balkon

Hoe maak je een bloemenmuur voor een balkon of terras & ideeën met verschillende ontwerpen

Nu het weer steeds beter wordt, bent u vast en zeker op zoek naar ideeën voor uw balkon die het gezelliger en uitnodigender maken? Omdat de ruimte op het balkon echter zeer beperkt is, zijn grote meubels en talrijke decoraties niet erg praktisch. Ze veroorzaken liever chaos en verstoren ook de bewegingsvrijheid. De wanden zijn dan ook erg handig wanneer u het balkon wilt verfraaien en wie waarde hecht aan natuurlijkheid en veel groen, kiest specifiek voor een bloemenwand voor op het balkon. We geven je de nodige ideeën en twee instructies waarmee je zelf zo’n muur kunt maken.

Bloemenwand voor balkon in zwart en met dunne stroken voor bloempotten

Bloemenwanden zijn niet alleen perfect voor balkons, ze voegen ook waarde toe aan terrassen. Om deze reden zijn onze instructies zeer geschikt voor beide varianten. Het enige dat belangrijk is, is dat je de juiste balkonplanten kiest, afhankelijk van hoeveel de zon op de muur schijnt en hoeveel tijd je wilt en kunt opofferen voor de verzorging. Maar kijk nu eens hoe je zelf een bloemenmuur voor je balkon en terras kunt maken.

Maak zelf bloemenmuur voor balkon

Bouw zelf bloemenmuur voor balkon - instructies met houten strips

 • dunne stroken
 • Houtlijm
 • Pneumatische tacker
 • Schuurpapier (korrel 80 en 220)
 • Houtvernis in de gewenste kleur en penseel
 • Hangers voor bloempotten
 • Klei potten
 • Balkonplanten

Bereid de houten stroken voor de bloemenmuur voor het balkon voor door ze eerst op de gewenste lengte af te knippen (of te laten knippen bij een bouwmarkt) en daarna goed te schuren. Daarna kun je ze met de houtlijm aan de muur bevestigen. Bevestig een rij met hele stukken en knip het laatste stuk om de rij te beëindigen. Je begint de volgende rij aan de andere kant zodat de verticale voegen tussen de stroken ten opzichte van elkaar verschoven zijn (zoals baksteen).

Maak zelf bloemenmuur voor balkon en terras als decoratie

Wanneer een rij klaar is, moet je deze met een paar spijkers vastzetten, zodat de bloemenmuur voor het balkon stabiel genoeg is om de potten uiteindelijk vast te houden. Twee schroeven per houten strip zou voldoende moeten zijn. Als de hele muur is bedekt met stroken, is het raadzaam om deze opnieuw te schuren met schuurpapier om een ​​perfect oppervlak voor de lak te krijgen. Eerst schuren met korrel 80 en dan nog een keer met korrel 220. Daarna kun je de verticale bloemenmuur voor het balkon schilderen.

Schroef de haken voor de bloempotten op de bloemenmuur voor het balkon

Verf nu de muur in de gewenste kleur. Als de lak voor u niet dekkend genoeg is, kunt u een tweede laag aanbrengen zodra de eerste is opgedroogd. Als je de versleten look wilt behouden zoals in het voorbeeld, laat de lak dan een paar minuten drogen, waarna je de toplaag eenvoudig kunt afnemen met een doek.

De afgewerkte bloemenmuur voor het balkon verbetert de buitenruimte en ziet er natuurlijk uit

Zodra de verf helemaal droog is, kun je de hangers vastschroeven. Om dit te doen, moet u de maat van uw potten kennen, zodat u de juiste afstand tussen de haken kunt bepalen. Markeer de plaatsen met een potlood of Edding en schroef de haken vast. Dan kun je de potten met de geselecteerde planten planten en ophangen.

Tip: Net als in het voorbeeld kun je de randen van de afgewerkte bloemenmuur voor het balkon en terras versieren met sierstrips (of dezelfde strips als voor de muur). Dit is vooral voordelig als er aan de bovenkant een gleuf zit die niet meer in een complete bar past en die je wilt afdekken.

Vrijstaande muur voor op het terras

Vrijstaande bloemenwand voor balkon en terras met irrigatieslang

Het tweede project is een vrijstaande constructie die dient als decoratie en privacyscherm voor een terras. U kunt de houten planken in plaats daarvan rechtstreeks aan een muur schroeven, zoals in het bovenstaande voorbeeld, als u het ontwerp voor een balkon wilt gebruiken. Je kunt ook een klein privacyscherm op het balkon bouwen dat bijvoorbeeld alleen het zitgedeelte verbergt.

Bloemenmuur voor balkon en terras in L-vorm - schema voor het bouwproject

De vrijstaande wand is 2 meter hoog en daarmee perfect voor privacybescherming. Vermijd een hogere muur, want die kan nogal overweldigend zijn. Ga daarnaast na of er in jouw regio specifieke voorschriften zijn voor de hoogte van dergelijke wanden waar je aan moet voldoen. De steunbalken waaraan u later de planken gaat bevestigen, mogen niet minder dan 1,2 meter uit elkaar liggen. Dit is de enige manier om een ​​bloemenwand voor het balkon of terras te krijgen die stabiel genoeg is om weer en wind te weerstaan ​​en ook de plantenbakken.

Hoeveel spijlen je nodig hebt, hangt natuurlijk af van de lengte van je bloemenmuur. In het voorbeeld zijn de volgende materialen gebruikt:

 • Houten balken (10 x 10 cm)
 • Houten planken
 • Ondersteuningsborden
 • Schroeven en boren
 • Beton, zand en water
 • Schroeven
 • oefening
 • Waterpas
 • zaag
 • optioneel: irrigatieslang

Maak het terras klaar voor de bouw en bouw steunen en graaf gaten

Voor een terras:

Markeer eerst de plaatsen waar de steunbalken voor de bloemenmuur voor het balkon of terras moeten komen en graaf gaten. Een diameter van 20 cm en een diepte van ongeveer 75 cm zou voldoende moeten zijn. Alle balken zijn tijdelijk aan elkaar bevestigd met lange planken zodat ze stabiel staan ​​en niet omvallen bij het storten van het beton. Om dit te doen, slaat u aan beide uiteinden een houten paal in de grond. Dan moet een persoon de balk in het gat houden en de ander het bord vastschroeven. Een waterpas wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de balk recht staat. Boor op dezelfde manier alle andere balken aan deze hulpplaat en de hulpplaat zelf aan de houten pinnen in de grond. Voeg dan ook zo’n hulpbord toe in het bovenste gedeelte.

Ondersteun de houten balken met planken en beton ze in de grond

De bovenste hulpplank wordt bovendien ondersteund door schuine planken, die ook aan houten pinnen zijn bevestigd (zie foto’s). Vul de gaten met betonmix, maar laat 7 tot 10 cm leeg. Laat het beton nu een nacht uitharden. Vul de volgende dag de gaten met water. Afhankelijk van de betonsoort kan je in een paar uur verder bouwen (met snelhardend beton) of moet je wachten tot de volgende dag.

Houten planken voor het privacyscherm met bloemen erop schroeven en de uiteinden van de balken afzagen

Nu kunt u alle steunplanken en haringen verwijderen en de snijplanken bevestigen, beginnend aan de onderkant en aan de buitenkant. Om altijd dezelfde afstand te krijgen, hoef je niet per se elke keer te meten. In plaats daarvan kun je een klein stukje plank gebruiken dat je tussen twee planken klemt (zie afbeelding). Een plank die aan de eindpaal wordt bevestigd en iets uitsteekt, zorgt er op zijn beurt voor dat de uiteinden van de afzonderlijke planken een rechte lijn vormen. Schroef elke plank vast met twee schroeven per balk.

Bouw je eigen bloembak en bevestig haken om hem tussen de planken te hangen

Zodra u de gewenste hoogte voor de bloemenwand voor balkon en terras heeft bereikt, zaagt u met een zaag het overtollige deel van de balken aan de bovenzijde af. Als je wilt, kun je nu ook een irrigatieslang bevestigen om de bloemen later gemakkelijker water te geven. De slang wordt later in de constructie verborgen. Nadat de slang is geïnstalleerd, kunt u ook de binnenkant van de bloemenmuur voor het balkon en terras afwerken. Ga op dezelfde manier te werk als voor de buitenkant. Als laatste bedek je de zichtzijde van de buitenbalken en kun je de bloembakken bouwen en met haken bevestigen of kant-en-klare bakken ophangen om in de kieren tussen de planken te hangen.

Wanddesign met houten planken voor balkons en steigers van houten strips

Als bloemenmuur voor het balkon:

Als je balkon al een muur heeft, kun je dit ontwerp voor een bloemenmuur voor balkon eenvoudig op de muur overzetten door aan de linker- en rechterkant planken verticaal aan de muur te schroeven. Als de muur bijzonder lang is, kun je ook een plank in het midden plaatsen. Bevestig vervolgens de horizontale planken aan deze planken zoals in de beschrijving hierboven. Door de achterconstructie ontstaat er een ruimte tussen de muur en de bloemenmuur zodat je de bloembakken kunt ophangen.

Idee voor een L-vormige balkonbloemmuur met potten en bakken en hangende potten

Indien uw balkon echter geen zijgevel heeft, kunt u voor de balkoninrichting dezelfde constructie gebruiken als voor het terras om een ​​bloemenwand voor balkons met privacybescherming te verkrijgen. Je kunt een enkele muur bouwen of je kunt er een bouwen in een L-vorm zoals in het bovenstaande voorbeeld. U kunt de liggers in de grond verankeren met behulp van een paalvoet, ook wel paalanker genoemd.

Bloemenhouder met kippengaas en kleine potjes voor op het terras

Richt en decoreer je balkon met een wandplank voor bloemen

Bloemen wandplank voor balkons en veel hangplanten voor een exotische flair

Ideeën voor kleine balkons – gebruik privacyschermen om bloembakken op te hangen

Versier het privacyscherm voor het balkon met bloembakken

Idee voor een bloemenwand voor op het terras – schuine plank met ingebouwde bloembakken

Hellende houten plank voor op het terras - ontwerp kale muren met planten

Versier het balkon met een metalen latwerk en creatieve plantenbakken

Idee voor een muur met bloemen op een latwerk

Klein balkon met een kleurrijke bloemenmuur van groene planten

Creëer een interessant patroon met de kleuren van de planten - versier een muurnis op het balkon

Ideeën voor een moderne balkonbloemmuur – Met metalen roosters en houten planken

Moderne wanddecoraties voor balkons - metalen roosters en planken met planken

Snelle en gemakkelijke decoratie van terras of balkon – plant plastic flessen met kruiden en spijker ze op planken

Snel en eenvoudig idee voor patio's of balkons - bevestig kruiden in plastic flessen aan planken aan de muur

Creatieve bloemenhouder voor balkon, versierd met kerstverlichting

Modern metalen frame met witte bloembakken, roze bloemen en kerstverlichting

Bloemenmuur voor balkon – mooi balkon met planten als wanddecoratie

Chique en modern - bouw constructies voor plantenbakken van houten strips

Makkelijk te verzorgen balkonplanten planten in plantenzakjes

Versier een balkonmuur met plantenzakjes en bloemen

Balkonbeplanting gemaakt van kruiden om kale muren te versieren

Ideeën voor kleine balkons - hangpotten op een betonnen rooster als wanddecoratie

Gebruik een bloemenwandplank op het balkon als er voldoende ruimte is

Bloemenmuren bouwen met wandplanken - idee voor ruime balkons

Creëer een balkon met de spijlen van een kinderbedje en gebruik een relingpot voor het balkon

Gebruik de houten reling van een babybedje voor snelle en gemakkelijke bloemenmuren

Versier de zithoek op het balkon met hangende bloembakken

Haken aan de muur bevestigen en houten kisten met planten ophangen

Balkon hangende bloemen aan de muur

Voor de bloemenmuur voor het balkon, haken bevestigen en potten ophangen met linten