Decoratie & feesten

Eetbare bloemen voor taarten, salades en cocktails – welke soorten?

eetbare bloemen salade-gezond-voeding-genezende kracht

Iedereen weet dat kruiden en sommige andere planten eetbaar zijn. Maar wat velen niet weten of gewoon vergeten, is dat er mooie bloemen bij horen. Je vindt ze niet alleen veel in biologische winkels of op een wilde weide, maar je kunt ze zelfs uit de tuin halen. Je zult ook versteld staan ​​van de bekende soorten eetbare bloemen waarvan je het niet zou raden en hoeveel je er misschien al in je tuin hebt staan. Vandaag laten we u een kleine selectie van dit soort bloemen zien. Afhankelijk van hun bloeiperiode vind je eetbare bloemen. Ze zijn niet alleen geschikt voor salades, maar ook voor taarten – ter decoratie of als siroop en gelei. Eetbare bloemen kunnen het beste worden geplukt van onbemeste gazons en tuinen. Wilde planten kunnen ook het beste buiten de weg worden verzameld om autovervuiling te voorkomen.

Eetbare bloemen – het klein hoefblad

eetbare bloemen klein hoefblad-tussilago-farfara-geel-voedings-idee

Er zijn eetbare bloemen die je al in het voorjaar kunt vinden. Het klein hoefblad (Tussilago farfara) is een van deze vroege bloeiers en verschijnt al in maart. Je herkent hem aan het feit dat zijn bloem erg aan de paardenbloem doet denken. Ze hebben ook een milde smaak. Ze zijn echter kleiner dan die van de paardenbloem. Een ander verschil is te zien in de stengels, die bij klein hoefblad een schilferige buitenkant hebben. De bladeren hebben de vorm van een hoefijzer, vandaar de naam.

Paardebloemen als eetbare bloemen

eetbare bloemen paardebloem-taraxacum-officinale-bladeren-bittere-bloesems

Maar ook de paardenbloem (Taraxacum officinale) is eetbaar. Dit geldt zowel voor de bloemen als voor de bladeren. Als je eetbare bloemen wilt die echt overal te vinden zijn, dan heb je met de paardenbloem de juiste keuze gemaakt. Het is het beste om het te oogsten van mei tot juni en een salade te bereiden met de licht bittere bladeren en gelei, siroop of honing met de bloemen. Je doet ook iets goeds voor je gezondheid. Beide delen van de plant hebben een diuretisch en bloedzuiverend effect.

madeliefje

eetbare bloemen gaensebluemchen-bellis-perennis-white-blueten-yellow-mild

Andere eetbare bloemen die snel gevonden en door iedereen herkend kunnen worden zijn de madeliefjes (Bellis perennis) met hun milde, nootachtige smaak. Hun helende eigenschappen zijn zeer gevarieerd en meestal onbekend. Het verlichten van pijn, zowel mentaal als fysiek, is slechts één kwaliteit. Daarbij komen nog pijn- en krampverlichtende eigenschappen, waardoor ze bijzonder populair zijn bij menstruatiekrampen, evenals een hemostatisch en hemostatisch effect. Het helpt bij reuma, jicht, nier- en blaasstenen, darmontstekingen, obstipatie, huidontstekingen en spierpijn. Zelfs bij een simpele verkoudheid en hoest zijn deze bloemen echte helpers om te eten.

Begonia’s

eetbare bloemen begonia-bonte-variëteiten-tuinplanten

Had je gedacht dat begonia’s (begonia) als eetbare bloemen gebruikt kunnen worden? En of! Ze hebben een aangename, zure smaak en kunnen worden gebruikt om salades te bereiden. Een andere toepassing is in combinatie met zoete slagroom. Een idee dat zeker uitgeprobeerd moet worden!

Bernagie

eetbare-bloemen-bernagie-borrago-officinalis-blauwe-bloesem

De bernagie (Borrago officinalis) heeft kleine blauwe bloemen die net zo veelzijdig inzetbaar zijn als eetbare bloemen. Ze zijn niet alleen geschikt als decoratie voor taarten, maar kunnen ook worden gekonfijt of gebruikt voor de salade. Als je graag limonade drinkt, voeg dan gewoon de bloemen toe of vries ze in ijsblokjes in en koel je drankje op die manier af.

Muur

eetbare-bloemen-chickweed-stellaria-media-wit

De vogelmuur (Stellaria media) als eetbare bloemen zijn geschikt voor consumptie in al hun plantendelen, van de stengel tot de bladeren tot de witte, stervormige bloemen. Of het nu als salade of in soepen is – vogelmuur helpt bij lentevermoeidheid, stofwisselingsziekten en verschillende huidproblemen.

Vlam bloem

eetbare-bloemen-vlam-bloem-phlox-paniculata-bereiding-voedsel-kruiden

Andere eetbare bloemen waarmee je in elk gerecht een kleurrijke blikvanger kunt realiseren zijn de vlambloemen (Phlox paniculata). Dit geldt zowel voor hartige salades als voor zoete fruitsalades. De mooie bloemen kunnen ook worden gekonfijt of gebruikt om punch bowls, limonades en desserts te versieren.

lila

eetbare-bloemen-lila-syringa-zoete-smaak-lila

Veel mensen weten waarschijnlijk al dat seringenbloesem eetbaar is. Van de bloemen van de sering (Syringa) kun je verschillende zoete producten maken, waaronder honing, siroop, gelei of bloesemsuiker. In combinatie met de bloemen krijgen azijn en olie een bijzonder origineel aroma en zijn gekonfijte bloemen een extravagante snoepsoort.

Eetbare bloemen – de daglelie

eetbare-bloemen-daglelie-hemerocallis-oranje-planttuin

De daglelie (Hemerocallis) ontbreekt zelden in de privétuin, omdat de bloemen en bloemkleuren erg groot en opvallend zijn. Deze kunnen ook super gegeten worden. Nogmaals, het zijn eetbare bloemen die je als ingrediënt in salades kunt gebruiken. Maar je kunt proberen de bloemen te frituren.

Sleutelbloemen

eetbare-bloemen-sleutelbloemen-roze-rood-bitter-smaak

Als u de primula’s (primula) als eetbare bloemen of hun bloemen wilt eten, moet u ervoor zorgen dat ze niet met chemicaliën zijn behandeld. Er zijn twee fasen om te oogsten. In maart hebben de eerste bloemen een mildere smaak, terwijl de volgende sterkere bloemen een bittere of zelfs scherpe smaak toevoegen aan het eten. Dit bevordert de ontgifting van het lichaam.

rozen

eetbare-bloemen-roos-bloesem-bladeren-gekonfijte-suiker-eiwit-recept

Gedroogde rozenblaadjes zijn zeer bekend als decoratie. Op hun beurt kun je eetbare rozen krijgen zodra je de bloembladen hebt gedroogd. Zoet je thee bijvoorbeeld met rozensuiker, die je in een blender maakt van rozenblaadjes en fijne suiker. Als decoratie voor desserts zijn ze zeer geschikt in gekonfijte vorm. Om dit te doen, wordt eiwit geslagen tot het half stijf is en gebruikt om de bloembladen te bedekken. Daarna worden ze op papier met suiker bestrooid en twee dagen opzij gezet om te drogen.

vergeet me niet

eetbare-bloemen-vergeet-mij-niet-myosotis-blauwe-bloemen

De smaak van de vergeet-mij-nietje (myosotis) bloemen is niet bijzonder sterk. Toch kunnen de bloemen gebruikt worden om salades te verfijnen, waar ze vooral als decoratie dienen. Vergeet-mij-nietjes als eetbare bloemen hebben ook bepaalde helende krachten en kunnen af ​​en toe de tafel versieren.

Grote en kleine viooltjes als eetbare bloemen

eetbare-bloemen-viooltjes-violaceae-blauw-tekening-decoratie-schotels

Niet alleen de gekweekte viooltjes (Violaceae) uit de tuin, maar ook de kleine, wilde soorten zijn eetbare bloemen. De laatste hebben zelfs helende eigenschappen die ontstekingsremmend, bloedzuiverend en antibacterieel zijn. De bloemen maken salades, soepen en gerechten erg kleurrijk.

Viooltjes zijn eetbaar

eetbare-bloemen-viooltjes-gekonfijte-bloesem-decoratie-dessert-cake

Je wist misschien niet dat viooltjes eetbaar zijn. De bereidingswijze is hetzelfde als bij de rozen: je droogt de bloemen of je snoept ze zoals hierboven beschreven. Viooltjes zijn echt een leuke decoratie voor verschillende desserts.

Fruitboom bloeit

eetbare-bloemen-lente-kersen-fruitboom-versieren-voedsel

Profiteer van de lente en dus ook van de bloesems van de fruitbomen. In principe is elke fruitboom die je kunt bedenken geschikt. Ze kunnen ook weer gebruikt worden als decoratie in de maaltijd. Of het nu een kersen-, appel-, pruim-, kweepeer- of perenboom is – u kunt de gerechten prachtig decoreren met de bloemen uit uw tuin.

Geurige pelargonium

eetbare bloemen-geurige pelargonium-smaak-citroen-munt-roos

Het is belangrijk om weer bij de biologische landbouw te kopen. Het interessante aan geurige pelargoniums als eetbare bloemen is dat ze een grote verscheidenheid aan smaken kunnen hebben. Er zijn soorten die ruiken en smaken naar citroen, maar ook die doen denken aan rozen, munt of zelfs chocolademunt.

Wilde roos

eetbare bloemen-wilde roos-roze-hartvormige-salade-zoet

Met de wilde rozen als eetbare bloemen doe je iets goeds voor je hart. De bloemblaadjes kunnen een salade versieren en een delicate en lichtzoete afdronk geven. Daarnaast geeft de roos de salade een bepaalde romantische uitstraling met haar hartvormige bloemblaadjes.

Goudsbloem

goudsbloem, calendula

Je kunt de goudsbloem (calendula) lang gebruiken. Hij bloeit van juli tot laat in de herfst. Het wordt ook in de meeste tuinen gevonden vanwege zijn mooie oranje kleur. Als je regelmatig eetbare goudsbloemen consumeert, kun je het zenuwstelsel versterken en ook de spijsvertering bevorderen.

camelia

eetbare-bloemen-camellia-camellia-japonica-tender-zoete-tuin-kamerplant

Wil je ook in de winter eetbare bloemen aan je gerechten toevoegen, dan kan dat met de winterbloeiende camelia (Camellia japonica). Het wordt meestal gekweekt als kamerplant. Maar hij kan ook in de tuin overwinteren, mits hij een beschutte standplaats krijgt. Omdat het geen temperaturen verdraagt ​​​​kouder dan -12 graden. Als tuinplant wordt de bloei echter pas in het voorjaar verwacht.

Hieronder staan ​​​​enkele eetbare bloemideeën die u kunt proberen. Of het nu op taarten of in cocktails is, de delicate bloemen zijn echte blikvangers.

Bloemendecoratie op taarten

eetbare-bloesem-cake-decoratie-rozen-viooltjes

Lila bloemen en viooltjes

Eetbare-bloesemtaart-lila-violet-frambozentaart

de bloemen komen het beste tot hun recht op wit glazuur

Eetbare-bloesemtaart-wit-glazuur-decoratie

Eetbare bloemen perfect voor zomerse drankjes

eetbare-bloesem-zomerdrankjes-ijsblokjes

Eetbare bloemen in ijsblokjes

Eetbare-bloesem-ijsblokje-roos-violet-drank-decoratie

eetbare-bloemen-viooltjes-rozen-bevroren-ijsblokjes-cocktails

Eetbare-bloesem-ijsblokjes-cocktails-decoratie

Kennisgeving

Kennisgeving

Kennisgeving