balkon

Kamer- en balkonplanten in de winter – winterverzorging & bloei

kamer balkonplanten wintertuin idee bescherming winter bankmand tegels

Ook in de winter zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden, zodat uw planten gezond blijven en u in het voorjaar weer kunt genieten van kleurrijke bloemen en weelderige groei. Winter betekent echter niet automatisch dat de bloeiperiode voorbij is. Integendeel! Er zijn planten die het oog verwennen met mooie bloemen, vooral in deze tijd. We willen graag dat je Kamer- en balkonplanten en geef je wat verzorgingstips voor de winter.

Kamer- en balkonplanten – riddersterren met bloeifase in de winter

kamer- en balkonplanten rood patroon ridder ster december

Wil je in de winter mooie bloeiende kamers en balkonplanten? Geen probleem, de riddersterren geven veel kleur aan je sfeer. De hippeastrum, ook wel de amaryllisplant genoemd, is een gekweekte sierplant uit Zuid-Amerika. Er zijn meer dan 80 soorten riddersterren bekend. Zoals ik al eerder zei, de bloem is het mooist in de winter omdat hij bloeit in dit seizoen. In het voorjaar en de zomer volgen de groeifasen en in de herfst komt de bloem tot rust.

Kamer- en balkonplanten – vermeerdering van riddersterren

kamer- en balkonplanten amaryllis roze witte bloesem aarden pot

De meest populaire manier om deze sierplant te vermeerderen is door middel van broedbollen. De Hippeastrum-ui vormt meestal bollen, ze zijn klein en liggen in de grond naast de moederui. De aanwezigheid van een bol is te herkennen aan de bladeren die uit de aarde groeien.

Kamerplant met een prachtige bloei

kamer balkonplanten winterbloem amaryllis wit rood roze

Een andere variant van de vermeerdering van deze kamer- en balkonplanten is ook mogelijk – door de ui te verdelen. De ui wordt in vieren of achtsten gesneden. Elk stuk kan dan in de grond worden geplant en moet worden afgedekt met huishoudfolie. De grond moet licht vochtig worden gehouden. Na ongeveer drie maanden vormen de drijfgassen bladeren, pas dan kan de film worden afgepeld. Elk aandrijfstuk vormt een volle ui. Maar deze manier van vermeerderen is niet voor iedereen weggelegd! Voor jonge tuinders en beginners kan het gevaarlijk zijn, want de Rittersterne uien bevatten veel giftige stoffen! Voor deze procedure worden handschoenen aanbevolen voor de verzorging van kamer- en balkonplanten, omdat uw huid sterk kan reageren op giftige stoffen!

Leisteenplaten als kamer- en balkonplant

kamer- en balkonplanten leisteen bord roze verzorgingstips

Van het plantengeslacht Schiefteller (Achimenes) zijn ongeveer 25 soorten bekend. Sommige soorten van deze bloem, voornamelijk de hybriden, worden gebruikt als bloeiende sierplant en vooral als kamer- en balkonplant. De leistenen platen sieren uw terras van het begin van de zomer tot de herfst. Om dit te doen, moet u zich in de late winter voorbereiden op de bloementeelt. De rustperiode moet meestal eind januari zijn voltooid. Tijdens de rustfase mag u de plant echter geen water geven. Na een pauze komen de knollen tot leven en vormen nieuwe planten. De verhoging is dan eenvoudig.

Leisteenplaat kamer en balkonplanten in blauw-paarse kleur

kamer balkonplanten achimenes violet bloem bladeren

Deze prachtige bloem komt uit Midden-Amerika en maakt indruk met zijn vele felle kleuren die op veel kegels lijken. Ze hebben meestal een diameter van 3-6 cm en de bladeren eromheen zijn 3-6 cm lang, donzig, vaak met paarse strepen. Het is belangrijk om deze kamer- en balkonplanten op een zonnige plaats te plaatsen waar de luchtvochtigheid minimaal 50% is.

Balkonplanten hebben veel zon nodig

kamer balkonplanten achimenes wit geel winter mediterrane plant

De leistenen platen als kamer- en balkonplant zien er in de zomer gewoonweg prachtig uit op het balkon of in de tuin in combinatie met diverse varens! Als de zomer echter regenachtig is, verliest de faciliteit snel zijn charme.

Kamer- en balkonplanten – de kleine koraalbes voor de winter

kamer balkonplanten koraal bes nieuw zeeland oranje bessen deco

In de winter kunnen de koraalbessen als kamer- en balkonplant veel moois in huis brengen. Dit is een vaste plant die wijdverspreid is in de bergen van Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika. In dit land komt hij vooral voor als kamerplant. Met goede zorg wordt u beloond met veel kleine witte bloemen en de koraalbessen zullen tot ver in de winter decoratieve roodoranje vruchten dragen. Ze blijven tot het einde van de winter in de faciliteit.

Plant voor balkons en kamers met oranje bessen

kamer- en balkonplanten koraalbes oranje kleur decoratie idee

De koraalbes houdt van lichte tot gedeeltelijk beschaduwde plaatsen, hij heeft een luchtige standplaats nodig. Natuurlijk heeft het ook jouw zorg nodig! Je moet je koraalbessen eens in de twee weken bemesten, zodat de plant voldoende voedingsstoffen in de potgrond krijgt. Het is beter om uw plant niet direct van bovenaf water te geven. Bij deze kamer- en balkonplanten kunt u het beste regenwater in de schotel doen. De koraalbes vermenigvuldigt zich door de wortelstok te delen. Dit gebeurt meestal in het voorjaar en de afzonderlijke delen worden vervolgens afzonderlijk geplant.

Winterbescherming voor palmbomen als kamer- en balkonplant

kamer balkonplanten palmbomen verzorging winter hout plantenbak wit

De meeste palmsoorten die gebruikt worden als kamer- en balkonplant zijn winterhard. Ze kunnen tot op zekere hoogte vorst en sneeuw verdragen, maar dit verschilt ook van soort tot soort en is ook afhankelijk van de grootte en leeftijd van de plant.

kamer- en balkonplanten hennep palmbladeren winterbeschermingstips

Zo kan de Trachycarpus fortunei palm (henneppalm) als kamer- en balkonplant lange tijd tegen temperaturen tot min 25 graden. De meeste henneppalmen zijn bestand tegen temperaturen tot min 17 graden. Het is echter raadzaam om voor u een geschikt winterverblijf te bedenken als de buitentemperatuur onder de min 7 graden komt. Let op: gebruik geen polyethyleen als dakbedekking! Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid enorm, wat slecht is voor de handpalm!

Meer kleine tips voor de kamers en balkonplanten in de winter

kamer balkonplanten fauteuil winterbescherming bloempotten wintertuin

– Als de planten in kleine potten staan ​​en je hebt geen geschikte plek om te overwinteren, probeer dan een afdekking te krijgen met gevlochten takken en dakbedekking.

kamer balkon planten buxus plantenbak terras

– De wintergroene buxus mag niet lang in de kou blijven staan. Bedek het dus met een geschikt dakbedekkingsmateriaal.

kamer- en balkonplanten buxus winterbescherming tuin

– Je hebt vast wel kamer- en balkonplanten waarvan de bladeren door de kou zijn beschadigd en aan het afsterven zijn. Deze kun je binnenbrengen en proberen te genezen bij een kamertemperatuur van 3 tot 12 graden. Geef ze water met een beetje water en wacht tot de plant weer opleeft. Als dit niet gebeurt, heb je waarschijnlijk dode wortels en kan de plant zichzelf niet herleven.

– Zolang het niet te koud is, moeten groenblijvende kamers en balkonplanten opnieuw water krijgen en overtollig water weggieten. Anders kan wateroverlast leiden tot wortelrot.

kamer balkonplanten palmboom idee plantenbak sofa deco