balkon

Groeien petunia’s ook in de schaduw? Zo laat je de bloemen bloeien!

Of het nu in de bloembak of in het bloembed is: Petunia’s laten balkons en tuinen wegzinken in een bloemenzee. De bloem zorgt de hele zomer voor bloei en is een lust voor het oog van de hobbytuinier. Om ervoor te zorgen dat de bloeiende plant zich prettig voelt, speelt ook de standplaats een beslissende rol. Velen kennen haar als een echte zonaanbidder. In feite is er tegenwoordig een breed scala aan soorten om uit te kiezen en sommige zijn ook perfect voor de schaduwtuin of het balkon op het noorden. Dus als je je afvraagt ​​of petunia’s in de schaduw kunnen groeien en bloeien, dan is het antwoord ja. Het is echter belangrijk dat u een paar basisregels volgt bij het planten en verzorgen ervan.

  Petunia’s kunnen ook in de schaduw groeien?

Petunia's groeien ook in de schaduw

De petunia is een eenjarig kruid dat veel voorkomt in de tropische klimaten van Zuid-Amerika. In Duitsland wordt hij pas geplant na de IJsheiligen, als het warm weer is en de zon de hele dag schijnt. Als het regent, kunnen de jonge planten niet gedijen, dus je moet ofwel regenbescherming installeren of eind mei beginnen met planten.

Petunia's in de schaduw op de juiste plek

De juiste locatie speelt een cruciale rol. De petunia’s houden van een schaduwrijke tot zonnige standplaats en hebben minimaal 4 tot 6 uur direct zonlicht per dag nodig. Groeien petunia’s ook in de schaduw? Ja, het hangt af van de schaduw. Standplaatsen in halfschaduw zijn het meest geschikt, zoals het balkon op het oosten, omdat daar de plant ‘s ochtends volle zon en ‘s middags schaduw krijgt. De lichte schaduw kan ook de groei bevorderen, maar dan zal de petunia te lange scheuten vormen en beduidend minder bloeien. De plant verdraagt ​​geen volledige schaduw.

Voor petunia’s zijn locaties geschikt die minimaal 4 uur per dag zonnig zijn en die regen- en windbescherming hebben. Het balkon met oriëntatie op het westen, oosten of zuiden biedt de perfecte lichtomstandigheden voor de gevoelige bloem.

hangende petunia's voor schaduw op het balkon

In de tuin gedijt de bloem perfect in bloemperken aan de rand van het gazon. Let er bij het planten op dat de petunia niet in de schaduw van een boom staat. Ze zal zich niet op haar gemak voelen naast haagplanten of hoge struiken. Bodembedekkers, siergrassen en lage bloemen blijken perfecte plantpartners te zijn.

Petunia’s voor schaduwrijke locaties: waar moet je op letten bij het planten?

Petunia's voor planttips voor schaduwlocaties

Er zijn verschillende eenvoudige regels die de bloei stimuleren. U moet bijzondere aandacht besteden aan:

1. Laat bij het planten van bloembedden en bakken altijd een minimale afstand van 20 cm tussen de bloemen.

2. Leg een drainagelaag van geëxpandeerde klei zodat overtollig water kan weglopen. Dit is erg belangrijk, vooral op schaduwrijke locaties, omdat het water niet kan verdampen en de wortels kunnen gaan rotten.

3. Stel de stelen naar buiten zodat de scheuten over de rand van het bed of de bak vallen.

Petunia's voor schaduwplekken op het balkon

4. Als de jonge planten aan het begin van de zomer te lange scheuten vormen, moeten ze worden ingekort.

5. Als de standplaats in de schaduw of gedeeltelijk in de schaduw staat, kunnen de petunia’s er de hele zomer doorbrengen.

6. Na het planten het substraat bemesten met meststof met langzame afgifte.

7. Petunia’s hebben veel water nodig in de volle zon. In de schaduw is de behoefte aan water lager. Het beste is om de grond te controleren: als deze nog vochtig is, geen water geven.

8. Bescherm de bloemen tegen wind en regen.

Breng petunia’s tot bloei

Breng petunia's tot bloei in de schaduw

Toegegeven, de petunia’s bloeien niet zo uitbundig in halfschaduw als in de volle zon. Het is echter heel goed mogelijk om eenvoudige trucs te gebruiken om de bloeiperiode te verlengen.

Petunia's laten bloeien Tips voor schaduw

  • Als de planten op pot staan ​​kun je in het weekend van standplaats wisselen zodat de petunia in de volle zon staat.
  • Als het verplaatsen te ingewikkeld is, kun je te lange scheuten snoeien en regelmatig compost aan de grond toevoegen.
  • Verwijder regelmatig dode bloemen en gevallen bladeren. Dit stimuleert de bloemvorming en verlengt de bloeitijd.
  • Zorg dat de grond matig vochtig tot fris is.
  • Geef de petunia’s met onregelmatige tussenpozen water. Als ze in halfschaduw staan, geef de bloemen dan elke 10 dagen water, als de locatie zonnig is – elke 7 dagen.

Petunia’s voor schaduw: deze soorten doen het het beste

Petunia's voor schaduw voor de tuin- en balkonvariëteit Pink Passion

De wilde plant gedijt het beste in de volle zon. Gelukkig is er nu een grote keuze aan verschillende soorten en sommige zijn geschikt voor halfschaduw en lichte schaduw. Dus zoekt u petunia’s voor het balkon op het oosten of overdekt terras, dan kunt u in het tuincentrum naar de volgende soorten vragen:

“Golf Rood” Zoals de naam al doet vermoeden heeft ze rode bloemen en lange stelen die boven de bloempot uitsteken. De teelt gedijt bij lage temperaturen en is perfect voor het oosten en in beperkte mate ook voor het noordbalkon. Wave Red kan ook zonder problemen regen trotseren.

De verscheidenheid “Super roze” bloeit in roze, wit of roze. Het verdraagt ​​​​halfschaduw als de grond doorlatend en humus is en er geen wateroverlast optreedt. Plant de bloemen 6 tot 8 inch uit elkaar om voor een goede ventilatie te zorgen. Trouwens, deze variëteit trekt vlinders en bijen naar de tuin of het balkon.

Petunia's voor balkons, variëteit Pink Passion

De verscheidenheid “Roze passie” bloeit in fel geel, roze, wit of roze. De bloeiperiode duurt van mei tot eind oktober. Hij kan goed gedijen in halfschaduw en heeft een vrij lage waterbehoefte. De juiste planttijd is half mei tot eind juni.

De verscheidenheid “Zonsondergang” maakt bloemen met een gele rand en een steenrood centrum.

 “Lichtblauw” is een hybride met paarse en roze bloemen. Het bijzondere aan dit ras is dat het gesnoeid moet worden.