Decoratie & feesten

Maak je eigen droogboeket – tips en ideeën voor arrangementen

Maak je eigen droogboeket oranje-geel-warme kleuren

Als je het zonde vindt om verse boeketten van de tuinbloemen te maken omdat ze snel doodgaan, heb je nog een prachtige optie. Je kunt ook een dromerige hebben Maak je eigen droogboeket en zo geniet je niet alleen langer van je eigen bloemen, maar bewaar je ze ook nog eens de hele winter. Je hebt maar een paar materialen nodig om ze te maken. Vandaag willen we je inspiratie geven en laten zien welke bloemen hiervoor geschikt zijn.

Maak je eigen droogboeket – verzamel planten

Maak je eigen droogboeket emmer-metaal-rustiek-arrangement

Helaas zijn niet alle planten geschikt om je eigen droogboeket te maken. Deze, die geschikt zijn, kunnen ook met regelmatige tussenpozen worden verzameld en voor het boeket worden klaargemaakt. Hiervoor worden de bloemen gedroogd. Dit is in principe de techniek waarmee je het droogboeket kunt bewaren.

Maak je eigen droogboeket – welke planten en bloemen?

droogboeket-doe-het-zelf-groot-kleurrijke-kleuren-gedroogd

Het is het beste om twijgen, grassen, takken, dennenappels of bladeren, maar ook aren, vruchten, bloempluimen en maiskolven te gebruiken wanneer u het droogboeket zelf maakt. Er zijn geweldige droogbloemen die je in de tuin kunt planten en vervolgens kunt gebruiken voor het droogboeket. Geschikte bloemen zijn hortensia’s, lavendel, rozen, distels, zonnebloemen, rozenbottels, vrouwenmantel, korenbloem, lupine, zonnehoed, gipskruid, stacie en celosa.

Hortensia’s droogboeket

Maak je eigen droogboeket idee-tuin-bloem-herfst

Hortensia’s zijn erg populair omdat de bloemen niet alleen heerlijk te drogen zijn zonder de bloemblaadjes te verliezen, ze zijn ook weelderig en geven het boeket textuur. Zo’n droogboeket kun je zelf maken door alleen hortensia’s te gebruiken of te combineren met andere details. Gedroogde hortensia’s zien er ook heel mooi uit als krans.

Verzamel bloemen en planten

Maak je eigen droogboeket materialen-bloemen-geel-garen-schaar

Hoe vreemd het ook mag lijken, de bloemen en planten mogen op geen enkel moment van de dag worden verzameld. Er is een tijdsperiode die het meest geschikt is en dat is tussen 11.00 en 15.00 uur. Op dit moment kun je ervan uitgaan dat de dauw al is verdampt, d.w.z. dat er geen hinderlijk vocht is dat van binnen moeilijker te drogen zou kunnen zijn en de bloemen zou verpesten.

Romantisch boeket

droogboeket-maak-zelf-paars-elegant-tender-arrangement-diy

Als je bloemen verzamelt om je eigen droogboeket te maken, moet je deze ook kort voor de bloei oogsten. Ze ontwikkelen zich iets verder, ook als ze worden afgesneden en er dan frisser uitzien als ze droog zijn. Bewaar bloemen en planten die je niet snel gaat gebruiken op een droge plek voor later gebruik.

Droog goed

droogboeket-doe-het-zelf-knutsel-idee-blauw-nuances-koude-kleuren

De bloemen en planten die je voor je eigen droogboeket wilt gebruiken kun je het beste aan de lucht laten drogen. De vloeistoffen in de planten worden eraan onttrokken. Ze behouden hun natuurlijke uitstraling als ze ondersteboven worden opgehangen. Vooral bloemen hebben een platte uitstraling op tafel. Kies een donkere kamer om te drogen. De ventilatie moet er goed in zitten.

Duur van het drogen

droog boeket-maak-zelf-rozen-roze-romantische-glazen-vaas

Afhankelijk van de bloem of plant kan het drogen tussen de twee en acht weken duren voordat je het boeket zelf maakt. Als u het niet zeker weet, kunt u dit eenvoudig controleren door de bloemen met uw vingers aan te raken. Als deze goed zijn gedroogd, gaan ze ritselen. Dit is echter niet het geval, zelfs niet bij het minste vocht. Als de bloemen klaar zijn, spuit je ze met nog wat haarlak. Zo behoud je de vorm en kleur van de plant.

Droog het gras en de bladeren

droog boeket-maak-zelf-rozen-goud-tarwe-natuur-tinker

Wil je het droogboeket zelf maken, dan voeg je ook korenaren, gras of bladeren toe. Deze kun je drogen in dezelfde ruimte als de bloemen. Dit maakt geen verschil. Deze worden echter niet opgehangen zoals de bloemen, maar gewoon rechtop in een bak gezet. Vul de container niet met water!

Lengte bloemen

maak-je-eigen-droogboeket-rode-bloesem-weide-bloemen

De lengte van de stelen moet je vooraf kunnen inschatten. Bedenk dus voordat u gaat verzamelen wat voor soort arrangement en welk vaartuig u wilt gebruiken. Snijd voor de zekerheid lange stelen af. U kunt het later op elk moment inkorten. Als je het droogboeket zelf maakt en er later achter komt dat sommige bloemen te kort zijn, kun je deze eventueel verlengen met draad.

Lavendel droogboeket

droogboeket-doe-het-zelf-granen-lavendel-vintage-das

Gebruik lavendel ook als je zelf een droogboeket maakt. Met deze kleine bloemen wordt het bloemstuk bijzonder romantisch en sympathiek. Omdat het een kruidenplant is, is het drogen hier ook heel eenvoudig. Lavendel kan met elk ander element worden gecombineerd.

Bind het droogboeket op

Maak-je-eigen-maak-je-eigen-rozen-droog-inspiratie-decoratie

Je kunt het droogboeket gemakkelijk knopen. Pak eerst draad, draad en bloemen en bereid schaar, mes en lijm voor. Denk eerst na over het midden van het boeket, dus welke bloemen je als middelpunt wilt hebben. Daarna werk je geleidelijk aan naar buiten toe. Dit geldt overigens voor elk type bloemboeket en niet alleen als je zelf een droogboeket maakt.

Maak het droogboeket af

Doe-het-zelf-maak-je-eigen-cadeau-idee-bloem-bloemen-roze

Nadat u het middelpunt hebt geselecteerd, kunt u er andere elementen omheen toevoegen. Deze omvatten andere bloemen, maar ook bessen, vruchten, grassen, twijgen enzovoort. Als u tevreden bent met het arrangement, wikkelt u de stelen met draad en knipt u ze aan de onderkant op lengte. Omdat draad er niet erg aantrekkelijk uitziet, wikkel het dan met touw of een mooi lint. En je bent klaar met het zelf maken van het droogboeket!

Maak zelf een rustiek arrangement

Doe-het-zelf-maak-je-eigen-pot-lavendel-strik-decoratie

Omdat het arrangement een mooi decoratief droogboeket is, kun je deze kleur ook afstemmen op het interieur. Het gaat heel, heel lang mee, dus je kunt er elke kamer permanent mee decoreren. Als je het droogboeket zelf maakt mag je gerust enkele elementen uitkiezen, ze aan elkaar knopen en in een bakje doen, je kunt ook op gezette tijden verse bloemen aan dit boeket toevoegen.

Een droogboeket voor op de vloervaas

droog boeket-doe-het-zelf-vloervaas-vintage-veer-aardetinten

De grote vloervaas is erg populair om het droogboeket uit te stallen. Maar zodat dit ook op de grond beneden goed tot zijn recht kan komen, moet je zelf een groot droogboeket maken. Gebruik hoog gras en lange takken. Ook niet-plantaardige elementen zoals veren zijn zeer geschikt.

Een mix van bloemen

Maak-je-eigen-droogboeket-rustieke-vaas-antieke-bessen-stimulatie

Niet alleen in de tuin vind je veel mooie bloemen voor het maken van je eigen droogboeket. Een wandeling door de wilde weide kan ook worden gebruikt om te verzamelen. Een boeket gedroogde wilde planten en tuinplanten ziet er erg mooi uit. Kies dan ook de juiste vaas.

Een boeket rozen

Maak-je-eigen-droogboeket-roze-rozen-vintage-bloempot

Rozen zijn een klassieker, niet alleen voor gewone boeketten en de tuin. Ook voor het maken van je eigen droogboeket zijn ze erg populair, omdat ze een romantische vintage flair uitstralen. Al dan niet in combinatie met andere bloemen, de rozen zijn een uitstekende keuze voor allerlei soorten arrangementen.

Simpel idee

droogboeket-doe-het-zelf-groen-neutraal-klein-strauss

Het boeket hoeft niet weelderig te zijn om er mooi uit te zien. Je bent van harte welkom om zelf een klein, delicaat droogboeket te maken en er meerdere in de kamer te verspreiden. Een arrangement van droogbloemen en gras is ook een leuk idee om weg te geven. De ontvanger heeft er veel langer plezier van dan met een vers boeket en zal elke keer als je ernaar kijkt aan je denken.

Droogboeket gemaakt van granen

Doe-het-zelf-maak-je-eigen-granen-tarwe-eenvoudig-idee

Zoals eerder vermeld kun je ook granen gebruiken om zelf een droogboeket te maken. Combineer verschillende soorten zoals rogge, tarwe en gerst om een ​​interessante mix te creëren. Kunstbloemen kunnen ook aan het droogboeket worden toegevoegd als je geen tijd hebt gehad om bloemen te drogen en toch wat kleuraccenten wilt toevoegen.

Rustieke flair

Doe-het-zelf-maak-je-eigen-hortensiavaas-houten-schijf-rood-groen

Het droogboeket is geschikt als decoratie voor elke inrichtingsstijl. Het geheel ziet er rustiek uit bij een oude vaas of een ander antiek vat, maar ook als je het arrangement op een houten schijf plaatst, zoals in dit voorbeeld is gedaan. Er zijn weer gedroogde hortensia’s gebruikt.