balkon

Ideeën voor balkondecoratie 2015 – kies balkonplanten en kruiden afhankelijk van de oriëntatie

balkon deco ideeën 2015 dakterras rozen zithoek rotan meubelen

Elk balkon ziet er mooier uit met planten – bloemen in het warme seizoen zijn natuurlijk iets bijzonders, maar er kan ook een kleine kruidentuin worden gecreëerd. Welke potplanten zich prettig voelen op je balkon hangt nauw samen met de oriëntatie. We proberen een overzicht te geven van de vier varianten en enkele handige tips te geven voor alle hobbytuiniers. We laten je ook 15 stijlvolle zien Ideeën voor balkondecoratie 2015.

Balkondecoratie-ideeën 2015 – balkonplanten voor het balkon op het oosten

ideeën voor balkondecoratie 2015 groene planten latwerk modern centraal park

Als u een balkon op het oosten heeft, kunt u genieten van de ochtendzon. Het balkon op het oosten ligt vanaf de lunch in de schaduw en is ‘s middags beschut tegen de felle zonnestralen. Planten en bloemen die in de halfschaduw groeien zijn daarom ideaal voor hem. Bescherming tegen de zon of wind is niet nodig. Enkele ideeën voor balkondecoratie 2015 zijn bijvoorbeeld petunia’s, fuchsia’s en madeliefjes. En als je een kruidenmuur wilt maken, kun je kruiden kweken zoals dille, koriander, basilicum, salie, pepermunt en peterselie. De laurierstruik heeft wat meer ruimte nodig, maar is ook een goede keuze voor het balkon op het oosten. Meer informatie over planten en verzorgen vind je in ons artikel Kruiden op het balkon.

Ideeën voor balkondecoratie 2015 – weelderige bloemen en planten op het balkon op het zuiden

ideeën voor balkondecoratie 2015 geraniums roze bloemen metalen reling

Het balkon op het zuiden belooft aangename uren buitenshuis – de zon schijnt de hele dag. Planten die graag in de volle zon staan, passen daarom perfect op het balkon op het zuiden. Deze omvatten bijvoorbeeld de exotische yuccapalmen, cactussen, vetplanten, olijf- en citroenbomen. Maar ook prachtige lokale bloemen zoals geraniums, petunia’s of cape manden bloeien prachtig op het balkon op het zuiden. Omdat de meeste kruiden ook van zonnige locaties houden, hebben de eigenaren van een appartement op het zuiden een ruime keuze – rozemarijn, tijm, salie, lavendel om er maar een paar te noemen.

Ideeën voor balkondecoratie 2015 – wat speelt een rol bij het ontwerp van een noordbalkon

balkon deco ideeën 2015 hortensia schaduw idee bank kleurrijke kleuren

Het noordbalkon vormt voor de meeste hobbytuiniers een grote uitdaging – enerzijds staat het het grootste deel van de dag in de schaduw en anderzijds heeft het absoluut windbescherming nodig. Maar als je een beetje moeite doet, kun je van het balkon een kleine groene oase maken. Want fuchsia’s en hortensia’s houden van schaduwrijke plaatsen – net als verschillende siergrassen of klimplanten zoals klimop of clematis. Kruid dat goed groeit op het noordbalkon is bijvoorbeeld daslook.

Ideeën voor balkondecoratie 2015 – geniet van de avondzon op het balkon op het westen

balkon decoratie ideeën 2015 kleurrijke bloemen bloembak west petunia

Het balkon op het westen ligt net als het balkon op het oosten maar een halve dag in de schaduw. Het verschil – ‘s middags wordt het balkon op het westen erg heet. Daarom is zonwering / bijvoorbeeld een parasol / hier een absolute aanrader. Alleen dan kunnen halfschaduwminnende planten goed groeien. Met balkonoverkapping zijn de bloemen en kruiden ook beschermd tegen de soms zeer harde wind.

Ideeën voor balkondecoratie 2015 – bloempotten effectief schikken

Balkondecoratie ideeën 2015 planten zuid balkon ideeën hyacinten

Bloembakken zijn een ruimtebesparende variant – dit kan voordelig zijn in de zomer, maar opslag in het koude seizoen is daarna een grote uitdaging. In plaats daarvan kunnen de kamerplanten in het warme zomerseizoen gewoon naar buiten worden gebracht. Praktische reksystemen voor op het balkon zijn verkrijgbaar bij Ikea zodat de potplanten niet onderweg zijn.

Monteer de hangende mand aan de muur

Ideeën voor balkondecoratie 2015 zonwering parasol lantaarn potplanten

Geplante hanging baskets besparen ook ruimte – een praktische variant voor het kleine balkon. En als je hier zelf niet genoeg ruimte voor hebt, kun je kiezen voor klimplanten – en één muur helemaal beplanten.

Wind- en zonwering voor op het balkon

Ideeën voor balkondecoratie 2015 parasol oosterse balkonoverkapping planter

Zelfs planten die sterk zonlicht kunnen verdragen, hebben problemen met de hitte. Daarom is zonwering bij het balkon op het zuiden erg handig.

Kruidentuin op het balkon

Balkondecoratie ideeën 2015 oost balkon ontbijt ideeën meubels kruiden

Een kruidentuin op het balkon is niet alleen praktisch – kruiden hebben een lekkere geur en trekken vlinders en vogels aan.

Siergrassen op het noordbalkon

Ideeën voor balkondecoratie 2015 grassen ideeën voor het opzetten van balkons op het noorden

Zelfs als de meeste bloemen niet kunnen groeien op het koude, schaduwrijke noordbalkon, Chinees riet, engelenhaar en co. een vleugje kleur.

Romantisch buiten zitgedeelte met bloemen op tafel

Ideeën voor balkondecoratie 2015 klimplanten noordbalkon schaduwminnend

Windbescherming voor het balkon van het appartement op de bovenste verdieping

Ideeën voor balkondecoratie 2015 zonwering op de bovenste verdieping

De bewoners van een zolderappartement kunnen genieten van een prachtig uitzicht, maar hebben constant te kampen met wind en warmte. De balkonplanten kunnen alleen groeien en bloeien met een goede zon- en windbescherming.

Appartement op de eerste verdieping

Balkondecoratie ideeën kruiden ideeën planten zonminnend

 Het appartement op de eerste verdieping ligt daarentegen bijna altijd in de schaduw – naburige huizen en bomen werpen er schaduw op. De enige uitzondering – tussen 12.00 en 14.00 uur..

Ideeën voor balkondecoratie 2015 bloemen balkonbekleding vloerplanken kruidentuin

Ideeën voor balkondecoratie 2015 Petunia's voor balkonplanten

Selecteer ideeën voor balkondecoratie 2015 zonnige locaties bloemen balkonplanten kruiden

Ideeën voor balkondecoratie 2015 verlichting planten bloemen ideeën

Ideeën voor balkondecoratie 2015 zonnige locaties bloemen planten ideeën