Dieet, gezonde voeding

Het Puntendieet – Deze handige tabel helpt je om af te vallen

Het volgende artikel zal vooral interessant zijn voor diegenen die waarde hechten aan een gezond, slank figuur en daarvoor bepaalde compromissen sluiten. Het is een dieet dat steeds populairder wordt. De zogenoemde Puntendieet staat vooral bekend om zijn snelle actie. Als je nog nooit van haar hebt gehoord of gewoon meer wilt weten, ben je hier aan het juiste adres. Waar dit dieet over gaat en wat het precies inhoudt, willen we graag nader uitleggen. Daarnaast hebben we een overzichtelijke tabel samengesteld die een overzicht geeft van de verschillende voedingsgroepen en het zo makkelijker maakt om je aan het dieet te houden. Iedereen kan zijn eigen voedingsschema bepalen aan de hand van de puntendieettabel.

Het puntendieet voor snel gewichtsverlies

punten dieet balans koolhydraten groenten fruit vlees zuivelproducten

In het puntdieet is het belangrijk om voedingsmiddelen met veel koolhydraten en vetten te vervangen door voedingsmiddelen die eiwit bevatten. Het beste van dit dieet is dat je uiteindelijk niets hoeft te missen. Zelfs alcohol en snoep zijn toegestaan. Niettemin is het belangrijkste om gezond te eten en ook om te sporten. En zo val je op een gezonde manier af, waar veel andere diëten geen aanspraak op kunnen maken.

punten dieet afslanken gezond fruit appel druiven mandarijn

Het doel in het begin is om de lichaamsmassa met 5 tot 10 procent te verminderen. Dit gebeurt gelijkmatig en op een gezonde manier, zonder ongezonde hongerperiodes. Het volgende doel is om de lichaamsmassa te blijven verminderen totdat de BMI onder de 25 daalt. De BMI wordt berekend met behulp van gewicht en lengte. Controleer dus aan het begin wat de ideale BMI voor u zou zijn en stel deze als uw doel. Met het puntendieet verlies je meestal zo’n 1 kilo per week, maar het kan voor iedereen anders zijn.

Het geheim van het puntendieet

punten dieet eiwitten eieren vlees ham kaas melk

Maar hoe werkt het puntendieet? Zoals de naam al doet vermoeden, worden punten als hulpmiddel gebruikt. Elk voedsel heeft een bepaald aantal punten, sommige krijgen zelfs helemaal geen punt. Hoe meer vetten, calorieën of vezels het product bevat, hoe meer punten het wordt gelijkgesteld. Hierdoor kun je jezelf af en toe trakteren op vetter voedsel door in plaats daarvan te combineren met gezondere en andere calorierijke voedingsmiddelen te vermijden. Dus in plaats van bijvoorbeeld een worst met ketchup en frites te eten, zou je de worst nu combineren met een gezonde salade. Ook de manier waarop je je eten klaarmaakt speelt een belangrijke rol bij het behalen van succes bij het afvallen met het Puntendieet. Gefrituurde gerechten moeten worden vermeden en beter worden vervangen door gekookte gerechten.

Recepten voor het puntendieet – ideeën voor salades, ontbijten, hoofdgerechten & voor tussendoor

1200 calorieën per dag – 7-daags dieetplan voor gezond en plezierig afvallen

Makkelijkste dieet – de 12-uursregel voor succesvol gewichtsverlies & om diabetes te voorkomen, volgens nieuwe studie

Dit betekent echter niet dat u voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet en koolhydraten volledig moet vermijden en alleen nulpuntsvoedingsmiddelen moet consumeren. Maar integendeel! Want het lichaam heeft ook koolhydraten, vezels en vetten nodig om gezond te zijn. Als deze voor langere tijd ontbreken, is dat ongezond. Creëer in plaats daarvan, zoals eerder vermeld, een balans en een zekere balans tussen producten met weinig en die met meerdere punten bij het samenstellen van je maaltijd voor ontbijt, lunch of diner voor het puntendieet of het kiezen van een tussendoortje. Probeer altijd het vereiste aantal punten volledig te benutten.

Afvallen zonder eten op te geven

Het maximale aantal punten voor het puntendieet per dag wordt bepaald op basis van uw leeftijd, gewicht, lengte en geslacht. Ook maakt het uit of je wilt afvallen of liever op gewicht wilt blijven. Met behulp van onderstaande lijst kun je snel en eenvoudig het ideale aantal voor jezelf optellen:

Geslacht:

 • man – 15 punten
 • vrouw – 7 punten

Leeftijd:

 • 18-20 jaar – 5 punten
 • 21-35 jaar – 4 punten
 • 36-50 jaar – 3 punten
 • 51-65 jaar – 2 punten
 • ouder dan 65 jaar – 1 punt

koolhydraten en vetten verminderen met het stippendieet

Maat:

 • onder 1,60 m – 1 punt
 • 1.60 m en groter – 2 punten

Gewicht:

 • neem van uw gewicht het eerste cijfer; met een gewicht van meer dan 99 de eerste twee, d.w.z. de tientallen (57 kg – 5 punten; 93 kg – 9 punten; 105 – 10 punten etc.)

Gebruikelijke activiteiten/oefeningen (bijvoorbeeld op het werk):

 • voornamelijk zittend – 0 punten
 • voornamelijk staand, maar soms ook zittend – 2 punten
 • voornamelijk lopen, maar soms ook staan ​​- 4 punten
 • fysiek veeleisend – 6 punten

Doel van het dieet:

 • afname – 0 punten
 • Gewicht behouden – 4 punten

Welke rol speelt sport in het puntendieet??

punten dieet ontbijt gezond salade komkommer ei volkoren brood

Iedereen die een keer gezondigd heeft, hoeft niet per se iets lekkers achter te laten om een ​​balans te creëren. Hier komt sport om de hoek kijken. Helaas heeft het puntendieet geen exacte punten voor lichaamsbeweging, maar geschatte scores kunnen worden bepaald voor verschillende soorten lichaamsbeweging. Dus, met de volgende lijst, kun je een aantal dingen gebruiken die je moet doen om wat dingen af ​​te doen nadat je gezondigd hebt. Om dit te doen, kunt u de benodigde inspanning gelijkstellen aan andere soortgelijke oefeningen. Zo zijn hurkoefeningen net zo inspannend als sit-ups, terwijl joggen buiten of op de loopband ongeveer net zoveel verbrandt als fietsen enzovoort..

 • 50 sit-ups – 1 punt
 • 20 minuten fietsen – 3 punten
 • 20 minuten touwtjespringen – 3 punten
 • 1 uur zwemmen – 6 punten
 • 8 glazen koud water – 2 punten (geen sport, maar water staat bekend als belangrijk voor het lichaam; koud water moet ook door het lichaam worden opgewarmd, dat kost energie)

Puntendieet voor gezond gewichtsverlies zonder honger te lijden

Uiteraard zijn dit slechts benaderende waarden. Het is niet mogelijk om dit precies te bepalen omdat onder andere het vetverbrandingsproces natuurlijk voor ieder individu anders is, dus vertrouw niet te veel op deze scores. Besteed in plaats daarvan meer aandacht aan de punten van het voedsel en houd je eraan. De waarden zijn uitsluitend bedoeld ter illustratie en zijn op geen enkele manier bedoeld ter vervanging van een gezond voedingspatroon. Probeer in plaats daarvan je maximale aantal punten te behouden en sport ook, want sportieve activiteiten en oefeningen mogen niet ontbreken en moeten zo vaak mogelijk in je dagelijkse programma worden opgenomen. Afhankelijk van de frequentie en duur kun je uiteindelijk het aantal toegestane punten per dag verhogen (maximaal 6!) En dat betekent dat je met het puntendieet ook kunt snacken of iets vets eten. Dat is een goed compromis, vind je niet??

Dieet met veel fruit

punten dieet aardbeien fruit kiwi sinaasappel

Hieronder vindt u een gedetailleerde tabel met de belangrijkste voedselgroepen en de respectieve scores afhankelijk van de hoeveelheid. Brood, rijst en noedels geven je veel punten, maar vlees mag niet alleen op dit dieet, maar levert je ook geen enkel punt op. Voor het puntendieet combineer je simpelweg producten met een hoog aantal punten met voedingsmiddelen die minder punten opleveren en heb je een balans. Heb je zin in gekookte rijst? Dan kun je ook kip en bloemkool bereiden en heb je een balans gecreëerd.

Of u nu kiest voor het 13-puntendieet of liever voor een 20-puntendieet kiest, u kunt de tabel gebruiken om snel en eenvoudig de punten te controleren en de gebruikte producten te berekenen. En als je voor je gerecht nog een of twee punten bij elkaar hebt gesprokkeld, hoef je niet meteen te wanhopen of op zoek te gaan naar een alternatief. Doe gewoon een paar sit-ups een uur nadat je hebt gegeten of haal een frisse neus en maak een wandeling. Je hebt het al uitgebalanceerd! En zoals bekend is wandelen ook goed voor de spijsvertering.

Maak gratis gebruik van de puntendieettabel

Voedsel

kavel

Punten

brood
witbrood

100 gram

48

Volkorenbrood

100 gram

40

vlees
Gekookt vlees

0

Varkensfilet

0

Kip, gans, konijn

0

Vlees met beschimmelde saus

100 gram

6e

brein

100 gram

12e

hart

100 gram

1

Eieren (gebakken, gekookt)

100 gram

0,5

Ham

100 gram

1

worst

100 gram

1

Wiener worstjes

100 gram

1

Kalfslever

100 gram

4e

Runderlever

100 gram

6e

Kalfsvlees gesmolten gebraden

100 gram

5

Goulash – rundvlees

100 gram

2

Goulash – varkensvlees

100 gram

9

vis
Vis – gekookt

100 gram

3

Vis met tomaten

100 gram

6e

kanker

100 gram

2

melk en melkproducten
melk

250 gram

5

kaas

100 gram

0,5-2

kwark

100 gram

3

mayonaise

0

Room

100 gram

10

boter

20 gram

1

margarine

0

groenten
Gekookte aardappelen

100 gram

23

Aardappel – gebakken / gebakken

100 gram

20ste

Aardappelpuree

100 gram

30ste

bloemkool

100 gram

6e

Komkommer salade

100 gram

6e

Groene bonen

100 gram

8ste

Maïs – gebakken

100 gram

15e

ui

100 gram

11

Actie

100 gram

6e

Bieten

100 gram

2

paprika

100 gram

9

tomaten

100 gram

6e

paddestoel

100 gram

6e

Wortels

100 gram

5

Gestoofde groenten met boter

100 gram

5

Kool

100 gram

5

Zuurkool

100 gram

3

Garneer met het vlees
pasta

250 gram

32

Gekookte rijst

100 gram

44

erwt

100 gram

9

Gestoofde kool

100 gram

7e

Soep
Vleessoep

0

Vissoep

1 portie

22e

groentesoep

1 portie

16

Champignonsoep

1 portie

15e

tomatensoep

1 portie

17e

Erwtensoep

1 portie

20ste

fruit
appel

1 stuk.

18e

Sinaasappels

1 stuk.

17e

Peer

1 stuk.

25ste

Druif

200 gram

18e

framboos

200 gram

17e

aardbei

200 gram

20ste

Snoepgoed
suiker

1 theelepel.

26ste

Taart met chocolade

150g

70

Taart met koffie

150g

65

Taart met slagroom

150g

62

pannenkoek

1 stuk.

8ste

honing

50g

30ste

Softijs

100 gram

22e

Fruitijs

100 gram

25ste

melkchocolade

100 gram

54

Zwarte chocolade

100 gram

23

Walnoten

100 gram

56

jam

100 gram

30ste

snoepgoed

100 gram

75

Laf

100 gram

120

koekjes

100 gram

12e

dranken
Mineraalwater

0

Thee/koffie zonder suiker

0

Droge wijn

250ml

1

Whisky

150ml

1

Sap (appel, tomaat, druif)

250ml

10

sinaasappelsap

250ml

20ste

Citroensap

250ml

30ste

compote

250ml

30ste

Melk en cacao

250ml

41

bier

250ml

1

5-daags menu met ontbijt, lunch en diner voor een 30 punten dieet

Bij het puntendieet krijgen alle voedingsmiddelen een bepaald aantal punten

dag 1

Ontbijt: broodjes en fruit (4 punten)

 • 1/2 volkoren broodje (naar wens geroosterd)
 • Avocado als spread
 • 30 g gerookte zalm als topping
 • 1 kopje verse fruitsalade

Lunch: Gevulde Aardappel (7 punten)

 • 1 middelgrote gebakken aardappel
 • Als vulling: 1/4 gesnipperde rode ui, 1/4 kop suikermaïs, 1/2 gehakte tomaat, 1 theelepel magere room, 1/2 kop spinazie, 30 g kaas

Diner: gekruide lamskoteletten (10 punten)

 • 2 grote rode paprika’s, grof gesneden
 • 2 rode uien, kwart of achtste
 • 685 g lamskoteletjes
 • 240 g volkoren broodjes
 • 40 g zwarte olijven
 • 80 g slablaadjes
 • 1 theelepel olijfolie
 • 2 theelepels azijn

Voor tussendoor (8 punten)

 • 1 espresso met magere room
 • 200 g dieet yoghurt
 • 2 dieetkoekjes
 • 10 rauwe amandelen

Avocado's voor salades of spreads op dieet

dag 2

Ontbijt: volkorenproducten en fruit (6 punten)

 • 2 volkoren koekjes met 1 schijfje perzik
 • 1/4 kop magere melk
 • 2 theelepels lijnzaad
 • 1 koffie met magere room

Lunch: sandwich met kip en salade (9 punten)

 • 2 sneetjes volkorenbrood
 • 1 theelepel avocado als spread
 • 100 g gebakken kipfilet zonder vel
 • 1/4 kop wortelen
 • 1/2 tomaat
 • 1/4 rode ui
 • 1/2 kop slablaadjes
 • 1 nectarine als toetje

Diner: Quiche met groenten (9 punten)

 • 2 rode uien
 • 650 g pompoen
 • 2 rode paprika’s
 • 100 g feta
 • 4 eieren
 • 160 g slablaadjes gemengd met 1 eetlepel lijnolie als bijgerecht
 • 250 gram tomaten
 • 1 theelepel balsamico azijn
 • 1 theelepel olijfolie
 • Dieetijs als toetje

Voor tussendoor (5 punten)

 • 1/2 kop magere gecondenseerde melk
 • Saladeblaadjes met balsamicoazijn
 • 30 g magere feta
 • 1 stuk dieetchocolade

Eiwitten als belangrijk onderdeel van het puntendieet

Eiwitvoedsel verliest snel en effectief gewicht melk eieren kaas

Dag 3

Ontbijt: Mango-smoothie en honingbrood (6 punten)

 • 1 kopje magere melk
 • 2 theelepels magere yoghurt
 • 1 kleine mango
 • 1 theelepel lijnzaadolie
 • 1 sneetje volkoren brood
 • 2 theelepels honing

Lunch: broodje met rundvlees (9 punten)

 • 1 volkoren broodje
 • 1 el magere humus als smeersel voor op het broodje
 • Als topping voor het broodje: 6 plakjes (80 g) rundvlees uit de oven, 1/4 kop fijngesneden rode paprika, 1/4 fijngesneden komkommer, 1 blaadje sla
 • 1/2 kopje kersen als toetje

Diner: Kipsjasliek met couscoussalade (11 punten)

 • 20 g chilipepers zonder pitjes
 • 1/2 theelepel karwijzaad
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 theelepels citroensap
 • 2 theelepels olijfolie
 • 500 g kipfilet zonder vel, in blokjes gesneden
 • 1 kopje couscous
 • 2 wortelen
 • 1/3 kopje verse koriander
 • 1/4 kop verse peterselie
 • 200 g radijs
 • 4 lente-uitjes
 • 95 g magere yoghurt

Voor tussendoor (4 punten)

 • 1 espresso met magere melk
 • 1 theelepel avocado
 • elke groente met 0 punten (bijv. broccoli, komkommer, wortel, selderij)
 • 1 kopje kersen

Idee voor de vierde dag

gezond afvallen fruit punten dieet yoghurt thee zonder suiker

Dag 4

Ontbijt: Geroosterd brood met pindakaas en honing (7 punten)

 • 1 sneetje volkoren brood
 • 1 theelepel honing en 2 theelepels pindakaas als spread
 • 1 kleine banaan als topping
 • 1 capucchino met magere melk

Lunch: krabsalade met noedels en garnalen (7 punten)

 • 200 g pasta
 • 120 g erwten
 • 2 kleine worteltjes
 • 3 theelepels arachideolie
 • 3 theelepels bruine suiker
 • 1 theelepel vissaus
 • 4 lente-uitjes
 • 225 g gekookte krab
 • 300 g garnalen
 • 1/2 kop verse koriander
 • 2 theelepels fijngehakte pinda’s
 • 1 theelepel lijnolie om de salade op smaak te brengen
 • 1 abrikoos en 1 passievrucht als toetje

Diner: Gegrilde Kip Met Aardappelen (10 punten)

 • 100 g gegrilde kipfilet zonder vel
 • 1 grote aardappel, in schijfjes
 • 1 theelepel olijfolie
 • 1 kleine maïskolf
 • 1/2 kop gestoomde broccoli
 • 1/2 kopje van de saus gemaakt door het vlees te grillen
 • 1/2 kop bevroren druiven als toetje

Voor tussendoor (5 punten)

 • 1/2 kop magere gecondenseerde melk
 • 2 sneetjes volkoren maisbeschuit
 • Dieetjam
 • 2 verse dadels
 • 200 g dieet yoghurt

Ontbijtidee voor een dieet

Punten dieet tellen gezond afvallen eet heerlijk

Dag 5

Ontbijt: muesli met amandelen en bessen (6 punten)

 • 1/3 kopje havermout
 • 1/2 kopje magere melk
 • 1/4 kop bessen
 • 1/2 pakje aardbeien
 • 10 gehakte amandelen

Lunch: Salade Nicoise (8 punten)

 • 1 kopje slablaadjes
 • 1 middelgrote, gekookte of gestoomde aardappel
 • 1 gekookt ei
 • 1/2 kop gekookte sperziebonen
 • 95 g tonijn uit blik
 • 8 gehalveerde cherrytomaatjes
 • 6 olijven
 • 1 theelepel balsamico azijn
 • 1 theelepel lijnzaadolie
 • 2 verse dadels als toetje

Diner: Gevulde aubergine met rijst en feta (11 punten)

 • 2/3 kop rijst
 • 2 grote aubergines
 • 1 theelepel olijfolie
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tomaat
 • 150 g feta
 • 1 theelepel pijnboompitten
 • 1/4 kop verse groene munt
 • 2 verse vijgen als toetje

Voor tussendoor (4 punten)

 • 1/4 kop magere gecondenseerde melk
 • 3 theelepels magere yoghurt
 • 1/2 kop bessen
 • 1 nectarine
 • 1 plak volkoren beschuit
 • 30 g gerookte zalm

Dieet met cornflakes

gezond eten vruchtensap ontbijt stuk gedurfde kleuren gerechten

Bovenstaande dagmenu’s zijn natuurlijk slechts voorbeelden en suggesties en zeker niet de weinige dingen die je kunt eten. Er zijn eigenlijk oneindig veel varianten en mogelijke combinaties waarmee je je voeding gezond en divers kunt maken. U kunt onder andere bovenstaande gerechten omwisselen en bijvoorbeeld de kipsjasliek bereiden met de noedel- en krabsalade. We willen je alleen helpen met het 5-daagse menu om een ​​idee te krijgen van het puntendieet en een gevoel te krijgen voor de puntenverdeling voor hele gerechten. In een apart artikel hebben we nog een paar ideeën voor puntdieetrecepten voor je op een rijtje gezet.