boje i lakovi

Boja u prahu: prednosti i primjena

Kemijska industrija danas nudi najširi izbor boja za popravak prostora i automobila, među kojima boje u prahu zauzimaju ozbiljnu nišu. Takav polimerni premaz vrlo je popularan jer ima jednu neospornu prednost – ne zahtijeva uporabu kemijskog otapala s oštrim neugodnim mirisom. Osim toga, premazivanje prahom ne ispušta otrovne hlapljive spojeve u atmosferu, kao kod bojenja površina tekućom bojom i lakom..

Sadržaj:

Značajke boje u prahu

Materijali u prahu razvijeni su u prošlom stoljeću, pružaju visoku zaštitu i daju proizvodima atraktivan izgled, te rješavaju najvažnije ekološke probleme, budući da takve boje gotovo u potpunosti ne sadrže štetne komponente poput organskih otapala. I visokotehnološka oprema za slikanje ne dopušta da višak boje uđe u okoliš.

Praškasta boja je raspršeni višekomponentni sustav, koji se sastoji od krutih čestica u obliku praha i zraka. Prah je tvar netopiva u vodi bez karakteristične boje ili mirisa. Tako finom prahu dodaju se razne nečistoće koje pomažu u dobivanju željene nijanse..

Sastav praškastog sastava uključuje učvršćivače, smole za oblikovanje filma, punila, pigmente i ciljane dodatke. Veličina zrna praha je približno 10-100 mikrometara, a glavna prednost korištenja takve boje je ta što nema potrebe za korištenjem otapala.

Boje u prahu koriste se za bojanje nemetalnih i metalnih površina. Pogodni su za slikanje mikrovalnih pećnica, hladnjaka i drugih kućanskih aparata, sportske opreme, namještaja, rasvjetne opreme i valjanog metala. Također se koriste u automobilskoj industriji pri lakiranju auto dijelova, ukrasnih ukrasnih elemenata i dijelova strojeva..

Korištenje boja u prahu također je neraskidivo povezano s našom svakodnevicom i našim domom. Staklo i keramika, metal i kamenje – ovo nije cijeli popis materijala koji se mogu obojiti praškastom bojom. Tehnologija premazivanja prahom omogućuje premazivanje čak i drvenih i MDF ploča.

Osim toga, za neke je površine ova tehnika premazivanja prahom uistinu nezamjenjiva. Na primjer, za unutrašnjost cijevi dizajniranih za visoki tlak, visoke temperature i različite čimbenike koji uzrokuju koroziju metala.

Vrste boja u prahu

Bojanje u prahu značajna je inovacija u modernoj industriji boja. Također, ove tvari koriste male tvrtke, privatni poduzetnici i samo vlasnici koji se bave popravkom svojih domova. Postoje dvije široke kategorije praškastih boja temeljenih na stvaranju filma: termoplastične i termoreaktivne..

Termoplastične boje

Boja prve skupine, izrađena na bazi termoplastičnih filma, sposobna je formirati premaz na dijelovima bez kemijskih transformacija, zahvaljujući fuziji čestica i postupku hlađenja talina. Filmovi koji se dobivaju od njih često su topljivi. Ova skupina uključuje praškaste boje na bazi polivinil butirala, poliamida, polivinil klorida i polietilena..

Boje u prahu, koje uključuju polivinil butiral, koristi se kao zaštitna i ukrasna, otporna na benzin, električna izolacija i otporna na habanje za bojanje proizvoda u zatvorenom prostoru. Takvi premazi mogu izdržati izloženost soli i vodenom mediju na sobnoj temperaturi..

Boje polivinil klorid oblikuju premaze koji su otporni na deterdžente i vremenski otporni. Ove se boje koriste za slikanje vanjskih objekata i objekata u zatvorenom prostoru, kao u videu o slikanju prahom..

Vrlo rasprostranjeno poliamid formulacije u prahu. Premaz koji tvore ima atraktivan izgled, veliku čvrstoću i tvrdoću, otporan je na otapala i abraziju. Boja u prahu od poliamida koristi se za vanjsku i unutarnju upotrebu.

Boja na bazi praha polielifini (polipropilen, polietilen) namijenjen je prvenstveno površinskoj zaštiti, jer ima dobra fizikalno-mehanička, električna izolacijska i antikorozivna svojstva. Veliki nedostatak takvog premaza je njegova sklonost pucanju. Osim toga, nisu jako otporni na vremenske uvjete..

Termoreaktivne boje

Druga skupina boja u prahu su termoreaktivne tvari izrađene na osnovi termoreaktivnog filma. Takvi premazi nastaju fuzijom čestica i budućim kemijskim reakcijama. Nisu topljivi ili topljivi. Ova skupina uključuje boje u prahu izrađene na bazi poliesterskih i epoksidnih smola, poliuretana i akrilata. Tvari u ovoj kategoriji izvrsne su za bojenje proizvoda koji se proizvode u području strojarstva..

Epoksid boje su mehanički jake, imaju visoku otpornost na otapala i izvrsno prianjanje, ali žute kad se pregriju. Pod utjecajem ultraljubičastog zračenja, gornji sloj se može urušiti i postaje kreden.

Kao dio epoksid-poliester boje sadrže poliesterske i epoksidne filmaste tvari, koje međusobno reagiraju nakon stvrdnjavanja. Ove boje su manje sklone žućenju i mogu podnijeti veće temperature..

Poliester praškasta boja dobro je pogodna za slikanje objekata koji se nalaze na otvorenom, jer se njeni gornji slojevi na otvorenom ne oštećuju.

Poliuretan boje daju premazima poseban postojan sjaj. Koriste se za zaštitu proizvoda koji su podložni habanju i trenju. Osim toga, sposobni su dati dekorativni učinak na površinu, što je tekstura naborane svile. Poliuretanski premaz je visoko otporan na vremenske uvjete, otporan na otapala, lož ulja, vodu i mineralna ulja.

Akrilat boja u prahu koristi se za slikanje predmeta koji su izloženi vanjskim utjecajima. Ove tvari su otporne na lužine i imaju visoku toplinsku stabilnost. Premaz dugo zadržava boju i sjaj.

Prednosti i nedostaci premazivanja prahom

Praškasto premazivanje metala ima mnoge prednosti i neke nedostatke. Razmotrite prednosti boje u prahu u odnosu na druge tvari:

Nedostaci praškastog premazivanja metalnih proizvoda su sljedeći. U procesu bojanja dijelova potreban je poseban spremnik za svaku boju. Neke poteškoće pri nanošenju boje u prahu mogu nastati pri niskim temperaturama ili pri slikanju predmeta nepravilnog oblika ili montažnih konstrukcija.

Dakle, boje u prahu nisu novost na tržištu građevinskog materijala, kako su poznate od sredine prošlog stoljeća. Međutim, veliku popularnost počeli su uživati ​​upravo sada, kada su ekolozi diljem svijeta počeli alarmirati zbog štete tekućih boja i lakova za okoliš i samu radnu osobu..