carnaval

Steampunk kleding – ideeën en tips voor kostuums, accessoires en co.

Getrokken uit het verleden, maar met een blik op de toekomst – dat is de steampunk-stijl. Gekenmerkt door de mode van het Victoriaanse tijdperk, is steampunk kleding een populair idee geworden om te verkleden voor carnaval, Halloween of themafeesten. Wat betekent steampunk precies? Hoe zien de kostuums voor dames en heren eruit? Kun je zelf een steampunk kostuum maken en welke accessoires passen goed bij deze stijl? De antwoorden op deze en andere vragen vind je in ons artikel!

Steampunk kleding kostuums-vampieren

Wat is steampunk eigenlijk??

steampunk kleding mannen bril zakhorloge

Steampunk is een fenomeen dat begon in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw en alleen wordt aangeduid als een literaire stroming. Dit is uitgegroeid tot een kunstgenre, een culturele beweging en zelfs een hele subcultuur, die allemaal nauw verwant zijn aan het Victoriaanse tijdperk. Steampunk combineert elementen uit sciencefiction, fantasy, geschiedenis en horror. Een futuristische technologie wordt gecombineerd met elementen uit het Victoriaanse tijdperk. Qua mode en kleding is deze leeftijd, en dus Victoriaanse kledingstijl, geïdealiseerd.

steampunk-kleding-damne-accessoires-ideeën

De wortels van steampunk zijn te vinden in de literaire verhalen van beroemde schrijvers Herbert George Wells en Jules Verne. De accessoires, die een belangrijk onderdeel vormen van steampunkkleding, zijn precies gevormd door deze romans. Daar wordt de toekomst van de technologie beschreven vanuit het oogpunt van het industrialisme. Daarom zijn zakhorloges, lasbrillen en tandwielen een essentieel onderdeel van de kostuums.

Het steampunk-interieur is cool & gek tegelijk

Sieraden in Steampunk-stijl – unieke sieraden

Steampunk Café in Kaapstad met unieke koffie en interieur

Steampunkkleding voor dames

steampunk kleding jurk rock hoge hoed

Omdat de steampunk-mode is beïnvloed door het Victoriaanse tijdperk, passen de kostuums bij deze stijl. De kostuums voor vrouwen zijn bijzonder elegant en veelzijdig en doen meteen denken aan de 19e eeuw. De dames kunnen kiezen voor wijde rokken en jurken, maar ook voor lederhosen in combinatie met een bijpassende jas. Ook kant, brokaatstof, fluweel en ruches mogen niet ontbreken. Aangezien steampunkkleding meestal handgemaakt is, kunnen bekwame dames ook proberen enkele van de beroemdste kledingstukken zelf te naaien.

steampunk kleding dames rock corsage hoed

Rokken en jurken

Rokken en jurken zijn ongetwijfeld de meest voorkomende steampunkkleding voor vrouwen. Ze worden altijd gecombineerd met onderrokken en korsetten, maar ook met bijpassende handschoenen en haaraccessoires. De gerimpelde rok is een klassieker in Victoriaanse mode, dus ook in dit geval werkt hij goed. Elegante en extravagante vermommingen zijn hier ook prima in orde. De jurk of rok moet perfect bij de rest van de look passen en spreken voor een harmonieus totaalbeeld.

steampunk-kleding-dames-corsage-elegant

Ook bij steampunk kleding spelen de kleuren een belangrijke rol. Er wordt vooral gebruik gemaakt van stoffen in bruin en zwart, die af en toe kunnen worden vervangen door donkere tinten zoals dieppaars, smaragdgroen, nachtblauw en robijnrood. De blouses en petticoats zijn ook vaak wit of ivoor van kleur.

steampunk corsage onderborst leer

De steampunk corsage

De bovenborst- of onderborstcorsage is een van de kledingstukken die typerend is voor alle vrouwen in deze stijl. In het Victoriaanse tijdperk werden corsages niet als ondergoed gedragen, maar over de rest van de kleding, dus als topje. De corsages zijn vaak gemaakt van leer, brokaatstof of kant en dienen als top bij de gehele outfit te worden afgestemd.

steampunk-kleding-dames-broek-jas-paraplu

Vesten en jassen

Als alternatief voor een corsage kunnen vrouwen ook een vest dragen. Dit wordt echter vaak overdreven als het steampunk-kostuum wordt gecombineerd met een jas of jas. Vlieger- of rijjassen worden ook als bovenkleding gedragen, omdat vrouwen zich vaak verkleden als luchtpiraten, ingenieurs en piloten. Dat is de reden waarom leren jassen bij sommige kostuums worden gedragen, maar ze bedekken het kostuum niet, maar vullen het aan.

steampunk-make-up-tips-vrouwen

Verzinnen

Voor een vrouw is make-up altijd een belangrijk onderdeel van het kostuum. De succesvolle make-up moet in harmonie zijn met de steampunk kleding en accessoires en deze aanvullen. Daarom zijn aardetinten, maar ook af en toe zwart, wit en goud geschikt voor de outfit. Felle kleuren zijn totaal ongeschikt voor make-up en moeten vermeden worden. De make-up moet over het algemeen subtiel zijn en er bijzonder natuurlijk uitzien.

Steampunk kleding voor heren

steampunk kleding mannen ingenieur

De herenoutfits worden op hun beurt geassocieerd met Victoriaanse mode en tonen echte elegantie en stijl. Mannen kunnen zich verkleden als bekende vertegenwoordigers van deze tijd, zoals Sherlock Holmes of Phileas Fogg, maar ook als gekke wetenschappers, luchtpiraten of ingenieurs. Steampunk-kleding voor heren moet altijd goed doordacht zijn en alle kleding en accessoires moeten op elkaar worden afgestemd, zodat een succesvol totaalbeeld ontstaat.

steampunk-kostuum-make-yourself

Pakken voor mannen

De heren uit het Victoriaanse tijdperk worden vaak afgeschilderd als elegante heren, dus pakken met hesjes zijn de perfecte steampunk kleding voor mannen. Daar horen ook overhemden en smaakvolle stropdassen bij die zorgen voor een chique uitstraling. Ze worden vaak aangevuld met hoge hoeden, handschoenen, brillen en accessoires zoals zakhorloges. De look wordt meestal afgerond met een jas, jas of geklede jas als top.

steampunk kleding mannen pak hoed

Jassen en vesten

Een echte look wordt bereikt met een vest over het shirt. Tops zijn belangrijk als het gaat om outfits voor mannen en ze moeten zeker spreken voor Victoriaanse stijl. Of het nu een jas, geklede jas of slipjas is, de kleuren en accessoires spelen een grote rol. Net als bij steampunk-kleding voor vrouwen, zijn ook bruine tinten, beige, zwart en donkere, rijke kleuren zoals bordeauxrood geschikt voor het kostuum.

De belangrijkste steampunk-accessoires voor kostuum

steampunk kleding accessoires kostuums

Steampunk kleding is niet compleet zonder de juiste accessoires. Ook accessoires voor vrouwen kun je onderscheiden van die voor mannen. De dames dragen meestal verschillende handschoenen met of zonder vingers, meestal van leer voor de piloten en luchtpiraten, of van kant voor de elegante Victoriaanse dames. Paraplu’s met kant combineren net zo mooi met een elegante steampunk jurk.

Aan de andere kant worden de futuristische opwindbare zakhorloges met versnellingen, evenals verschillende pistolen en futuristische wapens beschouwd als must-haves voor mannen. Een wandelstok in de hand en een pijp zijn verder geschikte accessoires voor mannen die zich willen verkleden als Victoriaanse heren.

steampunk accessoires bril zakhorloge

bril

De lasbril hoort precies bij deze stijl en is daarom een ​​belangrijk onderdeel van het steampunk kostuum. Het wordt gedragen door zowel wetenschappers en avonturiers als piloten. De klassieke modellen hebben een futuristische uitstraling en zijn versierd met veel tandwielen en andere elementen. Voor de luchtpiraat- of pilotenlook wordt de bril gecombineerd met een pilotenhelm of hoofddoek.

steampunk-kleding-ideeën-mannen

Hoeden voor heren

Het kostuum voor mannen is niet compleet zonder een hoed. Hoge hoeden worden in dit geval als klassiekers beschouwd en kunnen worden gekruid met verschillende elementen uit deze stijl. Leren riemen, tandwielen, bril en andere vallen zijn vaak aan de hoed bevestigd. Over het algemeen kunnen de heren kiezen voor alle hoeden en petten, zolang ze maar uit het Victoriaanse tijdperk komen.

steampunk-kleding-vrouwen-make-up-accessoires

Sieraden voor vrouwen

Het hoofddeksel is echter niet alleen belangrijk voor de mannen, maar ook voor de vrouwen. Je kunt ook hoeden dragen die zijn versierd met futuristische elementen zoals veren en tips. Als alternatief zijn diverse haaraccessoires voor vrouwen perfect voor het steampunk-kostuum. Hoofddeksels met veren, leer, strikken en metalen tandwielen passen er heel goed bij. Als extra sieraden zijn kettingen en broches altijd een goed idee.

schoenen

Of het nu gaat om jurken, rokken, lederhosen of pakken, steampunkkleding wordt meestal aangevuld met een bijpassend paar laarzen. De schoenen zijn net als de rest van de kleding versierd om bij het kostuum te passen. Op hun beurt kunnen tandwielen, evenals metalen ornamenten, kettingen, schroeven enzovoort worden gebruikt.

Zelf steampunk kleding maken

steampunk kleding paar kostuums

Als je goedkope steampunk-kleding nodig hebt die je naar de volgende gelegenheid wilt dragen, kun je proberen de individuele kledingstukken zelf te maken. Als je echter niet goed bent in naaien of er geen vrije tijd voor hebt, kun je proberen om eenvoudige kledingstukken om te toveren tot een passend kostuum. Om dit te doen, heb je een goed idee en een zekere mate van creativiteit nodig. Blijf bij Victoriaanse mode, maar probeer toch de technische elementen op te nemen in de algehele look.

Tip: In vintage- en tweedehandswinkels vind je kleding die bij je kostuum past tegen een zeer betaalbare prijs.

steampunk-hoed-kostuum-idee-diy

De sieraden en accessoires voor het steampunk-kostuum kunnen veel gemakkelijker worden nagebootst dan de kleding. Hiervoor zijn basisartikelen zoals de muts, bril of handschoenen nodig, die je vervolgens zelf kunt decoreren met de juiste decoratie. Voor de sieraden en hoofddeksels kun je zeker leuke dingen vinden op de rommelmarkt.

Steampunk make-up: ideeën voor vrouwen

Steampunk make-upideeën voor dames met kattenogen en rode lippen

Vooral bij carnaval draait het niet alleen om de vermomming: een geslaagde make-up kan de look perfect afmaken. Vooral als je een onderwerp als “steampunk” kiest, moet je je haar ook met grote zorg op de juiste manier stylen. We laten je enkele ideeën zien voor steampunk make-up voor vrouwen en leggen uit hoe je zelf het juiste kapsel kunt maken. Aan het einde van het artikel vind je ook steampunk make-up ideeën voor mannen. laat je inspireren!

 Steampunk make-up: ideeën voor dames, tovenares

Steampunk make-up dames glitter oogschaduw op de wangen

Met een beetje vaardigheid en verbeeldingskracht zul je zeker slagen in de eerste blik. Accentueer eerst je ogen met zwarte kool en mascara en draag dan glitteroogschaduw rond de ogen om het uiterlijk van een steampunk-tovenares na te bootsen. Kies idealiter voor een palet in goudbrons, omdat deze nuances goed staan ​​bij vrouwen met blauwe en donkere ogen. Daarnaast komt het thema goed tot zijn recht dankzij de metallic kleuren.

Steampunk make-up damesideeën voor carnavalsmake-up voor vrouwelijke tovenares

Vergeet op het einde niet om de lippen te benadrukken met een zwarte lipliner en daarna een gouden tint in het midden van de lippen aan te brengen. Meng de twee nuances heel voorzichtig en breng vervolgens lipgloss aan. In tegenstelling tot alledaagse make-up kun je zowel je lippen als je ogen accentueren. Op de kermis mag je gezicht glinsteren en sprankelen.

Make-up Steampunk-klok: ideeën voor het carnaval voor vrouwen

Steampunk make-up damesideeën met gouden munten en uurwerk

Een ander idee dat succesvol is geweest in steampunk, is het aanbrengen van make-up op een uurwerk van een zakhorloge. Tijd speelt een belangrijke rol in de steampunkwereld, daarom wijzen kleine details in kleding er altijd naar. Iedereen die graag experimenteert, kan huidlijm gebruiken om oude munten of individuele uurwerkwielen te bevestigen. Bekwame en ervaren make-upliefhebbers kunnen de wijzers rond de ogen schilderen met zwarte kohl.

Make-upideeën voor Steampunk-uitrusting voor halve gezichtsmake-up voor vrouwen voor carnaval

En iedereen die steampunk-make-up wil aanbrengen, maar op zoek is naar een eenvoudig idee, kan stencils voor uurwerk in winkels vinden. Plaats het sjabloon eenvoudig op je gezicht en breng bronzen oogschaduw aan met het make-upsponsje. Verwijder daarna voorzichtig het sjabloon en voilà: de make-up voor het carnaval is klaar! Nu alleen nog de nadruk leggen op de ogen en lippen en het feest kan beginnen!

Steampunk make-up: vrouwelijke piloot met bril

Steampunk make-up eenvoudig make-up idee voor vrouwen pilot make-up

Een bril is een populair accessoire bij steampunk-kostuums. Ze worden vaak gebruikt in de steampunkwereld: soms worden ze gebruikt als oogbescherming op een reis door de tijd, soms maken ze deel uit van de uitrusting van piloten, soms beschermen ze je ogen tegen vonken en vliegende voorwerpen bij het bouwen van een machine. Het volgende idee is geïnspireerd op de futuristische verhalen over de steampunk-toekomst. Transformeer jezelf in een piloot. Maak een sjabloon, plaats deze op de ogen en spray de huid in met grijze bodyspray. Verwijder het sjabloon.

Steampunkvrouwen verzinnen ideeën voor Mardi Gras en Mardi Gras

Je kunt elke make-up op je gezicht blijven aanbrengen en het ook decoreren met klokwielen, strass-steentjes, enz. Doe kattenogen op en breng rode lippenstift aan om de look af te maken. Natuurlijk mag de bril niet ontbreken, want die geeft de vermomming de finishing touch.

Ideeën voor carnavalsmake-up voor dames in pilotenmake-up in steampunkstijl

Wat betreft de kleuren, metaalnuances zijn zeer geschikt. De lippen zijn ofwel zwart, ofwel donkerblauw of paars, de ogen – traditioneel gemaakt met oogschaduw in kopertinten. Je kunt ook een blushborstel gebruiken om zwarte oogschaduw op je gezicht te smeren. Verspreid de verf zodat het gezicht er vies uitziet.

Steampunk-make-up: make-upideeën geïnspireerd op het Victoriaanse tijdperk

Steampunk make-upideeën voor vrouwen met rode lippen en kattenogen

Steampunk is sterk beïnvloed door het Victoriaanse tijdperk. Het Victoriaanse schoonheidsideaal speelt dan ook een belangrijke rol. Dus als de dames steampunk make-up willen aanbrengen, dan kun je hun ogen subtiel benadrukken en de lippen accentueren met rode of roze lippenstift. Zulke “subtiele” make-up laat ruimte voor creatieve accessoires of kapsels.

Steampunk-kapsels voor vrouwen

Carnaval steampunk make-up pilotenkostuum voor vrouwen en make-up

De steampunk kapsels voor dames bieden de mogelijkheid om je eigen creativiteit de vrije loop te laten. Want met steampunk kan bijna alles. Als je een futuristisch kostuum hebt gekozen, kun je je haar in dreadlocks vlechten. In dit geval moet u het haar tegen de groeirichting in kammen en vervolgens de afzonderlijke dreadlocks met uw handen vormen. Kunstmatige dreadlocks van wol worden ook in winkels verkocht en kunnen worden gecombineerd met andere gevlochten kapsels.

Steampunk-kapsels ideeën voor vrouwen voor gemakkelijke en snelle opsteekkapsels

Natuurlijk zijn er ook eenvoudigere, alledaagse opsteekkapsels die ideaal zijn voor het kostuum van de fantasiejager. De paardenstaart blijkt ook een geschikt kapsel te zijn voor dames met lang haar. Hij laat het kostuum beter opvallen en vestigt de aandacht op de sieraden en accessoires.

Steampunk-kapsels voor vrouwen Vlechten voor piloot of avonturier

Voor de steampunk-uitvinder, die altijd nieuwsgierig is naar alles wat nieuw is, is er het volgende gevlochten kapsel. Twee staartjes a là Pippi Langkous worden op een moderne manier geïnterpreteerd. De vlechten zijn losjes vastgebonden, individuele lokken komen naar buiten, de haarpunten zijn in golven gestyled. Het kapsel heeft nog een beslissend voordeel: je kunt een hoed of een pet dragen.

Steampunk-kapsels voor vrouwen in Victoriaanse stijl

Klassieke Victoriaanse opsteekkapsels zijn de volgende optie voor alle vrouwen die een romantisch tintje uit vervlogen tijden in hun haar willen brengen. Volumineus, losjes opgestoken, versierd met stoffen bloemen of vintage haaraccessoires, het kapsel is een echte blikvanger. Een corsage en een maxi-rok horen erbij.

Steampunk-kapsels voor vrouwen losse krullen in Victoriaanse stijl

Steampunk make-up mannen: make-up idee voor een half gezicht

Steampunk-man die make-upideeën voor een half gezicht toepast

Niet alleen vrouwen kunnen zich verkleden voor het steampunk-carnaval en dienovereenkomstig make-up aanbrengen. Mannen kunnen zich ook vermaken met verkleden en de aandacht op zichzelf vestigen met creatieve make-up. In de fotogalerij bieden we je enkele voorbeelden van hoe een steampunk man make-up kan aanbrengen. De make-up ideeën zijn super makkelijk te imiteren.

Steampunk make-up: ideeën voor mannen

Steampunk make-up mannen ideeën benadrukken ogen

Voor het carnaval doen steampunk mannen make-up op

Steampunk-man die make-up aanbrengt op ideeën voor vechters

Steampunk-robots die make-up aanbrengen

Steampunk make-up make-up ideeën voor mannen voor het carnaval voor robots

Steampunk make-up mannen: uitvinderskostuum en make-up

Steampunk make-up mannen schilderen klok op gezicht

Steampunk man die make-up aanbrengt: jager

Steampunkman die make-up aanbrengt om zich te verkleden als jager voor het carnaval