camping

Kampeervakanties zijn nog steeds in de mode – wat voor type reiziger ben jij?

camping-vakantie-camper-huur-mobiel-reizen-ontdekken

Het lijkt erop dat er verschillende “vakantiegangerscategorieën” zijn met betrekking tot vakantie. De klassieke hotelgasten waarderen het allround zorgeloze pakket, de vakantieappartementengroep houdt van de mogelijkheden die een klein, tijdelijk appartement biedt en zelfs de camperrijders kunnen in twee groepen worden verdeeld: De eerste groep is een toegewijde vaste kampeerder en rijdt iedereen Jaar op dezelfde plaats. Anderen gebruiken de stacaravan letterlijk als een “stacaravan” en toeren door de omgeving. Wij vragen ons af: heeft de kampeervakantie nog de status die het ooit had??

15 praktische kampeertenten voor in de auto – droomvakantie in de natuur

Kampeervakanties breken nog steeds records

camping vakantie retro camper strand palmbomen

Het aantal overnachtingen in de Duitse kampeerbranche staat met meer dan 29 miljoen overnachtingen in 2015 op een nieuw record. De campingboom en de mooie zomer van vorig jaar droegen bij aan een verdere stijging van 4,8 procent. deze nummers belt het reisportaal camping.info En zo blijkt: Kampeervakanties zijn nog steeds in – en, gezien de cijfers, zelfs in populariteit toenemen. In de deelstaatranglijst staat Beieren op de eerste plaats met 5,04 miljoen overnachtingen in 2015. In 2015 verbleven 4,62 miljoen kampeerders in Mecklenburg-Vorpommern en 4,02 miljoen in Nedersaksen. Zeer weinig kampeerliefhebbers komen naar Bremen, Berlijn, Hamburg, Saarland en Saksen-Anhalt. Deze deelstaten noteerden daggeldtarieven onder de 0,5 miljoen. Een blik op de laat zien dat deze stijgende trend die in 2015 optrad geen eenmalige gebeurtenis was Evaluaties door het Federaal Bureau voor de Statistiek in 2012, Hieruit blijkt: “Tijdens de eerste negen maanden van 2012 is het aantal overnachtingen op Duitse campings met 6% gestegen tot 24,3 miljoen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.”

Welke kampeerders ravotten op de campings?

camping-vakantie-open haard-kaasplank-bier-zonsondergang-klapstoelen

De klantenkring van degenen die besluiten een vakantie op de camping door te brengen, is een diverse groep die vaak maar één ding gemeen heeft: tijdelijke mobiele accommodatie. Deze lijst laat zien welke campers er zijn:

De eigenaren van een camper: Iedereen die trots een eigen stacaravan heeft, heeft er bewust voor gekozen om zijn koffers niet in te pakken en op vakantie te vliegen of urenlang opgesloten in de auto te zitten voordat hij bij het geboekte hotel aankomt. De eigenaren van een stacaravan hebben ervoor gekozen om binnen hun eigen vier (gemotoriseerde) muren te reizen. Hier is een trend waar te nemen: van augustus 2014 tot juli 2015 werden 28.000 stacaravans en 18.500 stacaravans nieuw geregistreerd. De stacaravan loopt hier voorop.

De vaste kampeerders: Wie niet alleen “verliefd is” op het rollende, gemotoriseerde huis, maar ook op een camping die alles biedt wat de kampeerder wenst, glijdt al snel in de groep van vaste kampeerders. De caravan staat stevig en wordt regelmatig gebruikt voor een kortere of langere vakantie.

De tent is de meest klassieke vorm van kampeervakantie

camping-vakantietent-bosuitrusting

De camperhuurder: De verhuurmarkt in de camperbranche ondergaat de meest ingrijpende veranderingen, omdat deze tegenwoordig niet meer traditioneel bij een grote aanbieder wordt gehuurd, maar allereerst wordt het aanbod online gecontroleerd om de camper te vinden die past bij persoonlijke voorkeuren. Naast het zoeken naar een camper moeten vakantiegangers meer te weten komen over de verschillende soorten campers. Volgens Erento er zijn vijf verschillende typen te noemen: gesloten bestelwagen, alkoof, camper, deels geïntegreerd en volledig geïntegreerd. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen.

De tentkampeerders: Niet te vergeten deze groep: de campingvrienden die onder het motto “Back to Basics” een vakantie willen beleven en afzien van de luxe die de uitrusting van de meeste campers tegenwoordig biedt. Je komt aan met een zelf opgezette tent, met een klein gasfornuis en blikjes, en beleeft kamperen in de beginjaren. Ook deze accessoires mogen niet ontbreken.

Kampeervakanties hebben voor- en nadelen

camping-vakantie-noordzee-strand-zon-zeil-gitaar

Elke kampeervakantie heeft (zoals elke hotelvakantie) voor- en nadelen die goed moeten worden afgewogen om niet teleurgesteld te worden door kamperen. Deze tabel laat zien welke dit zijn:

Voordelen van kampeervakanties

– Kampeervakanties zijn ideaal voor gezinnen met kinderen of huisdieren. Hier worden ze vaak als minder vervelend ervaren.

– Kampeervakanties zijn de flexibele vorm van reizen, omdat de camper snel weer klaar is voor gebruik als het weer niet geschikt is voor het seizoen.

– Kampeervakanties voorkomen de stress van het inpakken, waar alles wat je nodig hebt in een bepaald aantal bagagestukken moet worden geperst.

– Moderne kampeerfaciliteiten bieden dezelfde diensten als hotelfaciliteiten. Ook hier zijn er sport- en wellnessaanbiedingen en animatie.

Nadelen van kampeervakanties

– Kampeervakanties kunnen betekenen dat je zelf ontbijt, lunch en diner kunt regelen (maar dat hoeft niet).

– Kampeervakanties kunnen betekenen dat de handborstel de ene of de andere keer moet worden gezwaaid wanneer het nageslacht tonnen zand in de camper heeft gesleept.

camping-vakantie-camper-retro-w-blauw-strand-zand

Conclusie: kamperen is nog steeds trendy

Gezien de wens om zo zelfstandig mogelijk te kunnen handelen, is het niet meer dan begrijpelijk dat de kampeervakantie nog steeds veel fans heeft. Het steeds modernere ontwerp van campings tot grote vakantiecomplexen met allerlei attracties helpt de industrie om in populariteit te blijven stijgen.

Figuur 1: pixabay.com © MemoryCatcher (CC0 Public Domain)

Figuur 2: pixabay.com © Unsplash (CC0 Public Domain)

Afbeelding 4: pixabay.com © Unsplash (CC0 Public Domain)