekt en voedingsstoffen in de bodem bindt. Kies in plaats daarvan voor ceder of cipres, die ook sommige insecten zal afschrikken. Stro werkt perfect, maar je moet ervoor zorgen dat het zaadvrij is.

balkon-tuin-maken-tomatenlatten