Decoratie & feesten

Wat te doen met oude borden Ideeën knutselen met porseleinen schalen voor huis en tuin

Heb je thuis nog een oude set borden? Gooi het niet weg. Creatieve wanddecoraties, mooie bloemperken of functionele opbergruimte: we laten je zien hoe je met oude borden geweldige unieke stukken voor huis en tuin kunt maken.

Wat te doen met oude borden Maak een etagère van porseleinen schalen

Wat te doen met oude borden Etagere maakt ideeën

Het oude porseleinen servies kan op vele manieren worden ge-upcycled. Of het nu gaat om gevonden voorwerpen van de rommelmarkt of oma’s oude theeservies, met een beetje handigheid en veel creativiteit kun je zelf een etagère maken. Je hebt een taartplateau in vintage-stijl nodig, een groot en een klein bord en een theekop en schotel. Hoe de gelaagde stand te bouwen:

 • Maak alle borden schoon en laat ze drogen. Verf het op verzoek of kruid het met de servettechniek. Je kunt decoupage ook gebruiken om vlekken, verkleuringen of krassen te verbergen.
 • Maak de borden nat met benzine en boor een gat in het midden van de beker en de bordenbodems met een porseleinen boor. Het gat moet groot genoeg zijn om de schroefdraad van de stang er doorheen te laten passen.
 • Maak de borden schoon en laat ze drogen. Monteer vervolgens de étagère als volgt: steek de étagèrestaafjes door de gaatjes en draai ze vervolgens in elkaar.

Zelf wanddecoraties maken met oude borden

Wat te doen met ideeën voor oude borden en kopjes

Het volgende dat u met oude borden kunt doen, is een creatief wanddecor. Hiervoor kun je de porseleinen schalen beschilderen zoals je wilt. Zowel acryl als speciale porseleinkleuren zijn hiervoor geschikt. In de handwerkwinkels vind je verven die niet gebakken hoeven te worden. In de winkels vind je ook speciale porseleinen brushpennen die geschikt zijn voor het verfraaien van oude porseleinen kopjes. Je kunt het gebruiken om kleine details te schilderen of contouren te tekenen. Als ze niet gebakken zijn, kunnen de porseleinverven zonder problemen met alcohol worden verwijderd. Ze zijn niet vaatwasser- of weerbestendig, dus je kunt de borden ophangen aan een muur in de woonkamer, slaapkamer of keuken.

Oude borden aan de muur hangen DIY

Als je een bord wilt ophangen, heb je de volgende materialen en accessoires nodig:

 • Bord
 • Veiligheidsspeld
 • Viltstof of een geschikte pad
 • schaar
 • hete lijm

Maak de borden goed schoon en laat ze drogen. Sluit een veiligheidsspeld en plaats deze op de achterkant van de plaat. Lijm de veiligheidsspeld op zijn plaats met de hete lijm. Laat de lijm enkele uren drogen en controleer dan of de veiligheidsspeld het gewicht van de plaat echt kan dragen. Knip vervolgens een klein stukje vilt uit en plak dit over de veiligheidsspeld. Kies vervolgens de juiste plek op de muur waar je de platen wilt bevestigen. Om je een beter idee te geven, kun je cirkels ter grootte van de platen uit karton knippen en aan de muur plakken. Als je voor elk bord de juiste plek hebt gevonden, kun je de plek markeren met een potlood. Bevestig vervolgens een haak aan de muur. Zorg ervoor dat de platen de haken visueel verbergen. Nu kun je de borden ophangen.

Als alternatief kunt u ook een zelfklevende suspensie gebruiken. Deze ophangingen zijn zelfklevend en maken een eenvoudige montage en rechte bevestiging mogelijk. Ze zijn daarom perfect voor beginners.

Wat te doen met oude borden Maak een wandklok

Wat te doen met oude borden upcycling-ideeën

Maak van een oud bord een mooie wandklok. Je hebt de volgende materialen nodig:

 • een middelgroot tot groot bord
 • een uurwerk
 • Veiligheidsspeld, viltstof, hete lijm en schaar voor het ophangen. Lijmsuspensies zijn niet geschikt
 • op aanvraag: verfkleuren en penselen

Als je wilt, kun je het bord eerst verfraaien met decoupage of beschilderen met porseleinverf zoals je wilt. Nadat het oppervlak volledig is opgedroogd, kunt u met een porseleinboor een gat in het midden van de plaat boren voor het uurwerk. Lijm de veiligheidsspeld op zijn plaats, installeer het uurwerk en de nieuwe wandklok is klaar.

Gebruik oude borden als tuindecoratie: vogelvoeder

Oude plaat upcycling ideeën vogelzaad

Heeft u een oude theekop en schotel die te mooi is om weg te gooien? Dan kun je ze omtoveren tot een vogelvoeder. Je hebt de volgende materialen nodig:

 • een theekopje
 • Een schotel
 • een voerstok met haken om op te hangen
 • hete lijm

Lijm het kopje eenvoudig op het schoteltje zodat het handvat recht naar boven wijst en hang het dan aan de stang. Je kunt de kop en schotel elke dag vullen met vogelzaad. Dit ambachtelijke idee heeft een beslissend voordeel: u kunt op elk moment bij de voerbak komen en deze schoonmaken of oud voer weggooien en vervangen door een nieuw exemplaar.

Verander oude borden en kopjes in vogelvoeders

Er is nog een variant. Je hebt een staaf nodig met een ring, een groot bord, een theekop en een schotel. Steek eerst de staaf in de grond en bevestig vervolgens de grote plaat aan de wasmachine. Wacht tot de lijm volledig droog is. In de tussentijd kun je het kopje met het handvat naar boven op het schoteltje lijmen. Plaats vervolgens het kleine bord in het midden van het grote bord en lijm het vast.

Maak tuindecoraties: bloem van oude borden

Tinker tuindecoratie upcycling ideeën met borden

Van oud porselein en glasplaten kun je zelf een mooie tuindecoratie maken. Je hebt een groot porseleinen bord nodig en een groot, medium en klein glasbord in dezelfde kleur. Verder heb je nog een glazen deurknop, hete lijm, een zelfklevende ophanging voor borden uit de ambachtswinkel en een voerstok met haken uit het tuincentrum nodig. Ga als volgt verder:

Maak tuindecoraties met oude borden met bloemen

Bevestig de zelfklevende hanger aan de achterkant van de porseleinen plaat. Plaats de porseleinen plaat op het werkblad en lijm de grote glasplaat erop. Leg vervolgens de andere twee platen erop en lijm deze ook aan elkaar. Plaats ten slotte de deurknop in het midden van de kleinste plaat en bevestig deze.

Verander oude borden in bloembedden

Oude borden in bloembedden zetten doe-het-zelfideeën om

Van oude borden kun je niet alleen een tuindecoratie toveren, maar ook zelf een mooie border maken. Het porseleinen servies is slechts gedeeltelijk vorstbestendig, dus je kunt de borden aan het einde van het tuinseizoen van de grond halen en in de winter op een droge plaats bewaren. Komend voorjaar kun je weer beginnen met het ontwerpen van de bloemperken. De snelste en gemakkelijkste manier om dit te doen, is door de borden halverwege in een vochtige, losse bodem te plaatsen. Hiermee kunt u het bloembed visueel afbakenen.

Sieraden laten opvallen van oude borden

Maak een taartplateau met oude borden en kopjes

Voor het volgende knutselidee heb je twee vintage borden en de bodem van een oude taartschaal nodig. De sieradenstandaard is in een paar minuten in elkaar te zetten en je hoeft de borden niet te doorboren.

Zelf wanddecoraties maken van oude borden

Oude plaat en oude deur als wanddecoratie in Shabby Shic-stijl

Maak een mix-and-match-decoratie en verfraai kale muren. Je kunt borden in alle vormen en kleuren combineren, zolang ze maar een armoedige uitstraling hebben en zijn versierd met natuurlijke motieven. Dieren, bloemen en planten gaan gewoon goed samen.

Maak wanddecoraties met oude borden en schoolbordverf

Zelf knutselen met oude borden wanddecoratie met schoolbordverf

Als de verf is afgebladderd of er barsten zichtbaar zijn, dan kun je de borden eenvoudig opfleuren met schoolbordverf. Je hebt niet alleen creatieve wanddecoraties, maar je kunt ook boodschappenlijstjes, taken en inspirerende quotes op de borden schrijven.

Wanddecoratie met oude borden en schoolbordverf

Oude metalen borden kunnen ook met schoolbordverf worden geverfd en als deurkrans worden opgehangen. Afhankelijk van het seizoen kun je de borden verfraaien met natuurlijke materialen, strikken en decoratieve figuren.

oude borden schilderen ideeën voor wanddecoratie

Hobbykunstenaars die aanleg hebben voor schilderen kunnen kiezen voor het volgende idee. Teken eerst een ontwerp op papier, verdeel het en breng het vervolgens over op meerdere borden. Hang de borden op zodat je het motief meteen ziet.

Doe zelf knutselideeën met oude borden

Dierlijke motieven zijn het beste, maar ze vereisen voorkennis, een vaste hand en veel vaardigheid in tekenen. Als alternatief kunt u kiezen voor stickers, die u in meerdere stukken snijdt en vervolgens elk stuk op een bord bevestigt.

Ideeën voor het schilderen van oude borden voor doe-het-zelfdecoratie

Als alternatief kunt u de platen afzonderlijk schilderen. Er zijn geen grenzen aan creativiteit. Bloemmotieven, dieren, prachtige landschappen – afhankelijk van de plaatgrootte kun je verschillende motieven tevoorschijn toveren. Op verzoek kunnen de motieven bepaalde decoratieve thema’s of kleuren uit het interieur oppikken.

Knutselen met oude borden Wanddecoratie voor slaapkamers

Een wanddecoratie gemaakt van oude borden boven het hoofdeinde van het bed slaat ook een goed figuur in de shabby chic slaapkamer. Zorg ervoor dat de ophanging stabiel is en dat de platen er niet af vallen. Breng de borden hoog genoeg om comfortabel in bed te zitten. Kies voor witte borden met subtiele bloemen- of natuurmotieven. Sterke kleuren en ingewikkelde patronen zijn hier niet op hun plaats. In plaats daarvan zorgen wit, crème en roze voor ontspanning en zorgen voor een visuele rust in het slaapgedeelte.

Decoratie van moderne dinerborden

Wandklok van een oud bord knutselideeën

Moderne platen worden ook op een gegeven moment oud en verslijten. In plaats van ze weg te gooien, kun je ze echter omtoveren tot prachtige decoratieve objecten. Porseleinen servies dat de oude look nabootst, past bijzonder harmonieus in inrichtingen in moderne landhuisstijl of in industriële stijl.

Maak sieradenopslag van oude borden

Ook in een modern interieur kunnen zeshoekige schotels accenten zetten. Verf ze eerst allemaal in wit of een andere neutrale tint naar keuze. Met goudverf en tape kun je vervolgens snel en eenvoudig geometrische motieven schilderen, zoals driehoeken of strepen. De kleine zeshoekige platen kunnen vervolgens worden gegroepeerd op de kaptafel. Je kunt ze niet alleen als decoratie gebruiken, maar ook om kleine sieraden zoals oorbellen en ringen in op te bergen.

Maak wanddecoraties met oude borden en schilder moderne figuren

Je kunt ook eenvoudige geometrische dierenmotieven tekenen met behulp van een liniaal en porseleinen potloden in metallic kleuren. Voor dit doel kunt u een tattoo-sjabloon downloaden, deze aanpassen en vervolgens met een porseleinen potlood op de plaat overbrengen. Of je kunt het motief uit de vrije hand tekenen.

Er zijn talloze manieren om je eigen huis en tuin op te fleuren met oude borden. Laat u inspireren door de suggesties en vind een nieuwe toepassing voor het oude porseleinen servies dat zijn doel al heeft gediend.